Váša má narozeniny

Narozeninové menu


Japonský zelný lívanec Okonomiyaki coby narozeninová snídaně


SUROVINY:
1 malé zelí, hrnek hladké mouky, 2 vejce, hrnek vody, lžička dashi (příp. kousek kuřecího bujónu z vaničky), vepřové maso (lze úplně vynechat). Na ozdobení: majonéza, omáčka Tonkatsu, jarní cibulka, vločky z řasy Nori.
Omáčka Tonkatsu: 5 lžic worchesterové omáčky, 3 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce pasírovaných rajčat, 2 lžíce cukru.

POSTUP:
Zelí nakrájej na velmi tenké podlouhlé nudličky. Smíchej s moukou, vodou, vejci a dashi. Těsto by mělo obsahovat především zelí a vejce, mouka a voda slouží jen k tomu, aby kousky zelí spojily dohromady a vytvořily placku, na jejich množství je tedy možné ubrat podle velikosti zelí. Rozpal středně velkou pánev s trochou slunečnicového oleje (je možné použít také sezamový olej), poté nanes vrstvu zelného těsta vysokou asi 1 cm. Tento recept vystačí na dvě středně velké placky. Zatímco se okonomiyaki opéká z jedné strany, nakrájej vepřové maso na tenké plátky. Polož na placku 3 připravené plátky masa a jemně zatlač do těsta. Po cca 5 minutách, kdy je okonomiyaki měly z jedné strany opečené dozlatova, placku obrať. Peč z druhé strany dalších 5 minut. Během této doby by se mělo dostatečně propéct jak zelné těsto, tak maso. Pro přípravu Tonkatsu omáčky smíchej ingredience a nech chvíli odpočinout, aby se rozpustil cukr. Na talíř polož zelné těsto masem nahoru, potři vrstvou Tonkatsu omáčky, poté zastříkej majonézou. Posyp nakrájenou jarní cibulkou a nakonec vločkami řasy nori. Servírovat můžeš s mističkou majonézy a Tonkatsu omáčky pro případ, že by si chtěl Okonomiyaki někdo dochutit.
Zdroj: Ochutnejtesvet.cz
TIP: Nejznámějšími variantami jsou v Japonskou tyto:
Kaki Okonomiyaki: do těsta jsou vnímchány ústřice, pak se nepřidává žádné maso
Ebi Okonomiyaki: krevety zamíchané do těsta, pak se nepřidává žádné maso

Nech si chutnat!!!


NEsmažené závitky Nem cuon coby předkrm


SUROVINY:
Na fazolovo-cibulovou pastu: 2 cibule, 1 jarní cibulka, 4 cm zázvoru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce arašídového oleje nebo oleje z vlašských ořechů, 3 hrsti mungo výhonků, 4 lžíce javorového sirupu, 3 lžíce tamari, 5 lžic vody, 1 chilli ptačí oko.
Na závitky: 2 hrsti koriandru setého, 2 hrsti máty, 2 hrsti thajské bazalky, 2 mrkve nakrájené na julienne, 2 hrsti mungo výhonků, 100 g drcených pražených nesolených arašídů, 16 vařených krevet, snítky pažitky na ozdobu, 8 ks pevných rýžových papírů, 40 ml kokosového mléka.
Na okurkovo-kokosový dip s mátou: 100 g čerstvého (strouhaného) kokosu, 1/3 okurky (bez semínkového středu), 1 hrst máty, 50 ml kokosového mléka + kokosovou vodu z ořechu, 2 lžíce limetové šťávy, 1 a půl lžíce třtinového cukru, sůl.

POSTUP:
Nejprve si připrav fazolovo-cibulovou pastu. Cibuli, jarní cibulku, česnek i zázvor nakrájej na kostičky a nadrobno. Na rozehřátém oleji vše opeč do zlatova. Pak přidej mungo výhonky (a chili) a opékej do sklovata. Přidej javorový sirup, tamari a vodu a redukuj na mírném ohni, dokud se směs neudusí a neorestuje do sladka a voňava. Dej do misky vychladnout stranou. Nepoužitou pastu zamrazíš. Bylinky omyj a otrhej, mátu i bazalku jen na lístky (beze stonků), koriandr i trochu se stonky. Mrkev oloupej a nakrájej na nudličky. Zbytek surovin spolu s rýžovými papíry si přichystej do mističek. Připrav si dip. Všechny ingredience rozmixuj do hladkého řidšího krému. Závitky: Pevný rýžový papír (druh papíru viz. úvod receptu) namoč do studené vody z obou stran, polož na prkénko, potři kokosovým mlékem. Rozprostři do středu papíru bylinkové listy a do první třetiny k sobě přidávej ostatní ingredience: mrkev, mungo výhonky, pak připravenou pastu, nesolené arašídy. Nejprve přelož a překryj papírem hromádku ingrediencí, pak zahni boční strany papíru směrem do středu a zbytek závitku dobal směrem od sebe. Než závitek ukončíš, přibal krevety, aby se hezky vyjímaly a prosvítaly skrze papír, spolu třeba s čínskou pažitkou.
Zdroj: zasadnezdrave.cz

Nech si chutnat!!!


Ramen, japonská tradiční polévka


SUROVINY:
400 ml sójové omáčky, 400 g kuřecích stehenních řízků, 2 lžíce krupicového cukru, kousek (4 cm) čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 čínského salátu pak choi, 4 listy kapusty, 2 jarní cibulky, 1/2 pórku, 1 hrst koriandru, 1 mořská řasa nori, 4 vejce, 300 g soba nudlí, 1 litr domácího vývaru, 1 hrst sójových či mungo výhonků, 4 lžíce japonské pasty miso
POSTUP:
Sójovou omáčku vlij do hrnce a na středním stupni ji zahřej. Maso nakrájej na kousky o velikosti sousta, vlož do teplé omáčky, přidej cukr, polovinu strouhaného zázvoru, drcený česnek a vař 20 minut, až je maso měkké. Mezitím nakrájej zeleninu na kousky (tak akorát do pusy), koriandr nasekej nahrubo a řasu nori rozřízni na 8 proužků. Vejce uvař naměkko (5 minut ve vroucí vodě). Poté je vlož do studené vody a oloupej. Nudle uvař dle návodu na obalu v dostatečném množství vody na skus. Vývar ohřej. Do misek rozděl zeleninu, řasu nori, výhonky, maso a nudle, zalij vroucím vývarem a ochuť sójovou omáčkou a miso pastou. Vejce rozřízni na půl, vlož navrch polévky a hned podávej.
Zdroj: culinabotanica.cz

Nech si chutnat!!!


Burger s omáčkou teriyaki


SUROVINY:
6 lžic olej slunečnicový, 2 cibule, 4 stroužky Česnek, 400 g mleté maso vepřové, 2 lžičky Tymián sušený, Pepř, Sůl, 4 ks Hamburgerová bulka, Ananas, 100 ml Džus ananasový, lžička Škrob kukuřičný, 4 lžičky Teriyaki, 4 lžičky Rýžový ocet, Salát ledový, 2 lžíce Koriandr čerstvý, 1 Cibule červená
POSTUP:
Na 4 lžících oleje osmahi pokrájenou cibuli. Přisyp k masu spolu s rozmělněným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a promíchej. Z masové směsi vytvaruj 4 hamburgery. Do pánve přilij 2 lžíce oleje a opékejtv ní hamburgery z každé strany 8 minut. Rozehřej pánev a ananas v ní opeč z obou stran, 3 minuty. Pánev vytři papírovým ubrouskem a opeč v ní vnitřní strany rozpůlených hamburgerových bulek. Na omáčku rozmíchej ananasový džus, škrob, omáčku teriyaki a rýžový ocet. Červenou cibuli nakrájej na kolečka a koriandr nasekej. Spodní díly housek namaž omáčkou, oblož salátem, masem, kolečky cibule, ananasem a sekaným koriandrem. Zakápni omáčkou a přiklop vrchní houskou.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Japonský cheesecake


SUROVINY:
3 vejce, 120 gramů bílé čokolády, 120 gramů tvarohu (nebo mascarpone).
POSTUP:
Ingredience by měly mít pokojovou teplotu, takže by se měly tak dvě hodiny předem vytáhnout z lednice. Odděl bílky od žloutků, bílky dej do lednice. Troubu předehřej na 170°C. Rozpusť čokoládu, poté ji nech vychladnout a přidej tvaroh (nebo sýr) a žloutky. Vše promíchej. Bílky z lednice ušlehej v pěnu a smíchej s již připravenou směsí. Oddělené a posléze do těsta přidané vaječné bílky udělají dort načechranějším. Základem je pečení ve vodní lázni. Do zapékací mísy dej směs a mísu pak polož na plech s vodou. Upeč 15 min na 170°, pak dalších patnáct min na 160°. Japonský tvarohový dort nech vychladnout a můžeš podávat. Pro nejlepší chuťový zážitek je dobré nechat pár hodin odstát.
Zdroj: nejrecept.cz

Nech si chutnat!!!


Sushi dort


SUROVINY:
250 g sushi rýže, 2 řasa Nori, majonéza, náplň dle chuti: uzený losos, tuňák, ředkev, okurka, avokádo, krabí tyčinky..., rýžový ocet, cukr, sůl, sezamová semínka (mohou být bílá i tmavá)
POSTUP:
Připrav si sushi rýži, uvař ji dle návodu a přendej do mísy. V hrnku si připrav nálev na ochucení rýže z panáku octa, půl panáku cukru krupice a 0,5 lžičky soli. Promíchej s rýží a případně dochuť dle své chuti. Okurku nakrájej na tenčí nudličky, avokádo na plátky a připrav si k ruce ostatní ingredience. Vezmi dortovou formu. Na dno dej řasu Nori, následuje vrstva rýže. Pak slabá vrstva majonézy, okurka, řasa Nori, rýže, avokádo, slabá vrstva majonézy, uzený losos, sezamová semínka. Dort nech v lednici minimálně půl hodiny chladit a můžeš servírovat spolu s wasabi, sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem atd.
Zdroj: kristynabubu.cz

Nech si chutnat!!!


Marinovaná mrkev jako uzený losos


SUROVINY:
4 mrkve (cca 350 g), sůl, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce tekutého kouře nebo 1/2 lžičky uzené papriky, pepř.
Na obložené bagely: 4 bagely, "lososa" z mrkve, krémový sýr nebo žervé, okurku, červenou cibuli, sezam, řeřichu, kapary

POSTUP:
Na dno zapékací mísy nasyp sůl, aby celé pokryla. Mrkev omyj, osuš a rozlož na sůl. Navrch ještě nasyp cca 2 lžíce soli. Mrkev peč na 220°C asi 50 minut, aby se dala vidličkou propíchnout, ale ještě nebyla úplně měkká. Hotovou mrkev vyndej, očisti od soli a nech vychladnout. Mrkev oloupej a na struhadle nebo pomocí ostré škrabky na brambory naloupej na tenké plátky. Do misky připrav marinádu, na kterou promíchej olej, ocet, tekutý kouř a pepř. Plátky mrkve zlehka promíchej s marinádou a nech proležet alespoň 1 hodinu. Na obložené bagely housky rozkroj, spodní část namaž bohatě sýrem, přidej plátky okurky, "mrkvového" lososa a červenou cibuli. Vše zasyp sezamem, přidej řeřichu a kapary a podávej s druhou polovinou bagelu.
Zdroj: svasniprojidlo.cz

Nech si chutnat!!!