Polevy na perníčky

Jak na polevy

Na zdobení perníčků se používá nejčastěji bílková poleva z moučkového cukru, bílku a trochy citronové šťávy. Na zdobení tenkými linkami budeš potřebovat polevu hustou (lze použít i Královskou glazuru). Chceš-li vyplňovat větší plochy, umíchej si ji trochu řidší nebo do husté polevy přidej ještě pár kapek citronové šťávy. Aby byla řídká poleva hezky ohraničená, nejdříve namaluj okraje tenkou linkou husté polevy, a když zaschne, vyplň ji řidší polevou. Na zdobení použij cukrářský sáček s tenkou trubičkou, igelitový sáček, kterému odstřihneš malý růžek, případně kornoutek stočený z papíru na pečení. Když budeš chtít polevu obarvit, rozděl ji do několika misek a do každé části vmíchej trochu potravinářského barviva (gelu).

Bílková poleva


SUROVINY:
160 g moučkového cukru, 1 bílek (30 g), lžičku citronové šťávy, špetka bramborového škrobu.

POSTUP:
Moučkový cukr dvakrát přesej přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neproseješ, bude se ucpávat zdobící trubička). Přidej bílek a pár kapek přecezené citronové šťávy a míchej vařečkou tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva (trvá to asi 15 minut). Je velmi důležité polevu třít ručně vařečkou. Je to sice trochu náročnější a delší, ale při šlehání elektrickým šlehačem v ní bude moc vzduchu, neuděláš s ní krásně tenké linky, a navíc se bude na cukroví drolit. Pokud je poleva moc hustá, přidej ještě pár kapek citronové šťávy. Pokud je naopak moc řídká, přidej škrob. Že je poleva hustá tak akorát, poznáš tak, že ji nabereš na lžičku, a když ji otočíš dnem vzhůru, poleva na ní bude držet.
Zdroj: LivingIprima

Nech si chutnat!!!


Citronová poleva


SUROVINY:
250g moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, trochu horké vody, (citronové aroma).

POSTUP:
Cukr nejdříve přesej přes sítko nebo silonku, aby byl co nejjemnější. Citronovou šťávu smíchej s trochou horké vody a přisyp prosátý cukr do té doby, než zhoustne celá směs.
Zdroj: LivingIprima.cz

Nech si chutnat!!!


Poleva sbílou čokoládou


SUROVINY:
3 lžíce mléka, 120 g bílé čokolády na vaření, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce vody, trošku oleje.

POSTUP:
Do vodní lázně dej vařit mléko s vodou a vmíchej do něj cukr. Vař, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí. Až bude směs hotová, postupně do ní zamíchej nastrouhanou bílou čokoládu. Nakonec přidej pár kapek rostlinného oleje a míchej dohladka.
Zdroj: LivingIprima

Nech si chutnat!!!