Prvek: Vzduch
Vlastnosti: Stabilizující, uklidňující, tišící
Latinský název: Pimpinella Anisum L.
Signatura: Merkur, Jupiter
Hlavní složky: Kumariny, flavonoidy, silice (až 14%) obsahující hlavně anetol. Droga anýzu obsahuje až 5 % aromatické silice s hlavní složkou anthenolem. Dále v ní najdeme mastné oleje, sacharidy, slizy, pektiny, cholin, chlorofyl aj.
Polarita: Mužský
Božstva: Apolón (řecký a římský bůh slunečního jasu, poezie a léčení), Hermés (řecký posel bohů), Merkur (římský bůh obchodu a zisku, božský posel)
Přiřazení: Kámen - Jantar. Tarot - vůz.
Jiné názvy: Anýzový bedrník, Anýž, Bedrníček
Doporučené kombinace: Fenykl, Kmín, Řebříček, Pampeliška, Čekanka.
Popis: Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30-60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíku se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní. Pochází z Egypta a Sýrie a vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.
Pěstování: Anýz je rostlina, která vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Pěstuje se na jižní Moravě v polních kulturách. Anýz občas a pomíjivě zplaňuje.
Sběr: Po odkvětu (srpen) se sbírají před plnou zralostí, plody t.j. semena, která mají šedozelenou barvu. Sestřihává se celý okolík, který se následně suší. Sušte ve snopcích přirozeným teplem, nejlépe pod střechou. Doporučuje je také sušit zavěšené v papír. sáčcích, zamezíte ztrátě semen. Plody se sušené skladují v temnu a suchu )v papírových či jutových sáčcích nebo ve skle), aby neztratily své účinné látky. Pro léčebné účely se využívá i čistá silice z plodů anýzu
Kuchyňské použití: Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“, je důležitou součástí různých druhů vánočního cukroví. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Je součástí Vermutu. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma. Používá se k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek. Velmi příjemný je v hruškovém a jablečném kompotu. Anýz je možné přidat k dušeným houbám, především k žampiónům. Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.
Lékařské použití:
Anýz je oblíbeným prostředkem proti kašli, neboť umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Dále podporuje tvorbu mléka u kojících matek.
Obě používané části – silice a plod jsou používány jako prostředky usnadňující vykašlávání, uvolňující křeče, ulevující při nadýmání a plynatosti a působící proti střevním parazitům.
Tradičně jsou proto užívány při průduškovém kataru, dávivém kašli, kolikovitém nadýmání. Místně při vších a svrabu.
Doporučují se při zánětu průdušek a průdušnice s přetrvávajícím kašlem a preventivně se užívají při podávání projímadel k předcházení bolestivých kolik.
Bylo potvrzeno zvýšené vylučování mateřského mléka po konzumaci přípravků s obsahem anýzové silice.
Při zvýšené citlivosti je možnost alergické reakce.
Tradičně je anýzový plod označován jako potratový prostředek, v těhotenství jej proto není vhodné užívat.
Po kontaktu silice s pokožkou mohou vznikat alergické záněty, které jsou někdy vyprovokovány nebo zesíleny působením světla (slunečního záření).
Konzumace nad 1 ml silice může způsobit nevolnost, zvracení i plicní otok.
Nicméně běžné dávkování a denní příjem silice (je zastoupena v řadě zeleninových druhů) nevykazují nežádoucí účinky.
U anýzu může dojít k interakcím s některými druhy rostlin.
Vysoké dávky mohou narušit léčbu léky snižující krevní srážlivost a hormonální léčbu pohlavními hormony včetně hormonální antikoncepce.
Protože je anýzový plod běžně používán jako koření, tak můžeme konstatovat, že v dávkách používaných v potravinách nezpůsobuje zdravotní riziko.
Emocionální použití: Energie lásky. Anýz je rostlinou vzduchu, mysli a myšlení. Usměrňuje vědomí k hlubšímu sebeuvědomění.
Magické a rituální použití: Využití sil: ochrana, očištění, mládí, láska, psych. vědomí, věštění. Přidává se do kadidel při meditacích, též jako ochrana. Čerstvé listy se pokládají kolem ochranného kruhu za účelem obrany. List anýzu a vavřínu se přidává do očistných koupelí. Zředěný anýzový olej v koupeli pomáhá vyladit osobu na věštbu, je bylinou Apolloona, patrona věštění. Také se dává do kadidel věštění. Anýzem se posvěcuje jantar či jantarové náhrdelníky. Jantar se považuje za polodrahokam související s vnímavostí, který v sobě akumuluje psychickou energii a magický náboj. Součást kadidel zasvěcených bohům: Hermés, Apollón, Merkur. Dává se do zásnubních koláčků, svatebních koláčků. Anýzové sušenky vhodné k obřadům a oslavám spojených s láskou. Při svatebních obřadech se dává vylouhovaná semínka ve víně do rituálních pohárů.
KERNUNNOS - ODVAR OCHRANY,
KADIDLO VĚŠTBY ,
KADIDLO VĚŠTBY II.,
KADIDLO VĚŠTBY III.
Semena zapalujeme v kadidelnici na dřevěném uhlí a vdechujeme kouř. Nepoužívat samozápalné uhlíky. Tyto uhlíky se používají výhradně na vodní dýmku, kde je uhlík oddělen vodou skrze kterou je vdechován tabák. Taktéž je uhlík oddělen od tabáku v kotlíku alobalem nebo sítkem - takže nedojde k přímému vdechování uhlíku. Použijeme-li esenciální olej - několik kapek oleje přidáme do horké vody v aromalampě a přihříváme klasickou čajovou svíčkou.
2 KL drceného anýzu nasypeme na plotýnku a necháme v podvečer provonět místnost. Můžeme také použít pár kapek anýzového oleje do aromalampy.
Anýzový olej se přidává do koupele, která vhodně naladí osobu na následnou věštbu nebo na rituál s pohledem do budoucnosti. Během této koupele možno popíjet čaj z anýzu. Věštkyně/Věštec si může před rituálem natřít celé tělo také olejem z anýzu. Do koupele můžeme dnes použít i esenciální olej, který se prodává v prodejnách aromaterapie.
2 KL rozdrcených semen anýzu. Rozdrcená semena anýzu přelijeme šálkem vařící vody a necháme louhovat 7-10 min v šálku pod pokličkou. Potom scedíme.
1 PL semen anýzu, 0,25 litru mléka. Mléko se semeny anýzu povaříme 10 min na mírném ohni. Potom scedíme.
2 KL drceného anýzu. Anýz přelijeme šálkem vroucí vody a krátce povaříme. Odstavíme na 15 minut. Potom scedíme.
500 g cukru třtinového, 30g anýzu, 500 ml vody, 500 ml vodky velmi kvalitní (nebo bílý rum), 5 PL citrónové šťávy a spirálky citronové kůry z 1 citronu. Do láhve s vodkou vhodíme připravený anýz a necháme v lahvi 2-3 týdny za občasného protřepání vyluhovat. Anýz předá veškerou svou chuť vodce, po 3 týdnech přecedíme. Svaříme vodu s cukrem, cukr se nám musí zcela rozpustit. Cukerný sirup necháme vychladit, poté smícháme s anýzovou vodkou a citrónovou šťávou. Doporučujeme používat pro lepší trávení, při problémech s nadýmáním či žlučníkem.
300 ml medoviny, 25g anýzových semen, 1 citron, 500g třtinového cukru, 500 ml vody. Anýz utlučeme v hmoždíři, smícháme s medovinou a s občasným protřepáním necháme louhovat v uzavřené nádobě 2-3 týdny. Připravíme cukerný sirup z vody a cukru povařením. Po vychladnutí smícháme s citrónovou šťávou (cca 4 polévkové lžíce). Medovinu přecedíme a smícháme se sirupem cukrovým. Slijeme do vymytých lahví.
2 KL kompotu jeřabin, 50g anýzu, 6 dcl vodky, 400g třtinového cukru, 1/2 l vody, spirálky pomerančové lůry a 5 PL citronové šťávy. Anýzová semínka vsypeme do sklenice a zalijeme alkoholem a přidáme kůru. Necháme 2-3 týdny macerovat, denně protřepáváme. Uvaříme si cukr s vodu a necháme vychladit. Přecezený macerát smícháme s cukerným roztokem a citronovou šťávou. Nalijeme do lahví, do každé přidáme pár jeřabin z kompotu a pevně uzavřeme. Podáváme před jídlem jako žaludeční likér.
2 KL anýzových semen, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 500 g třtinového cukru, 500 ml převařené vody. Anýz a kůru přelijeme vodou a ponecháme přes noc louhovat. Vsypeme cukr a rozpustíme povařením, vaříme 1 minutu. Odstavíme a pod pokličkou necháme 30 min stát. Po vychladnutí přecedíme a smícháme s 4 citrónovou šťávou. Slijeme do vymytých lahví.
60g semen anýzu, citrón. kůra, 500 ml brandy. Do vhodné sklenice dáme brandy, anýz a citrónovou kůru. Sklenici pevně uzavřeme a necháme stát 3 týdny na slunném místě. Po třech týdnech scedíme.
hrst semen anýzu se zalije 1 litrem vodky, přidáme spirálky kůry z 1 citronu. Louhuje 3 týdny, denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
20 g anýzových semen, 500 ml velmi kvalitní vodky, med. Anýz vsypeme zalijeme vodkou a 4 týdny necháme macerovat, pak scedíme a alkohol uložíme. Dochutíme medem. Užíváme při silném kašli 20 kapek s cukrem nebo s vodou 3x denně. Působí jako vykašlávací prostředek, pomáhá na bolesti břicha a povzbuzuje trávení.
1 KL anýzu, 1 KL kapradí, 1 KL myrty, 2 KL růžových okvětních plátků, 4 KL rozmarýnu. Směs vmíchejte do rostlinného tuku a vyrobte mast. Před zrcadlem natírejte mastí tělo s představou, jak chcete vypadat.
Smícháme za tepla včelí vosk, bambucké máslo, tinkturu z kostivalu, anýzový a fenyklový éterický olej, vitamin E. Dáme do kelímku nebo tmavé skleničky s širokým hrdlem a uzavřeme do nádobky a uložíme v temnu a chladu. Používáme na svalové poranění nebo únavu, na lepší prokrvení pokožky a na revmatické bolesti.
1 hrnek změklého másla, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/2 lžičky anýzového extraktu, 3 hrnky hl. mouky, 1 KL anýzových semínek, 1 KL soli, 2 KL kypřícího prášku. Ve velké míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a anýzový extrakt. Smíchejte mouku s anýzovými semínky, solí a kypřícím práškem a poté ji postupně vmíchávejte do utřeného másla s cukrem. Vytvořte z těsta malé kuličky. Na plechu vyloženém pečicím papírem je rozplácněte skleničkou namočenou v cukru. Pečte na 180°C 7-10 min, dokud sušenky lehce nezezlátnou. Lze potřít cukrovou nebo citrónovou polevou.
200g hl. mouky, 70g cukru moučka, 1 žloutek, 2 lžičky drceného anýzu, 150 g másla. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, nakrájené změklé máslo, žloutek a drcený anýz. Promícháme a vypracujeme těsto, které ponecháme odpočinout cca 2 hodiny v ledničce ve folii. Na pomoučeném vále rozválíme na plát a vykrajujeme z něj tvary podle libosti. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme dozlatova. Po upečení můžeme i namáčet v čokoládové polevě nebo cukrové polevě.
Z anýzu uvaříme malý šálek silného čaje. Přidáme med, cukr a citrónovou šťávu, vše povaříme. Hmota je hotová, jakmile kapku z ní vyndáme mimo hrnec a ztvrdne. Pak hmotu vylijeme do vymaštěných formiček nebo do ploché misky vyložené pergamenem, kde mokrým/namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí je ukládáme do sklenic. Zavíčkujeme, aby nezvlhly.
1 pomeranč, 1/2 PL celého anýzu, 200ml vody, minerálka na naředění. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme ho sklenice, přisypeme anýz a dolijeme studenou vodou. Přikryjeme folií a dáme louhovat do lednice na 2 dny. Poté nálev zcedíme a dle chuti naředíme minerálkou. Zdobíme plátky pomeranče.
1 KL drceného anýzu se přelije šálkem vroucí vody. Louhujeme 10 min, poté scedíme. Teplý a neslazený pijeme a po doušcích.
50g anýzu podrtíme. Prášek z anýzu užíváme 3x denně na špičku nože. Maximální denní dávka je 5g. Anýz obsahuje hormonálně účinný dianetol, který ve velkém množství může u žen přivodit hormonální poruchy. Anýz můžeme kombinovat s fenyklem, kmínem, řebříčkem, pampeliškou, čekankou.
1 KL mletého anýzu, 1 KL strouhané mrkve, 1 KL medu. Doporučuje se hlavně starším lidem. Užíváme každý den nalačno po dobu 3 týdnů.
20g anýzu a 20g kořene ibišku povařit ve 2 šálcích vody. Užívat 1 PL po 2 hodinách.
Při nachlazení spojeném s rýmou, kašlem a zvýšenou teplotou smícháme po 20g list podbělu (i květ), list jitrocele, kořen anděliky, semena anýzu a 40g naťě mařinky vonné. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 min louhovat, scedíme do termosky. Pijeme 4x denně 1 šálek ještě teplého čaje.
60g nasekaného kořene macerujeme 2 dny v 1 litru bílého vína typu ryzlink, přidáme 2g anýzu a opět macerujeme 2dny. Poté scedíme. Užíváme štamprdli 2-3 x denně před jídlem k harmonizaci trávení.
Smícháme proskurník kořen 60g, divizna květ 15g, anýz plod 15g, sléz list s květem 15g. 1 KL směsi povaříme 1 minutu ve 1/4 l vody, necháme 10 minut vylouhovat. Poté 2x přecedíme přes kávový filtr (úplné odstranění dráždivých chloupků). Užíváme po 1 šálku ráno a večer. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III
Kniha Světla/Morticie, Magické rostliny/Lavender a Franklin, Léčivé rostliny a planety/Brooke