Bezinkobraní

Plody mají účinek povzbuzující a listy uklidňující a močopudný. Bezinky upražené mají opačný účinek než čerstvé, zavařené nebo sušené. Tyto jsou projímavé, upražené naopak staví. Bezinky se předepisují při žaludečně-střevních a jaterních onemocněních, při zánětech ledvin a močového měchýře, revmatismu, dně. Bez černý podporuje zdravý stav a činnost kloubního aparátu. Užívají se při vysokém tlaku, astma (záducha, dušnost), těžkostech při močení a močení krve.


Bezinkový likér se skořicí


SUROVINY:
2,5 litru plodů bezinek, skořici, několik hřebíčků, 1kg cukru, 6 lžic silné uvařené kávy, kousek vanilkového lusku (rozdrceného), ½ litru bílého rumu nebo třešňovice. 
POSTUP:
Bezinky nasyp do hrnce a nalij na ně vodu, nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže snadno můžeš vyhodit vše, co v likéru nechceš. Bezinky nech okapat a dej zpět do hrnce. Přidej 1 litr vody, hřebíčky, skořici a přiveď k varu. Mírně provař cca 20 min. V průběhu vaření pomačkej plody. Nech stát 24 hodin v chladu. Další den je přes plátýnko přeceď. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat. Scezenou šťávu ohřej. Přidej cukr a kávu. Míchej do rozpuštění cukru, pak  odstav. Nech vychladnout. Přidej alkohol a vanilkový cukr. Likér naplň do čistých a dobře uzavíratelných lahví, do kterých vhoď po lusku. Skladuj v chladu a temnu.  Hotový likér můžeš pít samotný jako lék nebo s horkou vodou v poměru 1:1. Likér můžeš také přidávat do čaje. Šťáva v kombinaci s alkoholem ulevuje lidem s kloubními problémy.
Zdroj: rebarboraskitchen.com

Nech si chutnat!!!


Rychlé bezinkové víno


SUROVINY:
3 hrsti bezinek, bílé kvalitní suché víno.
POSTUP:
Bezinky povař 20 min, přes plátno sceď a vymačkej šťávu, nech vychladnout. Vlij víno (1 litr vína na 100 ml šťávy). Stoč do lahví. Víno je potopudné, diuretické, slabě projímavé, bohaté na vitamíny A a C. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.
Zdroj obrázku: Pro ženy.cz

Nech si chutnat!!!


Bezinkové Portské


SUROVINY:
1 l šťávy, 800 g třtinového cukru, 4 hřebíčky, 4 bobule nového koření, 1 lžička živné soli, 2 lžičky vinných kvasinek "Portské".
POSTUP:
Do šťávy přidej cukr, krátce se povař a přidej hřebíčky, nového koření a dolij do 2 l převařenou vodou. Přidej živnou sůl a předem připravený zákvas z vinných kvasinek "Portské" (48 hodin zkvašené v moštu). Pod kvasnou zátkou nech v teplejší místnosti kvasit. Po bouřlivém kvašení přetoč a nech znovu kvasit. Dolévej vodou až po hrdlo nádoby. Je vhodné víno ještě několikrát přetočit.  
Zdroj obrázku: Bedýnky-Liberec

Nech si chutnat!!!


Bezinkový sirup na trojklanný nerv


SUROVINY:
1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vody, 10 kapek alkoholu. 
POSTUP:
Všechno smíchej a nech louhovat do druhého dne. Užívej 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců. 
Zdroj obrázku: ČernýBez.cz

Nech si chutnat!!!


Bezinková marmeláda s jablky a skořicí


SUROVINY:
2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulek, 800 g krystalového cukru, šťáva ze dvou citronů, 2 kousky skořice, 4 hřebíčky, 1 dl rumu. 
POSTUP:
Bezové bobule pořádně omyj a zbav stopek. Jablka dobře oper, rozvař, prolisuj a přidej bezinkové bobulky. Vař 30 min. Do rozvařeného džemu vmíchej krystalový cukr, vař ještě asi 10 min a zkoušej, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmíchej šťávu z citronu. Do hotové, vychladlé směsi přidej rum, naplň sklenice a uzavři.
Zdroj obrázku: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Bezinková povidla s perníkem


SUROVINY:
1 kg plodů černého bezu, 200 g třtinového cukru, 50 g nastrouhaného perníku, 3 lžíce medu, šťávu z jednoho citronu a 2 lžíce rumu.
POSTUP:
Bezinky rozvař s vodou na kaši. Vychladlou směs prolisuj a do vzniklé šťávy přidej cukr, perník, med, šťávu z citronu a rum. Vař a stále míchej, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla rozděl do vymytých a vysušených skleniček a zavař při 80°C cca 10 až 15 min.
 Zdroj obrázku: Bylinky pro všechny

Nech si chutnat!!!


Bezinkový pečený čaj se švestkami a jablky


SUROVINY:
0,3 kg bezinek, 0,3 kg vypeckovaných švestek a 0,4 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 0,5 kg třtinového cukru, 2 KL skořice, 4 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 1 cl rumu, 1 citron nebo pomeranč.
POSTUP:
Jablka nakrájej na drobné kostičky, švestky na čtvrtky a dej do hlubšího pekáče. Přisyp omyté bezinky, zasypej cukrem, přidej veškeré koření a promíchej. Upeč v předem vyhřáté troubě na 180ºC cca 30 min. Během pečení po 10 min promíchej. Po upečení přidej rum,  promíchej a horkou směsí naplň nahřáté skleničky. Ty zavíčkuj, otoč dnem vzhůru a nech vychladnout.
Zdroj obrázku: marmelády s příběhem

Nech si chutnat!!!


Bezinky ala borůvky


SUROVINY:
0,7l bezinek, 2 lžíce cukru.
POSTUP:
Bezinky nasyp do zavařovací sklenice, přidej cukr, zalij vodou, zavíčkuj a zavař při 85°C 25 min. Používej na koláče apod. 
Zdroj obrázku: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Bezinkový čaj


SUROVINY:
2 lžíce sušených bezinek, med, lžičku griotky.
POSTUP:
Bezinky zalej šálkem horké vody a nech přikryté 15 min. S medem je vhodný i pro léčbu z nachlazení. Pro zvýšení léčivého účinku se doporučuje před vařením čaje nechat sušené bezinky asi 12 hodin bobtnat ve vodě a do čaje před podávání dát lžičku griotky.
Zdroj obrázku: Vitalia

Nech si chutnat!!!


Čaj z bezového listí


SUROVINY:
8 listů, 1 lžička alkoholu.
POSTUP:
Listy natrhej na drobno a na mírném plameni povař 10 min v 1/4 l vody. Čistí krev, vyvolává pocení, užívá se proti vodnatelnosti, při dně a revmatismu. Před podáváním pro zvýšení účinku dej do šálku 1 lžičku alkoholu.

Nech si chutnat!!!


Bezinkový ocet


SUROVINY:
Hrst bezinek, 0,5 l vinného octa
POSTUP:
Bezinky přelij vinným octem, postav na 10 dní na slunce nebo 3 týdny v chladu. Poté  sceď. Lze použít na saláty… 
Zdroj obrázku: Bylinky pro všechny

Nech si chutnat!!!