Dožínková slavnost ve východní Asii, konající se o zářijovém úplňku. Podzimními měsíci jsou na dálném Východě sedmý, osmý a devátý – odtud tedy „střed podzimu“. Kromě data, jež u nás odpovídá zářijovému, případně říjnovému úplňku, spojuje tyto čtyři svátky také jim přikládaný význam ve spektru kalendářních událostí a zvláštní pozornost věnovaná úplňku, jenž je za noci ve středu podzimu považován za nejjasnější. Pevné pouto mezi měsícem a těmito oslavami dalo vzniknout také jejich dalším pojmenováním – vietnamský název Tết trông Trăng odpovídá japonskému Cukimi, v Číně se můžeme setkat s termínem Jüe-ťie, což znamená přímo „svátek luny“. S měsícem byly tyto oslavy (popřípadě den určený k obětem božstvům) spjaty už od svých počátků, sahajících do doby před naším letopočtem.
Tết Trung thu se však svými projevy výrazně liší od ostatních výše jmenovaných svátků, jež kladou důraz především na rodinnou soudržnost a úctu k předkům. Zatímco v jiných zemích se lidé vracejí do svého rodiště a dny tráví poklidně v rodinném kruhu, ulice vietnamských měst se plní veselými procesími a září rudými světly lampionů. Obchody tou dobou přetékají množstvím nejrůznějších hraček a cukrovinek. Tết Trung thu je totiž především vietnamským Dnem dětí (Tết Thiếu nhi, Tết Nhi đồng), je mu však přikládám mnohem větší a širší význam než jeho evropské obdobě.
Měsíc
Měsíc byl v dobách utváření Svátku středu podzimu i později v lidových náboženstvích považován za mocné božstvo, jemuž je v určitý čas třeba obětovat. Uspořádej večírek na počest Luně / pana Měsíce v asijském stylu. Sushi, rýžové víno, koláčky středu podzimu.
Bánh trung thu (koláčky středu podzimu)

„Koláčky středu podzimu“ či „měsíční koláčky“ (čínsky jüe ping) je název pro tradiční čínskou delikatesu podávanou během trvání těchto oslav po celé východní Asii. Jedná se o velice syté rýžové koláčky obsahující rozličné náplně. Kulaté, hranaté, s čínskými znaky nebo ve tvaru prasat či kaprů, symbolizujících štěstí a úspěch. Tradičními ingrediencemi jsou sušené čínské klobásky, opečené vepřové maso, kousky ryb a sušený zázvor, ale používá se též kokos, durián, fazolové lusky, přidat lze whisky nebo čokoládu. Kromě pečených koláčků (bánh nướng) lze udělat i nepečené (bánh dẻo, doslova „měkké“), z nichž se po prvním kousnutí počne linout omamná vůně grapefruitu.
recept na koláčky - pokud jej máte prosím dodejte. Děkuji