Svačinky či obědy ve skleničce či v krabičce - do práce či do školy


Ovesná kaše s lotus sušenkami


SUROVINY:
50 g cereální kaše ovesná, 180 ml mléka, čekankový sirup/med, Lotusové sušenky, Lotusová pomazánka, bílá čokoláda.

POSTUP:
Odváž směs na kaši, přilij teplé mléko, přidej sirup/med. Vše promíchej. Lotus sušenky rozmixuj a dej na dno sklenice. Poté přidej připravenou kaši. Na kaši dej lotusový krém, ohřátou bílou čokoládu a posyp rozdrcenými sušenkami.
Zdroj: Dcerečka u plotny.cz

Nech si chutnat!!!


Krůtí kuličky s citronovou trávou


SUROVINY:
Kuličky: šalotka 2 ks, česnek 3 stroužky, citronová tráva 1 ks, přepuštěné máslo 4 lžíce, krůtí mleté maso 680 g, zázvor 4cm kousek, sójová omáčka 1 lžíce, rybí omáčka 2 lžíce, omáčka Sriracha 1–2 lžíce, strouhanka panko 40–50 g, koriandr hrst.
Omáčka: zázvor 2cm kousek, citronová tráva 2 ks, kardamom 3 ks, mletá skořice 1/2 lžičky, kurkuma 1 lžička, mletý koriandr 1 a 1/2 lžičky, badyán 2 ks, kokosové mléko 500 ml, drůbeží vývar 300 ml, rybí omáčka 1 lžíce.
Příloha: rýže.


POSTUP:
Šalotku a česnek oloupej a šalotku nasekej nadrobno. Citronovou trávu zmáčkni naplocho nožem a nakrájej nadrobno. V pánvi rozehřej lžíci ghí a orestuj doměkka šalotku. Po 2 minutách prolisuj k šalotce česnek, přidej citronovou trávu a restuj 1 minutu. Pak odstav. V míse promíchej mleté maso se zbylými surovinami na kuličky a cibulový základ pánve. Je-li směs moc mokrá, přisyp trochu strouhanky. Promíchej. Namoč si ruce, lžící odkrajuj ze směsi kousky a tvaruj z nich kuličky o průměru 3 cm. Snaž se, aby byly všechny stejně velké, aby se stejně dlouho vařily. Vznikne cca 18 kuliček. Odlož je do lednice na 1 hodinu Zázvor na omáčku oloupej a nakrájej na tenké plátky. Citronovou trávu zmáčkni naplocho nožem a nakrájej na 2cm kousky. Pánev se zbylým ghí rozehřej na středním stupni a orestuj kuličky ze všech stran dozlatova. Přidej citronovou trávu, koření a zázvor a minutu restuj. Přilij kokosové mléko, vývar a rybí omáčku a přiveďte k varu. Nech probublávat na středním stupni přibližně 10 minut. Na dno sklenice dej vařenou rýži a na ně omáčku. Koriandr nasekej najemno, posyp jím kuličky. Navrch umísti čtvrtiny limety na zakapání.
Zdroj: Fresh. iPrima.cz

Nech si chutnat!!!


Vanilková mléčná rýže


SUROVINY:
120 g krátkozrné rýže, 750 ml mléka, 3 lžíce třtinového cukru, vanilkový lusk, 150 ml smetany ke šlehání, špetka soli

POSTUP:
Rýži propláchni a dej vařit na 10 minut s 300 ml vody a špetkou soli. Vanilkový lusk podélně rozřízni a hranou nože z něj vytáhni semínka. Lehce uvařenou rýži sceď, vráť ji do hrnce, zalij asi 2/3 mléka, přidej semínka vanilky i zbytek lusku a vař na velmi mírném plameni 40 minut. Během vaření přikryj pokličkou, aby se na povrchu netvořil škraloup, každých cca 10 minut zamíchej, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Ke konci vaření vyjmi vanilkový lusk a přimíchej cukr. Uvařenou rýži nech vychladnout. Ze smetany ušlehej ne úplně pevnou šlehačku a zamíchej ji do vychladlé mléčné rýže. Nalij do sklenice a posyp čerstvým ovocem, nastrouhanou čokoládou...
Zdroj: Laskominy od Maryny.cz

Nech si chutnat!!!


Ricottové nočky


SUROVINY:
250 g sýru ricotta, 130 g polohrubé mouky, sůl, vejce, lžíce másla, zakysaná smetana, čerstvá pažitka, orestované kostičky slaniny, hrubě mletý pepř

POSTUP:
V hrnci přiveď k varu osolenou vodu. Do mísy vyklop sýr ricotta a smíchej do něho celé vejce. Postupně k této směsi přisypávej polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto. Vál hojně posyp polohrubou moukou, těsto na něj přesuň a rozděl na půl. Z každé části vyválej rukama “hada” a toho nasekej na malé kousky. Nočky dej na dvakrát vařit do vody, hned jak vyplavou na povrch, vylov je cedníkem. Ve velké pánvi na lžíci másla uvařené nočky osmaž dozlatova ze všech stran. Ihned je vlož do sklenice, přidej orestované kostičky slaniny. Do druhé skleničky dej zakysanou smetanu s nasekanou pažitkou a posypané čerstvě namletým pepřem.
Zdroj: coolinarka.cz

Nech si chutnat!!!


Sekaná s mozzarellou a mrkví


SUROVINY:
500 mletého masa (např. vepřovou kýtu), 125 g mozzarelly, 80 g strouhanky, 2 vejce, 1 mrkev, lžička drceného kmínu, sůl.

POSTUP:
Mleté maso dej do mísy, osol. Přidej nastrouhanou mozzarellu, kmín a najemno nastrouhanou mrkev. Vmíchej vejce. Zasyp strouhankou a rukama vytvoř “šišku”. Do pekáčku nalej cca centimetr vody a vlož sekanou. Slaninu nakrájej na proužky a překryj jimi připravenou sekanou. Peč ve vyhřáté troubě na 180°C, cca 45 minut (pokud je třeba, tak v průběhu pečení podlij vodou).
Zdroj: mamactyrloupezniku.cz

Nech si chutnat!!!


Krůtí salát s těstovinami zeleninou a bazalkou


SUROVINY:
200 g krůtích prsou, 200 g bezvaječných těstovin, mořská sůl, černý pepř, 2 stroužky česneku, 50 g cukety, 50 ml olivového oleje, 50 ml červeného vinného octa, 25 g sušených krájených rajčat, 25 g černých oliv bez pecek, 50 g cherry rajčat, čerstvá bazalka, 50 g polníček, 25 g grana padano

POSTUP:
Nejprve uvař těstoviny ve vroucí osolené vodě. Vař asi 13 minut za občasného míchání a poté sceď. Krůtí nudličky omyj, osuš, osol, opepři a opeč z obou stran v pánvi s rozehřátým olejem. Přidej na plátky nakrájený česnek a ještě trochu olivového oleje. Jakmile česnek získá zlatavou barvu, přidej na kousky nakrájenou cuketu. Po krátkém pečení přilij vinný ocet, nakonec k masu přisyp uvařené těstoviny a smíchej. Směs masa s cuketou a těstovinami přendej do mísy s kousky nakrájených sušených rajčat, na poloviny překrojenými olivami a cherry rajčaty. Salát promíchej, osol, opepři a přidej pár kapek olivového oleje a nakrájenou bazalku. Salát servíruj při pokojové teplotě, případně vychlazený, ozdobený čerstvou rukolou a hoblinkami sýra Grana Padano.
Zdroj: Kuchyně Lidlu

Nech si chutnat!!!