Máslové loupáčky s mandlemi
SUROVINY:
Těsto 1 fáze: 500 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 7 g soli, 1 bal kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce, 70 g oleje.
Těsto 2. fáze: 100 g másla, 50 g rozinek.
Zdobení: vejce , plátky mandlí.
POSTUP:
Prvních šest ingrediencí smíchej se 150 ml vody do kompaktního těsta. Nech krátce odpočinout a potom těsto rozválej dotenka na lehce pomoučené pracovní ploše. Máslo, posyp rozinkami a obojí do těsta zapracuj. Těsto znovu rozválej do tenkého plátu, nakrájej ho na čtverce, rádýlkem rozřízni na trojúhelníky. Smotáním od nejdelší strany vytvoř loupáčky. Nech je chvíli odpočinout, pak potři vajíčkem a posyp plátky mandlí. Peč asi 12 minut při teplotě 160–170°C.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
450 g polohrubé mouky, 100 g cukru třtinového, 3 lžíce moučkového třtinového cukru, 200 g másla, 4 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 kg jablek, velkou hrst mixu rozinek i sušených brusinek, velkou hrst nasekaných vlašských ořechů, lžíci kukuřičného škrobu, lžičku mleté skořice, dvě špetky soli, špetku vanilkového prášku, špetku citronové kůry.
POSTUP:
Do mísy dej čtyři žloutky a vyšlehej je s krupicovým cukrem, pak vmíchej změklé máslo, vsyp prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, vanilkou a citronovou kůrou.
Vytvoř těsto. Jednu třetinu těsta zabal do fólie a dej do mrazáku. Zbylé dvě třetiny rozválej nebo natlač na dno formy cca 22×32 cm vyložené pečícím papírem a vymazané máslem.
Z bílků, špetky soli a dvěma lžícemi moučkového cukru ušlehej sníh. Jablka oloupej a nastrouhej na hrubém struhadle.
Dejte do mísy, zasyp škrobem, zbylým cukrem, skořicí, promíchej s opláchnutými rozinkami a brusinkami, vlašskými ořechy.
Jablečnou směs rovnoměrně rozlož na těsto. Na jablka natři bílkový sníh a na něj nahrubo nastrouhej zmrzlou část těsta.
Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C, peč cca 35 minut do zezlátnutí povrchu.
Zdroj: Receptyzpostele.cz
Nech si chutnat!!!
Čokoládová buchta s proteinem
SUROVINY:
50 g ovesných vloček jemných, 2 vejce, 30 g čokoládového proteinu, 1 lžička mleté skořice, 150 ml polotučného mléka, 100 g hořké čokolády (80%), 20 g kokosového oleje v tuhém stavu, 2 jablka (nastrouhat najemno), 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 150 g tvarohu.
POSTUP:
Troubu si rozehřej na 190°C. Připrav si plech a vylož pečicím papírem.
V misce smíchej vločky, vejce, protein, skořici a mléko.
Nad vodní lázní si rozehřej čokoládu s kokosovým olejem.
Polovinu čokoládové směsi nalij do misky s vločkami a přidej nastrouhaná jablka a kypřicí prášek.
Druhou polovinu čokolády zatím dej stranou.
Hotovou směs promíchej, dej na připravený plech a peč cca 25–30 minut při 180–190°C.
Mezitím si připrav polevu: Druhou poloviny čokolády smíchej s tvarohem.
Po upečení nech buchtu chvíli vychladnout a poté ji potři čokoládovou polevou.
Zdroj: jimezdrave.cz
Nech si chutnat!!!
Zavinuté rohlíčky se švestkami a jablky
SUROVINY:
800 g hladké mouky, sáček sušeného droždí, 100 g Hery máslová příchuť, 150 g cukru krupice, 350 ml vlažné vody, 2 vejce, špetka soli, švestky, jablka nebo džem, podle chuti oříšky a skořice.
POSTUP:
Hladkou mouku promíchej v míse s droždím a cukrem. Přidej vejce, měkkou Heru a špetku soli.
Nakonec přilij vlažnou vodu. Těsto zpracuj v robotu nebo ručně. Bude hladké a nelepivé.
Nechej hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií.
Vykynuté těsto vyklop na vál posypaný moukou. Rozděl na čtyři díly. Z každého dílu vyválej tenký obdélník, zhruba 15 x 45 cm velký.
Rádýlkem rozděl na trojúhelníky, po celé jeho délce.
Na širokou stranu trojúhelníku polož kousek ovoce – švestku, jablko, hrušku.
V létě klidně maliny, jahody. Místo čerstvé ovoce lze použít i džem.
Ten namaž po celém trojúhelníku, půl cm od kraje po celém obvodu nechej suchý.
Když chceš rohlíčky obzvlášť plné náplně, můžeš vzít džem nebo povidla, promíchat s nasekanými ořechy.
Touto směsí potřít těsto a ještě k tomu nahoru položit čerstvé ovoce.
Kdo miluje ořechy a skořici, může povrch trojúhelníčků lehce posypat skořicovým cukrem nebo nasekanými ořechy.
Zatoč do tvaru rohlíčku. Naskládej na plech vyložený pečícím papírem.
Peč v troubě vyhřáté na 200 °C, 20 – 25 minut. Rohlíčky krásně zezlátnou. Nech vychladnout, posyp moučkovým cukrem a podávej.
Zdroj: bohynekuchyne.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 g Hery, 1 vejce, 150 g třtinového cukru, 250 ml Alpro Coconut Intense, 1/2 lžíce koření do perníku, lžíce kakaa, 100 g směsi ořechů.
POSTUP:
Heru dej do menšího hrnce a na plotně, na mírnou teplotu, si ji rozpusť. Vlij ji do mísy od robota.
Přidej cukr a vejce. Nasaď šlehací metlu a šlehej ve vysoké rychlosti, dokud nevznikne tužší krém.
Přidej kokosový nápoj, polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, koření do perníku a kakao.
Nakonec vsyp nasekané ořechy. Umíchej těsto. Formu, kulatou či hranatou, vymaž Herou a vysypej polohrubou moukou.
Do formy vlij těsto a uhlaď. Peč v troubě vyhřáté na 170°C, 25 minut. Podle chuti můžeš ještě přelít rozpuštěnou čokoládou a posypat kokosem.
Nebo přelít citronovou polevou, ozdobit šlehačkou, čerstvým ovocem, javorovým sirupem, nasekanými ořechy.
Zdroj: bohynekuchyne.cz
Nech si chutnat!!!