Logo Magica

Kopr vonný

Prvek: vzduch a oheň

Vlastnosti: stabilizující, uklidňující, tišící

Povaha: Horká<

Latinský název: Anethum graveolens L.

Signatura: Merkur

Hlavní složky: Silice, limonen, phellandrin, bílkoviny, aminy, organické kyseliny, flavonoidy, vitamín C, karoteny, železo, minerální látky, olej, provitamín A. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, obsahující karvon limonen a phelandrin. Obsah silice v plodech je 2-4%, v nati pouze 0,5-1,5%

Polarita: mužský

Božstva: ...

Přiřazení: Tarot - Mírnost, svátek - Beltane a Comhain

Jiné názvy: císařský kořen, koprek, šír

V antice se používal jako kořenitá zeleninová přísada do nejrůznějších jídel, polévek, masitých omáček, ba i do pečiva. Bylo to především pro vůni a také z důvěry, že kopr posiluje, a proto jej dostávali řemeslní atleti do všech jídel, jak sděluje Gargilius Martialis. Leč Plinius varuje před přílišným požíváním kopru, neboť prý zeslabuje zrak i potenci. Neupírá mu však léčivé účinky, jež byly prý velmi rozmanité. Dával se např. hysterickým ženám do koupelí a vyráběla se z něho pověstná mast „anethine" na vředy. V Evropě se pěstuje od 15. století. Cukráři ho přidávají do cukrovinek místo anýzu. V průmyslu se užívá silice, z kopru vyrobené k parfémování toaletních mýdel a pomád na vlasy.

Pěstování:  Pochází o Orientu - Íránu a Indie. U nás se pěstuje jako zelenina, ojediněle i zplaňuje. Pěstování: Vysévá se v řádcích nebo na malé plochy na jaře a začátkem léta znovu na slunná, dobře odvodňovaná místa. Pěstujeme jej dost daleko od fenyklu, který se s koprem snadno cizosprašně opyluje. Může se pěstovat i v truhlíku nebo v květináři v místnosti.

Sběr:  Listy se sbírají těsně před květem nebo za květu ke kuchyňským účelům. Odlamují se ovšem jen z dolních částí lodyh. Ke kuchyňským účelům lze použít také mladou nať, vytrhanou při probírání kultury. Semena, méně často nať. Plody (semena, nažky) sbíráme v srpnu až září, před úplným dozráním, aby se nevysypaly. Sbírají se celé okolíky, semena se poté vytlučou. Nať se sbírá v květnu až červenci, je poněkud chudší na účinné látky. Semeno lze sklízet dvojím způsobem. Buď se otrhají jen okolíky postupně tak, jak dozrávají nebo se nechá celá kultura stát až do září a potom se uřeže. Nechá na poli doschnout, pak se vymlátí. Semeno se ukládá v plátěných pytlích a je třeba ho občas přesypat, aby neplesnivělo!

Použití v kuchyni: Mladé listy se sbírají kdykoli a používají čerstvé, rovněž květy se mohou přidávat do polévek.

Kombinace s ostatními bylinami: Především do směsí, anýz, heřmánek, kmín, fenykl.

Lékařské použití:  Hypotenzivum, kardiotonikum, karminativum, spasmolytikum, laktagogum, diuretikum, anthelmintikum Snižuje krevní tlak. Zlepšuje prokrvení srdečního svalu, v léčbě anginy pectoris, v prevenci ischemické choroby srdeční, doléčování po infarktu myokardu. Proti nadýmání, tlumí břišní křečovité bolesti, zlepšuje trávení. Podporuje sekreci mateřského mléka, léčivé látky přecházejí i do mateřského mléka, děti netrpí na větry, lépe spí a jsou celkově klidnější. Močopudný účinek, desinfekce v oblasti močových cest. Proti střevním parazitům, zejména u dětí.

Emocionální použití:  V čaji nebo kadidle pomáhá pročistit mysl a posílit vlastní schopnost soustředění.

Magické a rituální použití:  Přidává se do rituální očistné lázně a do vody pro očistu posvátného prostoru. Proti negativním vlivům se používá olej kopru, kterým se pomažou ochranné talismany, vchody, okna. Posvátná bylina Beltane a Letního slunovratu - součást kadidel, vhazuje se do ohně, do rituálních pohárů. Také součástí zásnubního poháru.


Recepty

Čaj" ze semen kopru

Potřebujeme: 1 až 2 lžičky rozdrcených semen kopru, 0,2 až 0,3 litru vařící vody, několik minut času. Koprová semena vložíme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou. Necháme luhovat. Dle autorek Lavanderové a Franklinové asi patnáct minut, dle Jitky Lenkové deset minut. Myslím si, že každý si určí "svou" délku luhování. Potom scedíme a vypijeme. Tento "čaj" můžeme pít i proti nespavosti - dvě až tři "decky" před spánkem. Dále se tento "čaj" užívá exempli causa při zažívacích obtížích, při plynatosti, pro uklidnění při stresu a podobně. V několika knihách jsem se dočetl, že se "čaj" může pít při kojení, protože údajně zvyšuje tvorbu i kvalitu mateřského mléka.>

Tinktura z kopru

1 díl natě kopru se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Voňavý ocet do zeleninových salátů

20g celerové nati, 20g kopru, 20g estragonu, 20g lístků černého bezu, 20g lipového květu a 1 bobkový list. Vše zalijeme 1 litrem octa a 2-3 týdny necháme macerovat. Scedíme a slijeme do čisté láhve.

Vinný balzám na úporný kašel

Smícháme fenykl nať 15g, kopr nať 15g a jablečník nať 5g. Směs nasypte do lahve a zalijte 1 litrem vína. Tuto bylinkovou směs vařit asi 5 minut ve víně, scedit a horkou plnit do lahví. Dospělí užívají třikrát denně asi 1/8 litru ohřáté tekutiny. Děti podle věku třikrát denně jednu čaj.lžičku až 1 pol. lžíci. Protože fenyklová nať je málokdy v obchodech k dostání (většinou jen semena), je možné použít sušenou nať zeleninového fenyklu, který se dobře daří v zahradě.

KOPROVÉ MÁSLO S RŮŽOVÝM PEPŘEM

225 g másla, 1 lžíce smetany na šlehání, 3-4 lžíce nasekaného kopru, sůl, čerstvě mletý pepř, dle chuti, 1 lžička růžového pepře Změklé máslo vyšlehejte se všemi ingrediencemi, pouze růžový pepř si nechte stranou. Nakonec ho vmíchejte do másla ručně. Máslo vtlačte do formiček a nechte ztuhnout v chladničce.

Na duševní rozrušení

Kopr semeno 2 díly, Anýz plod 2 díly, Heřmánek květ 1 díl. 2 lžíce spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Ráno a večer šálek oslazený medem, při duševním rozrušení a neklidu. Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin.

Proti zvracení

2 lžíce kopru přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme 2x denně šálek,

Močové choroby

10g semene kopru + 10g semeno petržele + 30g natě medvědice + 30g natě průtržníku. Berou se 2 lžíce této směsi na půl litru vody, povaří se 5 minut a během dne vypijí.

Dětská kolika

10g květu heřmánku + 5g semen kopru. Polovina této směsi se přelije ¼ litrem vařící vody, nechá 10 minut stát a užívá se každé dvě hodiny kávová lžička.

Koprová polévka

https://www.femina.cz/koprova-polevka-se-smetanou/

Koprová omáčka

Je mnoho receptů na koprovou omáčku, protože každý do ní dává jiné suroviny. Mnoho kuchařů si své recepty chrání a neprozrazuje. Proto zde uvádím recept, který by se nechal považovat za základ koprové omáčky. Co si do něj přidáte nebo jak si ho dochutíte je jen a jen na vás. Potřebujeme: kopr (množství dle chuti), asi 1 kg hovězího masa, nejlépe zadního (nebo sójové maso - asi dva sáčky) 1 větší nebo 2 menší cibule asi 4 - 5 lžic hladké mouky asi 1 litr mléka asi 2 dcl smetany ocet dle chuti cukr dle chuti sůl olej. Uvaříme hovězí maso. Nakrájíme na drobno cibule. Do vhodné nádoby nalijeme olej a přidáme a uděláme světlou jíšku (nebo použijeme již hotovou světlou jíšku, která se prodává v supermarketech). Přidáme nakrájenou cibuli a mícháme asi pět minut. Poté jíšku naředíme vývarem. Přidáme mléko a za stálého míchání vaříme. Dle chuti přidáme ocet, cukr, smetanu, kopr a sůl. Vaříme na mírném plameni ještě asi 10 minut. V případě, že budeme používat sójové maso, tak ho připravíme dle návodu na sáčku, vymačkáme přebytečnou vodu a použijeme stejně jako klasické maso. Někdo místo octa používá citronovou šťávu. Můžeme použít hovězí bujón a pokud toto jídlo chceme připravovat "po vegetariánsku", tak můžeme použít kostku zeleninového vývaru a nebo si tento vývar ze zeleniny připravíme předem. Koprová omáčka se může jíst i bez masa - jenom s knedlíkem. Též jí můžeme použít jako přílohu k zeleninovéme jídlu a tak podobně.

Ředkvičky s koprovým podmáslím a čedarem

300g ředkviček (1 svazek), 50g vyzrálého sýra čedar, 6 lžic sekaného kopru, 6 lžic podmáslí, 2 stroužky česneku, sůl Ředkvičky operte a odkrojte konce. Nakrájejte je na co nejtenčí plátky (můžete i nudličky velikosti sirek). Hodí se k tomu růzá struhátka, já používám tzv. mandolínu, která krají na velmi tenko (a když se nedává pozor, tak i bříška prstů). Čedar nastrouhejte na nudličky. Kopr nasekejte a smíchejte v misce s rozmačkaným česnekem, podmáslím a trochou soli. V hlubokém talíři smíchejte ledabyle ředkvičky se sýrem, zalijte koprovým dresinkem a podávejte.

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Magické rostliny/Lavender, Franklin

  zpět na Byliny Merkuru