DEN PRECLÍKŮ


Preclíky plněné nivou a trhaným


SUROVINY:
Doba přípravy: 3 hodiny 25 minut
Rozpis na 10 preclíků: 480 g hladké mouky, 200 ml světlého piva, 50 ml vody, 30 g rozpuštěného másla, 1/2 lžičky soli, 7 g sušeného droždí.
Náplň: 2 kuřecí prsa, 200 g nivy, pomazánkové máslo, tvaroh, lžička papriky (koření), 15 cibulí, 3 lžíce medu, lžíce octa, sůl, pepř.


POSTUP:
V hrnečku si připrav kvásek tak, že droždí rozmíchej s vodou, přidej 2 lžíce mouky a zamíchej. Hrnek přikryj utěrkou a nech 15 minut stát, dokud nezačne na povrchu bublat. Do velké mísy prosej mouku se solí, přidej vzešlý kvásek, pivo, rozpuštěné máslo a vypracuj hladké pružné těsto. Mísu s těstem přikryj potravinovou folií a nech 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozděl na 10 stejných kousků. Každý kousek vyválej do tvaru obdélníku, kratší stranou je stroluj do válečku, který vyválej na 50 cm dlouhého hada. Hada zamotej do tvaru preclíku a dej odpočinout na hojně pomoučený plech. Takto připravené preclíky přikryj fresh folií a nech 30 minut kynout. Troubu dej předehřívat na 220°C. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Preclíky v ní po 3 kusech namoč a blanšíruj asi 1 minutu. Poté je vyndej a nech na prkénku okapat. Uvařené preclíky rozlož na pečícím papírem vystlaný plech. Potři žloutkem a posypeme solí nebo různými semínky. Preclíky peč v troubě předehřáté na 220°C 10 minut nebo dokud nedosáhnout mahagonové barvy.
Náplň: Malý plech potři olejem, polož na něj kuřecí prsa a 15 minut je peč v troubě na 180°C. Poté je nech 15 minut odpočinout. Připrav karamelizovanou cibuli. Cibuli oloupej, přepůl a napříč nakrájej na plátky. Cibuli opékej na pánvi na oleji a nech zesklovatět. Když cibulka sklovatí přidej med, který zamíchej do cibule a nech ho na ní zesklovatět. Cibulku stále promíchávej, aby se nezačala připalovat. Když začne zlátnout, dochuť octem, solí a pepřem. Takto připravenou cibulku na chvíli odstav. Upečené kuřecí maso vidličkou natrhej a přidej k hotové cibuli. Vše na pánvi promíchej a nech prohřát. Pomazánku připrav tak, že pomazánkové máslo smíchej s tvarohem a paprikou. Nyní zbývá pouze nakrájet nivu na tenké plátky. Upečené preclíky rozkroj. Spodní vrstvu namaž pomazánkou, na ni dej nivu a na vrch směs cibulky a kuřecího masa a na závěr je přiklop horní částí preclíku.
Zdroj: https://www.neplechanaplechu.cz/

Nech si chutnat!!!


Pivní preclíky


SUROVINY:
20 g droždí, lžička krupicového cukru, 550 g polohrubé mouky + na vál, 220 ml piva, žloutek, 100 g másla, sůl, mletý černý pepř.
Dohotovení: žloutek na potření, 2 lžíce piva, hrubá sůl na posypání, lžíce kmínu na posypání.


POSTUP:
Z droždí, cukru, lžíce mouky a poloviny vlažného piva připrav kvásek, který nech vzejít na teplém místě. Do mísy prosej zbylou mouku. Přidej žloutek, vzešlý kvásek, zchladlé rozpuštěné máslo, sůl a pepř. Vypracuj hladké těsto, které nech kynout 50 minut na teplém místě. Vykynuté těsto propracuj, rozděl na 10 kusů a na pomoučněném vále z nich vyválej tenké dlouhé prameny. Stoč je do preclíků a rozlož na plech s pečicím papírem. Potři rozšlehaným žloutkem s pivem a posyp hrubozrnnou solí a kmínem. Preclíky peč v troubě předehřáté na 170°C asi 25 minut dozlatova. Podávej například se sýrovým dipem.
Zdroj: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Nejlepší sýrové preclíky


SUROVINY:
200 g hladká mouka, 200 g hera, 200 g jemně nastrouhaná gouda, 2 ks žloutky, rozšlehané vajíčko na potření.

POSTUP:
Propracuj těsto a nech v lednici půl hodiny uležet. Těsto vyválej, vykroj preclíky, potři rozšlehaným vajíčkem a trošku posyp solí. Peč dozlatova na 180°C asi 17 min.
Zdroj: NejRecept.cz

Nech si chutnat!!!


Bramborové preclíky


SUROVINY:
180 g brambor rané uvařené, 180 g polohrubá mouka, 0,5 lžička sůl, špetka Kypřicí prášek do pečiva, 100 g máslo změklé.
Na potření a posypání: vejce slepičí, mák celý nebo kmín.


POSTUP:
Na přípravu těsta brambory oloupej a na jemném struhadle nastrouhej. V míse smíchej mouku se solí a kypřicím práškem. Přidej máslo a ručně vypracuj dohladka. Z těsta vytvoř váleček, který rozděl na 24 dílů. Z každého vytvaruj preclík. Preclíky nanes na plech vyložený papírem na pečení. Potři rozšlehaným vejcem a posyp mákem nebo kmínem. Vlož do předehřáté trouby a peč asi 35 minut. Elektrická trouba: 190°C, Horkovzdušná trouba: 170°C.
Zdroj: Dr.Oetker

Nech si chutnat!!!