Jak na perníčky s dřevěným dekorem
SUROVINY:
Na těsto: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 2 plné lžíce tekutého medu, 100 g másla,
2 vejce, 1/2 lžíce oleje na potření fólie.
Na potření povrchu před pečením: 30 ml vody, 3 g tmavého kakaa.
Na potření povrchu po upečení: 1-2 žloutky, necelá lžíce vody.
POSTUP:
Sypké ingredience na těsto v míse smíchej dohromady. Přidej rozpuštěné (ale vlahé) máslo, med a prošlehaná vejce.
Vařečkou nebo vidličkou promíchávej, později zpracuj rukou, až vznikne hladké a elastické těsto.
Těsto zabal do mikrotenové fólie a nech nejlépe několik hodin v chladu odležet.
Těsto na lehce pomoučeném válu vyválej zhruba na 7 mm.
Strukturální fólii velmi lehce přetři olejem (nebo těsto lehce pomouč) a přebytečný olej otři papírovým kapesníčkem.
Touto stranou polož fólii na rozválené těsto a vyválej těsto na tloušťku cca 4 mm. Fólii odstraň.
Z takto připraveného těsta vykrajuj za pomoci formiček různé tvary. Ty dej na plech s papírem na pečení.
Štětečkem potři povrch kakaem rozmíchaným ve vodě. Můžeš nechat chvíli zaschnout. Snaž se jen navlhčit a potírat proti rýhám, kakao tak v nich lépe ulpí.
Peč ve vyhřáté troubě na 170 °C orientačně 8-10 minut. Záleží na velikostech tvarů a síle těsta, taktéž na troubě. Perníčky ale nepřepeč!
Po upečení plech vyjmeme z trouby a perníčky ihned štětcem potřeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody.
Perníčky nech zchladnout na mřížce. Není třeba je nechávat odležet.
Zdroj: TopRecepty