Snídaně období Podzimní rovnodennosti

S příchodem podzimu se postupně mění i skladba vašeho jídelníčku. Nová sezona nabízí jiné druhy ovoce i zeleniny a tělo si žádá spíše jídla, která zahřejí. Saláty tak nahrazují husté polévky a na scénu přicházejí i oblíbené vločky.


Čokoládové vafle


SUROVINY:
360 g hladké mouky, 100 g kakaa, 2 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů), 2 lžíce sirupu (datlového/javorového/rýžového..), 700 ml rostlinného mléka, 4 lžíce slunečnicového oleje, 150 g hořké čokolády, 1 lžíce kokosového oleje.
POSTUP:
Mouku prosij přes sítko do mísy, přidej kakao a kypřící prášek a zamíchej metličkou. Přidej sirup, mléko a olej. Těsto promíchej tak, aby v něm nebyly hrudky. Pomocí naběračky nalij těsto do nahřátého vaflovače, zavři a nech 4-5 min péct (záleží na vaflovači). Hotové vafle jdou vyndat pomocí dřevěné špachtle (ať nepoškrábeš povrch vaflovače). Pokud jich děláš víc, dávej je stranou na plech do trouby vyhřáté na 50°C, aby byly při servírování všechny teplé. Mezitím si ve vodní lázni rozpusť hořkou čokoládu. Pokud chceš, aby čokoláda lépe tekla, přidej lžíci kokosového oleje a promíchej.
Zdroj: jarmilasweet.cz

Nech si chutnat!!!


Oříškovo ovesná čokoládová kaše


SUROVINY:
4 lžíce jemně mletých ovesných vloček, 300 ml kokosového mléka, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce neslazeného arašídového másla, 1 lžíce rozemletých oříšků, 1 lžička javorového sirupu, ovoce podle chuti.
POSTUP:
Vločky smíchej v hrnci s mlékem a kakaem a nech projít lehce varem. Přidej arašídové máslo, rozemleté ořechy. Rozlij do misek, ozdob ovocem z ořechy a přelij lžící sirupu.
Zdroj: mycookingdiary.cz

Nech si chutnat!!!


Celozrnný fitnes french toast


SUROVINY:
Celozrnný toustový chléb, vejce, mléko, perníkové koření, špetku himálajské soli, třtinový nebo kokosový cukr a ghí.  
POSTUP:
Vejce spolu s mlékem rozšlehejte a přidejte zbylé suroviny, až na olej, na kterém budete tousty smažit. Tousty namočte do tekuté směsi a nechte je pořádně nasáknout, poté je na ghí pozvolna opečte z obou stran. Servírovat je můžete s nízkotučným tvarohem a ovocem nebo si je vychutnejte jen tak samotné.  
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Domácí oříškovo-čokoládová pomazánka


SUROVINY:
170 g lískových ořechů, 300 g kvalitní čokolády, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce kvalitního kakaa, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli, 3 lžíce třtinového cukru moučky, 1 lžíce agáve sirupu / medu (nemusí být).
POSTUP:
Troubu předehřej na 140°C, připrav si plech s pečícím papírem. Na něj rozprostři lískové oříšky a dej do trouby na 15 min (nesmí se spálit!). Během pečení se slupka z oříšků uvolní. Po vytažení z trouby dej oříšky na čistou utěrku, zabal a třením uvolni z oříšků co nejvíce slupek. Oloupané ořechy nech vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusť čokoládu, odstav, aby byla jen vlažná. Rozmixuj oloupané oříšky na pastu. Přidej olej, kakao, vanilkový extrakt, agáve sirup, sůl a třtinový cukr moučku. Pak přidej čokoládu a domixuj, aby se vše spojilo. Pomazánku propasíruj přes sítko do malých skleniček. Nech zcela vychladnout na pokojovou teplotu, poté uzavři a skladuj v lednici. Pomazánka se zdá řidší, ale až ji dáš do lednice, zhoustne a zcela ztuhne. V lednici vydrží 3 týdny. 
Zdroj: peknevypecenyblog.cz

Nech si chutnat!!!


Pohanka s čerstvými jablky


SUROVINY:
200 g pohankové lámanky, 300 ml tekutiny (mléko / kokosové mléko a voda / mléko a voda), kousek másla, špetka soli. Čím kaši vylepšit: medem nebo javorovým sirupem, jogurtem, skořicí, oříšky, kokosem, oblíbeným ovocem.
POSTUP:
Pohanku vsyp do osolené vroucí tekutiny (např. 150 ml mléka a 150 ml vody), promíchej a chviličku vař. Až kaše zhoustne, odstav z plotny a přimíchej dle nálady – kousek másla, med, kokos, skořice, oříšky, semínka... je to jen na tobě. Dej do misky a ozdob ovocem a oříšky.
TIP: Uvařenou pohanku také stačí smíchat s trochou bílého jogurtu, skořicí, nasekanými oříšky a krátce ohřát. Poté už stačí přidat pouze čerstvé ovoce, jako jsou jablka, a snídaně je na stole!  Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!