Samhain

Připrav pro rodinu/přátele menu ve stylu Samhain a oslav nový čarodějnický rok!


Mrkvový humus


SUROVINY:
plechovka cizrny 1 ks, mrkev 2 ks, tahini pasta 2 PL, olivový olej 3 PL, šťáva z 1/2 limetky, sůl špetka, pepř špetka, kmín mletý 1/2 KL.
POSTUP:
Cizrnu slij, nálev z ní si nech v misce. Pečenou mrkev vlož s cizrnou a všemi dalšími ingrediencemi do mixéru a mixuj dohladka. Pokud by byla směs příliš tuhá, přilij nálev. Dochuť solí a pepřem, případně zakápni olivovým olejem. Podávej na kolečkách se sezamem.
Zdroj: Vitana

Nech si chutnat!!


Kořeněná cibulová polévka Samhainu


SUROVINY:
4 cibule, 3 lžíce oliv. oleje, 1 lžička ml.  papriky, špetka kurkumy, 1,25 l hovězího vývaru, 40 ml brandy, sůl, ml. pepř, pár kapek worchestru, strouhaný parmezán, krutonky, petrželka.
POSTUP:
Cibuli oloupej a jen vrchní část nařízni do kříže. V hrnci rozehřej olej, vlož cibule a jemně usekanou chilli papričku bez semínek, osmahni ze všech stran a cibuli nahrň ke straně. Tuk zapraš paprikou a kurkumou, nech krátce zpěnit a zalij vývarem. Přiveď k varu a mírným varem vař asi 20 min, dokud cibule nezměknou. Před koncem varu přilij brandy a polévku podle potřeby dochuť solí, worchestrovou omáčkou a mletým pepřem. Při podávání do každé polévkové misky dej jednu cibuli a přelij ji vývarem. Polévku můžeš ozdobit kostičkami opečeného toustového chleba, nahrubo nastrouhaným parmazánem a petrželkou. 
Zdroj obrázku: recepty.cz

Nech si chutnat!!


Bramborový štrůdl se zelím


SUROVINY:
6 porcí: 1 kg brambor (vařené, vychladlé), 500 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 50 g změklého másla, 2 PL mléka, špetku soli.
Náplň: 100 g másla, 1 kg zelí nakrájeného, 1 nakrájenou cibuli, 1 PL hladké mouky na zaprášení, 3 PL octa, 4 PL cukru, 1 KL soli, hrst rozinek, pepř a kmín na dochucení, 1 žloutek, 100 g mandlových lupínků, tuk na pomaštění plechu.

POSTUP:
Brambory oloupej, prolisuj, dej je do mísy a prosij na ně mouku s kypřícím práškem. Přidej máslo, mléko a špetku soli. Zapracuj na polotuhé těsto a nech chvíli odpočinout pod nahřátou miskou. V hrnci rozehřej tuk a osmaž cibuli. Přidej zelí, dobře promíchej, osol a nech 5 min dusit. Zapraš moukou a podlij trochou studené vody. Dobře promíchej, aby se netvořily žmolky, je-li třeba, podlij. Přidej rozinky a dus 15 min, až zelí změkne. Dochuť octem, kořením a cukrem a znovu promíchej, ale už nevař. Troubu předehřej na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Těsto rozválej na pomoučené ploše na plát cca 5 mm, rozetři na ně dušené zelí, sroluj jako závin a polož na plech vyložený papírem na pečení. Potři žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posypej mandlovými lupínky a upeč dozlatova (asi půl hodiny). 
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!


Vláčný čokoládový koláč s řepou


SUROVINY:
Na koláč: 60 g třtinového cukru, 180 g celozrnné špaldové mouky, 40 g holandského kakaa, 1 KL kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli, 3 vejce, 100 g hořké čokolády, 150 ml slunečnicového oleje, 3 vařené červené řepy, máslo na vymazání.
Na ozdobu: 100 g hořké čokolády, 80 g smetany na vaření 12%, mrazem sušené maliny, hořká strouhaná čokoláda.

POSTUP:
Řepu a čokoládu rozmixuj dohladka. Vajíčka rozšlehej s cukrem, přidej olej a kakao a postupně zapracuj i mouku, kypřící prášek, sůl a řepu s čokoládou. Těsto nalij do lehce vymazané formy vyložené pečícím papírem a peč asi 50 min při 180°C na suchou špejli. Nech vychladnout. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu se smetanou, chvilku počkej, až poleva ztuhne, aby příliš netekla.  Polevu přelij přes koláč tak, aby po okrajích lehce stékala. Podle chuti posyp hoblinkami čokolády a lyofilizovaným ovocem.
Zdroj: Zdravé pečení.cz

Nech si chutnat!!


Punč se zázvorem


SUROVINY:
100 ml červeného vína, 100 ml hroznové šťávy, 40 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, lžíci brusinek, lžíci nakrájených sušených jablek, kousek zázvoru, kolečko citrónu.
POSTUP:
Brusinky a neloupaná jablka zbavená jadřinců  namoč přes noc do rumu. Víno vlij do hrnce, přidej šťávu, koření, zázvor a citron. Ohřej, ale nevař, rychle odstav. Po scezení přidej brusinky a jablka v rumu i s rumem. Podle chuti lze dosladit třtinovým cukrem nebo medem.
Zdroj obrázku: deník.cz

Nech si chutnat!!


Čaj podzimní čarování


POSTUP:
1 díl jablečných křížal, 1 díl hruškových křížal, 1 díl aronie, 1 díl šípku, 1 díl rakytníku. Všechny uvedené přísady smíchej dohromady. 1 lžíci směsi přelij 3 dl vroucí vody a nech 15 min louhovat, pak plody vymačkej, přeceď a máš hotovo.
Zdroj obrázku: deník.cz

Nech si chutnat!!