Příjemné dny období mezi létem a podzimem si užij s jídlem od Bohyně - plněné trubičky, které jez ve společnosti přátel.
Amareto trubičky
SUROVINY:
180 g mouky hladké, 80 g cukru moučkového, 70 g másla, 50 g čokolády hořké vysokoprocentní, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mandlí (sekané),
200 ml likéru mandlového (Amaretto), ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli.
Náplň: 150 g marcipánu, 50 g mandlí mletých, 1 bílek, 2 lžíce piškotové drobečky, 200 ml likéru mandlového (Amaretto).
POSTUP:
V míse smíchej mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl. Přidej změklé máslo, rozpuštěnou čokoládu, vejce a likér a vypracuj tužší vláčné těsto.
Zapracuj do něj mandle, zabal do fólie a ulož v chladu. Marcipán propracuj s bílkem a likérem, přidej mandle s drobečky a prohnětej.
Odleželé těsto rozválej mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 1 mm a nakrájej pruhy široké 6 cm.
Z marcipánové hmoty utvoř válečky silné jako malíček a dlouhé 6 cm. Váleček polož na kraj pruhu těsta.
Marcipán lehce potři vodou a zabal do těsta. Pruh těsta překroj a stejným způsobem zabal do těsta i zbylé válečky.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
Mandlové trubičky s vanilkovým krémem a bílou čokoládou
SUROVINY:
>
400 g hladké mouky, 180 g másla, 80 g cukr třtinového, 120 g mandlé, 1 vejce, 2 lžíce smetany ke šlehání.
Zdobení: 100 g bílé čokolády, 1 lžíce Hery. Krém: 300 g zahuštěného kondenzovaného mléka (slazené), 250 g másla.
POSTUP:
Máslo s cukrem, 2 lžícemi šlehačky a vajíčkem vyšlehej do pěny. Suroviny musí mít pokojovou teplotu (vyndej z lednice 2 hodiny předem).
Do mísy prosij mouku, přidej vanilku a mandle. Spoj se směsí másla s vajíčkem a cukrem. Těsto nech v lednici odpočinout 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Vyválej a nakrájej rádýlkem pláty, ty namotej na kovovou trubičku. Těsto od krajů formičky ořízni, aby na každé straně bylo 4 mm kovu bez těsta
(kvůli sundávání). Upeč při 180°C cca 10 min. Když se dají chytit do ruky, ale ještě za tepla, sundej z formiček.
Trubičky namoč oběma konci do rozehřáté bílé čokolády s kouskem ztuženého tuku (ve vodní lázni).
Naplň krémem - rozšlehej salko (nevařené) s kostkou másla a trochou vanilky.
Zdroj: jidelniplan.cz
Nech si chutnat!!!
Medové trubičky
SUROVINY:
400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce + 1 žloutek, 50 g medu, 1/2 lžičky jedlé sody, 100 g tmavé čokolády.
Náplň: 1 Salko, 250 g másla.
POSTUP:
Z mouky, cukru, vejce a žloutku, medu i sody vypracuj těsto. Vyválej ho na tenký plát, vykrájej z něj kolečka a ta namotej na kovové trubičky.
Upeč v troubě vyhřáté na 160 °C 15 min. Ještě teplé sundej z trubiček. Nechej zcela vychladnout. Pak konce namáčej v rozehřáté čokoládě.
Zavřenou plechovku Salka vař asi 2 hodiny ve vodě, nechej zchladnout, pak našlehej se změklým máslem do krému. Krémem naplň trubičky.
Zdroj: Albert.cz
, Zdroj obrázku: JIRINY peceni
Nech si chutnat!!!
Tradiční kremrole
SUROVINY:
350 g hladké mouky, 250 g másla, 1 lžíce octa, 100 ml smetany na šlehání. Na náplň: 5 bílků, špetka soli, 320 g krupicového cukru, máslo, vejce.
POSTUP:
Do velké mísy prosij mouku, promni s máslem nakrájeným na kousky, přidej žloutek, ocet a smetanu na šlehání.
Vypracuj vláčné těsto a nechej přes noc odpočinout v chladu. Na vále s moukou rozválej těsto a nakrájej na 2 cm proužky dlouhé asi 15 cm.
Natoč na kovové trubičky potřené rozpuštěným máslem. Potři rozšlehaným vejce, rozlož na plech s pečícím papírem a upeč při 180°C dozlatova cca 15 min.
Když kremrole vychladnou, opatrně z nich vyndej trubičky. Mezitím připrav krém. V míse ušlehej bílky se špetkou soli a postupně přidávej krupicový cukr.
Když jsou bílky skoro ušlehané, dej mísu se sněhem na vodní lázeň. Šlehej, až je sníh krásně lesklý a tuhý.
Když vychladne, přendej krém do cukrářského sáčku a kremrole z obou stran naplň.
Zdroj: Albert.cz, Zdroj obrázku: iDnes.cz
Nech si chutnat!!!
Trubičky s Bailey's šlehačkou
SUROVINY:
340 g hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, 80 g medu.
Náplň a zdobení: 50 g tmavé čokolády, 3 hrsti mandlových lupínků (opečených, nalámaných), 165 g tmavého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilky, 460 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce Bailey‘s
POSTUP:
Mouku smíchej se sodou a moučkovým cukrem a pak k suchým ingrediencím vmíchej vejce a med a vypracuj tužší těsto.
Nech chvíli odpočinout, pak těsto rozválej dotenka a vykrájej kolečka, namotej je na kovové trubičky a dej péct do trouby na 180°C asi 10 min.
Nechej chvíli zchladnout, pak sejmi z trubiček a nechej úplně zchladnout.
Čokoládu nalámej do ohnivzdorné misky a posaď na vodní lázeň, aby se dno nedotýkalo bublající vody, a nechej čokoládu rozpustit.
Stále míchej. Pak čokoládou ozdobně zastříkni trubičky a posypej je polámanými lupínky mandlí.
Cukr, máslo, vanilkovou esenci a 160 ml smetany ke šlehání dej do rendlíku a přiveď k varu.
Na mírném ohni vař 10 minut, aby směs zhoustla a zkaramelizovala. Sejmi z ohně a nechej zchladnout. Směs ale nesmí ztuhnout moc.
Zbylou smetanu ke šlehání (300 ml) ušlehej dotuha a vmíchej Bailey‘s. Ochucenou šlehačku postupně po lžících přidávej ke karamelu.
Vzniklým krémem naplň trubičky.
Zdroj: Albert.cz