Štědrý večer u Kunců

inspirace...


Cibulová marmeláda s portským vínem


SUROVINY:
1 kg červené cibule, 2 stroužky česneku, 70 g olivového oleje, 3 snítky tymiánu, hřebíček, bobkový list, 7 lžic třtinového cukru, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, chilli, 250 ml vinného octa, 500 ml portského vína Ruby Porto.
POSTUP:
Cibuli oloupej, očisti a nakrájej na drobná kolečka. Očisti česnek a nakrájej na tenké plátky. V hrnci na rozehřátém oleji cibuli i česnek orestuj dokud nezesklovatí. Přidej cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a pár orestuj. Poté stáhni výkon a za občasného míchání pomalu vař přibližně 30 min, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Nyní přidej portské víno a vinný ocet. Směs promíchej a vař na střední výkon, dokud se neodpaří 1/2 tekutiny. Vznikne sirupovitá šťáva. Po vychladnutí šťáva zhoustne. Tato fáze bude trvat přibližně 25 min. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Servírovat jej můžeš hned a nebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2-3 měsíce.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Čokoládová povidla


SUROVINY:
100 g hořké čokolády 60 %, 2 lžíce másla, vanilkový cukr, 200 g švestkových povidel, ½ lžičky mleté skořice, 3 mleté hřebíčky, rum dle chuti.
POSTUP:
Čokoládu nalámej do rendlíku, přidej máslo a zahřívej ve vodní lázni do hladkého krému. Přelij do mísy, vmíchej cukr, vidličkou šlehaná švestková povidla, skořici i hřebíček. Umíchej do hladkého krému, vmíchej rum dle chuti a naplň do skleniček. Uchovávej v lednici.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Citronový krém (lemon curd)


SUROVINY:
najemno nastrouhaná kůra ze 4 citronů, vymačkaná šťáva ze 4 citronů, 200 g třtinového cukru, 100 g Hery na kostičky, 3 vejce, 1 žloutek

POSTUP:
Do ohnivzdorné mísy dej jemně nastrouhanou citronovou kůru. Přidej vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo. Mísu posaď na vodní lázeň a míchej, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidej vejce a žloutek. Míchej do zhoustnutí asi 10 min. Odstav a nech za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužiješ, naplň jím sterilizované uzavíratelné sklenice a skladuj ho v chladničce..
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!