Zimní recepty z hor


Předkrm alpského horala


SUROVINY:
6 včerejších rohlíků, 500 ml mléka, 300 g strouhané goudy, cibule, polévková lžíce polohrubé mouky, 3 vejce, 2 polévkové lžíce nasekaných natí petržele nebo pažitky, Sůl, Máslo k polití hotových noků, Nastrouhaný Ementál k posypání.

POSTUP:
Rohlíky nakrájej na malé kostičky, které pomalu usuš na pánvi. K rohlíkům přidej všechny přísady a dobře promíchej. Z těsta tvoř mezi dvěma velkými lžícemi podlouhlé noky, které nech 10-15 minut vařit v osolené vroucí vodě. Noky na talíři pokapej horkým máslem a posyp sýrem.
Zdroj: neviditelný pes

Nech si chutnat!!!


Zelný salát s tyrolským špekem


SUROVINY:
malou hlávku bílého zelí, Sůl, Pepř, Kmín, lžíci oleje, 150 g schwarzwaldské šunky, lžíce octa.

POSTUP:
Nakrájej zelí na drobné nudličky, které osol, opepři a posyp jemně kmínem. Šunku rozkrájej na malinké kousky a na oleji pomalu opékej. Jakmile je dorůžova, přidej do horké pánve ocet a horkou směs nalej na zelí. Promíchej a podávej v hlubokém talíři k hlavnímu jídlu.
Zdroj: Neviditelný pes

Nech si chutnat!!!


Špenátové nočky se šunkou


SUROVINY:
350 g spařeného, osušeného špenátu (v čerstvém stavu cca 800g), můžeme použít 1 balení mraženého špenátu, 300 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 2 vejce, Muškátový oříšek, Sůl, lžíce másla, Nakrájená šunka, 1/8 l bílého vína, 1/8 l smetany, 4 lžíce strouhaného Parmazánu/Goudy do omáčky, Čerstvě namletý pepř.

POSTUP:
Příprava těsta:
Smíchej mouku, vejce, mléko, osol a okořeň muškátovým oříškem, přidej špenát. Těsto je jako řídká žvýkačka, nesmí úplně téct, ani být moc tuhé. Nech odpočinout. Těsto pasíruj do vařící vody přes hrubé síto/hrubé struhadlo. Hotové jsou za chvíli, když vystoupí na hladinu, ještě je pár vteřin nech a potom je vylov, v cedníku krátce propláchni pod vodou, aby se nelepily a dej do mísy.
Omáčka:
Nadrobno nakrájenou šunku vysyp na pánev, přidej máslo a nech chviličku smažit, zalij bílým vínem, povař, přidej smetanu, osol, opepři a přidej nastrouhaný sýr. Až se sýr rozpustí za stálého míchání, přidej do pánve uvařené nočky a dobře promíchej. Podávej horké na hlubokém talíři.
Zdroj: Neviditelný pes

Nech si chutnat!!!


Tyrolský eintopf


SUROVINY:
Vepřové (krkovici, plec), mrkev, petržel, celer, cibule, stroužky česneku, sůl, pepř, bobkový list, 1/2 l vývar.

POSTUP:
Na velké kousky nakrájej maso a kořenovou zeleninu (třeba 4x4 cm), dej do pekáče, přidej rozetřený česnek a na velké měsíčky pokrájenou cibuli. Přidej bobkové listy, dostatečně osol a opepři. Obsah v hrnci lehce promíchej, zalej vývarem, uzavři poklicí/víkem pekáče, vlož do vyhřáté trouby a nech hodinu bez dozoru péct. Všechno pustí šťávu a chutě se krásně spojí. Po hodině, troubu vypneme, přidáme vývar, pokud je to potřeba a odcházíme do zimní přírody. Po návratu nech ještě třeba 20 minut v zapnuté troubě dojít.
Zdroj: Neviditelný pes

Nech si chutnat!!!


Vlčí Radler na zdraví



POSTUP:
Do větší sklenice nalij 1/2 vychlazeného piva např Plzeň a 1/2 multivitamínového džusu.

Nech si chutnat!!!