SUROVINY:
vejce natvrdo 6 ks, jablečný ocet 250 ml, voda 250 ml, cukr krupice 1 lžíce, sůl 1 lžíce, červená řepa (oloupaná a nakrájená na kostičky) 2 ks, avokádo 1 ks,
majonéza 2 lžíce, citronová šťáva 2 lžičky, bylinky (pažitka a/nebo kopr, nasekané najemno), sůl, pepř (čerstvě namletý).
POSTUP:
Ve středně velkém hrnci promíchej ocet, vodu, cukr, sůl a kostičky řepy. Uveď do varu, pak vypni a nech stranou úplně vychladnout.
Nálev přelij do uzavíratelné sklenice, vlož oloupaná vejce a zavřená nech nejméně 8 hodin až přes noc v chladu marinovat.
Vejce, která teď získala krásně narůžovělou barvu, vyndej z marinády děrovanou naběračkou. Osuš je opatrně papírovou utěrkou, podélně rozkroj a vyndej žloutky.
Žloutky ručně nebo v robotu utři s dužinou avokáda, majonézou, citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami dohladka.
Hmotu naplň do cukrářského sáčku (nebo silnějšího plastového, jemuž pak ustřihni roh) a ozdobně jí naplň půlky vajec.
Ozdob snítkou bylinky a podávej.
Zdroj: Fresh.iprima.cz
Nech si chutnat!!!
Vývar s celestýnskými nudlemi
SUROVINY:
Polévka: zeleninový vývar ve vaničce či ve skleničce, 1 mrkve, 1 kořenové petržele, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 ředkviček, hrst listové petržele
Celestýnské nudle: 250 ml mléka, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, hrst kopřiv/petrželky, lžíce rostlinného oleje .
POSTUP:
Připrav si zeleninu. Mrkev, petržel i řapíkatý celer očisti a nakrájej nadrobno – mrkev a petržel na kostičky, řapíky celeru na tenké plátky.
Ředkvičkám nech kousek zelené natě (ostatně, i z té se dá udělat skvělá polévka), budou pak lépe v polévce vypadat.
Nakrájej je na čtvrtiny. Připravenou zeleninu vlož do vody spolu s silným zredukovaným zeleninovým zákaldem a uvař jen na skus.
Mezitím do mléka vmíchej vejce, mouku a špetku soli a vymíchej husté palačinkové těsto. Nech 10 minut odležet, aby mouka dobře provlhla.
Přimíchej jemně nasekané kopřivy (petržel, rukolu nebo hrst špenátu). Na pánvi rozehřej trošku oleje a stejně jako při přípravě palačinek krouživým pohybem po celé ploše pánve rozprostři těsto.
Když na povrchu všechno těsto zatuhne, palačinku otoč a krátce opeč i z druhé strany. Pak ji nakrájej na nudle široké i dlouhé dle libosti.
Jestli preferuješ nudle hodně tenké a pravidelné, palačinku sroluj a krájej srolovanou na tenké nudličky.
Když hotové nudle usmažíš v horkém oleji, z celestýnských nudlí jsou rázem fritátové :-)
Nudle rozděl do talířů a před podáváním je zalij polévkou a posyp nasekanou petrželí.
Nudle, které nespotřebuješ, nikdy nedávej přímo do polévky do hrnce – nasákly by všechnu tekutinu a byly by rozmočené.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
8 starších rohlíků nebo housek, 1 cibule, 500 g vařeného uzeného masa, 6 vajec, 300 ml mléka, 200 g čerstvých bylinek (medvědí česnek, petrželka a pár lístků špenátu),
2 lžičky drceného kmínu, sůl, černý pepř, 2 lžičky majoránky, 30 g másla.
POSTUP:
Cibulku nasekej najemno a nech zesklovatět na troše oleje. Pečivo nakrájej na kostičky a při 170°C trochu vysušte v troubě, bude to trvat asi 10 minut.
Vejce rozšlehej s mlékem, osol a opepři. Zchladlé pečivo dej do mísy a rovnoměrně zalij směsí mléka a vajec.
Přidej malé kostičky uzeného, cibulku, na nudličky nasekané bylinky a koření. Dobře promíchej.
Pokud je nádivka příliš řídká, lze ji zahustit krupičkou nebo strouhankou, pokud je naopak moc hustá, tak ji zjemni mlékem.
Pekáček vymaž máslem, nádivku do něj rovnoměrně rozprostři a peč při 180°C asi 50 minut. Nádivku si můžeš dát jen tak studenou, ale chutná skvěle i jako příloha k pečenému kuřeti nebo telecímu.
Tip: Vařené uzené maso nech ve vývaru vychladnout, bude pak mnohem více šťavnaté.
Zdroj: Penny.cz

Nech si chutnat!!!
Quiche s lučinou a rajčaty
SUROVINY:
Vejce 3 ks, Křehké těsto balení, Mléko 250 ml, Sůl, Pepř, Muškátový oříšek, Rajče 2 ks, Lučina 300 g, Majoránka sušená
POSTUP:
Z těsta vykrájejte kola do 6 kulatých vyklápěcích formiček o průměru asi 10 cm. Vyložte jimi formičky a dna propíchejte vidličkou. Vejce našlehejte v mléce, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Na dno každé formičky dejte po 2 lžících lučiny, navrch kolečko rajčete. Posypte majoránkou a přelijte vaječnou směsí. Při 190 °C pečte asi 25 minut.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
Velikonoční čokoládová vajíčka
SUROVINY:
8 dutých čokoládových vajíček, 150 g lučiny, 30 g prosátého moučkového cukru, 1/2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce vanilkového extraktu, 125 ml smetany na šlehání.
Na žloutky: vaječný koňak.
POSTUP:
Pomocí malého zoubkovaného nože opatrně odstraň vršky čokoládových vajíček. Vajíčka dej do ledničky.
Lučinu, moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt smíchej v míse tak dlouho, dokud nemá celistvou, jemnou texturu cca 3 min.
V druhé míse vyšlehej šlehačku. Jakmile je šlehačka vyšlehaná, jemně promíchej s krémem, dokud nebude kombinace jemná a celistvá.
Pomocí cukrářského sáčku naplň vychlazená čokoládová vajíčka a dej do lednice na 30 minut, aby vše ztuhlo.
Čajovou lžičkou vydlabej do bílého krému uvnitř vajíček důlek o hloubce a šírce cca 1 cm.
Důlek naplň vaječným koňakem a dej zpět do lednice, kde mohou být skladována 2-3 dny přikrytá potravinářskou fólií.
Vajíčka před podáváním nech 10 minut v pokojové teplotě, aby nebyla příliš studená.
Zdroj: Čarujeme.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Korpus: 5 vajec, 5 lžic oleje (slunečnicový), 150 g cukru krupice, 135 g hladké mouky, 10 g kakaa, vrchovatá lžička perníkového koření (asi 5 g), špetka soli do bílků. Krém: 200 g mascarpone, 180 ml 33% smetany ke šlehání, 80 g cukru krupice, 2 lžíce šťávy z citronu, kůra z malého citronu, vanilka, rybízový džem. Na ozdobu: vajíčka (mandle v čokoládě).
POSTUP:
Vyšlehej si zvlášť bílky se špetkou soli a cukrem na nejvyšší stupeň, aby byl sníh pořádně tuhý a tvořil špičky.
Pak na nižší rychlost přimíchej vždy jeden žloutek a jednu lžíci oleje. Na hmotu prosij mouku s kořením a kakaem a opatrně zapracuj, abychom nenarušili sněhovou hmotu a korpus byl správně nadýchaný.
Výslednou hmotou naplň vymazanou a vysypanou formu. Opatrně vlož do trouby předehřáté na 160°C a peč cca 40 minut.
Pro jistotu vyzkoušej upečení špejlí.
Krém: vyšlehej mascarpone se šlehačkou a cukrem. Dávej pozor, aby se hmota nepřešlehala. Pak přidej citronovou šťávu, kůru, vanilku a dobře promíchej.
Dej do lednice a mezitím si rozkroj korpus (ideálně 3x). Pak už jen promaž a poskládej. Vždy nejdřív vrstvička džemu (zhruba 2 lžíce na jednu vrstvu, nešetřit!) a na to krém.
Na závěr dort potři krémem podle libosti a ozdob vajíčky např. malými čokoládovými s křupavou mandlí uvnitř, nebo mandle v jogurtu s jahodovým prachem: Mixit.cz
Zdroj: Nesto.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
0,7 l kvalitního bílého vína, jablko, hruška, 1 cm kořene zázvoru, citrón, 10 hřebíčků, celá skořice, 4 tobolky kardamomum, 4 badyány, Třtinový cukr nebo sirup z květu černého bezu.
POSTUP:
Do hrnce dej víno, jablko i hrušku pokrájené na menší kousky, kořen zázvoru na plátky, všechno koření a kůru z jednoho citrónu v celku (spirálky),
dužinu si nech na servírování. Začni zahřívat a jakmile začne jemně probublávat, stáhni výkon tak, aby se víno nevařilo a jen se udrželo horké,
kdy se objevují jen sem tam bublinky. Díky tomu se hezky uvolní chuť a vůně všech přidaných ingrediencí. Víno je hotové, až jablka i hrušky změknou.
Na závěr přidej sirupem z květu černého bezu (nebo jiný sirup). Rozděl vše do skleniček.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!