Narozeninové menu:
Vegetariánský cizrnový burger
SUROVINY:
400g plechovka cizrny, 1 citron, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř, malý svazek koriandru, 1 vejce, 100 g strouhanky, 1/2 červené cibule nasekané najemno, 1/2 červené cibule nakrájená na kolečka, 1 lžíce olivového oleje, 4 housky, 1 velké rajče, kečup.
POSTUP:
V robotu rozmixuj odkapanou cizrnu, najemno nastrouhanou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, mletý kmín, nasekanou polovinu lístku koriandru, vejce a sůl i pepř podle chuti.
Poté směs přendej do velké mísy, přisyp k ní 80 g strouhanky a nasekanou cibuli. Ze směsi vytvaruj 4 burgery, obal je ve zbývající strouhance a dej na 10 min odležet do lednice.
Olej rozpal v pánvi a burgery na něm opeč z každé strany asi 4 min.
Na spodní díly housek dej po kolečku rajčete, navrch burgery. Ozdob kolečky cibule, kečupem, koriandrem, okurky.
Zdroj: Albert.cz Zdroj obrázku: Aktin.cz
Krásné narozeniny!!!
Makový dort se švestkami
Bez cukru & bez mouky. Přesto lahodný a vláčný koláč
SUROVINY:
Těasto: 10 zralých švestek, 2 zralé banány, 200 g kysané smetany bez laktózy, 2 velká vejce, 200 g mletého máku, 40 g holandského kakaa, 1 lžička skořice, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 1 lžička kypřicího prášku.
Poleva: 80 g 90% čokolády, 40 g 100% kokosového másla (příp. mix s kešu či mandlemi), jedlé květy, mrazem sušené maliny.
POSTUP:
Švestky vypeckuj, rozčtvrť, v hrnci podlij troškou vody a 12 min zprudka za občasného míchání pod pokličkou vař doměkka.
Pak ovoce odklop a vař dalších 12 min, až vznikne hustá kaše bez větších kousků.
Nech vychladnout na pokojovou teplotu a 3 lžíce schovej na potření koláče.
Malou dortovou formu zlehka vymaž tukem a vylož pečicím papírem: na dno z něj vystřihni kolečko, boky oblep pásky.
Zralé banány rozmixuj se smetanou. Vejce prošlehej a postupně k nim přidej banány, zbytek vařených švestek, mák, kakao, skořici, perníkové koření, citronovou kůru, vanilku, sůl a kypřicí prášek.
Těsto vlij do připravené formy a peč při 170°C asi 50 min nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá.
Odstraň formu s papírem a ihned potři odloženými švestkami. Nech zcela vychladnout.
Čokoládu rozehřej s kokosovým máslem (výbornou kokosovou pomazánku bez přidaného cukru dělá Wild & Coco, funguje i kokosovo-mandlové máslo od společnosti Šufan),
nech zchladnout tak, aby příliš netekla, a nalij na vychladlý koláč.
Ozdob sekanými ořechy, jedlými květy a mákem... a uchovávej v chladu.
Zdroj: Forbes.cz