Menu Podzimní rovnodennosti

Tip na slavnostní menu Podzimní rovnodennosti.


Předkrm:
Pomazánka z pečené červené řepy


SUROVINY:
250 g pečené červené řepy, 200 g ricotty, 150 g kozího sýra Capriccio (nebo Lučina), hrst vlašských ořechů, sůl podle chuti, bílý pepř, čerstvě mletý, krémové balsamico.
POSTUP:
Každou řepu zvlášť zabal do alobalu a peč při 230 - 250°C, cca 120 min. Oloupej a nakrájej na kousky. Rozmixuj spolu s ostatními surovinami. Nech vychladit několik hodin, aby se pěkně prolnuly všechny chutě. Podávej na bagetě. Ozdobit můžeš trochou krémového balzamika, kouskem kozího sýra, čerstvými klíčky...
Zdroj: Snědeno.cz

Nech si chutnat!!!


Polévka:
Bramborová podzimní


SUROVINY:
6 plátků slaniny (nadrobno), 1 cibule (nadrobno), 3 mrkve (nadrobno), 2 řapíky celeru (nadrobno), 6 středně velkých brambor typu C (nadrobno), sůl, čerstvě namletý pepř, ½ lžičky ml. chilli, 2 l zeleninového vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 125 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce hladkolisté petrželky (nasekané + na ozdobu), hrst nastrouhaného tvrdého sýru (čedaru, ementálu ...).
POSTUP:
Do kastrolu, ve kterém budeš vařit polévku, dej slaninu a na středním plameni ji opékej dokřupava. Vyndej ji z kastrolu na papírovou utěrku, část tuku ze slaniny z kastrolu slij a vrať ho zpět na plotnu. Přidej cibuli, mrkev, řapíkatý celer a opékej asi 2 min. Pak přidej brambory, opékej dalších 5 min, osol, opepři a okořeň mletým chilli. Do kastrolu vlij vývar, přiveď k varu, stáhni plamen a vař asi 10 min, až budou brambory téměř měkké. V misce prošlehej mouku s mlékem, vlij do polévky a za stálého míchání vař dalších 5 min. Polovinu polévky nalij do mixéru a rozmixuj dohladka. Pak ji vrať zpátky do kastrolu a promíchej. Znovu polévku ohřej, případně dochuť solí a pepřem, vmíchej smetanu a petrželku a podávej ji ozdobenou slaninou, sýrem a petrželkou.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Upečená růžičková kapusta na medu


SUROVINY:
růžičková kapusta nakrájená na čtvrtiny 500 g, olivový olej 4 lžíce, med 2 lžíce, balzamikový ocet, 1 lžíce, čerstvý rozmarýn nasekaný 1 a půl lžíce, sůl a čerstvě namletý pepř, lískové ořechy 2 lžíce. (4 porce)
POSTUP:
Předehřej troubu na 200°C. Kapustu dej do velké mísy spolu se 3 lžícemi oleje, medem, balzamikovým octem a rozmarýnem. Promíchej, osol a opepři, rozmísti na velký plech s pečícím papírem a dej na 25 min péct. Asi po 10 minutách zkontroluj, promíchej a případně přidej ještě trochu oleje, pokud by se ti to zdálo příliš vysušené. Ořechy nasucho opraž na pánvi, a až se pěkně rozvoní, ihned je přemísti na prkénko a nahrubo nasekej. Hotovou kapustu dej do servírovací mísy, dochuť solí a pepřem, posypej oříšky a hned podávej. 
Zdroj: Globus.cz

Nech si chutnat!!!


Šťavnatá krkovička na cibuli a jablkách s mrkvovými noky


SUROVINY:
Maso: 1 kg vepřové krkovice, 4 cibule, 3 zelená jablka, 8 stroužků česneku, 2 lžíce dijonské hořčice, šalvěj, sůl a pepř. 
Mrkvovo-bramborové noky: 800 g brambor, 200 g mrkve, 180 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 špetka muškátového oříšku, sůl, olej.

POSTUP:
Cibuli a jablka pokrájej na klínky a v pekáči promíchej s podrceným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a šalvějí. Hodí se i rozmarýn, tymián, drcený kmín. Plátky masa z obou stran osol, opepři a zlehka potři dijonskou hořčicí. Polož přes cibuli a jablka, podlijte troškou vody, přiklop a peč 2 hodiny při 180°C. Poté odklop, maso otoč a peč další 1,5 hodiny doměkka, čas od času přelij výpekem.  Neoloupané brambory dej na mřížce nebo pečícím papíru péct spolu s masem 1,5 hodiny. Oloupanou mrkev pokrájej na menší kousky, pokapej olejem a udus doměkka. Mrkev rozmixuj, brambory nechej trochu vychladnout, oloupej je a nastrouhej nahrubo. Smíchej s vejcem, trochou soli, špetkou muškátu a moukou. Dej do velkého hrnce vařit osolenou vodu, aby se ti těsto nerozteklo. Uvař jeden nok na zkoušku: když se rozvaří, přidej mouku. Z těsta válej na pomoučněném vále dlouhé hady, které nožem krájej na špalíčky. Vař je po částech, když vyplavou na povrch, vyndej je. Aby se neslepily, můžeš je pokapat trochou másla či oleje nebo je na troše tuku ještě upéct dokřupava. Doba přípravy: 25 min. Doba vaření: 3 hodiny 30 min.  
Zdroj: Proženy.cz

Nech si chutnat!!!


Koláč s červenou řepou


SUROVINY:
Těsto:  130 g špaldové mouky, 130 g polohrubé mouky, 250 g vařené řepy (2 střední řepy), 180 g třtinového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 plná lžíce kakaa, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 80 g kvalitní čokolády, 30 g másla. Dokončení: 100 g čokolády + 2  lžíce másla, plátky sušené řepy.
POSTUP:
Uvařenou řepu rozmixuj. Troubu předehřej na 170°C. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu s máslem. Oba druhy mouky smíchej s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem. Žloutky a vejce vyšlehej s oběma druhy cukry do nadýchané pěny. Přidej rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko. Těsto nalij do vymazané a vysypané formy a peč 40 min. Pak koláč přikryj alobalem, aby se dopekl a nespálil a dopékej 20 min. Jakmile je koláč upečený a vystydne, polij jej čokoládou, kterou rozpustíš se 2 lžícemi másla, ozdobíš hoblinkami čokolády a sušenou řepou.
Zdroj: peknevypecenyblog.cz

Nech si chutnat!!!


Ostružinový likér


SUROVINY:
600 g ostružin, 300 g krupicový cukr, 750 ml whiskey.
POSTUP:
Ostružiny nasyp do čisté sklenice a podrť vařečkou. Přidej cukr a whisky, sklenici uzavři a protřepej. Ulož na chladné a temné místo (obden protřepej) na 3 týdny. Pravidelně ochutnávej. Pak přeceď obsah sklenice přes mušelín/plátno.
Zdroj: Jidlo.cz

Nech si chutnat!!!