Receptář z jarní louky


Bílé víno s andělikou a anýzem


SUROVINY:
60g nasekaného kořene, 1 l bílého vína typu ryzlink, 2 g anýzu.

POSTUP:
Kořen maceruj 2 dny ve víně, přidej anýz a opět maceruj 2 dny. Poté sceď. Užívej štamprli 2 x denně před jídlem k harmonizaci trávení.
Zdroj obrázku: PrimaRecepty.cz

Na zdraví!!!


Kopřivovice při stařecké nemohoucnosti


SUROVINY:
200g mladé kopřivy, 500 ml kvalitní vodky/calvadosu.

POSTUP:
Kopřivy zalij vodkou/calvadosem. Hrdlo láhve ovaž gázou a 1 den nech na sluníčku na okně, dalších 8 dnů louhuj v temnu. Sceď a slij do čisté láhve. Pij lžičku na lačný žaludek 30 min před každým jídlem a spaním.
Zdroj obrázku: PrimaRecepty.cz

Na zdraví!!!


Jarní kopřivový likér s mátou


SUROVINY:
10 lístků máty, 1 l vodky, 1 l vody, 700 g cukru, 40 lístků kopřivy

POSTUP:
Kopřivovu louhuj týden s mátou v alkoholu. Poté svař vodu s cukrem. Přidej ke kopřivám, důkladně promíchej a přefiltruj. Nápoj přelij do lahví a alespoň týden nech uležet.
Zdroj obrázku: PrimaRecepty.cz

Na zdraví!!!


Domácí praděd


SUROVINY:
10g mateřídoušky, 20g kořene anděliky, 25g heřmánku, 30g mařinky, 50g pomerančové kůry, 5g anýzu, 30g květů levandule.

POSTUP:
Bylinky smíchejte a podrcené vlož do litrové lahve, zalijeme 0,75l kvalitní jemné vodky nebo bílým rumem. Nech při pokojové teplotě cca 4 týdny macerovat, občas protřeseme. Přecedíme, nech usadit a opatrně slijeme přes plátýnko. Přidej vychladlý cukerný sirup z 300g třtinového cukru zcela rozpuštěného v 300 ml horké vody.
Zdroj obrázku: PrimaRecepty.cz

Na zdraví!!!


Sirup z čerstvých kopřiv


SUROVINY:
kopřivy, voda, citron, třtinový cukr nebo cukr na sirup.

POSTUP:
Kopřivy povař, přidej vodu. Na 100 umytých kopřiv dej cca 3 litry vody, do které po povaření přidej nakrájený citron. Směs nech jeden den odstát. Poté přeceď a ve zbylé šťávě rozpusť cukr. Uchovávej v ledničce. Sirup se používá klasicky s vodou nebo jako sladidlo do čaje.
Zdroj: z domácího archivu

Na zdraví!!!


Kopřivový sirup zastudena


SUROVINY:
4 litry vody, 4 citrony, 125 vršků kopřiv (mladé lístky, asi 2-3 patra), 6 lžiček kyseliny citronové a 4 kg cukru třtinového.

POSTUP:
Vodu svař s citrony nakrájenými na kolečka. Nech vychladnout a přidej omyté a okapané kopřivy. Promíchej a nech 24 hodin louhovat. Poté je vymačkej a přeceď. Přisyp cukr a kyselinu citronovou a míchej, dokud se cukr nerozpustí. Nalij do zcela čistých lahví a skladuj v chladu a temnu.
Zdroj: TopRecepty.cz

Na zdraví!!!


Kopřivový med


SUROVINY:
100 g Kopřiva (čerstvé mladé listy), 500 ml Voda, 400 g Třtinový cukr, 30 ml Citronová šťáva, 10 ml Jablečný/vinný ocet nebo víno s vyššími kyselinkami

POSTUP:
Kopřivy důkladně omyj, odstraň tuhé stonky a ponech mladé vrcholky a lístky. V hrnci přiveď k varu vodu, přidej kopřivy a vař na mírném plameni cca 20 minut. Poté odstav hrnec, zakryj poklicí a nech louhovat dalších 30 minut. Tekutinu sceď přes jemné plátno/sítko a zbytek kopřiv důkladně vymačkej. Do výluhu přidej cukr, ocet a citronovou šťávu. Dobře promíchej. Směs přiveď k varu a za stálého míchání vař na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud nezíská konzistenci tekutého medu. Horký sirup nalij do sterilizovaných sklenic a uzavři víčky. Skladuj na chladném a tmavém místě.
Zdroj: Culinto.cz

Na zdraví!!!


Chronické záněty moč. měchýře


SUROVINY:
dubová kůrá

POSTUP:
Časté záněty močového měchýře a ledvinových pánviček jsou často způsobeny plísní Candida, která se vyskytuje v tlustém střevě, někdy dokonce prorůstá jeho stěnou, dále v močovém měchýři i v ledvinách, kde působí záněty - je likvidována tříslovinami v dubové kůře. 1 KL přelij šálkem vody, mírně povaříme a nech louhovat. Užívejte 3- 6x denně šálek.
Zdroj: z rodiného archivu

Na zdraví!!!


Tinktura na nervy


SUROVINY:
Kořen kozlíku 4g, kořen anděliky 16g, 80g kvalitní vodky nebo bílý rum.

POSTUP:
Směs kořenů přelij alkoholem. Maceruje 36-48 hodin, sceď a užívej 2x denně 5 kapek na cukr nebo do sklenice vody.
Zdroj: z rodiného archivu

Na zdraví!!!