Připrav pro malé návštěvníky dobrůtky. Pokud vyrážíš s dětmi v kostýmech, můžete odříkávat:
Den duší je dnes, modlíme se za to, aby duše v klidu odpluly.
Dejte nám koláče z lidské lásky
a my požehnání zanecháme u Vašich dveří.
Dýňová strašidýlka

SUROVINY:
250 g hl. mouky, 3 lžíce tř. cukru, 3 špetky soli, 155 g másla, 75 g hery, 7 lžic led. vody, 2 dýně Hokkaido, 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky muškát. oříšku, lžička suš. zázvoru, lžička ml. kardamomu, 160 g tř. cukru, pomeranč, vejce.
POSTUP:
Mouku, cukr a sůl smíchej. Přidej plátky hery. Vytvoř drobenku. Přilij vodu a prsty vytvaruj těsto do koule. Je-li těsto suché, přilij lžíci vody. Zabal do fólie a vlož přes noc do lednice. Dýni nakrájej na měsíčky, vlož do zapékací mísy s máslem, kořením a cukrem. Upeč 30 min v troubě na 180°C. Rozmixuj s pomerančovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Troubu nahřej na 200°C. Těsto vyválej na 3 mm silný plát. Dle šablony vyřízni, půl napůl plné a obličejové obrysy. Plné díly vyskládej na plech vyložený pečícím papírem, navrch dýňové pyré 1 cm od okraje a přiklop obličejovou částí. Těsta spoj přitlačením vidličky kolem dokola. Potři rozšlehaným vejcem a upeč 20–25 min dozlatova.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!
Dýňové piškoty

SUROVINY:
180 g hladké mouky, 110 g třt. cukru, 60 g povolené Hery, 50 ml oleje, 100 ml mléka, 140 g dýňového pyré, vejce, lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, pár kapek vanilkového extraktu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, lžíce kakaa. Tvaroh vyšlehaný s cukrem, džem meruňkový.
POSTUP:
Horkovzdušnou troubu předehřej na 170°C. Připrav si 3 velké plechy a silikonové podložky na makronky. Ve velké míse vyšlehej cukr s povoleným máslem, postupně přidej olej, pyré, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Ve střední míse smíchej mouku společně s kypřícím práškem, sodou, solí, kořením a kakaem. Sypkou směs vmíchej do dýňové směsi a spoj v hladké těsto. Těsto dej do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihni špičku a stříkej na podložku. Pak plechy jednou lehce bouchni, aby se těsto hezky rozteklo a odstranily se případné bublinky. Piškoty peč 10 min, v polovině pečení sniž teplotu na 160°C. Po vytažení z trouby nech piškoty na podložkách vystydnout a poté je pomocí hladkého nože odlep a vlož do skleněné dózy.
Dýňové pyré: 1/2 malé dýně Hokkaidó, lžička olivového oleje. Dýni umyj, vydlabej a polož ji rozříznutou stranou dolů na pečící papír, který lehce potři olivovým olejem. Upeč v předehřáté troubě na 180°C 40 – 60 min, dokud není měkká. Nech vystydnout. Po vystydnutí ji rozmačkej nebo rozmixuj.
Zdroj: Prima Fresh.cz
Nech si chutnat!!
Dýňové houstičky

SUROVINY:
360 g hladké mouky, 125 ml vlažného mléka, 8 g sušených droždí, 1 vejce + 1 vejce na potření houstiček, 130 g dýňového pyré z Hokkaido dýně, 45 g rozpuštěného másla, 35 g cukru krupice, špetka soli, 9 kousků celé skořice.
POSTUP:
Dýni rozkroj, vydlabej a nakrájej na kousky. Dej do hrnce s vodou a vař zhruba 40 min, dokud nebude dýně měkká. Po uvaření slij vodu, dýni rozmixuj a nech vychladnout. Mouku smíchej se sušeným droždím, přidej cukr, vejce, špetku soli, dýňové pyré a vlažné mléko. Vše dej hníst a postupně přilévej rozpuštěné máslo. Těsto hněť 10 min, dokud se nebude odlepovat od stěny mísy. Těsto dej do suché mísy, zlehka posypej moukou, přikryj čistou utěrkou a dej kynout na teplé místo 1 hodinu. Po vykynutí těsta si plech vylož pečícím papírem a troubu rozpal na 190°C. Na pomoučněném vále těsto zlehka propracuj a ukrajuj cca 70 g bochánky, ze kterých tvaruj houstičky a skládej je na plech. Pomocí čistých nůžek těsto ze stran nastříhej. Přikryj houstičky utěrkou a nech 20 min dokynout. Před pečením houstičky pomaž rozšlehaným vajíčkem, do středu dej skořici a peč 20 min. Podávej samotné nebo namazané máslem a marmeládou.
Zdroj: Prima Fresh.cz
Nech si chutnat!!
Nadýchané dýňové donuty se skořicí

Krásně nadýchané, trošku kořeněné a také krásně barevné.
SUROVINY:
droždí 20 g, mléko (teplé) 150 ml, hladká mouka 500 g, dýně Hokkaidó (pyré) 175 g, cukr krupice 85 g + na obalení, mletá skořice 1 lžička + na obalení, muškátový oříšek (nastrouhaný) 1/2 lžičky, vejce 2 ks, máslo (rozpuštěné) 40 g, olej (řepkový nebo slunečnicový na smažení) 1 litr
POSTUP:
Připrav si nejprve pyré. Dýni hokaido vydlabej, nakrájej na kousky a dej péct na 30 minut do rozehřáté trouby na 200°C.
Po upečení dýni ihned rozmixuj a odeber 175 g pyré, které nech zcela vychladnout.
Do mísy nasyp mouku, v ní udělej důlek a nalij vlažné mléko, rozdrob droždí, přisyp 15 g cukru, promíchej a nech 15 minut vzejít.
Do vzešlého kvásku přidej zbylé ingredience a vypracuj těsto.
Mísu s těstem přikryj utěrkou a dej na hodinu na teplé místo kynout.
Po vykynutí dej těsto na pomoučenou plochu, zlehka prohněť a těsto vyválej na tloušťku asi 1 cm.
Pomocí formičky nebo skleničky vyřízni kolečka, a do středu každého udělej malou kulatou formičkou dírku.
Takto připravené donuty dej na plochu podsypanou moukou, přikryj utěrkou a nech 30 minut dokynout.
V širokém kastrolu rozehřej olej na 175–190°C. Donuty smaž z obou stran dozlatova (asi 90 sekund z každé strany).
Usmažené donuty nech okapat od oleje na papírové utěrce a po 2 minutách je ještě teplé obaluj v cukru smíchaném se skořicí (poměr je na vás).
Zdroj: fresh.iprima.cz
Nech si chutnat!!
Podzimní voňavý nápoj pro děti

SUROVINY:
20g šípků (bez jader), 15 g jablečných slupek, 25 g listu meduňky, 10 g celé skořice, 4 g pokrájené pomerančové kůry, 3 g pokrájené citronové kůry, 3 g hřebíčku, 2 g anýzu a 2 g badyánu, 1/4 l rybízové nebo malinové šťávy
POSTUP:
Smíchej šípky, jablečné slupky, meduňku, skořici, pomerančovou a citronovou kůru, hřebíčky, anýz a badyán. Vše mírně povař v 1 l vody, přidej šťávu a nech ještě 15 min ohřívat, ale nevař! Přeceď přes kávový filtr a podávej horké, chutná jako vánoční punč bez alkoholu.
Zdroj obrázku: myloview.cz