Logo Magica

Anýz vonný

Prvek: Vzduch

Vlastnosti: Stabilizující, uklidňující, tišící

Latinský název: Pimpinella Anisum L.

Signatura: Merkur, Jupiter

Hlavní složky: Kumariny, flavonoidy, silice (až 14%) obsahující hlavně anetol. Droga anýzu obsahuje až 5 % aromatické silice s hlavní složkou anthenolem. Dále v ní najdeme mastné oleje, sacharidy, slizy, pektiny, cholin, chlorofyl aj.

Polarita: Mužský

Božstva: Apollón, Merkur, Hermés.

Přiřazení: Kámen - Jantar. Tarot - vůz.

Jiné názvy: Anýzový bedrník, anýž, bedrníček

Doporučené kombinace: Fenykl, kmín, řebříček, pampeliška, čekanka.

Popis:  Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíku se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní. Pochází z Egypta a Sýrie a vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.

Pěstování:  Anýz je rostlina, která vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Pěstuje se na jižní Moravě v polních kulturách. Anýz občas a pomíjivě zplaňuje.

Sběr:   Po odkvětu se sbírají plody, které se sušené skladují v temnu a suchu, aby neztratily své účinné látky. Doba sběru: srpen, před plnou zralostí, t.j. semena mají šedozelenou barvu. Sestřihává se celý okolík, který se následně suší. Sušte ve snopcích přirozeným teplem, nejlépe pod střechou. Skladujte v papírových či jutových sáčcích nebo ve skle. Doporučuje je také sušit zavěšené v papír. sáčcích, zamezíte ztrátě semen. Pro léčebné účely se využívá i čistá silice z plodů anýzu

Kuchyňské použití:  Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“, je důležitou součástí různých druhů vánočního cukroví. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Je součástí Vermutu. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma. Používá se k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek. Velmi příjemný je v hruškovém a jablečném kompotu. Anýz je možné přidat k dušeným houbám, především k žampiónům. Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.

Lékařské použití:  Anýz je oblíbeným prostředkem proti kašli, neboť umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Dále podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Obě používané části – silice a plod jsou používány jako prostředky usnadňující vykašlávání, uvolňující křeče, ulevující při nadýmání a plynatosti a působící proti střevním parazitům. Tradičně jsou proto užívány při průduškovém kataru, dávivém kašli, kolikovitém nadýmání. Místně při vších a svrabu. Doporučují se při zánětu průdušek a průdušnice s přetrvávajícím kašlem a preventivně se užívají při podávání projímadel k předcházení bolestivých kolik. Bylo potvrzeno zvýšené vylučování mateřského mléka po konzumaci přípravků s obsahem anýzové silice. Při zvýšené citlivosti je možnost alergické reakce. Tradičně je anýzový plod označován jako potratový prostředek, v těhotenství jej proto není vhodné užívat.
Po kontaktu silice s pokožkou mohou vznikat alergické záněty, které jsou někdy vyprovokovány nebo zesíleny působením světla (slunečního záření). Konzumace nad 1 ml silice může způsobit nevolnost, zvracení i plicní otok. Nicméně běžné dávkování a denní příjem silice (je zastoupena v řadě zeleninových druhů) nevykazují nežádoucí účinky. U anýzu může dojít k interakcím s některými druhy rostlin.
Vysoké dávky mohou narušit léčbu léky snižující krevní srážlivost a hormonální léčbu pohlavními hormony včetně hormonální antikoncepce. Protože je anýzový plod běžně používán jako koření, tak můžeme konstatovat, že v dávkách používaných v potravinách nezpůsobuje zdravotní riziko.

Emocionální použití:   energie lásky. Anýz je rostlinou vzduchu, mysli a myšlení. Usměrňuje vědomí k hlubšímu sebeuvědomění.

Magické a rituální použití:   Využití sil: ochrana, očištění, mládí, láska, psych. vědomí, věštění. Přidává se do kadidel při meditacích, též jako ochrana. Čerstvé listy se pokládají kolem ochranného kruhu za účelem obrany. List anýzu a vavřínu se přidává do očistných koupelí. Zředěný anýzový olej v koupeli pomáhá vyladit osobu na věštbu, je bylinou Apolloona, patrona věštění. Také se dává do kadidel věštění. Anýzem se posvěcuje jantar či jantarové náhrdelníky. Jantar se považuje za polodrahokam související s vnímavostí, který v sobě akumuluje psychickou energii a magický náboj. Součást kadidel zasvěcených bohům: Hermés, Apollón, Merkur. Dává se do zásnubních koláčků, svatebních koláčků. Anýzové sušenky vhodné k obřadům a oslavám spojených s láskou. Při svatebních obřadech se dává vylouhovaná semínka ve víně do rituálních pohárů.

KERNUNNOS - ODVAR OCHRANY,
KADIDLO VĚŠTBY ,
KADIDLO VĚŠTBY II.,
KADIDLO VĚŠTBY III.


Recepty

Kadidlo proti bolestem hlavy

Semena zapalujeme v kadidelnici na dřevěném uhlí a vdechujeme kouř. Nepoužívat samozápalné uhlíky. Tyto uhlíky se používají výhradně na vodní dýmku, kde je uhlík oddělen vodou skrze kterou je vdechován tabák. Taktéž je uhlík oddělen od tabáku v kotlíku alobalem nebo sítkem - takže nedojde k přímému vdechování uhlíku. Použijeme-li esenciální olej - několik kapek oleje přidáme do horké vody v aromalampě a přihříváme klasickou čajovou svíčkou.

Anýzová koupel pro věštění

Anýzový olej se přidává do koupele, která vhodně naladí osobu na následnou věštbu nebo na rituál s pohledem do budoucnosti. Během této koupele možno popíjet čaj z anýzu. Věštkyně/Věštec si může před rituálem natřít celé tělo také olejem z anýzu. Do koupele můžeme dnes použít i esenciální olej, který se prodává v prodejnách aromaterapie.

Anýzový nálev

2 KL rozdrcených semen anýzu. Rozdrcená semena anýzu přelijeme šálkem vařící vody a necháme louhovat 7-10 min v šálku pod pokličkou. Potom scedíme.

Anýzový mléčný odvar

1 PL semen anýzu, 0,25 litru mléka. Mléko se semeny anýzu povaříme 10 min na mírném ohni. Potom scedíme.

Anýzový odvar

2 KL drceného anýzu. Anýz přelijeme šálkem vroucí vody a krátce povaříme. Odstavíme na 15 minut. Potom scedíme.

Anýzovice

500 g cukru třtinového, 30g anýzu, 500 ml vody, 500 ml vodky velmi kvalitní (nebo bílý rum), 5 lžic citrónové šťávy. Do láhve s vodkou vhodíme připravený anýz a necháme v lahvi 2-3 týdny za občasného protřepání vyluhovat. Anýz předá veškerou svou chuť vodce, po 3 týdnech přecedíme. Svaříme vodu s cukrem, cukr se nám musí zcela rozpustit. Cukerný sirup necháme vychladit, poté smícháme s anýzovou vodkou a citrónovou šťávou. Doporučujeme používat pro lepší trávení, při problémech s nadýmáním či žlučníkem.

Anýzovka

300 ml medoviny, 25g anýzových semen, 1 citron, 500g třtinového cukru, 500 ml vody. Anýz utlučeme v hmoždíři, smícháme s medovinou a s občasným protřepáním necháme louhovat v uzavřené nádobě 2-3 týdny. Připravíme cukerný sirup z vody a cukru povařením. Po vychladnutí smícháme s citrónovou šťávou (cca 4 polévkové lžíce). Medovinu přecedíme a smícháme se sirupem cukrovým. Slijeme do vymytých lahví.

Anýzový sirup

2 KL anýzových semen, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 500 g třtinového cukru, 500 ml převařené vody. Anýz a kůru přelijeme vodou a ponecháme přes noc louhovat. Vsypeme cukr a rozpustíme povařením, vaříme 1 minutu. Odstavíme a pod pokličkou necháme 30 min stát. Po vychladnutí přecedíme a smícháme s 4 citrónovou šťávou. Slijeme do vymytých lahví.

Anýzová tinktura (Lavender/Franklin)

60 g semen anýzu, citrón. kůra, 500 ml brandy. Do vhodné sklenice dáme brandy, anýz a citrónovou kůru. Sklenici pevně uzavřeme a necháme stát 3 týdny na slunném místě. Po třech týdnech scedíme.

Anýzové kapky

1 díl semen anýzu se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.

Anýzová vodka

20 g anýzových semen, 500 ml velmi kvalitní vodky, med. Anýz vsypeme zalijeme vodkou a 4 týdny necháme macerovat, pak scedíme a alkohol uložíme. Dochutíme medem. Užíváme při silném kašli 20 kapek s cukrem nebo s vodou 3x denně. Působí jako vykašlávací prostředek, pomáhá na bolesti břicha a povzbuzuje trávení.

Kadidlo přízraků

2 KL drceného anýzu nasypeme na plotýnku a necháme v podvečer provonět místnost. Můžeme také použít pár kapek anýzového oleje do aromalampy.


Mast mládí

1 díl anýzu, 1 díl kapradí, 1 díl myrty, 2 díly růžových okvětních plátků, 4 díly rozmarýnu. Směs vmíchejte do rostlinného tuku vyrobte mast. Před zrcadlem natírejte mastí tělo s představou, jak chcete vypadat.

Dětský čaj "Spokojené bříško"

1 díl anýzu, 1 díl heřmánku, 1 díl bezový květ, 1 díl máta, 1 díl meduňky, 1 díl maliníku, 1 díl ostružiníku, 1 díl chmele. 1 KL směsi přelít šálkem horké vody. Louhovat 5-7 min. Osladit medem nebo ovocnou šťávou. Podáváme dětem při křečích z plynatosti a poruchách trávení.

Kojenecký čaj "Proti prdíkům"

20g anýzu, 20g heřmánku, 20g fenyklu, 20g máty, 20g maliníku. 1 KL směsi přelít šálkem horké vody. Louhovat 15 min. Podáváme kojencům neslazený po lžičkách nebo v láhvi při nadýmání.

Anýzové sušenky

1 hrnek změklého másla, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/2 lžičky anýzového extraktu, 3 hrnky hl. mouky, 1 KL anýzových semínek, 1 KL soli, 2 KL kypřícího prášku. Ve velké míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a anýzový extrakt. Smíchejte mouku s anýzovými semínky, solí a kypřícím práškem a poté ji postupně vmíchávejte do utřeného másla s cukrem. Vytvořte z těsta malé kuličky. Na plechu vyloženém pečicím papírem je rozplácněte skleničkou namočenou v cukru. Pečte na 180°C 7-10 min, dokud sušenky lehce nezezlátnou. Lze potřít cukrovou nebo citrónovou polevou.

Anýzové cukroví

200g hl. mouky, 70g cukru moučka, 1 žloutek, 2 lžičky drceného anýzu, 150 g másla. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, nakrájené změklé máslo, žloutek a drcený anýz. Promícháme a vypracujeme těsto, které ponecháme odpočinout cca 2 hodiny v ledničce ve folii. Na pomoučeném vále rozválíme na plát a vykrajujeme z něj tvary podle libosti. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme dozlatova. Po upečení můžeme i namáčet v čokoládové polevě nebo cukrové polevě.

Anýzové bonbony

Med, cukr, anýz a citrónovou šťávu povaříme. Hmota je hotová, jakmile kapku z ní vyndáme mimo hrnec a ztvrdne. Pak hmotu vylijeme formiček nebo do ploché misky vyložené pergamenem, kde mokrým nožem krájíme na kostičky/obdélníčky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic. Zavíčkujeme, aby nezvlhly.

Anýzová limonáda

1 pomeranč, 1/2 PL celého anýzu, 200ml vody, minerálka na naředění. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme ho sklenice, přisypeme anýz a dolijeme studenou vodou. Přikryjeme folií a dáme louhovat do lednice na 2 dny. Poté nálev zcedíme a dle chuti naředíme minerálkou. Zdobíme plátky pomeranče.

Chronické a akutní nadýmání

1 KL drceného anýzu se přelije šálkem vroucí vody. Louhujeme 10 min, poté scedíme. Teplý a neslazený pijeme a po doušcích.

Nechutenství a špatné trávení

30g podrceného anýzu a 15g fenyklu, 15g pomerančová kůry, 300 ml kvalitní vodky nebo bílého rumu, 600 ml vody. Vše smícháme a necháme macerovat cca týden, potom doplníme vychladlým cukrovým sirupem (100 g cukru rozpuštěného v 100 ml horké vody) a užíváme 1 malinkou štamprli před jídlem.

Anýzový prášek

50g anýzu podrtíme. Prášek z anýzu užíváme 3x denně na špičku nože. Maximální denní dávka je 5g. Anýz obsahuje hormonálně účinný dianetol, který ve velkém množství může u žen přivodit hormonální poruchy. Anýz můžeme kombinovat s fenyklem, kmínem, řebříčkem, pampeliškou, čekankou.

Elixír

1 KL mletého anýzu, 1 KL strouhané mrkve, 1 KL medu. Doporučuje se hlavně starším lidem. Užíváme každý den nalačno po dobu 3 týdnů.

Proti kašli

20g yzopu, 20g skořice, 20g šalvěje, 20g anýzu a 20g lékořice (možno použít kousek pendreku). Směs vařit ve vodě a pít teplé ráno a večer.

Proti kašli 2

20g anýzu a 20g kořene ibišku povařit ve 2 šálcích vody. Užívat 1 PL po 2 hodinách.

Nachlazení s horečkou

20g anýzu, 20g lípy, 20g bezu, 20g rozmarýny a 1 PL jemně drcené dubové kůry. 1 PL směsi se spaří šálkem horké vody a necháme 20 min louhovat (dlouhé louhování je kvůli kůře). Osladíme medem nebo rozmarýnovým cukrem. Denně vypít 2-3x 1 šálek teplého čaje. Dodržujeme klid na lůžku a tělo po zpocení umýváme a sušíme do sucha.

Bílé víno s Andělikou a anýzem

60g nasekaného kořene macerujeme 2 dny v 1 litru bílého vína typu ryzlink, přidáme 2g anýzu a opět macerujeme 2dny. Poté scedíme. Užíváme štamprdli 2-3 x denně před jídlem k harmonizaci trávení.


Kniha Světla/Morticie, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé rostliny a planety/ Brooke

  zpět na Byliny Merkuru