Logo Magica

Kopr vonný

Prvek: vzduch a oheň

Vlastnosti: stabilizující, uklidňující, tišící

Povaha: Horká

Latinský název:   Anethum graveolens L.

Signatura: Merkur

Hlavní složky:   Silice, limonen, phellandrin, bílkoviny, aminy, organické kyseliny, flavonoidy, vitamín C, karoteny, železo, minerální látky, olej, provitamín A. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, obsahující karvon limonen a phelandrin. Obsah silice v plodech je 2-4%, v nati pouze 0,5-1,5%

Polarita:  mužský

Božstva:  A

Přiřazení:  Tarot - Mírnost, svátek - Beltane a Comhain

Jiné názvy:  císařský kořen, koprek, šír

V antice se používal jako kořenitá zeleninová přísada do nejrůznějších jídel, polévek, masitých omáček, ba i do pečiva. Bylo to především pro vůni a také z důvěry, že kopr posiluje, a proto jej dostávali řemeslní atleti do všech jídel, jak sděluje Gargilius Martialis. Leč Plinius varuje před přílišným požíváním kopru, neboť prý zeslabuje zrak i potenci. Neupírá mu však léčivé účinky, jež byly prý velmi rozmanité. Dával se např. hysterickým ženám do koupelí a vyráběla se z něho pověstná mast „anethine" na vředy. V Evropě se pěstuje od 15. století.   Legendy a mýty: Byl známý jako jedna ze svatojánských bylinek

Pěstování: Pochází o Orientu - Íránu a Indie. U nás se pěstuje jako zelenina, ojediněle i zplaňuje.   Pěstování: Vysévá se v řádcích nebo na malé plochy na jaře a začátkem léta znovu na slunná, dobře odvodňovaná místa. Pěstujeme jej dost daleko od fenyklu, který se s koprem snadno cizosprašně opyluje. Může se pěstovat i v truhlíku nebo v květináři v místnosti.

Sběr: Semena, méně často nať. Plody (semena, nažky) sbíráme v srpnu až září, před úplným dozráním, aby se nevysypaly. Sbírají se celé okolíky, semena se poté vytlučou. Nať se sbírá v květnu až červenci, je poněkud chudší na účinné látky.  

Použití v kuchyni: Mladé listy se sbírají kdykoli a používají čerstvé, rovněž květy se mohou přidávat do polévek. 

Kombinace s ostatními bylinami: Především do směsí, anýz, heřmánek, kmín, fenykl.

Lékařské použití:  Hypotenzivum, kardiotonikum, karminativum, spasmolytikum, laktagogum, diuretikum, anthelmintikum

Snižuje krevní tlak. Zlepšuje prokrvení srdečního svalu, v léčbě anginy pectoris, v prevenci ischemické choroby srdeční, doléčování po infarktu myokardu. Proti nadýmání, tlumí břišní křečovité bolesti, zlepšuje trávení. Podporuje sekreci mateřského mléka, léčivé látky přecházejí i do mateřského mléka, děti netrpí na větry, lépe spí a jsou celkově klidnější. Močopudný účinek, desinfekce v oblasti močových cest. Proti střevním parazitům, zejména u dětí .

Emocionální použití: V čaji nebo kadidle pomáhá pročistit mysl a posílit vlastní schopnost soustředění.

Magické a rituální použití: Přidává se do rituální očistné lázně a do vody pro očistu posvátného prostoru. Proti negativním vlivům se používá olej kopru, kterým se pomažou ochranné talismany, vchody, okna. Posvátná bylina Beltane a Letního slunovratu - součást kadidel, vhazuje se do ohně, do rituálních pohárů. Také součástí zásnubního poháru.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

Recepty

TINKTURA Z KOPRU

1 díl natě kopru se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Voňavý ocet do zeleninových salátů

20g celerové nati, 20g kopru, 20g estragonu, 20g lístků černého bezu, 20g lipového květu a 1 bobkový list. Vše zalijeme 1 litrem octa a 2-3 týdny necháme macerovat. Scedíme a slijeme do čisté láhve.

"Avšak také kdo má kašel, ať vezme fenykl a kopr ve stejné váze a přidá k tomu třetinu váhy jablečníku. A to ať svaří ve víně a scedí přes plátýnko a pije to, až kašel ustoupí." RECEPT Fenyklová nať 15 g, koprová nať 15 g, jablečníková nať 5 g, víno 1 litr. Tuto bylinkovou směs vařit asi 5 minut ve víně, scedit a horkou plnit do lahví. Dospělí užívají třikrát denně asi 1/8 litru ohřáté tekutiny. Děti podle věku třikrát denně jednu čaj.lžičku až 1 pol. lžíci. Protože fenyklová nať je málokdy v obchodech k dostání (většinou jen semena), je možné použít sušenou nať zeleninového fenyklu, který se dobře daří v zahradě. ----------------------------------- KOPROVÉ MÁSLO S RŮŽOVÝM PEPŘEM Příprava: 20 minut 225 g másla 1 lžíce smetany na šlehání 3-4 lžíce nasekaného kopru sůl, čerstvě mletý pepř, dle chuti 1 lžička růžového pepře Změklé máslo vyšlehejte se všemi ingrediencemi, pouze růžový pepř si nechte stranou. Nakonec ho vmíchejte do másla ručně. Máslo vtlačte do formiček a nechte ztuhnout v chladničce. ------------------------------ Ředkvičky s koprovým podmáslím a čedarem Suroviny 2 osoby Příprava 10 min. 300 g ředkviček (1 svazek) 50 g vyzrálého sýra čedar 6 lžic sekaného kopru 6 lžic podmáslí 2 stroužky česneku sůl Postup Ředkvičky operte a odkrojte konce. Nakrájejte je na co nejtenčí plátky (můžete i nudličky velikosti sirek). Hodí se k tomu růzá struhátka, já používám tzv. mandolínu, která krají na velmi tenko (a když se nedává pozor, tak i bříška prstů). Čedar nastrouhejte na nudličky. Kopr nasekejte a smíchejte v misce s rozmačkaným česnekem, podmáslím a trochou soli. V hlubokém talíři smíchejte ledabyle ředkvičky se sýrem, zalijte koprovým dresinkem a podávejte. Kopr zahradní / kôpor voňavý ANETHUM GRAVEOLENS L. Užitečné části: Jako droga se používá koprové semeno (Fructus anethi). Upotřebení: V průmyslu se užívá silice, z kopru vyrobené k parfémování toaletních mýdel a pomád na vlasy. Značnou úlohu též hraje při výrobě likérů a různých kořalek. Cukráři ho přidávají do cukrovinek místo anýzu. Všeobeně se potom užívá kopru zahradního v domácnosti jako koření. Hlavně při nakládání okurek, cibule a zelí je nezbytnou potřebou. Sběr: Listy se sbírají těsně před květem nebo za květu ke kuchyňským účelům. Odlamují se ovšem jen z dolních částí lodyh. Ke kuchyňským účelům lze použít také mladou nať, vytrhanou při probírání kultury. Semeno lze sklízet dvojím způsobem. Buď se otrhají jen okolíky postupně tak, jak dozrávají nebo se nechá celá kultura stát až do září a potom se uřeže. Nechá na poli doschnout, pak se vymlátí. Semeno se ukládá v plátěných pytlích a je třeba ho občas přesypat, aby neplesnivělo! Užití v lidovém lékařství: * Močové choroby - 10g semene kopru + 10g semeno petržele + 30g natě medvědice + 30g natě průtržníku. Berou se 2 lžíce této směsi na půl litru vody, povaří se 5 minut a během dne vypijí. * Dětská kolika - 10g květu heřmánku + 5g semen kopru. Polovina této směsi se přelije ¼ litrem vařící vody, nechá 10 minut stát a užívá se každé dvě hodiny kávová lžička. https://www.femina.cz/koprova-polevka-se-smetanou/ -----------------------

Proti zvracení

2 lžíce kopru přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme 2x denně šálek,   

 

Na duševní rozrušení

Kopr semeno 2 díly,  Anýz plod 2 díly Heřmánek květ 1 díl

2 lžíce spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Použití: ráno a večer šálek oslazený medem, při duševním rozrušení a neklidu.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin  

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky

  zpět na Byliny Merkuru

eltské magii se kopr přidával do poháru ze kterého pil novomanželský pár - snad proto, aby bylo ochráněno jejich manželství před zlem. Kopr se též přidával do kadidel a vhazoval se do ohňů. V kadidlech měl posilovat mága a jeho schopnosti a soustředěnost na rituál. Koprového kadidla se taktéž používalo při keltském svátku "beltane". KOPR V OLEJI Kopr se přidával do oleje a ten se pak používal k ochraně předmětů, talismanů, oltářů. Tento olej se též používal v magii ochrany domácnosti - pomazávala se s ním okna, dveře, nábytek a důležitá místa v domě. KOPR V LIDOVÉM LÉČITELSTVÍ A LIDOVÉ MAGII "Zaháněč zla" Kopr v lidové magii platil za "zaháněče" negativ, zlé síly, nepohody, neštěstí a podobně. Jste-li muž a chcete-li si naklonit nějakou ženu, tak prý bude stačit, pokud se před tím než půjdete za touto ženou vykoupete a do koupele přidáte několik semen kopru. Pokud budete mít v domácnosti semena kopru, tak všichni obyvatelé této domácnosti budou mít prý dle pověr logičtější myšlenky a budou více chytřejší. Nechci nijak znevažovat pověrčivost našich předků, ale mám tak trochu dojem, že tato pověra asi fungovat nebude. .. Koprové váčky aneb pověry proti pověrčivosti Podobně prý "fungují" takzvané koprové váčky. Semena kopru vložíme do kusu látky a zašijeme. Tento sáček ochraňuje domácnost před zlem. Budete-li tento sáček mít na krku na provázku, tak bude chránit vaší osobu. Koprové sáčky můžete také vložit ke kolébce - dítě bude též ochráněno. A teď prosím pozor!!! Pokud budete mít sáček s koprem okolo krku a nebo jen tak položen ve vaší domácnosti, tak vás to prý dle pověr ochraňuje před pověrčivostí ... Škytáte? Máte stres? Nemůžete usnout? Vemte si kopr! Semena kopru vonného se používají proti nadýmání, proti škytavce, pro klidnější spánek, pro odehnání stresu, pro lepší tvorbu mléka u kojících žen. Pokud nemůžete používat sůl (e.c. při vysokém tlaku, při dietách a podobně), tak můžete používat kopr, který obsahuje mnoho minerálů a tak vhodně doplňuje "bez-solné" diety. RECEPTY "Čaj" ze semen kopru Potřebujeme: 1 až 2 lžičky rozdrcených semen kopru, 0,2 až 0,3 litru vařící vody, několik minut času. Koprová semena vložíme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou. Necháme luhovat. Dle autorek Lavanderové a Franklinové asi patnáct minut, dle Jitky Lenkové deset minut. Myslím si, že každý si určí "svou" délku luhování. Potom scedíme a vypijeme. Tento "čaj" můžeme pít i proti nespavosti - dvě až tři "decky" před spánkem. Dále se tento "čaj" užívá exempli causa při zažívacích obtížích, při plynatosti, pro uklidnění při stresu a podobně. V několika knihách jsem se dočetl, že se "čaj" může pít při kojení, protože údajně zvyšuje tvorbu i kvalitu mateřského mléka. Koprová omáčka Je mnoho receptů na koprovou omáčku, protože každý do ní dává jiné suroviny. Mnoho kuchařů si své recepty chrání a neprozrazuje. Proto zde uvádím recept, který by se nechal považovat za základ koprové omáčky. Co si do něj přidáte nebo jak si ho dochutíte je jen a jen na vás. Potřebujeme: kopr (množství dle chuti), asi 1 kg hovězího masa, nejlépe zadního (nebo sójové maso - asi dva sáčky) 1 větší nebo 2 menší cibule asi 4 - 5 lžic hladké mouky asi 1 litr mléka asi 2 dcl smetany ocet dle chuti cukr dle chuti sůl olej. Uvaříme hovězí maso. Nakrájíme na drobno cibule. Do vhodné nádoby nalijeme olej a přidáme a uděláme světlou jíšku (nebo použijeme již hotovou světlou jíšku, která se prodává v supermarketech). Přidáme nakrájenou cibuli a mícháme asi pět minut. Poté jíšku naředíme vývarem. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme. Dle chuti přidáme ocet, cukr, smetanu, kopr a sůl. Vaříme na mírném plameni ještě asi 10 minut. V případě, že budeme používat sójové maso, tak ho připravíme dle návodu na sáčku, vymačkáme přebytečnou vodu a použijeme stejně jako klasické maso. Někdo místo octa používá citronovou šťávu. Můžeme použít hovězí bujón a pokud toto jídlo chceme připravovat "po vegetariánsku", tak můžeme použít kostku zeleninového vývaru a nebo si tento vývar ze zeleniny připravíme předem. Koprová omáčka se může jíst i bez masa - jenom s knedlíkem. Též jí můžeme použít jako přílohu k zeleninovéme jídlu a tak podobně. Připravil Jaroslav Demeter Ptáček Použitá literatura: Lavenderová, Franklinová: Magické rostliny (Volvox Globator 1999); Jitka Lenková: Velká kniha alternativní medicíny (Regia 2001);