SUROVINY:
1 kg měkkého salámu, 6 cibulí, 1 litr sladkokyselých okurek, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce hořčice, 1 velký rajský protlak, lžička soli, 6 kostek cukru,1 lžička chilli a 40 dkg majolky.
POSTUP:
Salám, cibuli a okurky drobně nakrájej. Olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povař, až se spojí v hladkou hmotu.
Směsí zalij salám s cibulí a okurkami. Pečlivě promíchej a po vychladnutí přidej majolku. Maže se na chlebíčky či jednohubky a ozdob paprikou atd.
Doporučuji den či dva nechat pomazánku proležet v ledničce.
Zdroj obrázku: snehulacek.cz
Nech si chutnat!!!
Závin z pivního těsta se špenátem a slaninou
SUROVINY:
250 g hladké mouky + na podsypání, špetka soli, 250 g Hery, 200 ml tmavého piva, 1 lžíce oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 150 g libové slaniny/šunky, 4 stroužky česneku prolisovaného, 450 g špenátu mraženého, 100 g balkánského sýra, 1 vejce + na potření štrůdlu.
POSTUP:
Mouku se solí prosij na vál a nastrouhej do ní tuk. Postupně přilévej pivo a vypracuj měkké, hladké, nelepivé těsto.
Nech ho v teple půl hodiny odpočinout. Mezitím v hlubší pánvi rozehřej sádlo a cibuli na něm opeč doměkka.
Pak přidej nakrájenou slaninu či šunku a nech chvilku vypéct. Přidej česnek, špenát, podlij troškou vody, přiklop a nech na mírném ohni vařit, až se špenát rozmrazí (občas zkontrolujte, jestli se nevyvařila všechna voda, a povolený špenát rozhrňte).
Až špenát povolí, přidej sýr, vmíchej vejce a odstav. Předehřej troubu na 180°C. Těsto vyválej na dva pláty, naplň špenátovou směsí, sroluj a přesuň na plech vyložený pečícím papírem.
Potři vejcem a peč 40 minut dozlatova.
Zdroj: Albert
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Lák: 240 ml piva, 8 lžic cukru, lžíce soli, 80 ml octa, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček pepře, 8 špekáčků, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mletého pepře, 4 velké cibule, 8 malých chilli papriček.
POSTUP:
Do piva vmíchejte cukr, sůl, ocet a všechno koření. Krátce povařte nech nálev zchladnout. Oloupejte špekáčky a nakrojte je podélně z každé strany.
Hořčici smíchej s mletým pepřem a promaž sní prokrojenou část špekáčků. Cibuli nakrájej na půlkolečka a spolu s chilli papričkou vlož do špekáčků.
Připravené špekáčky spíchni párátkem a natěsno vlož do sklenice vypláchnuté vařící vodou. Přelij vychladlým lákem a nech alespoň týden uležet v chladu.
Zdroj: Albert
Nech si chutnat!!!
Sekaná ve slaninové košilce
SUROVINY:
lžíce olivového oleje, střední cibule nasekaná najemno, 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, silnější plátky slaniny (do této formy se vejde 12 plátků) a 150 g na rozkrájení,
70 g čerstvé strouhanky, 100 ml smetany, 3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo lžíce sušeného), lžíce dijonské hořčice, 2 vejce, 1 kg mletého vepřového masa, polévková lžíce worchesterové omáčky,
sůl a mletý pepř, hrst zelených vypeckovaných oliv, kousek nasekané nepříliš pálivé feferonky.
POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Na pánvi rozpal olej a opeč cibuli s česnekem zhruba 5 minut. Nech zcela zchladnout.
Formu na terinu vylož plátky slaniny tak, aby se na dně překryly – jednou doleva, jednou doprava a konce přehni ven z formy.
Do mísy dej strouhanku, přilij smetanu a nech 5 minut vsáknout. Přidej zeleninu z pánve, tymián, hořčici, vejce, maso, worchesterovou omáčku a nasekanou slaninu.
Hmotu dobře zpracuj rukama. Podle chuti osol a opepři čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidej olivy tak, aby se neporušily.
Kdo má rád, pak přidej kousek nevinnější feferonky. Směs natlač do formy s připravenou slaninou. Povrch urovnej stěrkou a konce slaniny přehni přes maso.
Peč 40–45 min. Po vytáhnutí nech sekanou chvilku stát, pak opatrně slij vyškvařený tuk a sekanou vyklop na plech vyložený pečicím papírem.
Ještě ji nech 5-10 minut dopéct, aby slanina na povrchu zezlátla. Můžeš ji potřít vypečeným tukem.
Zdroj: blog.decodoma
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Těsto: 500 g mouka pšeničná hladká + na poprášení, 125 ml kefír pokojové teploty, 60 g máslo, 3 ks vejce, lžička soli, 5 g droždí sušené.
Náplň: lžíce olivový olej, 500 g hovězí maso mleté nebo jehněčí, 2 stroužky česnek drcené, 2 lžičky římský kmín mletý, 2 lžičky koriandr mletý, lžička skořice,
lžička chilli sušené mleté, 50 g rozinky propláchnuté, citronová kůra z 1 ks, 3 ks jarní cibulka nakrájené nadrobno, 50 g piniové oříšky, sůl, 100 g sýr feta nebo brynza.
Na potření: žloutek, mléko, máslo rozpuštěné.
Dip: 8 lžic ajvar, 4 lžíce rajčatová passata - pyré, 1/2 ks cibule červená nakrájená nadrobno.
POSTUP:
Promíchej přísady na těsto a řádně propracuj. Vyklop na pomoučněnou plochu a zpracovávej, až bude těsto hladké.
Vlož do mísy, zakryj čistou utěrkou a nech hodinu kynout.
Mezitím připrav náplň. V pánvi na oleji opékej maso a vařečkou drť hrudky. Vsyp česnek, koření a rozinky.
Míchej dalších pár minut, až se koření rozvoní. Vypni a vmíchej najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osol.
Nechte trochu zchladnout. Na omáčku promíchej nebo promixuj ajvar a rajčatové pyré a vmíchej polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdob.
Troubu předehřej na 200°C. Rozděl těsto na 4 díly. Rozválej každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm.
Na polovinu každého plátu rozprostři náplň a posyp sýrem. Pláty těsta přelož přes náplň a pevně uzavři.
Potři žloutkem prošlehaným s mlékem, dej do trouby a peč 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndej a potři máslem. Podávej s omáčkou.
Tip: Můžeš zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidej trochu másla nakrájeného na kostičky a jednoduchá náplň je hotová.
Placku na plechu rukama co nejvíc zplošti a peč klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, lze použít i mozzarellu.
Zdroj: Apetit
Nech si chutnat!!!
Dřevorubecká vařená sekaná
SUROVINY:
2 kg mletého vepřového masa, 1 kg dobrého kabanosu (i paprikového), 5 natvrdo vařených vajec, 5 syrových vajec, lžička mletého zázvoru, lžička mletého kmínu,
lžička uzené papriky, lžička bylinkové soli, lžička pokud možno čerstvě mletého pepře, 3 lžíce sekané plocholisté petrželky, 2 lžičky sušeného česneku,
střívko na tlačenku.
POSTUP:
Vychladlá vejce nakrájej s kabanosem na drobné kostičky. Přidej syrová vejce a mleté maso, veškeré koření a petrželku.
Ochutnej a podle chuti případně dosol. Směs vlož do tlačenkového střívka a na obou koncích pevně zaváž potravinářským provázkem.
Z tohoto množství jsou 3 válečky. Vař ve vodě ve velkém hrnci pomalým varem - z každé strany 3/4 hodiny. Nech vychladnout, pak sekanou ulož do lednice, kde vydrží několik dní.
Zdroj: TopRecepty
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
200 g čokolády na vaření, 100 ml černého piva (silného), 120 g másla, 200 g třtinového cukru, 120 g hladké mouky, 40 g kakaa, 3 vejce, lžička soli.
POSTUP:
Předehřej troubu na 180°C. Rozpusť máslo a pozvolna ho ušlehej s cukrem. Přidej vejce a znovu důkladně šlehej.
Rozpusť čokoládu ve vodní lázni, přidej pivo a pečlivě promíchej.
Čokoládu nalij do směsi vajec a másla a zašlehej. Přisyp mouku a kakao a opět vše důkladně promíchej.
Peč v pekáči vyloženém pečicím papírem na 180°C po dobu 25 minut. Před krájením nech vychladnout.
Zdroj: iTesco
Nech si chutnat!!!