Logo Magica

Hřebíčkovec vonný

Latinský název: Caryophyllus aromaticus

Signatura: Slunce, Jupiter

Živel: Oheň

Hlavní složky: Vysoké množství silice až 20%, obsahuje i malé množství tříslovin, pryskyřice, slizu, flavonoidů a olej.

Polarita: mužská

Povaha/Vlastnosti: Horká

Jiné názvy: hřebíček krámský, hřebíčková matka (plod), hřebíčkový strom, koření hřebíček, řebáček, zubní bylina

Přiřazení: Znamení - Střelec a Štír

Kuchyňské použití:  V české kuchyni se hřebíčkem koření omáčky a je součástí koření při pečení cukroví. Hřebíček vylouhovaný ve víně prý pomáhá při porodních bolestech a proto se dávalo ženám při porodu napít hřebíčkového vína. Hřebíček byl dříve považován za ekvivalent zlata. Hřebíček vyniká svou chutí a příjemnou aromatickou vůní. Před přípravou se doporučuje čerstvě mletý, protože svou specifickou vůni velmi rychle ztrácí. Jako jednodruhové koření tvoří součást mnoha směsí, např. kari, garam masala nebo francouzské směsi quatre épices. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů, sušenek, kompotů, pečiva, ale i svařeného vína. Dochutit s ním lze hovězí maso, omáčky, šunku, masové i zeleninové vývary a pokrmy či obyčejnou rýži

Pěstování:  Hřebíčkovec je stálezelený strom vysoký až 10 - 20 m. Má čtyřčetné květy. Z květů se lisuje nebo destiluje hřebíčková silice - éterický olej. Sušená poupata jsou u nás známá jako koření „hřebíčkový květ“. Hřebíčkovec v našich podmínkách ve volné přírodě nenalezneme.

Sběr  Hřebíček, který můžeme koupit v každém obchodě s potravinami, jsou nerozvitá květní poupata, která se sklízí v okamžiku, kdy se zelená barva začíná měnit na nachovou.

Lékařské použití:  Vykazuje účinek proti nadýmání a plynatosti a s tím spojeným křečemi. Užívá se místně v dutině ústní proti bakteriím. Byla prokázána schopnost snižovat hladinu krevního cukru. Z hřebíčku se získává destilací silice, která podporuje trávení a chuť k jídlu a zabraňuje zvracení. Povzbuzuje srdeční činnost. Hřebíček se také používá na tišení bolesti. Hřebíčkový olej umrtvuje bolesti zubů. Přidává se do přípravků proti blechám, vším a komárům. Větší pozornost je třeba věnovat používání silice. Opakované použití v dutině ústní může vést k poškození sliznice dásní. Vzhledem k dráždivému působení silice neměla by být používána vnitřně ve větších dávkách a dlouhodobě. Eugenol silně ovlivňuje krevní destičky, proto je třeba zvýšené opatrnosti při současném používání léčiv snižujících krevní srážlivost.

Emocionální použití:  Zapalte hřebíček pokud se cítíte vyčerpaní, potřebujete probudit vnitřní sílu a sebevědomí, k emocionální očistě osob i prostor, chcete li vytvořit jemně erotickou a romantickou náladu.

Magické a rituální použití:  Tato bylina je mocné vykuřovadlo, které se používá pro divinaci lásky, ochranu, exorcismus, peníze, léčení. Ovlivňuje páry, aby zůstali ve šťastném svazku. Hlavní přísadou nápojů lásky, přidává se do kadidel rituálu astrálního putování pro spojení s astrálnem, posiluje intuici. Nad kolébku dítěte se věší náhrdelník z hřebíčku přivázaný na červené niti, aby bylo dítě ochráněno a v bezpečí. Hřebíček má hojné využití v magické praxi převážně pro osobní ochranu, posiluje auru a sebevědomí, dokáže prý přilákat bohatství, pročišťuje obytné místnosti, navozuje spirituální atmosféru. Přidává se do vína v rituálním kalichu. Hřebíček se také používá jako jedna ze složek mnohých rituálních kadidel ochrany. Při pálení vydává typickou, nezaměnitelnou hřebíčkovou, nasládlou a kořenitou vůni s tóny pomerančů. Je květinou bohů pro své významné léčebné, spirituální a očistné vlastnosti. Podle Ajurvédy posiluje všechny životně důležité orgány, dezinfikuje a působí proti bolesti zubů. Jedná se důležité vykuřovadlo, jež nechybí ve většině Čínských, Tibetských či Japonských vonných tyčinkách. Tvoří základ významných Buddhistických směsí.

OBECNÉ PLANETÁRNÍ KADIDLO


Recepty

Hřebíčková voda

Zalijeme 1 PL hřebíčku 500 ml vroucí vody v sklenici se širokým hrdlem. Necháme louhovat do druhého dne. Scedíme, užíváme při bolestech krku, bolestech zubů či dásní.

Hřebíčková tinktura

20g utlučeného hřebíčku se zalije 1 l 60% vodky. Macerujeme 3 týdny, 1x denně obsahem protřepeme. Poté scedíme do tmavé láhve. Vyplachování 2x denně obvykle zajistí znatelný účinek, plus masírujeme dásně. Lze ji použít i při revmatických potížích a při dně.

Hřebíčková tinktura se skořicí

20g utlučeného hřebíčku se zalije 1l 40% alkoholu. Vložíme 1 svitek skořice. Macerujeme 3 týdny, 1x denně obsahem protřepeme. Poté scedíme do tmavé láhve. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody nebo si tinkturou pravidelně, alespoň 2 x denně nejen vyplachujeme, ale i masírujeme dásně.

Hřebíčková tinktura na záda

60 ml alpy, 1 balení hřebíčku, sklenici s uzávěrem. Do sklence přesypte balíček hřebíčku a zalijte 60 ml alpy. Uzavřete a proštěrchejte. Nechte na temném místě 14 dnů a občas protřepte. Za 14 dní je tinktura hotová a vy můžete mazat. Díky svým účinným složkám je vhodná především k masážím kloubů, svalů a páteře a ke snižování revmatických bolestí. Zdroj: ctidoma.cz

Hřebíčkový zázračný olej

100 ml řepkového oleje, 1 balení hřebíčku (20g). Rozdrcený hřebíček dejte do sklenice s uzávěrem a přelijte řepkovým olejem. Sklenici zavřete a nechte na temném místě 2-3 týdny macerovat, občas protřepte. Olej slijte přes sítko do čisté lahvičky. Hřebíčkový olej je nutné používat opatrně, ve velkém množství a v takto silné koncetraci by mohl kůži podráždit. Olej je výborný na záněty zubů, přičemž nejen že léčí zánět a zároveň tiší bolest, ale působí i preventivně před jeho šířením: 1 kapku oleje aplikujeme do okolí bolestivého zubu nebo olej kápneme na kousek vaty, kterou následně několikrát denně potíráme bolavý zub. Doporučuje se také dát 5 kapek tohoto oleje do 100 ml vody a vyplachovat ústní dutinu několikrát denně. Stejně tak je vhodné potírat jím rány, které se dlouhodobě dlouhodobě nehojí. Při paradentóze lze po pečlivém čištění zubů potřít postižená místa dásní 2 kapkami tohoto oleje a dásně jím masírovat. Hřebíček pomáhá při nachlazení, působí protizánětlivě a ničí choroboplodné zárodky. Při bolestech hlavy si vmasírujte hřebíčkový olej do spánků. Hřebíčkový olej pomáhá při bolestech zubů, v boji s bakteriemi a paradontózou, na afty, proti zvracení, při plynatosti, nadýmání a křečích, při kožních zánětech a akné. Jako repelent odpuzuje hmyz. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, k uklidnění a uvolnění – hodí se do aromalamp. Hřebíčkový olej v aromalampě desinfikuje dýchací ústrojí a léčí průduškové záněty. Zdroj: ctidoma.cz

Ústní voda při paradontóze

30g celého hřebíčku a 80g čerstvého rozmarýnu přelijeme 2 šálky vroucí vody ve sklenici se širokým hrdlem. Nádobu uzavřete a nechte přes noc louhovat. Ráno ústní vodu sceďte.

Hřebíčková antiparazitní kůra

Nadrcený hřebíček nasypte do kapslí o velikosti OO (koupíte v lékárně), nebo tuto dávku promíchejte ve vodě a vypijte. Počet kapslí Ráno-Poledne-Večer. 1. den 1-1-1
2. den 2-2-2
3. den 3-3-3
4.-10. den 3-3-3
Poté už jen jednou týdně 3-3-3. Zdroj:www.navratzdravi.cz/hrebickova-antiparazitalni-kura

Hřebíčková lázeň

Hřebíčkový olej přidáme do koupele.

Hřebíčkový nálev proti vráskám

5 hřebíčků přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 20 min přikryté louhovat. Scedíme do lahvičky. Jako prevence proti vráskám, záhybům a podobným projevům si ráno a večer pravidelně tímto nálevem natíráme obličej.

Svařené víno červené

1l červeného vína, několik lžic medu, 1 svitek celé skořice, 7 hřebíčků, 1 hvězdička badyánu, 2 zrnka kardamonu, citronová a pomerančová kůra, 1 citron, 1 pomeranč, 3 jablka. V malém hrnci přelijte koření 200 ml vody, vhoďte tři kolečka omytého citronu, tři kolečka pomeranče a 3 kolečka jablek (chcete-li pak i kůru). Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Mezitím si připravte sklenice, ozdobte je plátky pomeranče, limetky, vložte do nich kousky jablek. Do vývaru přidejte 500ml vína a pomalu na mírném plameni jej zahřejte. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno, dochuťe medem či citr. šťávou. Naplňte sklenice. Ihned podávejte. Pánům můžeme přidat ještě 2 PL bílého nebo normálního rumu. Dámám amareto nebo jablkový likér.

Svařené víno bílé

750 ml bílého vína, 750 ml světlé hroznové šťávy, 1 pomeranč, 7 hřebíčků, 1 badyán, 1 svitek celé skořice, 4 PL pomerančového likéru, 1 lžička medu, 10 KL bílého rumu. V malém hrnci přelijte koření 200 ml vody, vhoďte kolečka omytého pomeranče. Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Do vývaru přidejte hroznovou šťávu, ohřejte, ale nevařte. Přilijte 1/2 vína a nechte prohřát, opět nevaříme. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno, dochuťe medem či citr. šťávou. Naplňte sklenice. Vlijte bílý rum.

Bílý svařák s grepem

1 l bílého polosladkého vína, 1 růžový grep, 150g třtinového cukru, 5 hřebíčků, 1 badyán, 1 svitek celé skořice. V malém hrnci přelijte koření 200 ml vody, vhoďte kolečka omytého grepu. Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Přilijte 1/2 vína a nechte prohřát, opět nevaříme. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno, dochuťe medem či citr. šťávou. Naplňte sklenice. Ozdobte dílkem grepu.

Svařené bílé víno s hruškovicí

750 ml suchého bílého vína, 50 ml hruškovice, med dle chuti, 2 plátky čerstvého zázvoru, 3 hřebíčky, 3 tobolky zeleného kardamonu, plátky hrušky (čerstvé nebo kompotované). V malém hrnci přelijte koření 200 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Přilijte 1/2 vína a nechte prohřát, opět nevaříme. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno, dochuťe medem. Naplňte sklenice s hruškou. Před podáváním přidejte hruškovici.

Morticiino růžové opojení

1l růžového vína, několik lžic medu, 1 svitek celé skořice, 4 hřebíčků, 1 hvězdička badyánu, 1/2 citronu, 1 červený pomeranč. V malém hrnci přelijte skořici, hřebíček a badyán 200 ml vody, vhoďte kůru z poloviny citronu a přiveďte k varu, vařte 10-15 min na mírném plameni. Mezitím si připravte sklenice, ozdobte je plátky pomeranče. Do vývaru přidejte 500ml vína a pomalu na mírném plameni zahřejte. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno. Naplňte sklenice. Ihned podávejte. Zpestřit můžete přidáním šípkového, hložinkového, třešňového nebo růžového likéru. Moc dobré je to i s troškou griotky.

Verunčin čokoládový svařák

Ovocné víno 0,7l (výborné je malinové, třešňové, jablečné), 100ml jablečné 100% šťávy, 2 jablka na ozdobu, 1 snítka rozmarýnu, 8 hřebíčků, 2 svitky celé skořice, 200g třtin. cukru, 50g kakaového prášku, 5 badyánů, 100g čokolády 60% a více. V hrnci přelijte koření 200 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Přilijte jablečnou šťávu, přidejte cukr a kakao a přiveďte k varu. Přilejte ovocné víno a jen zahřejte, vhoďte kousky čokolády a nechte je v nápoji rozpustit. Nápoj podávejte horký.

Morticiin vánoční punč

1l suchého bílého vína, 100 ml calvadosu nebo tuzemáku, 200 ml černého čaje, 8 hřebíčků, 1 badyán, 5 PL třtinového cukru, 1 PL medu, 3 pomeranče řádně omyté v lehce octové vodě. Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. V hrnci přelijte hřebíček, badyán a pomerančovou kůru 200 ml vody a přiveďte k varu, vařte 10-15 min na mírném plameni. Vlijte čaj, šťávu a vydlabanou dužinu z pomerančů a med, prohřejte. Vlijte 1/2 vína a prohřejte. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte zbylé víno. Před podávání vlijte do hrnce calvados nebo tuzemák. Naplňte sklenice.

Horká hruška

Na 1 sklenku: 50 ml hruškového likéru, 20 ml zázvorového sirupu, 130 ml vody, 2 hřebíčky, 1/4 KL zázvoru. Křížala, kolečko limetky a plátek hrušky na ozdobu. Hřebíček přelijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 min. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Nalijeme i s hřebíčkem do sklenice. Přidáme zázvorový sirup. Ozdobíme křížalou, limetkou a plátkem hrušky. Nakonec vlijeme velkého panáku hruškového likéru.

Brusinkový punč se zázvorem

5 cm čerstvého zázvoru, 1 svitek skořice, 4 hřebíčky, špetku ml. kardamomu a 4 kuličky nového koření, 500 ml brusinkového nektaru, 200 ml pomerančové šťávy, 100 ml třešňovice nebo griotky, kompotované a sušené brusinky a 4 PL třtinového cukru. V hrnci přelijte koření, cukr a strouhaný zázvor 200 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 10-15 min na mírném plameni. Přeceďte. Do vývaru přidejte brusinkovou a pomerančovou šťávu, ohřejte, ale nevařte. V okamžiku, kdy začnou jít ze dna malé bublinky, ihned hrnec odstavte, přilijte třešňovici/griotku. Na dno sklenice dejte lžičku kompotovaných brusinek. Na špejli napíchněte pár sušených brusinek. Naplňte sklenice.

Zázračný repelent

Rozmarýnový čaj, balíček hřebíčku, řepkový olej, rozprašovač. Uvařte silný čaj z rozmarýnu a přidejte hřebíček. Směs nechte vychladnout. Měla by být dost silná - maximálně z půl litru čaje. Do nádobky rozprašovače nalijte asi 10 ml oleje a přidejte přecezenou směs. Olej udrží vůni hřebíčku i rozmarýnu, aby déle voněl. Takto vyrobený repelent vydrží dlouho a nezkazí se. Z vašeho domova vyžene všechen hmyz, včetně molů. Vůně se dá měnit. Stejně jako čaj z rozmarýnu by fungoval i čaj z levandule či šalvěje. Pro více vánoční vůni je možné přidat i skořici. Bio repelent neublíží ani velmi citlivým alergikům a je možné jej aplikovat z dostatečné vzdálenosti i na čtyřnohé miláčky a chránit je tak před klíšťaty i blechami. Zdroj: ctidoma.cz

Zdravé čištění zůbů

Do malé cestovní lahvičky nalijeme 100ml kokosového oleje, který působí antisepticky, antimykoticky a antibakteriálně. Přidáme 5ml hřebíčkového oleje. Jemným kartáčkem čistíme zuby i masírujeme dásně.

Potpourri

Je suchou směsí koření, sušeného ovoce a přidat můžete i kapku aromaoleje. Hřebíček, svitky skořice, badyán, pomeranče, jablka. Do předehřáté trouby na 250 °C dejte tenké plátky pomeranče a jablek na pečicí papír. Pečte 90 minut, ale mezitím i kontrolujte, ať nepřipálíte. Až je ovoce suché, smíchejte v zavařovací sklenici s kořením. Nechte zaležet jeden den, než budete potpourri někomu darovat. Pro intezivnější vůni či oživení ovonělých kápněte vonný olej. Zdroj: ctidoma.cz

VERMUT TORINO

1g hřebíčku, 1g kardamomu, hrstka máty peprné, 1/2 hrstky meduňky, 1g skořice, 2g černobýlu, 6g kořene hořce, 20g pelyňku, 2g fenyklu, 2g anděliky. Macerovat 48 hodin v 100 ml 60% alkoholu a 50 ml vinného destilátu. Výluh se přidá k 1,5 l světlého vína sladkého, v němž je rozpuštěn 1 kg cukru. Potom se doplní vínem na 5 litrů tak, aby obsah alkoholu neklesl pod 16 % objemových a obsah cukru pod 18 % váhových. Vermut ponechat 2-3 měsíce uležet.

Angreštová zavařenina s hřebíčkem

500 g čerstvého angreštu, 200g třtinového želírovacího cukru, kus celé skořice, přibližně 8 hřebíčků. Plody angreštu zbavíme stopek a spodních částí (bubáků) např. nůžkami. Angrešt důkladně propláchneme a kuličky překrájíme na poloviny. V hrnci plody zasypeme cukrem, přidáme koření a za stálého míchání necháme asi 5 min probublávat. Horké nalijeme do vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji chladu.

Mazání na kožní plísně

1 PL nasekané natě a květů pcháče, 1 KL skořice, 1 KL utlučených hřebíčků, 2 utlučené badyány, 3 dl 40% kvalitního alkoholu. Vše nasypeme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme 2-3 týdny macerovat. 1-2x denně protřepáváme lahví. Přecedíme a slijeme do skleněné lahvičky. Užíváme po dobu 4 týdnů, kdy ji 3x denně vtíráme na postižená místa.

 

Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Magické rostliny/Lavender

 

  zpět na Byliny Slunce