Podzimní zavařování


Kořeněná hrušková zavařenina s pomerančem


SUROVINY:
1 pomeranč, 750 g žlutých hrušek, 50 ml vody, 150 g cukru, 1 KL mleté směsi skořice, hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření.

POSTUP:
Z pomeranče odřízni slupku, rozkroj na čtvrtiny a nakrájej na velmi slabé plátky. Hrušky oloupej, vyřízni jádřinec a nakrájej na kostky. Všechno ovoce dej do hrnce se silným dnem, podlij 50 ml vody a nech 20 min dusit pod pokličkou. Nepřidávej více vody, protože hrušky začnou velmi brzy pouštět šťávu. Po uvaření rozmačkej na pyré. Vrať do hrnce, přidej cukr a koření. Zvolna přiveď k varu a nech zhruba hodinu vařit na mírném plamenu. Občas promíchej. Hotové naplň do čistých sklenic a zavař.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Citronový med se zázvorem


SUROVINY:
Med 500 g, Citron 3 ks, Zázvor 5 cm

POSTUP:
Dobře omyté a osušené citrony a oloupaný zázvor nakrájej na tenké plátky. Vsyp do sterilizované zavařovací sklenice o obsahu 500 ml a přidej med. Před konzumací nech 2 dny odležet.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Domácí ocet z ovocných slupek


SUROVINY:
Med 180 ml, Voda 3 l, Jablko 2 kg, Hruška 2 kg.

POSTUP:
Ve vlažné filtrované vodě rozmíchej med. Jádřince, odřezky a slupky z ovoce nasekej nahrubo, vyskládej je do 5l sklenice a přelij medovou vodou tak, aby vše bylo zcela ponořené. Sklenici překryj plátýnkem a nech fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě mimo přímé slunce. Jednou denně promíchej. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceď a šťávu přelij do čisté sklenice. Nech ještě 2–3 týdny kvasit. Pravidelně promíchávej a ochutnávej. Jakmile ti ocet chutná, přeceď jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlij do čistých lahví, zazátkuj a ulož do chladu.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Kořeněné jablečné čatní


SUROVINY:
jablka oloupaná nakrájená 1,5 kg, rozinky 1 hrst, cibule na kostičky 2 ks, balzamikový ocet 2 dcl, třtinový cukr 1 hrnek, hořčičná semínka 1 KL, skořice 1/2 KL, utřený česnek 2 stroužky, nakrájená chilli paprička, kousek nasekaného zázvoru.

POSTUP:
Všechny ingredience nasyp a nalij do hrnce a trošku podlij vodou. Směs promíchej a přiveď k varu, kde pomalu nech bez pokličky probublávat a občas míchej, dokud se jablka nerozvaří a směs nezhoustne, což trvá asi hodinu. Horké čatní naplň do umytých sklenic, zavíčkuj a zavař:   na dno hrnce polož utěrku, naskládej do něj sklenice a zalij vodou asi do poloviny. Pomalu hrnec přiveď ke skrytému varu (tvoří se malé bublinky, ale voda ještě nevře), přiklop pokličkou a takto zavařuj cca 20 min. Ještě horké sklenice převrať vzhůru nohama a nech vychladnout.
Zdroj: S vášní pro jídlo.cz

Nech si chutnat!!!


Hruškovo maková marmeláda


SUROVINY:
hruška (zralé) 1 kg zralých hrušek, želírovací cukr (Korunní 2:1) 500 g, citronová šťáva, mletý mák 2 PL, voda 125 ml.

POSTUP:
Omyté hrušky oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte, dokud nezměknou. Hrušky rozmixujte, přimíchejte cukr s citronovou šťávou a vařte další 4 minuty. Vmíchejte mák a hotovou marmeládou naplňte připravené sklenice a ihned uzavřete.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!