Logo Magica


Kmín římský

Latinský název: Calum Carvi L.

Signatura: Merkur

Živel: Vzduch

Hlavní složky: Silice, karvon, limonen, mastné oleje, bílkoviny, flavonoidy.

Polarita: Mužská

Božstva: Merkur

Jiné názvy: Krámí, šabrej, kumin, razca

Kombinace s ostatními bylinami: Lze používat samostatně i do kombinací, jako karminativum fenykl, anýz.

Kuchyňské použití:   Vůni a chuť kmínu dodává silice, dále obsahuje bílkoviny, tuky, třísloviny, pryskyřice a jiné látky. Na jaře můžeme sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů či k masu. Suché nažky se používají celé či mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště žitný chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky, přidávají se do brambor (snižují toxický solanin). Kmín se také používá k výrobě likérů. Také v domácích podmínkách je možné si lehce vyrobit kmínovou pálenku "Kmínku".

Pěstování:  Kmín je dvouletá bylina. V prvním roce je vysoká 20 cm, v druhém roce naroste až 60 cm a do šířky 30 cm. Okolíky droboučkých květů rozkvétají v druhém roce na počátku léta. Svěže zelené listy jsou dělené v jemné úkrojky a podobají se listům mrkve. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách ve střední Evropě, na Sibiři a v Asii. Kmín vysazujeme ze semínek. Pěstujeme v propustných půdách bohatých na humus na osluněném místě. Sázíme ve vzdálenosti asi dvacet centimetrů od sebe. Na podzim vyplejeme plevel okolo jednoletých rostlinek. Kmín není vhodnou hrnkovou rostlinou.

Sběr:  Sklidíme semena z dvouletých rostlin a dobře je usušíme. Trháme čerstvé listy do salátů, mají příjemnou anýzovou chuť, sbírají se mladé, plody pokud jsou zralé. Celé okolíky se zavěsí nad otevřenou nádobu, do které budou uvolněné plody padat. Nebo vložte plodenství do papírového sáčku.

Lékařské použití:  Vhodný proti jakýmkoliv jedům v těle. I když léčebné uplatnění kmínu není široké, v jednom účinku je téměř nenahraditelný. Má prvotřídní účinky proti nadýmání, podněcuje činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Dále kmín působí dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící maminky, poněvadž zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Kmín můžeme ještě použít k zlepšení činnosti ledvin a na usnadnění vykašlávání. Je to mírný prostředek vhodný i pro malé děti, zvlášť proti kašli a kolikám. Malá dávka semen na konci kořeněného těžkého pokrmu osvěží dech a podpoří trávení. Vhodný i v těhotenství, kojení a v pediatrii. Čistá silice narušují činnost jater a ledvin.

Magické a rituální použití:  Ochrana - rituální očista místa, přidává se do kadidla ochrany, přísada do rituální číše a rituálního koláče při zasnoubení, aby pomohl snoubencům uchovat věrnost. Snubní prsteny se světí kmínovým olejem. Užívá se při svátcích Podzimní a jarní rovnodennosti. Používá se k očistě rituálního prostoru nebo domu a přidává se do kadidla ochrany.

KERNUNNOS - ODVAR OCHRANY

Solární výluh pro očistu

2 díly, kapradí, 2 díly jalovce, 2 díly rozmarýnu, 1 díl kmínu, 1 díl hřebíčku, 1 díl pepře, 1 díl routy. Rozemleté, smíchané, posílené rostliny vložte do červené láhve a zpola naplňte čistou vodou (pramenitou). Umístěte na místo, kde bude celý den na slunci. Přeceďte a kropte svůj dům.


Recepty

Kmínové kapky

1 díl kmínu se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Kmínový prášek

Rodrtíme a umeleme na prášek, proti nadýmání užíváme 3x denně 0,5g.

Kmínový olej na masáž břicha: Na relaxační masáž břicha u kojenců, seniorů a dětí, která zabraňuje nadýmání, je ideální kmínový olej. Smíchejte 5 ml éterického oleje (nejlépe pipetou) s 45 ml olivového oleje v malé lahvičce. Na masáž břicha stačí 20-40 kapek. Břicho masírujte jemně po směru hodinových ručiček tam, kde probíhá tlusté střevo, a kolem pupku, s tím, že pupek vynecháte (je příliš citlivý). 

Gastritida

Anýz 10g, Kmín 10g, Heřmánek květ 40g, Meduňka nať 40g. 1 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Před každým jídlem pijeme šálek při zánětu žaludku. Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla

Dyspepsie

Anýz 2 díly, Fenykl 3 díly, Kmín plod 1 díl. Semena podrtíme na mlýnku. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat. Užíváme 2-4 x denně po malých doušcích. Na rozpouštění hlenu při žaludečních a střevních potížích, při křečích v oblasti trávicího traktu, při průduškových zánětech. Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla

Čaj_proti_achylorhydrii

Kmín 20g, Puškvorec kořen 20g, Koriandr 20g, Andělika kořen 20g, Zeměžluč nať 20g. Smísíme a rozmělníme na prášek. Užíváme 3 x denně 1/2 KL před jídlem. Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

Kmínovo-papriková marináda na gril

6 PL oleje, 2 PL drceného kmínu, 2 PL sladké mleté papriky, sůl, drcený černý pepř, 1 červená cibule, 1 červená paprika.

Kmínka

Kmínový likér: 500g krystal cukru, 70g kmínu, 500 ml kvalitní vodky nebo bílého rumu, 1 l vody. Drcený kmín smícháme s 250 ml alkoholu, láhev uzavřeme a necháme 1-2 týdny macerovat. Svaříme cukr s 1 l vody, necháme vychladnout (tekutina musí být hustá, bude se táhnout - možno nahradit již hotovým zdravým sirupem např sirupem ze Stévie...). Do vychladlého cukrového sirupu přefiltrujeme přes kávový filtr kmínový macerát. Přidáme ještě 250ml alkoholu, zamícháme, slijeme do lahví, zazátkujeme a nejlépe zapečetíme voskem.

1. Kmínka - 1l vodky, 40 g kmínu a 200 g cukru se nechá 10-14 dní macerovat. Výsledek se přecedí. Chceme-li zlikvidovat příznaky nechutenství, dáváme si půl stopky kmínky na půl sklenice teplého čaje. Po malých doušcích upíjíme hodinu. 2. 250 ml vodky 40% 125 g pískového cukru 5 g drceného kmínu 100 ml vody 1 1/2 PL cukru pískového Do láhve s širším uzávěrem dáme kmín, 125 g cukru a vodku. Uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s obsahem párkrát zatřepeme dokud se cukr nerozpustí. Po 10 dnech: Převeříme vodu s 1 1/2 PL cukru. Necháme vystydnout. Nachystáme si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přecedíme do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilejeme vychladlou sladkou vodu. Promícháme. Výsledná chuť likéru je velmi jemná, sladká. Opravdu je potřeba vydržet 10 dní, jinak má likér příliš agresivní kmínovou chuť. Podáváme vychlazené, dobře působí na trávení. 3. 0,5kg cukr 50g kmín vanilka kousek 0,5 l slivovice V hrnci smícháme 1 l vody s cukrem, drceným kmínem a vanilkou, celé vaříme 1 hodinu. Přes jemné sítko nebo plátno scedíme a ještě do horkého přidáme líh nebo slivovici. Kmínku zamícháme, necháme vychladnout, stočíme do láhve a nachladíme v ledničce. 4. 2 láhve (á 0,5 l) doba přípravy: 10 dní a 20 minut Kmín kořenný 3 lžíce kmínu 250 g krupicového cukru 200 ml vodky 1,5 l vody 1,5 lžíce krupicového cukru Do láhve s širším uzávěrem dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s láhví párkrát zatřepeme, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech převaříme 1 l vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout. Nachystáme si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přecedíme do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme. Výsledná chuť likéru je velmi jemná a sladká. Opravdu je potřeba vydržet 10 dní, jinak má likér příliš agresivní kmínovou chuť. Podáváme vychlazené, dobře působí na trávení. 5. 120 g kmínu se polije ½ l čistého lihu a nechá v uzavřené láhvi týden stát. poté se vaří 1 kg cukru v ½ l vody asi 20 minut, nechá vystydnout, slije pak dohromady s lihem a profiltruje do láhví. Je velmi dobrá a jemná. Víno Používají se zásadně drcená semena. Buďto se z nich dělá odvar (1 polévková lžíce na 2-3 dl vody), nebo se polykají čerstvě nadrcená v množství jedna moka lžička 3x denně. Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný i k výrobě léčivého vína (do 1 l červeného vína nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky. Proti nadýmání je vhodná kombinace koriandru, anýzu, fenyklu a kmínu, všeho stejným dílem. Z nadrcených semen se dělá odvar.

Čaj na nadýmání

Smícháme 15g květu heřmánku, 15g semene fenyklu, 15g semene kmínu, 15g listu máty peprné. 1 PL směsi se zalije 250 ml vroucí vody, 5 minut louhujeme, scedíme do termosky a po douškách teplý vypijeme.

Čaj na nadýmání 2

Smícháme 20g semene kmínu, 10g semene anýzu, 10g semene fenyklu a 10g listu máty peprné. 1 PL směsi se zalije 250 ml vroucí vody, 5 minut louhujeme, scedíme do termosky a po douškách teplý vypijeme.

Čaj na nadýmání 3

Smícháme 10g květu heřmánku, 10g máty peprné a 10g meduňky lékařské. 1 PL směsi se zalije 250 ml vroucí vody, 5 minut louhujeme, scedíme do termosky. Do hotového čaje se přidají 4 kapky kmínové silice a po douškách teplý vypijeme.

Čajová směs na posílení menstruace: květ divizny 5 (dílů) listy routy 2 (díly) rozdrcené sušené plody borůvky 2 mletý kmín 2 Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody, zamícháme, přikryjeme a necháme 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme třikrát denně třetinu množství. Začneme ho pít jeden až dva dny před menstruací, nejpozději první den menstruace, a pijeme ho nejdéle pět dní.

Kmínová náplast

Při kolice a bolestech žaludečních se užívá také náplast, která se přiloží na žaludeční krajinu. Připraví se z 10g pryskyřice + 4g terpentýnového oleje + 3g kmínové silice.

Prášek na nadýmání

Smícháme 50g puškvorce, 30g fenyklu a 20g kmínu. , užívat vícekrát denně na špičku nože.

Nutkání na zvracení

Smícháme 30g kmínu, 10g bílého pepře a 10g kořene bedrníku. Rodrtíme a umeleme na prášek, 2 KL směsi na 100g mouky. Podle běžného receptu připravit sušenky. Denně několik sníst.

čaje proti nepříjemnému pachu těla Smíchejte 30 g plodu anýzu vonného, 30 g semen kmínu, 30 g listu máty peprné: 3 čajové lžičky směsi přelijete 0,5 l vroucí vody, 5 minut vyluhujte, sceďte. Teplým čajem několikrát za den kloktejte a vyplachujte ústa.

...

...

Čaj na uklidnění a dobrou náladu: připravte směs 40 g semen fenyklu obecného, 30 g semen kmínu, 25 g heřmánku pravého, 20 g kozlíku lékařského, 15 g řebříčku obecného a 5 g pelyňku pravého. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte vždy šálek ráno a večer po dobu 3 týdnů. Při žlučníkovém záchvatu smíchejte kmín semeneno, majoránka nať ve stejném poměru - 1 lžička do cca. 0,5 litru vody a za hodinu zopakovat. bylinkyprovsechny.cz Při křečích žaludku a střev: Semeno kmínu rozdrťte na prášek a 1 čajovou lžičku prášku přelijte 150 ml vroucí vody, 10 minut přikryté vyluhujte. Pijte po doušcích horké. Na zvýšení tvorby mateřského mléka: Smíchejte 20 g semene kmínu, 30 g semene fenyklu obecného a 20 g semene anýzu vonného: 1 lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody a 20 minut vyluhujte. Pijte 2x denně před jídlem. Čaj proti jarní únavě bylinkářky Evy Moučkové - recept: do čajové konvice nasypeme 1 čajovou lžičku majoránky, semínek fenyklu a celého kmínu. Přidáme bobkový list, snítku tymiánu a zalijeme tři čtvrtě litrem vody. Kmín povzbuzuje činnost ledvin a čistí trávicí ústrojí. Tymián působí jako přírodní antibiotikum a bobkový list například zbavuje klouby nežádoucích usazenin. Směs přivedeme k varu a necháme bublat 7 minut. Pak už stačí jen přecedit, nechat mírně vychladnout a pít. Jedna dávka čaje je určená pro dvě osoby. Nechutenství list vachty, list máty, kmín, řebříček, nať zeměžluče, nať pelyňku pravého a kořen omanu smícháme ve stej ných množstvích. Lžíci bylin zalijeme sklenicí vroucí vody. Pijeme půl sklenice před jídlem. Nálev pomáhá při nechutenství spojeném s nedostatkem žaludečních kyselin nebo celkovým překyselením. Nechutenství, problémy s trávením smícháme po 20 g natě pelyňku, natě zeměžluče, listu vachty, listu máty peprné a květu heřmánku a 10 g kmínu. Lžíci bylin zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme přikryté 15 minut v páře. Na 10 minut odstavíme, pak přecedíme. Pijeme po částech během dne 30 minut před jídlem na zlepšení apetitu, jako prostředek povzbuzující vylučování žaludečních šťáv a na lepší zažívání. Játra, jaterní nemoci 100 g kořene pampelišky lékařské a kořene čekanky, po 50 g natě řepíku, pelyňku Černobýlu, pelyňku brotanu, květenství smilu, plodu kmínu a listu máty. Byliny vsypeme do pytlíku nebo velké láhve a pořádně promícháme. Spařujeme lžíci směsi sklenicí vroucí vody, teplý nálev pijeme třikrát denně před jídlem. Abychom si ušetřili několikeré spařování, můžeme si dávku na celý den připravit do termosky. Detoxikace po antibioticích oddenek pýru, kořen lopuchu, nať zlatobýlu, nať rdesna ptačího, nať violky, bobule černého bezu, vrbová kůra, březový list: smícháme po 50 g od každé uvedené byliny. Dvě lžíce směsi se spaří 2 sklenicemi vody a vypijí během dne. Než si vezmeme antibiotikum, je nejlepší sníst lžičku mletého lněného semínka a během dne - v době užívání antibiotik - sníst 2 rozvařené cibule s mletým kmínem a majoránkou tak si ochráníme játra před poškozením. "čaj větrů". Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj větrů nemusí být vhodný pro děti. * Zevně se dává do mastí na revmatické bolesti a ischias.

  zpět na Byliny Merkuru

Uher - Průmyslová výroba lihovin ad.1 - 18 l a.a. ve formě jemného lihu - 14l vody - 2,5kg KVALITNÍ kmín - hlavní ingredience! - 105g anýz - 70g fenykl - 70g citronová kůra - 70g iris kořen - 20g kardamom Použít nejkvalitnější holandský kmín. Ten se před použitím máčí 24 hodin ve vodě která se několikrát vymění. Potom se kmín s ostatními drogami nasype do destilačního kotle a zalije cca desetinásobným množstvím lihového roztoku 50-65%. Maceruje se 1-2 dny a pak se destiluje. Při destilaci podle CHUTI oddělit asi 0,5l úkapu. Získat by se mělo cca 20l 80% destilátu. (Toto pravidlo platí většinou i u všech podobných výrobků. Pozn.Raf..). V závodě Kord se to takto vyrábělo ve třech druzích a převážně jen na export. Bohemian Kummel - 43% alk., 21% cukru Allash Kummel - 40% alk., 36% cukru Cristal Kummel - 60% alk., 23% cukru Takže k výrobě 100 l likéru se použije: - 20 l získaný destilát ad.1 - a zbytek, t.j: jemný líh, voda a cukerný sirup se upraví podle potřeby výrobce. Není-li k dispozici kvalitní kmín, postupuje se takto: 6-7kg kmínu se máči podle výše uvedeného a pak se maceruje ve vařáku s 23l jemného 96% lihu a 10l vody. Po 24 hodinách se oddestiluje všechen líh. Získaný destilát se zředí na na 40% aby se vysrážely minerální oleje. Po přidání kysličníku hořečnatého, 50-100g na 100l destilátu, se tento přefiltruje a rektifikuje. Získá se asi 25l vysokoprocentního kmínového destilátu. Ten se použije v množství 7-12l na 100l kminového likéru. Vyrobený likér se pak ještě aromatizuje několika desetinami gramů oleje anýzového, koriandrového a citronového. A teď C&K a První republika - zlatá doba likérnictví. F. Štaffl, Likérnický receptář: Allaš ruský 102 l, 47% obj., 35% cukru - 15 l 96% líh - 20 l voda - 4,5 kg kmín moravský Kmín se důkladně propere v sítě a vypraný se maceruje 12hod. Pak se destiluje. Je-li destilát kalný, destiluje se znovu. Získá se: - 17 l výtažku asi 72% - 9 l pozadku asi 18% - odpad k redestilaci K výrobě: - 17 l výtažku ad.1 - 37,5 l 96% lihu - 36 l cukrového sirupu - 12 l vody Kmínky dle F.Štaffla, Likernický receptář Několik Rp. s nízkým obsahem alkoholu a líšicích se od sebe jen minimálně. Destilát ad.1 je u všech stejný. - 3 l 96% lihu - 4 l vody - 1,13 kg holandského kmínu - 60 g anýzu - 60 g koriandru - 42,5 g badyánu - 42,5 g skořice destiluje se, odebrané množství dolij ihned stejným množstvím vody. 1.výtažek asi 6,5l 70% 2.výtažek asi 2l 50% Císařská 109 l, 24 % obj., 66 % cukru - 5,5 l destilátu ad.1 - 23 l čistého lihu 96% - 9 l vody - 72 l cukrového sirupu Holandská (Dál už to přepočítávat nebudu. Bylo to jen pro ilustraci a každý si musí ty "podružné poměry" upravit podle chuti sám.) - 2,6 l destilátu ad.1 - 16 l lihu 96% - 2,4 l vody - 31 l cukrového sirupu Dánská - 44 l lihu 96% - 9,5 l destilátu ad.1 - 42 l vody - 94,5 l cukerného sirupu Likér Alaš (Goettler) 116 l, 40% obj., 34,5% cukru - 24 l spiriti vini conc. - 21 l vody - 5 kg kmín holandský - 200 g koriandr - 125 g anýz - 100 g iris kořen - 10 g vanilka Macerovat 2 dny a pak oddestilovat 30l. K výrobě: - 25 l Spiriti vini conc. - 30 l destilátu ad.1 - 40 l cukerný sirup - 21 l voda * Dvojnásobná Gdáňská kmínka (teplá cesta): Velká kniha o domácí výrobě alkoholických nápojů, A.Sarwa - 1,25 l 96% líh - 90 g kmín - 10 g kosatec, iris - 10 g italský kopr, fenykl - 10 g citronová kůra Macerovat 24 hod., pak přidat 0,8l vody a destilovat. Následně destilát podle chuti a potřeby upravit cukerným sirupem a vodou. Krystalická, Ledová, kmínka, Eccau Z podstaty výroby silný vysokoprocentní likér. Dna i stěny láhví s ním zdobí vyloučené krystaly cukru. A likér přesto nepůsobí přeslazeně. Jak se to dělá? Jde o to dosáhnout přesyceného roztoku a tím vytvořit podmínky pro růst krystalů. Princip je podobný s pokusy - "chemikova zahrádka".Lze lehce najít na netu apod. V našem případě se stoupajícím obsahem lihu klesá rozpustnost cukru. Tzn., že když uděláme nasycený roztok cukru v slabší lihovině a pak ji zesílíme vysokoprocentním lihem nebo vysokoprocentním průtahovým destilátem dostaneme přesycený roztok a docílíme tím růstu a vylučování krystalů cukru v láhvích. (Pozn. Osobně velmi doporučuji! Vysokoprocentních likérů na trhu je minimum a navíc ten krystalický efekt bude úplná rarita. A dá se k jeho výrobě použít jakýkoliv Rp. podle vlastní chuti, jen je třeba dodržet ty uvedené základní podmínky). A ještě postup podle Brože: - 45 l Spiriti vini conc - 1 l ochucující destilát z macerátu, přip. esence - 20 l přimíchat horký roztok Sachari candis albi× - 22 l voda Hhorký roztok se naplní do ohřátých láhví, které jsou vloženy do nádoby s ledem přip. chladicí směsí. Nechat vychladnout a pak ještě doplnit cca 45% lihem. Utvořené krystaly se už nerozpustí. Pozn. : × Sachari candis albi nijak neřešte. Je to jen cukr s většími krystaly a dá se nahradit běžným likérnickým sirupem. A poměry a koncentrace taky můžete brát i v tomto případě jen jako inspirativní... Kmínové likéry vyráběné studenou cestou - maceráty, tinktury atd. Doporučuji držet se osvědčených likérnických postupů a nahradit jimi níže popsané kuchyňské! Tzn.: - drogy se mají macerovat v silnějším lihu (60-80% a upravit pak ředění likérů) - nemají být moc jemně podrceny či dokonce pomlety - cukr používat jen ve formě sirupu a přidávat ho až do vyčeřeného přip. přefiltrovaného macerátu - vařením medu se zničí všechny jeho cenné látky ! ! ! V těchto případech bych jej raději přidal už do macerační části. I za cenu, že při jeho větším množství bude na dnech nádob časem způsobovat usazeninu. Velká kniha o domácí výrobě alkoholických nápojů, A.Sarwa Z kmínu získáme především eterický olej, limon, karvu, organické kyseliny, bílkoviny,cukry, flavonoidy, limonen, karvon a karveol. Tyto látky zmenšují nadměrnou střevní fermentaci, povzvuzují trávení a zvyšují vylučování žaludečních šťáv. * Pak jsou v knize ještě 4 Rp. typu: - 4-25 dkg mletého nebo podrceného kmínu - vodka či líh 40-75% - různé dávky cukru a vody a u některých i med kuchyňská klasika... Snad jen jeden zajímavější: - 2 l vodky - 0,5 l rumu - 100 g kmín - 30 g koriandr - 30 g kůry mandarinkové - 2,5 kg cukr Macerovat dokud se nerozpustí veškerý cukr. Pak zfiltrovat a nechat zrát. Kmínkové ledové kostky 450 g kmínu vařte v 1l vody asi hodinu. Po vychladnutí přeceďte, přefiltrujte a zamrazte do ledových kostek. Ty pak můžete použít na ozdobení a zchlazení . Třeba i jen obyčejné vodky nebo nějakých koktejlů. Směs z různých zdrojů: 1.) - 7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme. 2.) - 1 l pálenky (50 - 52 %) - 7 dkg tlučeného kmínu Tlučený kmín necháme 1 týden vyluhovat ve sklenici uzavřené celofánem, přecedíme přes filtrační papír, svaříme 50 dkg cukru v 1 lt vody, necháme vychladnout a smícháme, slijeme do lahví. 3.) - 295 ml 96% lihu - 190 ml vody - 36 g kmínu pomačkaný kmín macerujeme týden. K vyčeřenému macerátu přidáme 360ml cukrového sirupu. 4.)Medová kmínka Výroba medoviny, medových vín a likérů, J.Svoboda, 1932 10g kmínu se naloží na 14dnů do 0,5l čistého lihu a po té době se smíchá s převařeným roztokem 0,5kg medu v 0,5l vody. 5.) A aby bylo vše na jednom místě, dovolil jsem si zkopírovat doslova. Rp. od Lojzy ze sekce "Obiloviny": Našel jsem jeden starší z krkonošské oblasti. Kmínový likér (kmínka). - 1 litr jemného konzumního lihu - 800 ml svařené a vychladlé vody - 100 g rozdrceného kmínu - 60 g semene anýzu - 30 g semene fenyklu, - kůry z 1 citronu (bez bílé části dužiny) - 600 g cukrkandlu, tj. kandysovaného cukru ( můžeme však dát jen krystalový cukr, množství podle své chuti). Když byla kmínka určena pouze pro „ženský“, dávalo se cukru o něco víc. Sklenice se dobře převázaly dvojitým celofánem nebo pergamenem (dnes se použije silnější polyetylén), občas se protřepe a nechá 2 týdny macerovat. Poté kmínku přecedíme do lahví přes husté plátno, zazátkujeme a dáme ještě na 1 měsíc rozležet (do chladna). Kmínové sušenky 2 hrníčky mouky 170 g másla 1 lžička soli 1 lžíce kmínu čtvrt hrníčku cukru moučky 1 lžička prášku do pečiva 1 vejce půl lžičky vanilkového extraktu Smíchejte cukr s máslem, dokud máslo nedostane jemnou krémovou konzistenci. Přidejte vejce a vanilku a šlehejte další 2 až 3 minuty. V jiné misce smíchejte mouku, sůl, kmín a prášek do pečiva, výsledek potom postupně přidávejte do první misky a vytvrořte těsto, které následně dejte odpočinout do lednice na půl hodiny. Těsto poté rozdělte na dva kusy a z každého vyválejte půl centimetru tlustý plát. Pomocí formičky vykrojte jednotlivé sušenky, které skládejte na vymazaný plech a pečte při 180 stupních 10-15 minut Křupavé kmínové sušenky k sýrům 2 hrnky polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva 60g másla 1 lžíce kmínu 2 lžíce nastrouhaného sýra Parmesan/Gouda bez laktosy 1/2 hrnku vody ngrediencí zamíchat až vznikne tuhé těsto, vyklopíme na trochu pomoučený vál a hněteme jej do hladka. Vyválíme těsto na 2mm. Propícháme vidličkou a vykrajujeme z něj tvary. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 165-180°C 12 min, nebo až jsou světle zlatové. Sušenky necháme vychladit na mřížce. Kmínové sušenky s tvarohem 60 minut 200 g hladké mouky 50 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva 125 g měkkého tvarohu 1/2 kávové lžičky soli 1 kávová lžička provensálského koření 3 kávové lžičky kmínu na potření 1 žloutek 1 lžíce vody Mouku, máslo, tvaroh,prášek do pečiva, koření prohněteme na vláčné těsto, uděláme z něho válec a dáme na 1/2 hodinky do lednice odpočinout. Poté z válce vyválíme plát, z kterého vykrajujeme kolečka, nebo jiné tvary. Položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozmíchaným žloutkem se lžící vody a sypeme kmínem, hrubozrnnou solí, bylinkovou solí, grilovacím kořením - to už je na každé, podle inspirace. Pečeme ve vyhřáté troubě na 130°C asi 17 minut. Pečivo se po upečení nafoukne. Při konzumaci namáčíme v rozmíchaném upraveném tvarohu, sýrové pomazánce, žervé. Poznámka Kdo má rád plněná kolečka, udělá trochu silnější plát, vykrájí kolečka po upečení rozkrojí a naplní. Francouzské kmínové sušenky 200 g hladké mouky 50 g másla 125 g tvarohu ½ KL soli 1 KL provensálského koření 1 žloutek 3 KL kmínu Velice dobré, křupavé sušenky jako součást pohoštění při posezení s přáteli. Pokud máte rádi slané pečivo s náplní, sušenky rozpulte a namažte tvarohovým nebo taveným sýrem. Mouku s máslem, tvarohem, solí a kořením prohněteme na vláčné těsto. Na pomoučeném vále z těsta utvoříme válec a dáme asi na ½ hodiny do lednice. Poté z válce nakrájíme asi 40 stejně silných koleček a položíme na vymaštěný plech. Žloutek s lžící vody rozšleháme a sušenky jím potřeme. Nakonec posypeme kmínem a pečeme v mírné troubě (okolo 130°C) 15-18 minut. kmínové placky 400 g vařených brambor 2 vejce 50 g krupice 2 lžičky drceného kmínu petrželka mletý pepř sůl 50 g sádla Brambory rozmačkáme šťouchadlem a smícháme s vejci, krupicí, kmínem a nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a mletým pepřem. Z těsta tvoříme placky a pečeme na sádla dozlatova, odkládáme na savý papír.