SILVESTR - rituál očisty rámusem!

inspirace...


Půlnoční guláš


SUROVINY:
3 stroužky česnek, sůl, 5 cibulí, kmín, 2 lžíce sádla, 2 plátky chleba, 2 lžíce kečupu, 500 g vepřové plece, 250 ml světlého piva, mletý černý pepř..
POSTUP:
Cibuli a česnek očisti a nasekej najemno. Maso podle potřeby očisti a nakrájej na kostky. Na sádle nech zesklovatět cibuli s česnekem. Přidej maso a restuj. Opečené maso okořeň, osol a podlij částí piva. Ve zbylém pivu rozmíchej najemno nakrájený chléb a když se guláš trochu vypeče, tak k němu pivo s chlebem přilij. Vepřový guláš na pivě pomalu dus doměkka asi 1 hodinu. V případě potřeby podlij vodou. Když je maso měkké, chuť omáčky zjemni kečupem. Vepřový guláš na pivě podávej nejlépe teplý.
Zdroj: COOPclub

Nech si chutnat!!!


Sýrovo-slaninové jednohubky


SUROVINY:
240 g krémového sýra, hrst pažitky, 8 plátků toast. chleba, 16 plátků anglické slaniny.
POSTUP:
Z chleba odkroj kůrky, dlaní plátky trochu zmáčkni, aby šly zarolovat a každý potři sýrem smíchaným s nasekanou pažitkou. Pevně zaroluj, rozpul a ruličky zabal do podélně rozpůlených plátků slaniny. Zpevni párátkem. Peč v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut dozlatova.
Zdroj: ProŽeny

Nech si chutnat!!!


Sýrové kuličky s nivou


SUROVINY:
Na kuličky: 110 g nivy, 100 g sýru žervé. Na obalení: pažitka, mleté ořechy, paprika, mák, sezam.
POSTUP:
Nivu nastrouhej a pomačkej s žervé. Nech v lednici (do druhého dne) zatuhnout. Rukama tvoř malé kuličky a obaluj je v nasekané pažitce, ořeších, mleté paprice, máku nebo sezamu. Do každé ještě můžeš zapíchnout kousek slané tyčinky nebo krekr, aby se lépe jedly. To ale udělej až těsně před podáváním, protože tyčinky v kuličce zvlhnou. Pro pikantnější chuť přidej do směsi prolisovaný česnek. Kuličky můžeš obalovat i v jiných bylinkách, v nadrobené vypražené slanině, nasekaných brusinkách, slunečnici ...
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Kuřecí paštika s brusinkami


SUROVINY:
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat: 500 g kuřecích jater, 1 cibuli, 100 g másla, 4 plátky slaniny, 1 stroužek česneku, 1 jablko, 1 lžíci brusinek, 4 lístky šalvěje, sůl, pepř.
POSTUP:
Játra zbav blanek a přebytečného tuku. Slaninu nakrájej nadrobno a opeč ji na polovině másla. Přidej játra, oloupané a nadrobno nakrájené jablko, brusinky, prolisovaný česnek a šalvěj. Restuj do chvíle, kdy už jsou jablka měkká, ale játra ještě uvnitř lehce narůžovělá. Přimíchej zbylé máslo, směs osol, opepři a spolu s výpekem dej do mixéru. Vše rozmixuj dohladka a hotovou paštikou naplň skleničky s víčkem. Nech uležet do druhého dne a spotřebuj do týdne. Zalij ji na povrchu přepuštěným máslem - vydrží o pár dní déle.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Okurkové jednohubky s avokádem a krevetou


SUROVINY:
Na krevety: 250 g předvařených krevet, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky soli, kajenský pepř. Na guacamole: 1 avokádo, 1 šalotka, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, kajenský pepř, čerstvý koriandr. Dokončení: 1 salátová okurka, čerstvý koriandr.
POSTUP:
Okurku nakrájej na tolik plátků, kolik máš krevet. Z avokáda odstraň pecku i slupku a dužinu ihned zakápni citronovou šťávou, aby nezhnědla. Vidličkou ji pak spolu s nasekanou šalotkou a koriandrem rozmačkej a dochuť solí, kajenským pepřem a případně dalším citronem. Krevety smíchej s olejem, kořením (kajenský pepř nebo chilli) a solí a zprudka je z obou stran orestujte. Na okurky rozděl avokádové guacamole, oblož krevetou a posypej nasekaným koriandrem (stejně dobře poslouží i petržel).
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Krabí salát s celerem


SUROVINY:
1 malý celer s natí, 1 balení krabích tyčinek 125 g, 1 citron, 2 mrkve, 2 lžíce majolky, sůl, pepř.
POSTUP:
Celer a mrkev jemně nastrouhej, pokapej šťávou z 1/2 citronu, přimíchej majolku a nakrájené krabí tyčinky. Osol, opepři a přidej mladé lístky ze středu celeru. Nech asi 30 minut odležet v ledničce.

Nech si chutnat!!!


Krabí salát s chilli kukuřicí


SUROVINY:
400 g bílý jogurt, konzerva sterilovaná kukuřice, 5 kapek citronová šťáva, 1 balíček krabí tyčinky, 1 ks cibule, sůl, mletý černý pepř.
POSTUP:
Krabí tyčinky nakrájej na kousky a cibuli na jemno. Smíchej krabí tyčinky, jogurt, kukuřici a cibuli. Osol, opepři a dochuť citronovou šťávou. Podávej dobře vychlazený s pečivem.

Nech si chutnat!!!


Plněný hermelín ořechy a česnekem


SUROVINY:
1 hermelín, 1/2 lžíce másla, 1/2 stroužku česneku, 1 hrst vlašských ořechů, 2 špetky soli. K podávání: 2 lžíce brusinkové zavařeniny.
POSTUP:
Hermelínu odřízni vrchní část a vydlabej ho. Vydlabanou část dej do misky, přidej změklé máslo a drcený česnek. Vidličkou směs důkladně utři, až pak do ní zamíchej nahrubo nasekané vlašské ořechy. Ochutnej a osol dle chuti.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Tvarůžkoví šneci k pivu


SUROVINY:
2 cibule, plátek másla, balení listového těsta, 250 g Olomouckých tvarůžků, 300 g kysaného zelí, 1 vejce, drcený kmín .
POSTUP:
Cibule nakrájej na kolečka a osmahni na másle. Na plát listového těsta poklaď cibulku, podélně rozřezané tvarůžkové tyčinky a nálevu zbavené kysané zelí. Pevně zaroluj, potři rozšlehaným vejcem a posyp kmínem. Nakrájej na 3 cm kolečka a polož na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou dolů. Peč na 175°C dozlatova cca 30 minut.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Hamburgerové jednohubky


SUROVINY:
185 g celozrnný toastový chleba, 180 g čerstvého špenátu, 70 g mozzarelly, 2 vejce, sůl, pepř. Burgery: 400 g mleté hovězí masa, 2 stroužky česneku, lžička hořčice, sůl, pepř.
POSTUP:
Špenát umyj, podus na másle 5 min. Nech vychladnout, vymačkej z něj vodu. Předehřej troubu na 180°C. Chleba rozmixuj. Mozzarellu nastrouhej. Smíchej vše na těsto a propracuj. Z těsta vyválej placičky a poskládej na pečící papír na plech. Peč 20 min 180°C na suchou špejli. Smíchej vše na burgery, propracuj a vyválej v ruce kuličky. Naskládej na plech s pečícím papírem a přimáčkni je. Peč 15 minut na 180°C. Nakonec dej masové kuličky na špenátová kolečka a propíchni párátkem.
Zdroj: BAJOLA

Nech si chutnat!!!


Šťavnaté koule na asijský způsob


SUROVINY:
900 g mletého vepřového nebo hovězího, 2 lžičky sezamového oleje, 1 hrnek strouhanky, ½ lžičky mletého zázvoru, 2 vejce, 3 lžičky rozemletého česneku, ½ hrnku najemno nakrájené jarní cibulky, 2/3 hrnku omáčky hoisin, ¼ hrnku rýžového octa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sezamového oleje, 1 lžička mletého zázvoru.
POSTUP:
Troubu předehřej na 200°C. V míse smíchej ingredience po jarní cibulku, vytvaruj koule a dej je na pomaštěný pečící papír. Peč 10-12 minut dozlatova. Zatímco se koule pečou, smíchej ostatní ingredience. Omáčku můžeš servírovat v misce nebo jí koule rovnou polít. Servíruj teplé a dle libosti ozdob nakrájenou jarní cibulkou a praženými sezamovými semínky.
Zdroj: Apetit

Nech si chutnat!!!


Brambůrky ve slanině se sýrovým dipem


SUROVINY:
brambory 500 g malé, sůl, slanina 10 plátků (podélně rozpůlenýc), rostlinný olej.
Dip: krémový sýr 180 g (čerstvého), harissa 2 lžíce, pažitka 1 lžíce (najemno nakrájená), sůl, pepř čerstvě mletý.

POSTUP:
Namoč̌ 20 krátkých špejlí do studené vody na 30 minut. Brambory uvař v osolené vodě 15 minut skoro doměkka, zchlaď ve studené vodě a osuš papírovými utěrkami. Na dip vyšlehej sýr s harissou, pažitkou, špetkou soli a pepře a 2 lžičkami teplé vody k získání požadované konzistence. Odlož. Na vál rozlož proužky slaniny, do každého zabal jednu předvařenou brambůrku a napíchni na připravené špejle, aby byly zajštěné konce slaninových proužků. Gril rozpal na střední teplotu. Každý špízek pokapej olejem a opékej ze všech stran, celkem asi 10 minut, dokud není slanina pěkně křupavá. Podávej s dipem k namáčení.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Silvestrovská sladká tečka za rokem


inspirace...

Hezky to oslav!!!