Velikonoční máslové sušenky
SUROVINY:
400 g hladké mouky, 200 g másla, 130 g moučkového cukru, větší vejce, lžička mleté kurkumy, lžička mletého zázvoru, lžička mleté skořice, špetka soli.
POSTUP:
V míse smíchej všechny suché ingredience a důkladně promíchej. Přidej nakrájené vychlazené máslo, vejce a rychle vypracuj těsto.
Těsto by mělo být krásně měkké a vláčné. Pokud je těsto příliš suché a drolivé, můžeš přidat lžičku vody (záleží na velikosti vejce a savosti mouky).
Hotové těsto nech hodinu odpočinout přikryté v lednici. Vychlazené těsto si rozděl na čtyři části a mezi pláty pečícího papíru postupně vyválej čtyři pláty o tloušťce 5 mm.
Lehce posyp moukou a vyválej embosovaným válečkem. Pláty vyváleného těsta dej zpátky do lednice a nech ztuhnout.
Vychlazené těsto vykrájej formičkami s jarním motivem a dej na plech vyložený pečícím papírem. Peč v předem vyhřáté troubě na 180°C 10–12 minut, na lehce narůžovělé okraje.
Upečené sušenky nech vychladnout na roštu. Pokud se nesní hned, můžeš je skladovat v uzavíratelné dóze, v chladu vydrží i dva týdny.
Zdroj: maves-kitchen.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
550 g hladké mouky (část lze nahradit celozrnnou pšeničnou), 100 g másla pokojové teploty, 250 g smetany 12%, 2 vejce, 85 g medu (70 g cukru), 21 g čerstvého droždí (nebo ekvivalent instantního), špetka soli (4-5 g), 1/2 lžičky šafránu, 1/2 lžičky mletého kardamomu, kůra z jednoho citrónu, pár brusinek a mandlí na ozdobu.
Na potření upečených Jidášků: 2 lžíce medu, lžíce másla
POSTUP:
V menším hrnci zahřej smetanu s medem a šafránem dokud z něj nezačne jít pára (Díky tomu se šafrán rozvoní a uvolní i svou šafránovou barvu).
Jakmile směs vychladne na příjemnou teplotu (pod 50°C, vyšší by droždí znehodnotila), přidej nadrobené droždí a lžíci mouky.
Směs zamíchej a počkej, až vzejde kvásek.
Všechny zbylé ingredience až na jeden bílek dej do hnětací nádoby, přidej vzešlý kvásek a vypracuj hladké těsto.
Přikryj mísu utěrkou, potravinářskou fólií a nebo mísu vlož do igelitové taškya nech vykynout.
Předehřej troubu na 200°C horní a spodní ohřev. Vykynuté těsto dej na vál a rozděl ho na 24 kusů. Každý kousek vyválej na dlouhý váleček silný přibližně 1,5 cm a z něj tvaruj požadované motivy.
Tradiční motiv má připomínat provaz na kterém se oběsil Jidáš, asi uhodneš, který tvar to je.
Stočené tvary odkládej na plech vyložený pečícím papírem, případně ozdob brusinkami a přikryté utěrkou nech vykynout.
Pak je potři bílkem a vlož do předehřáté trouby na 10-15 minut (dle zkušenosti s troubou).
Jidášky můžeš po upečení potřít rozehřátým medem, do kterého vmícháš máslo (není povinné, lze potřít jen polovinu jidášků).
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Těsto: 400 g hladké mouky (1:1 špaldová celozrnná a špaldová nebo pšeničná světlá), 80 g třtinového cukru, sáček sušeného droždí, špetka soli, špetka muškátového oříšku, vanilkový extrakt/esence, citronová kůra, 160 ml mléka, 70 g másla, 2 žloutky.
Náplň a zdobení: 4 jablka, 20 g jemných ovesných vloček, 20 g plátkových mandlí, 20 g třtinového cukru, 15 g másla, 10 g celozrnné špaldové mouky, hřebíček, vejce na potření.
POSTUP:
Mouky smíchej v míse s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli. Podle chuti přidej muškátový oříšek, vanilku nebo citronovou kůru.
Mléko zahřej. Vlož do něj na drobné kousky nebo plátky pokrájené máslo a nech rozplynout. K mouce přilij mléčno-máslovou směs, žloutky a zpracuj těsto.
Zadělávej jej 10 minut. Poté v míse zakryj fólií a nech hodinu kynout. Oloupaná jablka nastrouhej nahrubo.
Vlož do hrnce, přiklop a na středním plameni vař asi 10 minut. Jablka změknou, začnou se rozpadat a tekutina se vypaří. Hotovou náplň nech vychladnout.
Připrav si drobenku. Ovesné vločky, mandle, cukr, máslo a trochu mouky propracuj prsty.
Těsto překlop na pracovní plochu. Odděl asi čtvrtinu těsta. Z ní budou slzičky – hlavičky oveček. Jejich množství musí odpovídat počtu vykrájených koleček ze zbylého těsta.
To rozválej na lehce pomoučeném vále na plát silný 1 cm. Vykrájená kolečka přendej na plechy vyložené pečicím papírem, aby měly velké rozestupy.
Pomocí dna menší skleničky vytlačte v kolečcích důlek. Okraje potři rozšlehaným vejcem. Ke kolečkům připoj vyválené slzičky z odděleného těsta.
Ze zbytků těsta utvoř malé kuličky nebo válečky. Přitiskni po jednom kousku na hlavičku jako ouško a pak ke kolečkům – jako dvě nožičky.
Lehce potři vejcem. Do hlavičky vpíchni po jednom hřebíčku – oko. Doprostřed koláčků – do důlků vlož kopeček náplně. Posypej drobenkou. Peč při 180°C 23–25 minut.
Zdroj: Zdravezivena.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
šálek (220 ml) vlažného mléka, 2 čajové lžičky cukru, 80 g čerstvého droždí (nebo 4 lžičky aktivního suchého droždí), 1 kg mouky hladké, 100 g Hery,
3 lžičky prášku do pečiva, 3 lžičky soli, 1½ šálku (360 ml, 360 g) bílého jogurtu, 2 vejce.
POSTUP:
Mléko s Herou dej do hrnce na plotnu a zahřej, až se Hera rozpustí. Nech vychladnout, dokud nebude tekutina vlažná.
Přidej do mléka lžíci cukru a rozdrob droždí. Nech v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bublinky.
V míse kuchyňského robota smíchej mouku se špetkou soli a cukrem. Přidej vejce a mléko s kváskem.
Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryj mísu utěrkou nebo potr. fólií a nech hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklop na vál. Rozděl na 2 stejné díly. Z jednoho tvaruj šišaté kuličky, deje na plech s pečícím papírem a nastříhej na zajíčky (uši).
Špejlí paj vytlač očička.
Z druhého dílu odděl třetinu a vytvaruj malé kupičky, ze zbytku tvaruj větší kuličky, pokládej je na plech s pečícím papírem, udělej důlek a vlož menší kuličky (hlavičky).
Do hlavičky pak vtlač hřebíčky coby oči a kousíšek mandle jako zobáček.
Nech další hoinu kynout na plechu. Pak potři vajíčkem rozšlehaným s mlékem.
Peč v troubě vyhřáté na 180°C, 20–25 minut.


Zdroj: primainspirace.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, lžičku citronové kůry, lžíci rumu, kakao holandského typu, vanilka.
POSTUP:
Do mísy si odváž mouku a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky. Nejprve konečky prstů začni spojovat ingredience, jako drobenku, poté přidej cukr, rum, vanilku a citronovou kůru, 2 žloutky a rychle spoj v těsto.
Na prkénko či vál vždy dej kus těsta a po částech po něm přejížděj směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké.
Vzniklé pláty opět spoj v těsto, zabal do potravinové fólie a nech alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc.
Poté nech těsto pár minut na vále. Odkroj si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválej, posyp kakaem, zabal a krátce prohni, aby se těsto obarvilo na hnědo.
Ze světlé části těsta tvoř malé kuličky (cca 1 cm v průměru) a skládej je na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky.
Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskni k sobě.
Velikonoční sušenky ve tvaru oveček poté peč ve vyhřáté troubě na 175°C přibližně 10 minut.
Jakmile začnou růžovět okraje, vyndej je z trouby a nech dojít na plechu na stole. Vychladlé velikonoční sušenky naskládej do krabičky a skladuj v chladu a temnu.
Zdroj: Denik.cz
Nech si chutnat!!!