Mezinárodní den čokolády

Jeden člověk sní průměrně 8 kg čokoládových výrobků ročně. V 19. století se čokoládě říkalo "potrava pro duši". Není se čemu divit. Vždyť čokoláda je okamžitým zdrojem energie pro tělo i duši. Pro své zklidňující účinky se prodávala pouze v lékárně. Teprve později se stala oblíbeným pamlskem a projevem vzájemné náklonnosti. Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je účinnější. Právě kakao obsahuje tryptofan, který zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí a dobré nálady.


7 důvodů proč si dát kousek hořké čokolády každý den


1. Plná antioxidantů. Hlavní ingrediencí čokolády je kakao, které v sobě ukrývá flavonoidy, rostlinné látky, známe své antioxidační působení. A právě flavonoidy jsou spojovány s kladnými účinky v boji proti rakovině a srdečním chorobám. Skvělá pro srdce. Nedávná studie došla k závěru, že pojídáním jedné kostky hořké čokolády denně po dobu deseti let můžeš snížit riziko infarktu či mozkové mrtvice. Jiná studie zasa poukázala na to, že flavonoidy v kakau mohou snížit krevní tlak a upravit i krevní oběh.
  2. Podpora mysli. Hořká čokoláda povzbuzuje prokrvení mozku a myšlenkové procesy, díky čemuž se dokážete lépe soustředit a plnit různé úkoly.
  3. Pomocník krásy. Čokoláda obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, měď, která je nezbytná pro správnou funkci každé buňky v organismu, vápník pro zdravé kosti, hořčík důležitý pro správnou činnost svalů a nervů a železo, jež pomáhá okysličovat krev a udržuje naše vlasy, kůži i nehty zdravé a krásné. Pro ty, kteří si hlídají svou linii je jistě podstatné zjištění, že 3 - 5 kostek tmavé čokolády denně Vám nemůže ublížit.
  4. Pryč se stresem. Konzumace kvalitní čokolády také snižuje pocity stresu, nervové zátěže a naopak vyvolává pocity štěstí a pohody. Je tedy dobrým antidepresivem a má dokonce i afrodiziakální účinky.
  5. Sladká relaxace. Při konzumaci čokolády dochází ke zvýšené aktivitě tzv. theta mozkových vln, které nacházíme ve stavu hluboké relaxace a uvolnění nebo při meditaci. A navíc theobromin, látka, která je přírodním stimulantem, má podobný účinek jako kofein, ale bez vedlejších účinků.
  6. Ochránce zubů. Je taky prokázáno, že theobromin v čokoládě posiluje a regeneruje zubní sklovinu lépe než fluorid. Dokonce na trhu již existuje nová zubní pasta bez fluoridů, s obsahem theobrominu a s čokoládovou příchutí, což je zvláště vhodné pro malé děti.
  7. Sladká odměna. Dopřej si kousek tmavé čokoládky, usměj se na partnera/partnerku a užij si krásný den plný štěstí a optimismu. Nezapomínej na to, že každá překážka v dosažení cíle Vás posilní a naučí něco nového.
 
Zdroj:

Nech si chutnat!!!


Čokoládová povidla


SUROVINY:
Čokoláda hořká 100 g, cukr vanilkový 1 bal, povidla švestková 200 g, skořice mletá 1/2 lžička, hřebíček mletý špetka, rum lžíce, máslo 2 lžíce
POSTUP:
Čokoládu nalámej, přidej máslo a zahřívej ve vodní lázni do hladkého krému. Přelij do mísy, vmíchej cukr, vidličkou našlehaná švestková povidla, skořici i hřebíček. Umíchej do hladkého krému, vmíchej rum a naplň do skleniček. Uchovávej v lednici.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Čokoládové cupcakes


SUROVINY:
30 g kakaa na vaření, 70 ml horké vody, 195 g hladké mouky, 170 g cukru krupice, špetka soli, 2 g kypřícího prášku do pečiva, 1 g jedlé sody, 130 g povoleného másla, 1 vejce, 90 g zakysané smetany. Na meringue: 3 bílky pokojové teploty, 200 g cukru krupice.
POSTUP:
Troubu rozpal na 180°C a formu na cupcakes vylož košíčkama. Pokud nemáš košíčky, vytři formu máslem. V hrnku smíchej kakao s horkou vodou a dej stranou. Máslo vyšlehej s cukrem do pěny, přidej vejce a zašlehej k máslu. Přidej kakao a zašlehej. Mouku si prosij spolu se solí, kypřícím práškem a jedlou sodou do mísy s vyšlehaným máslem. Přidej zakysanou smetanu a vyšlehej do hladkého těsta. Dávkuj těsto do 3/4 košíčků a dej péct na 18 min (na suchou špejli). Po upečení nech  vychladnout. Před podáváním si připrav bílkové meringue. Odděl bílky od žloutků a k bílkům přidej cukr. Dej do kastrolu vařit vodu a až začne bublat, tak na kastrol polož mísu s bílky a šlehej 4 min. Stáhni z plotny a šlehej 2 min. Meringue dej do zdobícího sáčku a ozdob jim cupcakes. Pokud nemáš flambovací pistoli, tak si rozpal troubu na 120°C a nech košíčky 30 sekund v troubě nebo dokud nezačnou „chytat“ barvu.
Zdroj: mamapecedoma.com

Nech si chutnat!!!


Božský čokoládový dort ze 3 ingrediencí a kompletně bez mouky


SUROVINY:
175 g hořké čokolády (70%), 7 vajec, 140 g másla.
POSTUP:
ředehřej troubu na 130°C. Nalámej čokoládu na kousky a rozpusť na vodní lázni. Ke konci rozpouštění přidej máslo nakrájené na kousky. Odděl žloutky od bílků. Žloutky vyšlehej s rozpuštěnou čokoládou, bílky vyšlehej do pěny. Do čokoládové směsi opatrně vmíchej sníh z bílků a nalij do formy. Formu o průměru 20 cm vlož do většího plechu a ten naplň  horkou vodou zhruba do poloviny výšky těsta. Upeč zhruba 25 min, poté nech vychladnout a zasypej lehce moučkovým cukrem. Uchovávej v lednici.
Zdroj: Čarujeme.cz

Nech si chutnat!!!


Nejčokoládovější cookies


SUROVINY:
10 g másla změklého, 130 g tmavého cukru, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 150 g hladké mouky prosáté, 30 g kakaa holandského typu, 1 lžička jedlé sody, 125 g tmavé čokolády rozpuštěné, 280 g tmavé čokolády nahrubo nasekané.
POSTUP:
Troubu předehřej na 160°C. Změklé máslo a cukr 8–10 min šlehej pro získání světlé a nadýchané směsi. Přidej vejce a vanilkový extrakt a šlehej 3–4 min. Přisyp mouku, kakao a sodu a vlij rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přidej nasekanou čokoládu a zlehka promíchej. Plech vylož pečicím papírem. Lžící nabírejte směs a na plechu ji tvarujte do koleček. Každé mírně přitlačte a peč 10–12 min. Vyndej a nech zchladnout  –  budou zpočátku měkké, teprve pak ztuhnou.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Sametový čokoládový dort malinovými pralinkami


SUROVINY:
12 ks Willie’s Cacao Raspberry Truffles (malinové pralinky), 500 g kvalitní čokolády, 250 g másla, 12 vajec, 50 g třtinového cukru, 35 g hladké mouky, špetka chilli, lžička skořice, kůra z 1 citronu. Kakao na posypání.
POSTUP:
Připrav si dortovou formu, vylož ji pečícím papírem po dně i bocích. Předehřej troubu na 160°C (horkovzdušná). Čokoládu s máslem rozpusť dohromady ve vodní lázni. Vejce rozděl na žloutky a bílky. Žloutky ušlehej s cukrem do pěny. Bílky ušlehej do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu spoj s rozpuštěnou čokoládou a máslem, pak vmíchej prosátou mouku a nakonec opatrně zapracuj sníh. Zapracuj koření. Těsto vlij do formy a peč cca 15 min. Dort vyjmi, nelekej se, že je střed dortu dost pohyblivý a jako by tekutý. Přiklop dort, ideálně těsnící poklicí/velkým talířem a nech venku zchladnout na pokojovou teplotu. Ulož do lednice do druhého dne. Dort posypej kakaem a ozdob malinovými pralinkami.
Zdroj: Bohyněkuchyně.cz

Nech si chutnat!!!


Čokoládová pěna


SUROVINY:
200 g hořké čokolády, 3 vejce (žloutky a bílky oddělené), 45 g tmavého třtinového cukru, 300 ml smetany ke šlehání. 
POSTUP:
Čokoládu nalámej do žáruvzdorné mísy, posaď ji na hrnec s trochou varem bublající vody a za občasného míchání nech rozpustit. Bílky ušlehej dotuha, přidej cukr a vymíchej do tuhé a lesklé hmoty. K mírně zchladlé čokoládě přidej 60 ml smetany, všechny žloutky a opatrně promíchej. Nakonec do směsi po částech vmíchej tuhé bílky. Zbylou smetanu ušlehej dotuha a opět ji po částech a opatrně vmíchej k čokoládové pěně. Hotovou pěnu rozděl do čtyřech pohárku o objemu asi 250 ml a dej ji na minimálně 3–4 hodiny chladit. Nejlépe však přes noc.
Zdroj: Tradiční recepty.cz
Zdroj obrázku: Intuitive Diary

Nech si chutnat!!!


Čokoládové cupcakes s mátou – After Eight


SUROVINY:
Těsto: 250 g másla, 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa, 1 hrnek velice silné kávy, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 a půl hrnku cukru moučka, 1 a půl lžičky sody, 2 vejce, 1/2 hrnku kysané smetany, hrst nasekané čerstvé máty, 6 malých čokoládiček After Eight, 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Krém ganache: 500 ml smetany ke šlehání, 450 g čokolády.

POSTUP:
Máslo, kakao a kafe zahřej v kastrůlku za stálého míchání do rozpuštění másla. Všechny suroviny se pěkně spojí v hladkou směs. Odstav z plotny. Smíchej mouku, cukr a sodu. Po důkladném promíchání přidej máslovou směs a vymíchej dohladka, až jsou všechny suroviny důkladně spojené. Přidej vejce a kysanou smetanu a promíchej do hladkého těsta. Nakonec přidej do těsta nasekanou čokoládu, na větší kousky nakrájenou čokoládu After Eight a mátu. Důkladně promíchej, nanaplň do papírových košíčků a peč v troubě při 180°C, asi 15 – 20 min. Hotové cupcakes nechej vychladnout. Připrav si skvělý čokoládový krém - ganache. Smetanu nalij do kastrůlku a přiveď k varu, za občasného promíchání. Až projde varem, stáhni kastrůlek a nasyp do smetany nadrobno nasekanou čokoládu. Nech 5 min stát a poté pomocí ruční metličky vymíchejte hladkou, lesklou čokoládovou směs. Promíchej do vychladnutí. Hotový, vychlazený čokoládový krém vlož do zdobícího sáčku a nanášej na cupcakes. Do krému zapíchni kousek čokolády After Eight.
Zdroj: Bohyně Kuchyně.cz

Nech si chutnat!!!