Výroční potlach


Sloní žrádlo


SUROVINY:
1 kg měkkého salámu, 6 cibulí, 1 litr sladkokyselých okurek, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce hořčice, 1 velký rajský protlak, lžička soli, 6 kostek cukru,1 lžička chilli a 40 dkg majolky.

POSTUP:
Salám, cibuli a okurky drobně nakrájej. Olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povař, až se spojí v hladkou hmotu. Směsí zalij salám s cibulí a okurkami. Pečlivě promíchej a po vychladnutí přidej majolku. Maže se na chlebíčky či jednohubky a ozdob paprikou atd. Doporučuji den či dva nechat pomazánku proležet v ledničce.
Zdroj obrázku: snehulacek.cz

Nech si chutnat!!!


Závin z pivního těsta se špenátem a slaninou


SUROVINY:
250 g hladké mouky + na podsypání, špetka soli, 250 g Hery, 200 ml tmavého piva, 1 lžíce oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 150 g libové slaniny/šunky, 4 stroužky česneku prolisovaného, 450 g špenátu mraženého, 100 g balkánského sýra, 1 vejce + na potření štrůdlu.

POSTUP:
Mouku se solí prosij na vál a nastrouhej do ní tuk. Postupně přilévej pivo a vypracuj měkké, hladké, nelepivé těsto. Nech ho v teple půl hodiny odpočinout. Mezitím v hlubší pánvi rozehřej sádlo a cibuli na něm opeč doměkka. Pak přidej nakrájenou slaninu či šunku a nech chvilku vypéct. Přidej česnek, špenát, podlij troškou vody, přiklop a nech na mírném ohni vařit, až se špenát rozmrazí (občas zkontrolujte, jestli se nevyvařila všechna voda, a povolený špenát rozhrňte). Až špenát povolí, přidej sýr, vmíchej vejce a odstav. Předehřej troubu na 180°C. Těsto vyválej na dva pláty, naplň špenátovou směsí, sroluj a přesuň na plech vyložený pečícím papírem. Potři vejcem a peč 40 minut dozlatova.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Utopenci v pivním láku


SUROVINY:
Lák: 240 ml piva, 8 lžic cukru, lžíce soli, 80 ml octa, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček pepře, 8 špekáčků, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mletého pepře, 4 velké cibule, 8 malých chilli papriček.

POSTUP:
Do piva vmíchejte cukr, sůl, ocet a všechno koření. Krátce povařte nech nálev zchladnout. Oloupejte špekáčky a nakrojte je podélně z každé strany. Hořčici smíchej s mletým pepřem a promaž sní prokrojenou část špekáčků. Cibuli nakrájej na půlkolečka a spolu s chilli papričkou vlož do špekáčků. Připravené špekáčky spíchni párátkem a natěsno vlož do sklenice vypláchnuté vařící vodou. Přelij vychladlým lákem a nech alespoň týden uležet v chladu.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Sekaná ve slaninové košilce


SUROVINY:
lžíce olivového oleje, střední cibule nasekaná najemno, 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, silnější plátky slaniny (do této formy se vejde 12 plátků) a 150 g na rozkrájení, 70 g čerstvé strouhanky, 100 ml smetany, 3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo lžíce sušeného), lžíce dijonské hořčice, 2 vejce, 1 kg mletého vepřového masa, polévková lžíce worchesterové omáčky, sůl a mletý pepř, hrst zelených vypeckovaných oliv, kousek nasekané nepříliš pálivé feferonky.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Na pánvi rozpal olej a opeč cibuli s česnekem zhruba 5 minut. Nech zcela zchladnout. Formu na terinu vylož plátky slaniny tak, aby se na dně překryly – jednou doleva, jednou doprava a konce přehni ven z formy. Do mísy dej strouhanku, přilij smetanu a nech 5 minut vsáknout. Přidej zeleninu z pánve, tymián, hořčici, vejce, maso, worchesterovou omáčku a nasekanou slaninu. Hmotu dobře zpracuj rukama. Podle chuti osol a opepři čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidej olivy tak, aby se neporušily. Kdo má rád, pak přidej kousek nevinnější feferonky. Směs natlač do formy s připravenou slaninou. Povrch urovnej stěrkou a konce slaniny přehni přes maso. Peč 40–45 min. Po vytáhnutí nech sekanou chvilku stát, pak opatrně slij vyškvařený tuk a sekanou vyklop na plech vyložený pečicím papírem. Ještě ji nech 5-10 minut dopéct, aby slanina na povrchu zezlátla. Můžeš ji potřít vypečeným tukem.
Zdroj: blog.decodoma

Nech si chutnat!!!


Chačapuri s masem


SUROVINY:
Těsto: 500 g mouka pšeničná hladká + na poprášení, 125 ml kefír pokojové teploty, 60 g máslo, 3 ks vejce, lžička soli, 5 g droždí sušené.
Náplň: lžíce olivový olej, 500 g hovězí maso mleté nebo jehněčí, 2 stroužky česnek drcené, 2 lžičky římský kmín mletý, 2 lžičky koriandr mletý, lžička skořice, lžička chilli sušené mleté, 50 g rozinky propláchnuté, citronová kůra z 1 ks, 3 ks jarní cibulka nakrájené nadrobno, 50 g piniové oříšky, sůl, 100 g sýr feta nebo brynza.
Na potření: žloutek, mléko, máslo rozpuštěné.
Dip: 8 lžic ajvar, 4 lžíce rajčatová passata - pyré, 1/2 ks cibule červená nakrájená nadrobno.


POSTUP:
Promíchej přísady na těsto a řádně propracuj. Vyklop na pomoučněnou plochu a zpracovávej, až bude těsto hladké. Vlož do mísy, zakryj čistou utěrkou a nech hodinu kynout. Mezitím připrav náplň. V pánvi na oleji opékej maso a vařečkou drť hrudky. Vsyp česnek, koření a rozinky. Míchej dalších pár minut, až se koření rozvoní. Vypni a vmíchej najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osol. Nechte trochu zchladnout. Na omáčku promíchej nebo promixuj ajvar a rajčatové pyré a vmíchej polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdob. Troubu předehřej na 200°C. Rozděl těsto na 4 díly. Rozválej každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostři náplň a posyp sýrem. Pláty těsta přelož přes náplň a pevně uzavři. Potři žloutkem prošlehaným s mlékem, dej do trouby a peč 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndej a potři máslem. Podávej s omáčkou.
Tip: Můžeš zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidej trochu másla nakrájeného na kostičky a jednoduchá náplň je hotová. Placku na plechu rukama co nejvíc zplošti a peč klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, lze použít i mozzarellu.
Zdroj: Apetit

Nech si chutnat!!!


Dřevorubecká vařená sekaná


SUROVINY:
2 kg mletého vepřového masa, 1 kg dobrého kabanosu (i paprikového), 5 natvrdo vařených vajec, 5 syrových vajec, lžička mletého zázvoru, lžička mletého kmínu, lžička uzené papriky, lžička bylinkové soli, lžička pokud možno čerstvě mletého pepře, 3 lžíce sekané plocholisté petrželky, 2 lžičky sušeného česneku, střívko na tlačenku.

POSTUP:
Vychladlá vejce nakrájej s kabanosem na drobné kostičky. Přidej syrová vejce a mleté maso, veškeré koření a petrželku. Ochutnej a podle chuti případně dosol. Směs vlož do tlačenkového střívka a na obou koncích pevně zaváž potravinářským provázkem. Z tohoto množství jsou 3 válečky. Vař ve vodě ve velkém hrnci pomalým varem - z každé strany 3/4 hodiny. Nech vychladnout, pak sekanou ulož do lednice, kde vydrží několik dní.
Zdroj: TopRecepty

Nech si chutnat!!!


Pivní brownies


SUROVINY:
200 g čokolády na vaření, 100 ml černého piva (silného), 120 g másla, 200 g třtinového cukru, 120 g hladké mouky, 40 g kakaa, 3 vejce, lžička soli.

POSTUP:
Předehřej troubu na 180°C. Rozpusť máslo a pozvolna ho ušlehej s cukrem. Přidej vejce a znovu důkladně šlehej. Rozpusť čokoládu ve vodní lázni, přidej pivo a pečlivě promíchej. Čokoládu nalij do směsi vajec a másla a zašlehej. Přisyp mouku a kakao a opět vše důkladně promíchej. Peč v pekáči vyloženém pečicím papírem na 180°C po dobu 25 minut. Před krájením nech vychladnout.
Zdroj: iTesco

Nech si chutnat!!!