Hurá do školy

5 tipů na podzimní svačinky do školy i do práce. Do krabičky i do skleničky.


Jemná a krémová mléčná rýže


SUROVINY:
1150 g dlouhozrnné rýže, 360 ml vody, 600 ml mléka, 20 g rostlinného másla/tuku, 30 g medu, 10 g cukru třtinového, špetka vanilky nebo skořice. 
POSTUP:
Do nepřilnavého hrnce vsyp rýži, vlij vodu a nech vařit, dokud rýže nepojme veškerou vodu (cca 10 min). Stáhni plamen, přilij 200 ml mléka a za občasného míchání vař 10 minut, dokud kaše nezhoustne. Poté přilij dalších 200 ml mléka, promíchej a opět nechej 10 minut. Nakonec přilij zbylých 200 ml mléka a opět nechej 10 min vařit, aby kaše byla akorát hustá. Do kaše přidej máslo, med, cukr a vanilku nebo skořici. Vše promíchej. Naplň skleničky. Kaši ozdob dle chuti a ulož do lednice jako svačinku do školy nebo do práce. Vylepšit ji můžeš o rozvařené ovoce, banán, nebo oříšky.
Zdroj: máme peče doma

Nech si chutnat!!!


Povidloví šneci s ořechama a skořicí


SUROVINY:
900 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 8 g instatního droždí = 20 g čerstvého, 4 vejce, 500 ml mléka, 250 g , 450 g povidel, 40 g skořicového cukru (100g cukru třtinového a 15 g skořice), 60 g posekaných vlašských ořechů. Na polevu: 10 g másla, 40 ml mléka, 130 g cukru moučka.
POSTUP:
Do kastrůlku dej máslo a přilij všechno mléko. Pomalu zahřívej na plotně a až bude mléko teplé, stáhni z plotny a máslo v něm rozmíchej do úplného rozpuštění. Až bude  mléko s máslem vlažné (udržíš v něm prst), vsyp droždí, rozmíchej a nechej 15 min kynout. Mezitím si v míse vyšlehej cukr s vejci a špetkou soli. Šlehej cca 5 min. Směs musí být nadýchaná. Po 15 min přidej k vejcím mléčnou směs a krátce prošlehej. Nakonec vsyp mouku a pomocí hnětacího háku těsto nechej pomalu hníst 8 min. Po 7 min k těstu přisyp 30 g mouky navíc a nechej 1 min hníst. Těsto bude hodně lepivé, ale víc mouky už nepřidávej a těsto přendej do opravdu velké mísy (dost nakyne), důkladně přikryj potravinovou fólií a dej přes noc do lednice. Druhý den si rozpal troubu na 180°C a plech na cupcakes si vymaž máslem. Těsto dej na pomoučený vál, lehce propracuj a vyválej tak, aby bylo zhruba 1 cm tlusté a v průměru mělo 60×40 cm. Pomaž jej povidly, posypej skořicovým cukrem, nasekanými ořechy a zaviň. Krájej na cca 3-4 cm kusy, které vkládej do formy na cupcakes. Těsto ještě přikryj utěrkou a nechej 20 min dokynout. Před pečením šneky pomaž vejcem a dej do trouby na 20-25 min – dokud nebudou krásně zlaté. Poleva (není nutná): V misce dej ohřát mléko s máslem, poté přidej cukr moučka – vše promíchej a dej stranou. Před podáváním polej polevou.
Zdroj: mamapecedoma.com
Nech si chutnat!!!


Jablečné muffiny s podmáslím a zázvorem


SUROVINY:
75 g másla, 100 g třtinového cukru, 225 g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku , špetka soli, 225 ml podmáslí, 4 jablka, ½ lžičky mletého zázvoru. 
POSTUP:
Troubu předehřej na 200 °C. Formu na muffiny vylož košíčky. Máslo utři ručním elektrickým šlehačem s cukrem do světlé a nadýchané pěny, pak na střídačku přidávej mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí a podmáslí. Jablíčka vždy v půli rozřízni a nakrájej na tenké plátky (některé včetně stopky), zbytek jablek pokrájej na drobné kostičky. Odeber asi 100 g kostiček a smíchané s mletým zázvorem je přidej do těsta. Těsto rozděl do košíčků a ozdob plátky. Upeč 25 min dozlatova. 
Zdroj: Albert.cz, Zdroj obrázku: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Skořicové motance s troškou kardamomu


SUROVINY:
540 g hladké mouky, 2 vejce + 1 vejce na potření před pečením, 80 g cukru krupice, špetka soli, 20 g droždí, 3 g kardamomu, 250 ml mléka + 1 lžíce mléka na potření před pečením, 75 g rozpuštěného másla. Na skořicovou náplň: 60 g másla pokojové teploty, 100 g cukru krupice, 10 g mleté skořice. Na polevu: 2 lžíce horké vody, 170 g cukru moučka
POSTUP:
Suroviny vytáhni nejméně hodinu před pečením z lednice, aby všechny měly pokojovou teplotu. Do mísy od robota vsyp mouku, udělej v ní důlek, do kterého nalij vlažné mléko, do něj rozdrob droždí, přidej 30 g cukru. Přikryj čistou a suchou utěrkou a nechej vzejít kvásek. Po uplynutí 15 min přidej 2 vejce, zbytek cukru, kardamom, rozpuštěné máslo, špetku soli a vše nech propracovat v robotu zhruba 10 min. Poté těsto dej do čisté a suché mísy, přikryj čistou utěrkou a nech 90 min na teplém místě kynout. Pak si těsto rozděl na cca 85g bochánky (cca 12 ks). Každý bochánek rozválej do obdélníku na zlehka pomoučeném vále. Z povoleného másla naber trochu na lžičku a máslo rozmaž po vyváleném těstě. Nakonec posypej cukrem, který si smíchej se skořicí. Každý kousek těsta sroluj jako roládu. Vezmi si nůž, kterým takto připravené těsto podélně rozřízni – nechej si cca 1 cm shora nenaříznutý. Rozříznuté části spleť jako cop a stoč do kruhu. Konec těsta provlékni otvorem nahoru nebo těsto otoč kolem prstů a udělej uzel. Takto připravené motance skládej na plech vyložený pečícím papírem a nech je ještě 35 min dokynout pod utěrkou. Před pečením motance potři rozšlehaným vejcem se lžící mléka. V rozehřáté troubě na 180°C motance upeč cca 18-20 min. Po upečení je nech vychladnout a nakonec je polij polevou (pokud chceš, i bez polevy jsou SUPER!). Smíchej si 2 lžíce horké vody s cukrem moučka – pořádně promíchej, ať v polevě nemáš cucky cukru. 
Zdroj: Zdroj: mamapecedoma.com

Nech si chutnat!!!


Toustové svačinkové muffiny


SUROVINY:
Toustový chléb, slanina/šunka, sýr, cibulka, petrželka, vajíčko, olivový olej.
POSTUP:
V toustech vykroj kolečka. Válečkem kolečka rozválej na tenké plátky. Vlož do formy na muffiny a naplň je vybranými ingrediencemi. Vajíčko si rozmíchej se solí a bylinkami a zalij košíčky těsně pod okraj. Upeč cca 10 min, dokud není vajíčko hotové a povrch dozlatova.
Zdroj: Aktin.cz, Zdroj obrázku: Kaufland.cz

Nech si chutnat!!!