Ovesná kaše s lotus sušenkami
SUROVINY:
50 g cereální kaše ovesná, 180 ml mléka, čekankový sirup/med, Lotusové sušenky, Lotusová pomazánka, bílá čokoláda.
POSTUP:
Odváž směs na kaši, přilij teplé mléko, přidej sirup/med. Vše promíchej.
Lotus sušenky rozmixuj a dej na dno sklenice. Poté přidej připravenou kaši.
Na kaši dej lotusový krém, ohřátou bílou čokoládu a posyp rozdrcenými sušenkami.
Zdroj: Dcerečka u plotny.cz
Nech si chutnat!!!
Krůtí kuličky s citronovou trávou
SUROVINY:
Kuličky: šalotka 2 ks, česnek 3 stroužky, citronová tráva 1 ks, přepuštěné máslo 4 lžíce, krůtí mleté maso 680 g, zázvor 4cm kousek, sójová omáčka 1 lžíce, rybí omáčka 2 lžíce, omáčka Sriracha 1–2 lžíce, strouhanka panko 40–50 g, koriandr hrst.
Omáčka: zázvor 2cm kousek, citronová tráva 2 ks, kardamom 3 ks, mletá skořice 1/2 lžičky, kurkuma 1 lžička, mletý koriandr 1 a 1/2 lžičky, badyán 2 ks, kokosové mléko 500 ml, drůbeží vývar 300 ml, rybí omáčka 1 lžíce.
Příloha: rýže.
POSTUP:
Šalotku a česnek oloupej a šalotku nasekej nadrobno. Citronovou trávu zmáčkni naplocho nožem a nakrájej nadrobno.
V pánvi rozehřej lžíci ghí a orestuj doměkka šalotku. Po 2 minutách prolisuj k šalotce česnek, přidej citronovou trávu a restuj 1 minutu.
Pak odstav. V míse promíchej mleté maso se zbylými surovinami na kuličky a cibulový základ pánve.
Je-li směs moc mokrá, přisyp trochu strouhanky. Promíchej.
Namoč si ruce, lžící odkrajuj ze směsi kousky a tvaruj z nich kuličky o průměru 3 cm.
Snaž se, aby byly všechny stejně velké, aby se stejně dlouho vařily. Vznikne cca 18 kuliček. Odlož je do lednice na 1 hodinu
Zázvor na omáčku oloupej a nakrájej na tenké plátky. Citronovou trávu zmáčkni naplocho nožem a nakrájej na 2cm kousky.
Pánev se zbylým ghí rozehřej na středním stupni a orestuj kuličky ze všech stran dozlatova.
Přidej citronovou trávu, koření a zázvor a minutu restuj. Přilij kokosové mléko, vývar a rybí omáčku a přiveďte k varu.
Nech probublávat na středním stupni přibližně 10 minut. Na dno sklenice dej vařenou rýži a na ně omáčku.
Koriandr nasekej najemno, posyp jím kuličky. Navrch umísti čtvrtiny limety na zakapání.
Zdroj: Fresh. iPrima.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
120 g krátkozrné rýže, 750 ml mléka, 3 lžíce třtinového cukru, vanilkový lusk, 150 ml smetany ke šlehání, špetka soli
POSTUP:
Rýži propláchni a dej vařit na 10 minut s 300 ml vody a špetkou soli.
Vanilkový lusk podélně rozřízni a hranou nože z něj vytáhni semínka.
Lehce uvařenou rýži sceď, vráť ji do hrnce, zalij asi 2/3 mléka, přidej semínka vanilky i zbytek lusku a vař na velmi mírném plameni 40 minut.
Během vaření přikryj pokličkou, aby se na povrchu netvořil škraloup, každých cca 10 minut zamíchej, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
Ke konci vaření vyjmi vanilkový lusk a přimíchej cukr. Uvařenou rýži nech vychladnout.
Ze smetany ušlehej ne úplně pevnou šlehačku a zamíchej ji do vychladlé mléčné rýže.
Nalij do sklenice a posyp čerstvým ovocem, nastrouhanou čokoládou...
Zdroj: Laskominy od Maryny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
250 g sýru ricotta, 130 g polohrubé mouky, sůl, vejce, lžíce másla, zakysaná smetana, čerstvá pažitka, orestované kostičky slaniny, hrubě mletý pepř
POSTUP:
V hrnci přiveď k varu osolenou vodu. Do mísy vyklop sýr ricotta a smíchej do něho celé vejce.
Postupně k této směsi přisypávej polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto.
Vál hojně posyp polohrubou moukou, těsto na něj přesuň a rozděl na půl.
Z každé části vyválej rukama “hada” a toho nasekej na malé kousky.
Nočky dej na dvakrát vařit do vody, hned jak vyplavou na povrch, vylov je cedníkem.
Ve velké pánvi na lžíci másla uvařené nočky osmaž dozlatova ze všech stran.
Ihned je vlož do sklenice, přidej orestované kostičky slaniny. Do druhé skleničky dej zakysanou smetanu s nasekanou pažitkou a posypané čerstvě namletým pepřem.
Zdroj: coolinarka.cz
Nech si chutnat!!!
Sekaná s mozzarellou a mrkví
SUROVINY:
500 mletého masa (např. vepřovou kýtu), 125 g mozzarelly, 80 g strouhanky, 2 vejce, 1 mrkev, lžička drceného kmínu, sůl.
POSTUP:
Mleté maso dej do mísy, osol. Přidej nastrouhanou mozzarellu, kmín a najemno nastrouhanou mrkev.
Vmíchej vejce. Zasyp strouhankou a rukama vytvoř “šišku”. Do pekáčku nalej cca centimetr vody a vlož sekanou.
Slaninu nakrájej na proužky a překryj jimi připravenou sekanou.
Peč ve vyhřáté troubě na 180°C, cca 45 minut (pokud je třeba, tak v průběhu pečení podlij vodou).
Zdroj: mamactyrloupezniku.cz
Nech si chutnat!!!
Batátové noky s mákem a ricottou
SUROVINY:
Batátové noky: 400g batátu (oloupaného – 1 velký kus), větší vejce, 50 g ricotty, 250 g mouky,
20 g máku 1 lžíce, sůl.
K dohotovení: lžíce ghí, Hrst šalvějových lístků, 5 sušených rajčat v oleji, větší stroužek česneku, menší cuketa, Olivový olej, Sůl, Čerstvě mletý pepř, Případně vločky chilli.
POSTUP:
Batáty nakrájej na menší kusy a v osolené vodě uvař doměkka. Slij a nech vychladnout.
Batáty rozmixuj spolu s vejcem a ricottou na jemné pyré. Do pyré vmíchej mouku (lze použít světlou a celozrnnou pšeničnou či špaldovou), mák a špetku soli.
Vznikne těsto polotuhé konzistence. Dej vařit vodu ve větším hrnci. Pracovní plochu pomouči a z těsta vyvaluj dlouhé válečky o průměru 2 cm.
Válečky z těsta mohou být klidně obalené moukou. Z válečků odkrajuj kousky dlouhé asi 2 cm. Nočky opatrně podebírej a vkládej do vroucí osolené vody.
Vař ideálně na dvakrát. Při vkládání do hrnce ochlazují vodu uvnitř, takže by se mohlo stát, že než se varem stačí zafixovat, pomačkaly by se.
Poté, co se začne voda zase pěkně vařit, počkej asi půl minuty a pak opatrně vařečkou promíchej, aby se noky, které se případně přilepily na dno, odlepily.
Noky vař 3 minuty. Poté vyndej děrovanou naběračkou na talíř, případně slij do cedníku, nech okapat a dej stranou.
Cuketu nakrájej na půlcentimetrové plátky. Na pánvi potřené olivovým olejem opékej dozlatova z obou stran.
Osol a opepři a dej stranou.
V čisté pánvi rozehřej ghí. Vlož do pánve lístky šalvěje a pozvolna opékej asi minutu až dvě.
Namísto promíchávání vařečkou spíše prokruž pánví, aby se obalily přepuštěným máslem a rovnoměrně se opekly.
Lístky budou krásně křupavé. Dej pozor, aby nezačaly hnědnou a nespálily se.
K šalvěji přidej nadrobno nakrájená sušená rajčata a najemno pokrájený česnek.
Pánví prohoď a po minutě přidej noky. Opékej další minutu, přičemž noky obracej prohazováním na pánvi.
Tak se nejlépe na pánvi otočí a neporuší se tím lístky šalvěje. Noky vlož do sklenice s ricottou a opečenou cuketou.
Můžeš lehce posypat chilli vločkami. Dodají jídlu příjemnou pikantnost.
Zdroj: zdravezivena.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
XXXX
POSTUP:
XXXX
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!