Štědrý den u Mii a Vášy

inspirace, snad jsem se moc nespletla...


Vánoční snídaňová rýžová kaše Yule porridge


SUROVINY:
¾ hrnku rýže, 1 a ½ hrnku vody, ½ lžičky soli, 3 hrnky mléka, 2 lžíce cukru třtinového, vanilkový lusk, skořicová tyčinka. Na ozdobu: kousek másla, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky mletého cukru, 1 mandle.
POSTUP:
Rýži propláchni, vlož s vodou a solí do hrnce, přiveď k varu a na mírném ohni pravidelně míchej. Až se voda vyvaří, přidej trochu mléka, cukr, skořici, vanilku a promíchej. Kaše začne houstnout, postupně přilévej mléko (přidávání mléka trvá cca 30 minut). Odstraň vanilku a skořici, dle potřeby oslaď. Kaši vlož do misek, přidej mandli, ozdob kouskem másla, posyp cukrem, skořicí a podávej.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní mrkvovo-batátový krém s kurkumou


SUROVINY:
3 střední mrkve, velký batát, cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml vývaru, 50 ml smetany, lžíce másla/ghí, lžička garam masaly (popř. curry koření), mletá kurkuma, mletý pepř, sůl.
POSTUP:
Mrkev, batát a cibuli loupej a nakrájej na jemno. Dej do pekáče a přidej oloupaný česnek vcelku, lžíci másla, osol, přidej garam masalu a dej péct na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje (cca 30 minut). Zeleninu i s tekutinou dej do hrnce. Zalij vývarem a přiveď k varu. Teplotu sniž, přidej smetanu, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř. Rozmixuj na hladký krém. Nakonec dochuť solí. Podávej s pečenou mrkví.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Japonský Kuba


SUROVINY:
hrnek sušených hub, 2 lžíce rostlinného oleje + na formičky, lžička mletého kmínu, 10 lístků šalvěje nasekaných, cibule nakrájená nadrobno, 3 stroužky česneku na tenké plátky, 2 hrnky rýže propláchnuté, mořská sůl a čerstvě drcený pepř, hrnek zeleninového vývaru, lžička majoránky rozemnuté, 150 ml smetany ke šlehání (33%), 5 lžic nastrouhaného sýra typu parmazán, 2 lžíce japonské strouhanky panko.
POSTUP:
Houby zalij teplou vodou, aby byly těsně ponořené, a nech je namočené 40 minut. V rendlíku na oleji opeč kmín a větší část šalvěje do rozvonění, přidej cibuli, opeč ji doměkka, přidej česnek, krátce promíchej a přisyp rýži. Osol, opepři, chvíli opékej a pak zalij nálevem s houbami a vývarem. Promíchej, zakryj a nech zakryté dusit, dokud se nevstřebá tekutina. Rýže by měla být na skus, jinak ji nech dojít pod pokličkou. Hotovou směs nech mírně zchladnout, promíchej s majoránkou, smetanou a ½ sýra. Naplň do zapékacích misek vytřených olejem. Povrch posypej zbývajícím parmazánem, perníkem a šalvějí a dej zapéct při 180°C na 20 minut do trouby, aby povrch krásně zezlátl.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Rýžovo-pomerančový dort


SUROVINY:
300 g kulatozrnné rýže (arborio), 1½ l plnotučného mléka, 150 g krupicového cukru, 10 g vanilkového cukru, 1 citron, 5 vajec, 2 pomeranče, 40 g rozinek, špetka soli
POSTUP:
Dno dortové formy vylož pečicím papírem a boky vymaže máslem a vysyp moukou nebo strouhaným kokosem. Citron a pomeranče propař: Omyj je, odrhni kartáčkem a 3x je přelij vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouhej z nich na jemném struhadle vrvhní vrstvu kůry (každou zvlášť) a z jednoho pomeranče vymačkej 100 ml šťávy. Rozinky namoč do pomerančové šťávy. V hrnci se silnějším dnem rozmíchej v mléce oba cukry a citronovou kůru, přidej rýži a na mírném plameni vař, dokud rýže nevstřebá většinu tekutiny. Rýže musí ovšem zůstat poloměkká a krémovitá. Uvařenou rýži nech vychladnout. Vejce rozděl na bílky a žloutky, bílky spolu se solí vyšlehej na pevný sníh. Žloutky zamíchej do prochladlé rýže spolu s pomerančovou kůrou a rozinkami i s pomerančovou šťávou. Na závěr opatrně vmíchej bílkový sníh. Těsto nalij do připravené dortové formy a peč 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Můžeš podávat teplý i studený.
Zdroj obrázku: Laskominyodmaryny.cz

Nech si chutnat!!!