SUROVINY:
voda (teplá) 1/4 hrnku, cukr krupice lžíce, sušené droždí 1 sáček, mléko (teplé) 3/4 hrnku, bílý jogurt 3/4 hrnku, hladká mouka 4 hrnky,
máslo (rozpuštěné) 110 g, česnek (rozmělněný) 4 stroužky, koriandr (čerstvý) 1 hrst, hladkolistá petržel (najemno nasekané), sůl 1 lžička.
POSTUP:
V misce smíchej sušené droždí, cukr a teplou vodu a nech asi 10 minut vzejít kvásek.
Mezitím ve velké míse promíchej mouku se solí a uprostřed udělej důlek.
Ke kvásku přimíchej teplé mléko a jogurt. Vlhkou směs přimíchej k mouce a vypracuj těsto.
To vyklop na lehce pomoučenou plochu a důkladně prohněť, až bude těsto dokonale hladké, trvá to 3–4 minuty.
Těsto přesuň do lehce naolejované mísy a překryj ji utěrkou. Nech v pokojové teplotě kynout asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
Těsto přesuň na pomoučenou plochu, lehce ho prohněť a vytvaruj placku, tu poté rozděl na 12 stejně velkých dílů. Z nich uválej koule.
Rozehřej velkou pánev na střední plamen. Kouli těsta rozválej na placku asi 0,5 cm tlustou a 15 cm dlouhou.
Těsto potři lehce rozpuštěným máslem a polož na rozpálenou pánev. Peč asi 2 minuty, až se na placce vytvoří velké bubliny, poté placku obrať a peč dozlatova asi 1–2 minuty i z druhé strany.
Hotové placky uchovávej přikryté, aby zůstaly teplé. Postupně spotřebuj všechno těsto a upeč 12 chlebových placek.
Do zbylého rozpuštěného másla přidej rozmělněný česnek. Nech ho trochu prohřát, poté každou placku potři česnekovým máslem a zasyp nasekanou petrželí a koriandrem.
Servírujte teplé.
Zdroj: Fresh.iprima.cz
Nech si chutnat!!!
Pomazánka z medvědího česneku
SUROVINY:
250 g Lučiny nebo žervé nebo tvaroh, sůl a pepř na dochucení, hrst vlašských ořechů, hromádka medvědího česneku, jarní cibulka, lžíce Hery, pár sedmikrásek či jiných jedlých jarních květů.
POSTUP:
Medvědí česnek nakrájej na menší kousky. Cibuli nadrobno nakrájenou dozlatova osmahni na tuku či rostlinném oleji.
Nech vychladnout. Vlašské ořechy nasekej nadrobno a opraž nasucho na pánvi. Všechny suroviny smíchej s lučinou (tvarohem...).
Dochuť solí a pepřem. Dej uležet do lednice. Před podáváním ozdob sedmikráskami...
Zdroj: Bohynekuchyne.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 100 g másla + na vymazání plechu a potření mrkvanců, 42 g kvasnic (1 kostka),
2 žloutky, 2 bílky (na potření před pečením), špetka soli.
Na náplň: 500 g mrkve, 50 g Hery, 100 g krupicového cukru, lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce rumu, mletý mák podle chuti (nemusí být), 20 semen fenyklu.
POSTUP:
Do mísy v kuchyňském robotu prosij naváženou mouku. Připrav kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce cukru.
Zamíchej a nech na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 minut. Všechny ostatní ingredience na těsto přidej do mísy v robotu a až vzejde kvásek, přidej ho taky.
Robot zapni na hnětení. Těsto krásně spojí za 5 min.
Mísu přikryj čistou utěrkou a nech těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hod.
Mezitím si připrav náplň. Nastrouhej mrkev, kterou následně asi 10 min podu s ostatními ingrediencemi a nech vychladnout.
Vykynuté těsto odkrajuj lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvaruj placky.
Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček, ani vál moc pomoučovat. Do středu placičky dej lžičkou vychladnou náplň, zabal a v dlani ještě zakulať.
Kulaťoulinké mrkvance dej na tukem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potři bílkem, který zbyl a nech ještě 15 min na plechu dokynout.
Peč na 180°C asi 20 min, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvance potři máslem a posyp třtinovým moučkovým cukrem.
Zdroj: Češkazčeska.cz
Nech si chutnat!!!
Lahůdková vaječná tlačenka
SUROVINY:
12 vajec M, 50 g Šunkový salám, 1/2 skleničky Sterilizovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, 1 ks Okurky sterilované, 75 ml Majonéza,
35 ml Smetana 33%, 1/2 balíčku Želatina, Šťáva z citronu, Sůl, Pepř, Čerstvé bylinky.
POSTUP:
Připrav si formu na srnčí hřbet a vylož ji potravinovou fólií. Ve větší míse rozmíchej metličkou majonézu se smetanou.
Směs osol, opepři a dochuť citronovou šťávou. Při přípravě želatiny postupuj dle návodu na obalu.
Jakmile prochladne, nalij ji do smetanové směsi a prošlehej. Na dno formy naskládej polovinu nakrájených vajec, scezené sterilizované zeleniny, cibule a kyselých okurek.
Zalij polovinou tekuté směsi. Doprostřed vlož tři celá vejce, zbytek surovin a překryj zbývající směsí. Formu vlož do ledničky a nech minimálně 3 hodiny zatuhnout.
Poté tlačenku vyklop a nakrájej na plátky. Podávej s čerstvými bylinkami.
Zdroj: Billa.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Hera 65 g, Droždí čerstvé 42 g, Voda 120 ml, Mléko 125 ml, Cukr třtinový 100 g, Šafrán 7 ks, Sůl lžička, Mouka hladká 1 kg, Vejce 3 ks.
POSTUP:
V hrnku smíchej polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím. Přelij do větší mísy, přidej zbytek vody, mléko, šafrán přelitý lžící horké vody, cukr, změklé máslo a sůl.
Přisypte 375 g mouky. Těsto promíchej, zapracuj 2 vejce a prohněť. Přidávej zbylou mouku a vymíchej hladké vláčné těsto.
Těsto vytvaruj do koule a přemísti do mísy vymazané olejem, těsto několikrát otoč. Mísu překryj potravinářskou fólií a nech kynout hodinu na teplém místě.
Troubu předehřej na 180°C. Těsto přemísti na pomoučenou plochu, rozděl na třetiny a vyválej tři hady dlouhé cca 90 cm. Od středu začni plést cop.
Konce odkroj a přitiskni k sobě. Konec copu přemísti na plech vyložený pečicím papírem. Postupně zamotej do tvaru mazance, konec založ dolů.
Na potravinářskou fólii rozetři olej, těsto jí překryj a dej na 20 minut odpočinout. Fólii sundej a cop potři prošlehaným vejcem. Peč cca 20–25 minut.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!