Zdravé obědy Podzimní rovnodennosti

V krabičce či ve sklenici do práce.


Cizrnový salát v chlebu


SUROVINY:
2 porce: 1 plechovka cizrny, 2 jarní cibulky, malá červená paprika, 1 mrkev, lžíce majonézy, 1/2 lžičky dijonské hořčice, špetka soli, špetka pepře, lžíce čerstvého kopru, hrst pražených ořechů, hrst bazalky, 4 krajíce celozrnného chleba. Příloha: 2 mandarinky.
POSTUP:
Rozmixuj nebo rozmačkej scezenou cizrnu. Ke směsi nakrájej najemno jarní cibulku a papriku. Mrkev nastrouhej na jemném struhadle. Vše dochuť majonézou, hořčicí a bylinkami. Promíchej, ochutnej a přisyp slunečnicová semínka. Směs bohatě namaž na chleba. Mandarinka poslouží jako skvělá sladká tečka.
Zdroj: ReceptyOnLine.cz

Nech si chutnat!!!


Kuřecí nugetky s cibulovým dipem


SUROVINY:
2 porce: 250 g kuřecích nugetů, 25 ml olivového oleje, 2  cibule, 10 ml balsamikového octa, 10 ml worcesteru, sůl, pepř, 125 g zakysané smetany,  hrst čerstvé pažitky.
POSTUP:
Nugetky peč 20 min v troubě při 230°C dozlatova. Na zbytku oleje orestuj nadrobno cibuli. Vlij ocet, worcester a vař 15 min do zhoustnutí. Osol, opepři a nech vychladnout. V misce promíchej zakysanou smetanu, špetku soli, vmíchej vychladlou cibulovou směs a pažitku. Nugetky ulož do krabičky s oblíbeným salátem a přilož připravený dip v samostatné krabičce/skleničce.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Hovězí sekaná odlehčená verze


SUROVINY:
2 porce: 60 g mrkve, 70 g kořene petržele, 60 g celeru, 300 g hovězího masa, vejce, 30 g ovesných vloček, stroužek česneku, 1/2 červené cibule, lžíce majoránky, sůl, pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje, 40 g rukoly, 60 g cherry rajčat,  lžíce olivového oleje, 6 okurek sladkokyselých, 2 bulky se slunečnicovým semínkem, 20 ml plnotučné hořčice. 
POSTUP:
Očištěnou zeleninu nastrouhej nahrubo, přidej vejce, maso, vločky, utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, majoránku, sůl a pepř. Promíchej a vtlač do olejem vymazané formy srnčí hřbet. Upeč na 210°C 20 min. Ztlum na 180°C a peč dalších 40 min. Rukolu promíchej s půlkami cherry rajčat, olivovým olejem, solí a pepřem. Do krabičky vlož salát, 2 plátky sekané, okurky a pečivo. Přilož mističku s hořčicí.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Hovězí kousky s kapustovým salátkem


SUROVINY:
400 g hovězího zadního bez kosti, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 kapusta, hrst vlašských ořechů, hrst sušených brusinek, 1 lžíce javorového sirupu, 1 citron, hrst hladkolisté petržele, 100 g zakysané smetany.  
POSTUP:
Hovězí maso nakrájej na tenké nudličky a vlož do mísy. Přidej hořčici, sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje a dobře promíchej. Na pánvi na lžíci oleje  vsyp maso a zprudka orestuj, dej stranou. Kapustové listy omyj a zbav středových stvolů,  nakrájej na proužky a dej do cedníku, přelij vroucí vodou, aby se spařily. Pak propláchni studenou vodou a dej do mísy. Přisyp nalámané ořechy a brusinky. Do menší misky nalij sirup, lžíci olivového oleje a šťávu z citronu. Vše promíchej a nalij na salát. Do krabičky servíruj maso, salát a petržel. Do skleničky dej zakysanou smetanu, kterou dáte na salát až před konzumací. 
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Butter chicken – máslové kuře


SUROVINY:
150 g kuřecích prsou,  ¼ bílá cibule, stroužek česneku, 1 lžička sušeného zázvoru, 1/4 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky koření garam masala, 1/4 lžičky mletého kardamomu, špetka ml. skořice, špetka kajenského pepře, 100 g sekaných rajčat, 25 g másla, 40 ml 12% smetany na vaření, hrstka koriandru, špetka soli, 80 g osolené rýže basmati, 1 jablko.....
POSTUP:
Kuřecí prsa nakrájej na větší kostky, osol a posypej lžičkou kurkumy. Cibuli nakrájej na drobno a česnek rozdrť najemno. V pánvi rozpusť lžíci másla a zprudka na ní opeč maso. Jakmile je nazlátlé, vyndej ho na talíř a nech zakryté stranou. Do výpeku přidej další lžíci másla a na mírném plameni nech zesklovatět cibuli společně s česnekem. Jakmile je cibulka měkká, přidej koření a nech ho půl minuty orestovat. Do směsi přidej sekaná rajčata a nech na mírném plameni 5 minut povařit. Na závěr přidej smetanu, kuřecí maso a nech ještě projít varem. Dozdob sekaným koriandrem, popřípadě petrželkou a zabal společně s rýží. Jako sladkou tečku přihoď jablko. Zdroj:ReceptyOnLine.cz

Nech si chutnat!!!