Brigantia


Paštika s portským vínem a pistáciemi


SUROVINY:
100 ml suchého bílého vína, 100 ml brandy/koňaku, 100 ml portského vína, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, + na ozdobu, 175 g másla + 50 g na zalití, 500 g vepřových jater odblaněných, špetka citr. kůry, špetka mušk. květu, špetka ml. nového koření, sůl a mletý pepř, 100 g pistáciových oříšků nasekaných.

POSTUP:
Bílé víno, brandy a 1/2 portského nalie do rendlíku, přidej nakrájenou cibuli, česnek a tymián. Přiveď k varu a vař, až se objem zredukuje na třetinu. Tekutinu přeceď. V pánvi rozpusť máslo a osmaž na něm játra; uvnitř by měla být hotová, ale stále růžová. Vše z pánve přesuň do mixéru, přilij scezenou směs alkoholu, přidej koření a rozmixuj dohladka. Osol, opepři a případně přilij zbývajících 50 ml portského vína. Když je směs sametově hladká, vmíchej vidličkou pistáciové oříšky. Paštiku přesuň do sklenice, zalij rozpuštěným máslem, ozdob tymiánem, přikryj a 24 hodin nech zchladnout.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Květáková polévka s rozmarýnovými krutonky


SUROVINY:
2 lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rozmarýnových lístků, květák 500 ml mléka, 500 ml kuřecího vývaru, 200 g den starého chleba, 80 ml smetany, sůl, pepř, 100 g sýru s modrou plísní.

POSTUP:
Polovinu oleje rozpal v hrnci, vmíchej cibuli a 5 minut ji opékej. Přidej česnek a polovinu rozmarýnu a nech 1 minutu opékat. Poté vmíchej květák, krátce opeč a vlij mléko a vývar. Přiveď k varu a nech 20 minut probublávat. Mezitím smíchej chléb, zbylý olej i rozmarýn, směs rozprosti na plech a při 200°C peč 10 minut. Polévku rozmixuj dohladka. Přidej do ní smetanu, dochuť solí a pepřem. Podávej s pečeným chlebem, rozdrobeným sýrem, zastříknuté olejem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Bramborová kroketa s kachním masem v česnekové omáčce


SUROVINY:
500 g nastrouhaných a vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g strouhanky (panko), 6 ks upečených kachních stehen, 6 lžic šťávy z výpeku, 3 lžíce ploché petržele, 20 stroužků česneku uvařeného v oleji, olej z uvařeného česneku, 500 ml smetany, 125 g čerstvého špenátu, hráškové výhonky na ozdobu, sůl, bílý pepř.

POSTUP:
Kachní stehno zbavené kůže zalij šťávou z výpeku, přidej nasekanou petrželku a důkladně promíchej. Směs by měla mít tuhou konzistenci, šťávy nesmí být příliš. Z nastrouhaných brambor, polohrubé mouky, vejce a soli připrav vláčné těsto, ze kterého vyválej plát tlustý 0,5 cm. Z něj vykroj kolečka o průměru 8 cm. Doprostřed těsta nanes lžící směs z roztrhaného kachního masa. Kraje těsta spoj a vytvoř kuličky. Krokety obal v trojobalu z mouky, vejce a panko strouhanky. Usmaž v oleji na 160°C dozlatova, případně peč v troubě na 180°C cca 15-20 minut. Smetanu svař do konzistence omáčky, přidej přecezené stroužky uvařeného česneku v oleji, osol a pomocí rozmixuj dohladka. Špenát zprudka opeč na oleji z česnekových stroužků a lehce dosol. Kroketu s omáčkou a špenátem ozdob hráškovými výhonky.
Zdroj: vseobramborach.cz

Nech si chutnat!!!


Bramborový koláč s rozmarýnem


SUROVINY:
balení listového těsta na pečícím papíru, 85 g sýra Gouda bloček, 125 g ricotty, 4 brambory, lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 4 snítky rozmarýnu.

POSTUP:
Předehřej troubu na 200°C. Těsto rozlož na plech. Podélně jej nožem rozřízni a pak napříč 4x přeřízni (10 obdélníků). Centimetr od okraje udělej uvnitř obdélníků kolem dokola rýhu a středy těsta propíchejte vidličkou. Vlož do lednice a nech odpočívat. V misce promíchej nastrouhaný sýr s ricottou, hrst sýra si ponech stranou. Brambory oloupej a nakrájej na tenké půlměsíčky. Vlož do misky a promíchej s olejem, solí a pepřem. Vyndej těsto, rozmaž sýrovou směs, navrch rozlož brambory a dej péct na 15 min. Posypej rozmarýnem a zbylým sýrem. Dej péct ještě dalších 5 min dozlatova.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Brigitin punč


SUROVINY:
litr džusu z černého rybízu, 200 g brusinek, vanilkový cukr, citron, celý badyán, 3 dl rumu, litr červeného vína, pomeranč, 2 celé skořice, 200 g cukru třtinového, litr ananasového džusu.

POSTUP:
Džusy a víno nalijeme do nádoby, přidáme cukr, vanilku, rozinky, badyán, skořici a na půlkolečka nakrájený dobře umytý citron a pomeranč. Směs na punč přivedeme na varné desce k varu a krátce povaříme. Přilijeme rum a již nevaříme. Domácí punč podáváme horký.
Zdroj obrázku: GymBean

Nech si chutnat!!!


Sněženkový dort


SUROVINY:
175 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 175 g másla, 160 g světlého třtinového cukru, 3 vejce, mléko, borůvkový džem, strouhaný kokos, 1 celý kokos. Na krém: 500 g polotučného tvarohu, 250 g mascarpone, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 kelímek smetany ke šlehání.

POSTUP:
Mouku smíchej s kypřícím práškem a špetkou soli. Máslo utři s cukrem a vejci do nadýchané směsi. Obojí spoj v hladké těsto. Nalij do formy o průměru 22 cm a peč v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny nebo na suchou špejli. Korpus nech chvíli chladnout ve formě, pak vyklop a nech zcela vychladnout. Pak jej rozřízni. Vrstvy pokrop mlékem a potři vrstvou marmelády. Udělej krém. První čtyři ingredience na krém vidličkou lehce našlehej v míse. Smetanu do tuha ušlehej a pak ji opatrně vmíchej k tvarohovému základu. Na korpus namaž část krému, přiklop korpusem, opět potři. Nakonec krémem potři celý dort. Vršek posyp strouhaným kokosem a boky kokosovými hoblinami. Dort ozdob marcipánovými sněženkami.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Kokosová čokoláda


SUROVINY:
100 g hořké vysokoprocentní čokolády, 200 ml kokosového mléka, lžíce kakaa holandského typu.
K dokončení: smetana ke šlehání, strouhaný kokos, kokosový rum.


POSTUP:
Čokoládu nakrájej na malé kousky. Do nepřilnavého hrnce nalij kokosové mléko, přidej cukr a kakao. Přiveď k varu, stáhni na střední plamen, přidej nakrájenou čokoládu. Míchej, dokud se všechny čokoláda nerozpustí. Rozlij do hrníčků. Vlij kokosový rum nebo lískooříškový krém, ozdob šlehačkou a posup kokosem.
Zdroj obrázku: moncafeblog

Nech si chutnat!!!