SUROVINY:
těsto: 500 g pol. mouky, 1/2 balíčku kypř. prášku, 1 heru, 2 vejce, 120g mouč. cukru, trochu mléka, tuk na vymazání plechu. Náplň: 1 a 1/2 kg jablek nakrájených na plátky, 3 balíčky vanilkového pudinku, asi 8 lžic cukru - dle kyselosti jablek, ml. skořice, dle chuti brusinky nebo ořechy.
POSTUP:
Ze všech surovin vypracuj těsto a nech odpočinout v chladu. Do jablek vmíchej pudinkové prášky a cukr a nech asi 15 min. stát. Těsto rozděl na 1/2, vyválej 2 placky. Na jednu dej náplň, posypej skořicí, (strouhaným perníkem) a přikryj druhou. Upeč v troubě do zlatova.
Zdroj: z vlastní kuchařky. Zdroj obrázku: Jidlo.cz
Na zdraví!!!
Jablečné muffiny se zázvorem
SUROVINY:
75 g másla, 100 g zlatého třtinového cukru, 125 g hl mouky, 100 g polohr mouky, 3 KL prášku do pečiva, 1 KL mleté skořice, špetka soli, 225 ml podmáslí, 100 g jablek (oloupaných, zbavených jádřince a nasekaných na kousky), 1 KL nastrouhaného zázvoru.
POSTUP:
Máslo utři s cukrem. Smíchej obě mouky, přidej prášek do pečiva, skořici i sůl a pak sypkou směs vmíchej spolu s podmáslím k máslové hmotě.
Jablka promíchej se zázvorem a pak vmíchej do těsta. Těstem naplňte muffinovou formu/formičky velké. Peč 25 minut v troubě předehřáté na 200°C.
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!
Tvarohové rohlíčky s jablečnou náplní
SUROVINY:
Těsto: 1 vejce, 2 PL cukru, špetka soli, kůra z 1 citronu, 200 g tvarohu, 70 ml rostlinný olej, 200 g mouka, 1 KL prášku do pečiva.
Náplň: 2 jablka, 2 PL cukru, citronová šťáva, půl KL mleté skořice.
Ostatní: 70 g másla – na smažení, žloutek – na na závěrečné potření, moučkový cukr – na závěrečné posypání.
POSTUP:
Do mísy rozklepni vejce, přisyp cukr, přidej špetku soli a ochuť nastrouhanou citronovou kůrou. Promíchejte metličkou.
Do mísy vlož tvaroh, přilij rostlinný olej a nasyp mouku s práškem do pečiva – pořádně promíchej a vypracuj ručně těsto do tvaru koule.
Vypracované těsto si vlož do mísy, přikryj fólií a na chvíli ulož do lednice.
Očištěná jablka nastrouhej na talíř a přendej do pánve s rozehřátým máslem – promíchej a vař na mírném ohni.
Dochuť cukrem, přelij citronovou šťávou a ochuť mletou skořicí – důkladně promíchej. Po uvaření náplň přendej na talíř a nech vychladnout na pokojovou teplotu.
Vzniklé těsto rozděl na 2 díly. Z prvního dílu těsta vyválej válečkem a pomocí talíře a ozdobného kolečka vytvaruj kruh, z kterých udělej 8 stejných trojúhelníčků.
Po okrajích trojúhelníčků rozlož vychladlou jablečnou náplň, pak uvnitř udělej jemné zářezy pomocí ozdobného kolečka a sroluj do tvarů rohlíčků.
Následně je polož na plech vyložený pergamenem a potři vyšlehaným žloutkem, aby po upečení krásně zezlátly.
Peč v předehřáté troubě 25-30 minut při 180°C dozlatova a dokřupava.
Zdroj: primainspirace.cz
Nech si chutnat!!!
Žemlovka s hruškami a pudinkovým krémem
SUROVINY:
cca 5 loupáků (vánočka, mazanec), 2 větší hrušky, 2 velká vejce - jen žloutky, 500 ml mléka, 30 g hl mouky, 50 g třtinového cukru + 3 PL na bílky, na špičku nože semínka z vanilkového lusku.
POSTUP:
Nejprve si připrav pudinkový krém. Do kastrůlku dej mléko, mouku, cukr, vanilku a 2 žloutky, pečlivě prošlehej, ať nemáte hrudky.
Na mírném plameni na sporáku zahřívej, míchej až do zhoustnutí krému. Krém odstav a předehřej troubu na 180°C.
Loupáky a hrušky nakrájej na plátky. Pekáček vymaž máslem a vlož jednu vrstvu plátků loupáčků, přelij částí pudinkového krému, na krém rozprostři jednu vrstvu plátků hrušek, pak opět loupáky, krém a hrušky.
Nakonec z bílků připrav sníh. Bílky prošlehej se špetkou soli, poté přidej 4 lžíce cukru a vyšlehej pevný lesklý sníh, kterým pokryj žemlovku.
Pekáček s žemlovkou vlož do předehřáté trouby a peč 30 min, dokud sníh nezezlátne. Pokud sníh bude hnědnout příliš rychle a uvnitř nebude žemlovka ještě propečená, přikryj sníh kouskem alobalu.
Žemlovka je skvělá teplá i studená, samotná i se šlehačkou nebo zmrzkou.
TIP: Pudinkový krém bude výborný také s kapkou rumu či nějakého dobrého likéru, např. amaretto hruškám velmi sluší.
Zdroj: rebarboraskitchen.com
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Těsto: 125 g změklého másla, 1 vejce, 40 g cukru krupice, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva (6g), 250 g polohrubé mouky.
Náplň: 1 vanilkový lusk, 700 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 60 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku), 125 g cukru krupice.
POSTUP:
Do mísy nasyp cukr a škrob. Vanilkový lusk podélně rozřízni a tupou stranou nože vyškrábni černá zrníčka vanilky.
Přidej je k cukru a škrobu a promíchej. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka rozkrájej na cca centimetrové kostičky.
Důkladně promíchej s cukrovo-škrobovou směsí, aby jablka byla ze všech stran obalená.
Rozehřej troubu na 180°C a připrav těsto. Utři máslo s cukrem, přidej vejce. Vedle smíchej mouku s práškem do pečiva a přidej k máslové hmotě.
Možno v robotu zpracovat, dokud nevytvoří mazlavou drobenku, která jde rukou spojit v kouli.
Pokud robota nemáš, nasyp na vál mouku s práškem do pečiva a cukrem, uprostřed udělej důlek a rozklepni do něj vejce.
Na strany "kráteru" nakrájej kousky másla. Nejdřív spoj vajíčko s moukou a cukrem a pak začni zapracovávat i máslo a zbytek mouky a cukru.
Hněť, dokud není těsto bez hrudek. Těsto rozděl na dvě poloviny a rozválej na pomoučené desce na velikost dortové nebo koláčové formy.
Lze válet na pečícím papíře, lépe se pak přenáší do formy. Formu vymaž máslem a vysyp hrubou moukou.
Jeden díl těsta přenes do formy, na něj navrstvi celou jablečnou náplň a přikryj druhou částí těsta do kterych lze udělat formičkou otvory. např. srdíčka, která volně rozlož na těsto.
Peč ve vyhřáté troubě 180°C asi 25 minut dozlatova. Po upečení nech zcela zchladnout.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
Koláč s jablky a mascarpone ala štrúdl
SUROVINY:
250 g mascarpone, 5 PL třtinového cukru, 2 vejce, 100 ml mléka, 170 g hl mouky, 50 g celozrnné ječné mouky, 2 KL kypřícího prášku, špetka soli, 4 jablka (přepůlená, nakrájená na tenké plátky), 2 KL skořicového cukru, hrst mandlových plátků.
POSTUP:
Mascarpone vyšlehej s cukrem, postupně přidej vejce a důkladně prošlehej do nadýchaného krému. Postupně přilívej po částech mléko a přisypávej prosáté obě mouky s kypřícím práškem a solí, alespoň nadvakrát.
Pečlivě vmíchávej gumovou stěrkou dokud se nevytvoří hladké těsto. Nalij polovinu těsta do formy a poklaď vrstvou jablečných plátků.
Skládejte je vějířovitě kolem dokola od vnějšího do vnitřního okraje formy tak, aby se lehce překrývaly. Na jablka nalij zbylé těsto.
Navrch koláče polož zbylé na plátky pokrájené poloviny jablek vcelku a prsty je jemně rozčísni a vytvoř malé rozestupy mezi jednotlivými plátky.
Povrch těsta i jablka posypej rovnoměrně skořicovým cukrem a mandlovými plátky, vlož do trouby a nech cca 45 minut péct.
Před koncem pečení překontroluj koláč dřevěnou špejlí, měla by z těsta vyjít čistá, bez drobečků.
Zdroj: karolinafour.cz
Nech si chutnat!!!
Jablečný perník s povidly a čokoládou
SUROVINY:
Perník: 160 g oloupaných nastrouhaných jablek (100 g jemně strouhaných + 60 g na hrubo strouhaných), 2 vejce, 325 g mléka, 75 g rostlinného oleje, 45 g švestkových povidel,
malý panák rumu, 1 PL citrónové šťávy, 225 g polohrubé mouky, 100 g hladké špaldové/pšeničné celozrnné mouky, 75 g třtinového cukru, 15 g kvalitního kakaa, 3 lžičky perníkového koření,
12 g prášku do perníku, špetka soli.
Poleva: 4 velké PL švestkových povidel, 150 g kvalitní hořké čokolády, 1 KL másla, 1 PL rumu.
POSTUP:
Vejce i mléko vyndej 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu. Olej vyšlehej spolu s vejci pomocí metličky ve středně velké míse.
Dále přilij mléko a opět zašlehej. Přidej povidla, rum, šťávu z citrónu a zapracuj do mokré směsi.
Jablka oloupej a nastrouhej nahrubo. Přimíchej do směsi mokrých surovin.
V další větší míse promíchej prosáté mouky, cukr, kakao, koření, prášek do pečiva a sůl.
K suchým surovinám přilij směs mokrých surovin a důkladně promíchej. Nakonec ke směsi zapracuj i čokoládu.
Do hranaté nebo kulaté pečicí nádoby vyložené pečicím papírem a vymazané máslem přelij připravené těsto.
Ihned peč v troubě předehřáté na 170°C asi 35 minut. Perník nech několik minut chladnout ve formě a poté přesuň i s pečicím papírem na mřížku a nech zcela vychadnout.
Vychladlý perník potři vrstvou švestkových povidel. Na vodní lázni si poté rozpusť čokoládu spolu se lžičkou másla.
K čokoládě přimíchej lžíci rumu a dobře zapracuj. Rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně nanes na vrstvu povidel – obě složky se budou při mazání lehce pojit, ale to ničemu nevadí.
Zdobit lze čerstvými jablky a ořechy.
Zdroj: Mamachef.cz
Nech si chutnat!!!