Logo Magica

Brutnák

Prvek: Vzduch

Vlastnosti: Zvlhčující, hřejivé/studená, nasládlá

Signatura: Jupiter

Polarita: Mužská

Latinský název: Borago officinalis

Název je odvozen z keltského slova "borrah" – tj. odvaha. Brutnák tedy dříve symbolizoval odvahu. Jako léčivá rostlina známá až ve vrcholném středověku. Do té doby byl pěstován jako zelenina. Ještě nedávno se pilo víno s naloženými listy brutnáku,  jenž také činil člověka veselým.

Jiné názvy: borač, borágo, borák, boreč, borič, boryt, burák, bureč, bureš, okurkové zelí, radost srdce, volový jazyk, volový jazyk obecný, volský jazyk

Hlavní složky:  slizové látky (až 30%), pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C (v čerstvých listech), minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan).

Vztahy k Božstvům: Llew, Lugh, bohové válečníků.

Harmonické vztahy: Znamení - Lev. Svátek - Lughnasa.

Botanický popis: Původem ze středomoří. silný kořen hluboko v zemi, rozvětvená lodyha; výška až 80 cm; modré (řídce růžové či bílé) květy po celé léto; vrásčité drsné šťavnaté listy porostlé chloupky; plodem velké, podélně rýhované tvrdky

Zajímavost – při spalování nati obsah dusičnanu draselného způsobuje jiskření a lehké výbušné zvuky jako při malém ohňostroji

Pěstování: stanoviště otevřené, slunečné, dostatek světla a vzduchu, půda lehká, dobře propustná, suchá, vápnitá. Výsev na jaře i během léta semena rozhodit přímo na záhon po velké ploše a pečlivě pokrýt zeminou (klíčí za tmy), rostlinu však nesmí ohrozit jarní mrazíky!, poté vytrhat příliš hustě rostoucí rostliny (listy lze použít do salátu) vzcházející již za týden. Vysazení na 30 cm daleko.
Rozmnožování - v dobrých podmínkách se sám vysemeňuje. Brutnák roste velmi rychle, postupně doroste v silnou, široce se větvící bylinu, která potřebuje hodně místa; mladé rostlinky nelze dobře přesazovat, protože mladý dlouhý tenký hlavní kořen se znovu vytváří jen vzácně. Vysazený poblíž prospívá jahodám, rajčatům a růžím. V příliš hustém porostu hrozí napadení plísněmi nebo mšicemi; v místnostech či pařeništích lze zasít již mnohem dříve (v únoru). Lze pěstovat v bytě

Sběr: Nať na počátku květu rostliny a květ, později semena. Mladé lístky jako zelené koření. Jinak čerstvé listy dle potřeby.

Sušení a jiná úprava:  listy (sbírané na počátku květu rostliny) i květy sušíme rychle v suchu a temnu v tenkých vrstvách. Olej lisujeme ze semen. Čerstvé květy kandujeme v cukru.

Použití v kuchyni a v kosmetice: listy se přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou, šťáva z rozdrcené čerstvé šťavnaté nati na čištění pleti. Čaj z listů jako kompresní obklad na unavené oči. olej ze semen brutnáku podporuje tvorbu protizánětlivých a protikřečových látek v těle, růst vlasů i nehtů a povzbuzuje celkovou látkovou výměnu.
V kuchyni: jako koření se používají čerstvé mladé listy (před silnějším růstem lodyhy) i celá nať sklízená v době květu a vždy jemně nasekaná kvůli chloupkům, listy mají chuť i vůni po čerstvých okurkách; nikdy nevaříme
čerstvé listy (možno i květy): do studených omáček, majonéz, tvarohových pomazánek, bylinných másel a smetan, do sýrů, jogurtů a salátů (např. do okurkového, rajčatového, bramborového); listy do ragú ze zeleniny a masa, k rybám a grilovanému masu; mladé lístky lze dusit na másle a cibulce jako špenát, nebo lze přidat do špenátu či kapusty; do nakládaných okurek a zeleniny; do chlazených nápojů; směs mladých listů brutnáku s mátou, saturejkou, petrželí, česnekem, fenyklem a rozmarýnou ke kořenění salátů
čerstvé květy: ke zdobení pokrmů (šlehačky, salátů, obložených chlebů, polévek...) a nápojů; do bylinkového octa k aromatizaci.

Léčivé účinky:   má protizánětlivé účinky a vliv na zlepšení dýchání.
Vnitřní použití: čerstvé listy obsahují vitamin C; snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně, mírně projímavě; čerstvě vylisovaná šťáva pomáhá ke zrychlení výměny látkové a při neurastenii (užívá se při jarních kůrách); čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii; olej ze semen brutnáku se používá jako doplněk stravy při neurodermatiditě (obsahuje až 20 % kyseliny gama-linolenové). Vhodný při návalech horka, horečnatých stavech, revmatických bolestech, ženských nervových potížích, při zánětech horních cest dýchacích a při zánětu ledvin. Stimuluje činnost nadledvinek (zvyšuje tvorbu adrenalinu).
Zevní použití: hojivé účinky - obklad z odvaru zmírňuje záněty a hojí poranění a spáleniny (má antiseptické účinky), čaj (nálev) z nati k obkladům na bércové vředy, a olej na ekzémy. Brutnák změkčuje kůži a sliznici.
Denní dávka: max 1 g oleje ze semen kontraindikace: u oleje žádné vedlejší účinky, nať a květ se nesmí užívat delší dobu (mohli by mít rakovinotvorný účinek)

Emocionální účinky:   Koncentrace psychických sil, povzbuzení k odvaze a povzbuzení tělesné i duševní. Velmi vhodný pro bojovníky v podobě čaje, vína či kadidla. kadidlo slouží k invokaci bohů bojovníků nebo jejich vlastností jako je bojová síla, odvaha a vytrvalost. Brutnák pomůže, máme-li v srdci velký zármutek, sklíčenost a tíhu. Dokáže prorazit tmou a objevit vnitřní světlo, které přinese oporu, optimismus a znovu nalezenou odvahu. Léčí zlomené srdce a dokáže nás povznést nad naše potíže.

Magické a rituální účinky:   Kuráž, psych.síly. Posvěcují se jím oštěpy, šípy a jiné zbraně používané při rituálních zápasech. Silný nálev se používá při přípravě na náročné šamanské praktiky, protože zvyšují psychické síly.

 

Recepty

Špenát ala brutnák

Listy brutnáku lékařského mražené či čerstvé, 1 cibule česnek sůl, pepř trocha vína (není nutné). Listy brutnáku spaříme a nasekáme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme. Přidáme nadrcený česnek a zasmahneme. Přidáme brutnák. Osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Podáváme s vařeným bramborem a volským okem.
lenicky-zahradka.blog.cz

Brutnákový čaj

Čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci natě sušeného brutnáku, nebo 1 čajovou lžičku květu spatříme 250 ml vroucí vody. Pijeme 1 šálek denně po dobu maximálně 3-4 týdnu Používáme ke snížení horečky, léčbě infekce horních cest dýchacích, ke snížení vysokého krevního tlaku, k posílení srdeční činnosti, k podpoře tvorby mléka u kojících matek.

Brutnákové obklady

Nálev k obkladům připravíme tak, že do půl litru vroucí vody vhodíme hrst sušené nati brutnáku a necháme 15 minut vyluhovat. Vlažné obklady přikládáme na rány, odřeniny, popáleniny a různé boláky. Hojí i bércové vředy.

Čerstvá šťáva

Brutnák jednoduše vložíme do odšťavovače a vzniklou šťávu užíváme zvláště při jarní detoxikaci, dále k urychlení látkové výměny a proti depresím ke zlepšení nálady. Tato šťáva také snižuje obsah cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak, glykémii u diabetiků a navíc spalováním tuků účinně napomáhá k redukci hmotnosti obézních osob. Při depresi, žalu či rozrušení 3x denně pijte 10 ml šťávy.

Brutnákový olej

Olej ze semen brutnáku v kapslích si můžeme koupit v lékárně, nebo semínka umeleme v kávovém mlýnku či rozmixujeme. To užíváme 3x denně 1/4 čajové lžičky. Hojí ekzémy, akné a různé vyrážky, pomáhá i při léčbě lupenky a atopického ekzémů. Léčí různé záněty – střev, kloubů, horních cest dýchacích apod.

Nadměrné pocení

Při nadměrném pocení si připravíme čas z 1 dílu brutnáku a 1 dílu jahodníku a průběžně popíjíme.

Čistící čaj močopudný

Smícháme stejným dílem kopřivu, břízu, macešku polní, brutnák a zlatobýl. 2 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody a necháme přikryté 10-15 min louhovat. Scedíme. Pijeme šálek ráno a večer.

Brutnákové kapky

1 díl nati brutnáku se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody. Po léčbě steroidy a při stresu berte 3x denně 10 ml jako tonikum.

Okurkový salát s brutnákem

1 salátová okurka, 3 listy brutnáku. Dresing: 1 PL olivového oleje, 1 ČL medu, 1 ČL citrónové šťávy, 2 PL jogurtu bez laktózy. Okurku nakrájíme na drobno. Brutnák natrháme na jemno a smícháme s okurkou. Všechny suroviny na dresing dáme do uzavíratelné sklenice a silně protřepeme a podáváme na salát těsně před servírováním.

Brutnákové tzatziki

1 šálek slunečnicových semínek (namočených přes noc), 2 PL olivového oleje, 1 PL citrónové šťávy, 1 ČL soli, 1-2 stroužky česneku, 100 ml vody, 1 okurka, 3 listy brutnáku. trochu kopru a máty. Slunečnicová semínka slijeme, propláchneme a vložíme společně s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí, česnekem a vodou do mixéru. Mixujeme do jemna. Okurku nastrouháme na jemno a všechny byliny nakrájíme na drobno. Okurku, bylinky a slunečnicový jogurt smícháme dohromady.

Brutnákové pleťové tonikum

Na podrážděnou suchou kůži nebo vyrážku nervového původu použijte šťávu z brutnáku rozředěnou stejným množstvím vody. Nebo smíchejte 1 díl brutnáku a 1 díl ptačince. 1 PL přelijte 500 ml vody a ponechte louhovat. Sceďte a nechte vychladnout.


Kniha Světla, Magické rostliny/Lavender a Franklin


  zpět na Byliny Jupitera