Polévky co v zimě přijdou k chuti

inspirace...


Krém z pečeného květáku s modrým sýrem


SUROVINY:
květák, 2 velké cibule, 1.500 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 2 lžíce másla na květák + lžíce másla na brambory, 50 g jemného modrého sýru (Niva), máslo, 4 střední brambory, čerstvá petrželka.
POSTUP:
Květák zbav košťálu, umyj a rozděl na růžičky. Cibuli očisti a nakrájej nahrubo. V pekáči promíchej květák s cibulí a troškou soli. Přidej máslaoa peč na 200°C 20 minut. Brambory i se slupkou důkladně omyj a nakrájej na větší kostky. Peč při 210°C se solí a lžící másla 35 minut – dokud nebudou brambory měkké a zlatavé. V menším hrnci rozpusť modrý sýr ve smetaně a spoj v řidší omáčku. Ke květáku s cibulí přidej sýr se smetanou, promíchej a peč dalších cca 15 minut. Obsah pekáče dej do hrnce a zalij horkým vývarem. Vše rozmixuj dohladka pomocí tyčového mixéru. Vrať na plotnu, nech zlehka provařit a dochuť solí a pepřem. Polévku podávej s pečenými bramborami a čerstvě nasekanou petrželkou.
TIP: Podávat můžeš i s nadroleným modrým sýrem a pečeným květákem (který si včas odložíš).
Zdroj: Mamachef.cz

Nech si chutnat!!!


Zelňačka se sušenými švestkami


SUROVINY:
hrst sušených hub, 2 cibule, 2 klobásy, lžíce mleté sladké papriky, lžička drceného kmínu, 400 g kysaného zelí, 1.200 ml vývaru, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 100 g sušených švestek, med, 150 ml smetany ke šlehání, lžíce hladké mouky, 2 velké brambory, sůl, přepuštěné máslo, zakysaná smetana.
POSTUP:
V menší misce zalij houby 150 ml horké vody a nech změknout. Cibuli oloupej, překroj napůl a nakrájej na plátky. V hrnci rozehřej lžíci přepuštěného másla a cibuli pozvolna restuj 5 minut. Jakmile začne cibule zlátnout, přidej na kolečka nakrájenou klobásu. Přidej na teplotě a klobásu zprudka zarestuj. Asi po 1 minutě přihoď vymačkané a nasekané houby (vodu nevylévej!) a asi půl minuty opékej. Zasyp mletou paprikou, drceným kmínem, přihoď nové koření, pepř a krátce zarestuj. Ihned přidej kysané zelí (bez nálevu), zalij vodou z hub a vývarem. Přidej bobkový list, lžičku soli a nech pomalu probublávat na mírném ohni. Brambory oloupej, umyj a nakrájej na menší kostky. Nakrájené brambory dej do studené osolené vody a vař do měkka. Poté sceď. Zhruba po 20 minutách vaření polévky do hrnce přidej sušené švestky. Vař další 10-15 minut. Do hrnce můžeš nyní přidat i vařené brambory. Ve smetaně rozdělej lžíci mouky a pomocí metličky nebo vidličky vyšlehej do hladka. Jíšku přilij do polévky, zamíchej a nech vařit dalších cca 10 minut. Nakonec dochuť solí. Pokud by se ti zdála polévka příliš kyselá, můžeš přidat lžíci medu. Pokud by naopak polévce kyselost chyběla, můžeš přidat nálev z kysaného zelí nebo trošku zelí samotného. Podávej se lžičkou zakysané smetany.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Mrkvová polévka s rozmarýnovými fazolemi


SUROVINY:
Polévka: olivový olej, velká cibule, 3 stroužky česneku, 450 g mrkve, 150 g petržele, lžička uzené papriky, ½ lžičky římského mletého pepře, malá konzerva loupaných rajčat, 1 litr zeleninového vývaru, šťáva a kůra z půlky citrónu, sůl a pepř.
Rozmarýnové fazole: olivový olej, konzerva bílých fazolí, 3 snítky rozmarýnu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

POSTUP:
Nejprve si očisti a oloupej všechnu zeleninu. Cibuli nakrájej na kostičky, česnek na plátky a mrkve s petrželí na cca 1cm kostky. Na olivovém oleji pozvolna orestuj cibuli do měkka, následně přidej česnek s kořením, restuj další minutu, poté přidej mrkev s petrželí. Vše promíchej. Přilij vývar a přidej 200 g loupaných rajčat. Polévku přiveď k varu a nech probublávat na mírném ohni cca 25 min dokud zelenina nezměkne. Mezitím si připrav rozmarýnové fazole. Polévku přelij do mixéru a umixuj dohladka. Vrať do hrnce. Dochuť šťávou a kůrou z citrónu, solí a pepřem.
Rozmarýnové fazole: Rozpal 5 lžic olivového oleje v malé pánvi. Máslové fazole sceď a osuš papírovou utěrkou. Česnek nakrájej na plátky. Lístky rozmarýnu zbav stonku a lehce nasekej. Přesuň vše do pánve a nech smažit několik minut, dokud fazole a česnek nezačnou hnědnout a rozmarýn nezačne křupat. Nemíchej příliš často, aby se struktura fazolí zbytečně nenarušila. Na závěr osol a opepři.
Zdroj: pgfoodies.com

Nech si chutnat!!!


Krémová pečená polévka z batátů s jablky a čedarem


SUROVINY:
Na pečené brambory a jablka: 2 střední sladké brambory, 2 jablka, lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 2 lžíce extra panenského olivového oleje.
Na polévku: olivový olej, cibuli, 4 hrnky zeleninového vývaru, lžičku mořské soli, lžičku černého pepře, lžičku mleté sladké papriky, lžičku česnekového prášku, lžičku sušeného oregana, lžičku sušené bazalky, lžičku sušené petrželové natě, snítky rozmarýnu, hrnek jemného čedaru

POSTUP:
Předehřej si troubu na 220°C a plech vylož fólií nebo papírem na pečení. Brambory a jablka nakrájené na větší kostky vyskládej na plech, posyp skořicí a muškátovým oříškem, polij olejem a peč 25–30 minut. Ve větším hrnci na olivovém oleji orestuj nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidej opečené brambory a jablka, přidej 2 hrnky vývaru, koření a sůl. Všechno spolu rozmixuj ponorným mixérem na kaši a postupně upravuj hustotu přidáváním vývaru. Nakonec nech přejít varem, přidej nastrouhaný sýr a nech ještě povařit, dokud se sýr nerozpustí. Podávej s bylinkami a domácími krutony.
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Pórková s chřestem a ořechy


SUROVINY:
lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, velký pórek nakrájený na kolečka, lžička kurkumy, malé oloupané jablko nakrájené na kostky, 5 výhonků čerstvého bílého chřestu, hrst vlašský ořechů, 500 ml zeleninového vývaru, pepř, lžička mořské soli.
Ozdobení a dochucení: vlašské ořechy, med, tymián
POSTUP:
Na lžíci olivového oleje orestuje na kolečka nakrájený pórek s lžící nasekaného čerstvého tymiánu po dobu cca 5 minut. Následně do hrnce přidej lžičku kurkumy, na menší kostky pokrájené malé jablko a kousky chřestu. Bílý chřest je nutné oloupat, jeho slupka je hořká, takže je nutné se jí škrabkou zbavit. Odkrájej i dřevnaté konce. Restuj ještě cca 1 minutu. Na závěr přidej hrst vlašských ořechů, vývar, špetku soli a pepře. Pod pokličkou vař cca 20 minutek. Když je vše měkké, rozmixuj dohladka. Polévku ozdob trochou ořechů, tymiánem a medem, který krásně polévku dochutí.
Zdroj: pgfoodies.com

Nech si chutnat!!!


Mrkvová polévka s chilli a zázvorem


SUROVINY:
400 g mrkve, šalotka, chilli paprička, kousek kořene zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, limetka, čerstvý koriandr, sůl, mletý černý pepř, 1 l zeleninového vývaru.
POSTUP:
Mrkev očisti a nakrájej na větší kolečka. Šalotku zbav slupek, nakrájej ji na kostičky. Chilli nakrájej na kolečka, nastrouhej zázvor. V hrnci rozehřej olivový olej, přidej šalotku a nech ji zesklovatět. Pak přidej chilli a zázvor, nech minutu prohřát. Přisyp kolečka mrkve, promíchej a lehce je orestuj. Směs zalij vývarem a vař kolem 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Vše rozmixuj ponorným mixérem. Dochuť solí, pepřem a limetovou šťávou. Podávej s čerstvým koriandrem.
Zdroj: iTesco.cz

Nech si chutnat!!!


Poctivá německá zelňačka s klobáskou


SUROVINY:
1 kg bílého zelí, lžíce třtinového cukru, 60 g másla, 80 g anglické slaniny, 80 g klobásy, lžíce kmínu, 200 ml suchého bílého vína, 1 l zeleninového bujónu, 200 ml smetany na vaření, 3 brambory, bageta (nebo chléb), petrželka (na ozdobu), sůl, mletý černý pepř
POSTUP:
Rozkrájej zelí na čtvrtiny, odstraň tvrdé části a nakrájej je na 3 cm široké kousky. Rozehřej máslo, přidej slaninu, zelí, cukr a kmín a chvíli podus. Přilij víno, vývar, smetanu a ochuť solí a pepřem. Oloupej brambory, nakrájej je na kostičky a vlož do základu, který vař 25 minut. Nakrájej chleba či bagetu na malé kostičky a smaž na pánvi s lžičkou másla, dokud nebudou tyto kostičky opečené dozlatova. Po deseti minutách varu přidej do polévky i klobásku nakrájenou na kolečka. Polévku na talířku nazdob nakrájenou pažitkou a opraženými krutony.
Zdroj: iTesco.cz

Nech si chutnat!!!