Lednový nedělní oběd


Listová jednohubka


SUROVINY:
balení rozváleného listového těsta, vejce na potření.
Náplň: Lučina/Philadelfia, šunka/uzený losos/kousky kuřecího masa, bylinky, zelenina, olivy, sušená rajčata…
Dokončení: uzený losos, bylinky, olivy, kousky ořechů.


POSTUP:
Listové těsto rozbal, rozmotej a připrav si kulaté vykrajovátko. Jedno větší, jedno menší, aby po vykrojení středu zůstal malý okraj. Jednotlivá kolečka pak pomaž rozšlehaným vejcem a skládej na sebe – spodní kolečko plné, bez vykrojeného středu a něj dvě kolečka s vykrojený středem. Můžeš klidně nejprve kolečka naskládat na sebe a lehce přitisknout! A až potom potřít vejcem. Tady si ale dávej pozor, nepotřít boky, těsto by tak pěkně nenaskočilo. Peč v troubě vyhřáté na 200°C, až pěkně naskočí a zezlátnou. Klidně můžeš před pečením ještě propíchat spodní kolečko vidličkou, aby moc „nevyskočilo“. Hotové základy nech úplně vychladnout a poté naplň připravenými krémy.
Tipy na plnění paštiček:
Losos – rozmixovaný uzený losos, pomazánkové máslo, sůl a pepř. Ozdoba: pažitka či kopr, kousek uzeného lososa.
Sušená rajčata – Lučina/Philadelfia, rozmixovaná se sušenými rajčaty v oleji. Ozdoba: kousek černé olivy.
Niva – rozmixovaná niva s lučinou nebo pomazánkovým máslem, mírně zředěná a zjemněná trochou smetany. Ozdoba: kousek praženého vlašského ořechu.
Zdroj: Bohynekuchyne.cz

Na zdraví!!!


Mrkvová polévka


SUROVINY:
2× cibule šalotka, stroužek česneku, 500 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, litr zeleninového vývaru, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, sůl, pepř.

POSTUP:
Šalotky a česnek nasekej najemno. Mrkev očisti a nakrájej na kolečka. V hrnci rozpal olivový olej. Přidej šalotku a česnek a opékej cca 2 minuty na středním plameni. Přidej nakrájenou mrkev a stále na středním plameni opékej dalších 5–10 minut. Vše zalij vývarem a vař na mírném plameni, dokud mrkev nezměkne (asi 20–30 minut). Nakonec osol, opepři a přidej rozmarýn. Hotovou polévku nech vychladnout, rozmixuj. Mrkvovou polévku podávej s čerstvými bylinkami a celozrnným pečivem.
Zdroj: Jíme zdravě.cz

Nech si chutnat!!!


Arašídové kuřecí řízky se salátem


SUROVINY:
Na řízky: kuřecí prsa cca 300 g, 40 g arašídového másla, stroužek česneku, lžička mletého kmínu, lžička uzené papriky, vejce, špetka soli.
Na salát: 200 g předvařené červené řepy, 100 g ledového salátu, 100 g salátu.
Na zálivku: lžíce citronové šťávy, kůra z ½ citronu, lžíce medu, lžíce sójové omáčky.


POSTUP:
Troubu si předehřej na 180°C. V misce smíchej arašídové máslo, utřený česnek, koření, vejce a sůl. Ve směsi obal oba kuřecí prsní řízky a dej na plech vyložený pečícím papírem. Peč 25–35 minut při 180°C. Než se řízky upečou, připrav salát. Červenou řepu nasekrj na klínky, listy salátu natrhrj na větší kusy a obojí rozděl na 2 servírovací talíře. Zálivku připrav vyšleháním citronové šťávy, nastrouhané citronové kůry, medu a sójové omáčky. Zálivkou rovnoměrně pokapej připravenou řepu a salátové listy. Řízky vyndej z trouby, zkontroluj, zda jsou dostatečně propečené, rozděl na talíře a podávej.
Zdroj: Jímezdravě.cz

Nech si chutnat!!!


Jednoduchá kynutá srdíčka se skořicí a cukrem


SUROVINY:
400 g hladké mouky, vejce, 80 g cukru krupice, 50 g sádla, 200 ml vlažného mléka, 1/2 kostky čerstvého droždí.
Na potření: 100 g rozpuštěného másla, 100 g třtinového cukru, mletá skořice, cukr moučka na ozdobení


POSTUP:
Do vlažného mléka rozmíchej lžíci cukru a rozdrob droždí. Nech 10 minut na teplém místě. Na povrchu vyskočí bublinky – kvásek je připravený. Přidej všechny ostatní suroviny a umíchej těsto. To nech kynout na teplém místě přibližně hodinu. Těsto rozděl na 20 kousků. Každý kousek rozválej na pomoučené pracovní ploše na placku. Potři rozpuštěným máslem, posyp cukrem a skořicí. Zamotej jako palačinku, přehni napůl a nakroj. Aby se dalo těsto rozevřít do tvaru srdce. Naskládej na plech vyložený pečícím papírem a peč v troubě vyhřáté na 175 °C, přibližně 20 – 25 minut, dozlatova. Vyndej z trouby a nechej lehce prochladnout. Posyp moučkovým cukrem.
Zdroj: Bohynekuchyne.cz

Nech si chutnat!!!


Sirup na svařené víno


SUROVINY:
1 kg třtinového cukru, 800 ml vody, 25 g badyánu, 20 g hřebíčku, 30 g skořice, 10 g nové koření, kůra z 1 citronu, kůra z 1 pomeranče.

POSTUP:
Cukr ve woku nasucho zkaramelizuj dozlatova. Nečekej na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Opatrně zalij vodou a nech už jen mírně probublávat, dokud se karamel nerozpustí. Přidej koření a kůru, 5 minut povař a nech přes noc v chladu odležet.
Druhý den přeceď, nalij do velké lahve (třeba od vína) a ulož do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu. Až budete mít chuť na svařené víno, počítej na jednu porci s 200 ml horkého vína a dvě lžíce sirupu. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem. Zdroj: Bohynekuchyne.cz

Na zdraví!!!