Logo Magica

Kmín římský

Latinský název:   calum Carvi L.

Signatura: Merkur

Živel: vzduch

Hlavní složky: Silice, karvon, limonen, mastné oleje, bílkoviny, flavonoidy.

Polarita:  mužská

Božstva: Merkur

Jiné názvy:  Krámí, šabrej, kumin

Kombinace s ostatními bylinami: Lze používat samostatně i do kombinací, jako karminativum fenykl, anýz.

Podle záznamů byl kmín již používán v době kamenné. V antickém Řecku a Římě si ho vysoce cenili a používali jej už také k léčebným účelům.

Kuchyňské použití: Vůni a chuť kmínu dodává silice, dále obsahuje bílkoviny, tuky, třísloviny, pryskyřice a jiné látky. Na jaře můžeme sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů či k masu. Suché nažky se používají celé či mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště žitný chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky, přidávají se do brambor (snižují toxický solanin). Kmín se také používá k výrobě likérů. Také v domácích podmínkách je možné si lehce vyrobit kmínovou pálenku. Stačí zalít mletý kmín lihem či režnou nebo vodkou, na zjemnění můžeme přidat trochu medu. Užíváme jeden kalíšek kmínky nalačno.

Pěstování: Kmín je dvouletá bylina. V prvním roce je vysoká dvacet centimetrů, v druhém roce naroste až šedesát centimetrů a do šířky třicet centimetrů. Okolíky droboučkých květů rozkvétají v druhém roce na počátku léta. Svěže zelené listy jsou dělené v jemné úkrojky a podobají se listům mrkve. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách ve střední Evropě, na Sibiři a v Asii. Kmín vysazujeme ze semínek. Pěstujeme v propustných půdách bohatých na humus na osluněném místě. Sázíme ve vzdálenosti asi dvacet centimetrů od sebe. Na podzim vyplejeme plevel okolo jednoletých rostlinek. Kmín není vhodnou hrnkovou rostlinou.  Kmín možno pěstovat i doma v truhlíku.

Sběr:  Sklidíme semena z dvouletých rostlin a dobře je usušíme. Trháme čerstvé listy do salátů, mají příjemnou anýzovou chuť, sbírají se mladé, plody pokud jsou zralé. Celé okolíky se zavěsí nad otevřenou nádobu, do které budou uvolněné plody padat. Nebo vložte plodenství do papírového sáčku.

Lékařské použití: Vhodný proti jakýmkoliv jedům v těle. I když léčebné uplatnění kmínu není široké, v jednom účinku je téměř nenahraditelný. Má prvotřídní :-) účinky proti nadýmání, podněcuje činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Dále kmín působí dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící maminky, poněvadž zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Kmín můžeme ještě použít k zlepšení činnosti ledvin a na usnadnění vykašlávání. Je to mírný prostředek vhodný i pro malé děti, zvlášť proti kašli a kolikám. Malá dávka semen na konci kořeněného těžkého pokrmu osvěží dech a podpoří trávení. Vhodný i v těhotenství, kojení a v pediatrii. Čistá silice narušují činnost jater a ledvin.

Magické a rituální použití: Ochrana - rituální očista místa, přidává se do kadidla ochrany, přísada do rituální číše a rituálního koláče při zasnoubení, aby pomohl snoubencům uchovat věrnost.  Snubní prsteny se světí kmínovým olejem. Užívá se při svátcích Podzimní a jarní rovnodennosti. Používá se k očistě rituálního prostoru nebo domu a přidává se do kadidla ochrany.

KERNUNNOS - ODVAR OCHRANY

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender

celostnimedicina.cz

 

Recepty

Gastritida

Anýz plod 10g, Kmín plod  10g, Heřmánek květ 40g, Meduňka nať 40g.  1 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Před každým jídlem pijeme šálek při zánětu žaludku.

Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla  

Dyspepsie

Anýz plod 2 díly, Fenykl plod 3 díly. Kmín plod  1 díl. Semena podrtíme na mlýnku, 1,5 KL směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat. Použití: 2-4 x denně po malých doušcích. Na rozpouštění hlenu při žaludečních a střevních potížích, při křečích v oblasti trávicího traktu, při průduškových zánětech.

Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla  

Čaj proti achylorhydrii

Kmín plod 20g, Puškvorec kořen 20g, Koriandr plod 20g, Andělika kořen 20g, Zeměžluč nať 20g. Smísíme a rozmělníme na prášek. Použití: 3 x denně 1/2 lžičky před jídlem.

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie    

Kmínový likér

500 g krystalového cukru, 70 g kmínu, 500 ml čistého lihu, 1 l vody

Drcený kmín smícháme s 1/4 l čistého lihu, láhev uzavřeme a necháme 1 týden stát. Svaříme cukr s 1 l vody, necháme vychladnout (tekutina musí být hustá, bude se táhnout). Do vychladlého cukrového sirupu přefiltrujeme přes filtrační papír líh smíchaný s kmínem. Přidáme ještě 1/4 l čistého lihu, zamícháme, slijeme do lahví, zazátkujeme a nejlépe zapečetíme voskem.

  zpět na Byliny Merkuru