Štědrý večer u Kunců

Recepty pro inspiraci:


Hovězí polévka s mandlovými knedlíčky


SUROVINY:
500 g předního hovězího masa, sůl, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 1 karotka, 1 petržel, 2 řapíky celeru, 2 lžíce másla, mletý černý pepř.
Knedlíčky: 100 g mandlových lupínků, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce nasekané petrželky, špetka muškátového oříšku, olej na smažení.

POSTUP:
Maso omyj, vlož do studené osolené vody, přidej koření a přiveď k varu. Pak zmírni teplotu a za mírného varu uvař doměkka. Měkké maso vyjmi, vývar přeceď a maso nakrájej na kousky. Zeleninu očisti a nakrájej na nudličky. V hrnci rozehřej máslo a zeleninu orestuj. Pak ji zalij vývarem, přidej nakrájené maso, osol, opepři a krátce povař. Mandlové lupínky v ruce lehce rozmačkej a dej do mísy. Přidej vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, sůl a muškátový oříšek. Z těsta dělej malé kulaté knedlíčky, které osmaž v rozpáleném oleji. Nech okapat na papírovém ubrousku, rozděl do talířů a přelij polévkou.
Zdroj: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní bramborový salát babičky Ivušky


SUROVINY:
2kg brambor, 1/2kg gothaje, 4 vejce natvrdo, 4 kyselé okurky, domácí majonézu, sůl a pepř dle chuti, hořčici a cibulku.
POSTUP:
V předvečer dne uvař brambory ve slupce a vejce natvrdo. Brambory i vejce oloupej a pomocí kovové mřížky nakrájej na drobno do mísy. Přidej na drobno nakrájené okurky, salám a cibulku. Opatrně vmíchej hořčici a majonézu. Opepři. Možno ředit lákem z okurek.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Dědečkovy řízečky


SUROVINY:
plátky z vepřové kýty (krájené přes vlákno o výšce cca 1 cm) 6 ks, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, vepřové sádlo nebo rostlinný olej na smažení, sůl.
POSTUP:
Řízky rozklepej paličkou, aby byly co nejtenčí. Okraje řízků můžeš lehce nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Řízky rovnoměrně obal v mouce (použiješ-li polohrubou, bude na nich vajíčko lépe držet). Do vajíček spolu se špetkou soli zašlehej pár kapek oleje. Pomoučněné řízky dobře namoč do rozšlehaných vajíček. Nakonec obal řízky ve strouhance, kterou hezky přitiskni. Přebytečnou strouhanku oklepej a obalené řízky dej na chvíli na chladné místo. Mezitím si v pánvi na středním stupni rozehřej vyšší vrstvu tuku, vlož řízky tak, aby pánev nebyla přeplněná. Až budou z jedné strany osmažené do světlé barvy, obrať je a v téhle chvíli můžeš pánev na chvilku přikrýt, vznikající pára způsobí, že se obal malinko nafoukne, takzvaně sufluje, což je žádoucí. Smaž rovnoměrně na středně vysokém stupni, případně řízky ještě jednou obrať, až dosáhnou zlatavé barvy. Pak nech na kuchyňském papíru okapat přebytečný tuk. Vepřové sádlo je na smažení pravověrné, ale můžeš ho nahradit dobrým olejem nebo přepuštěným máslem. Na odpíchnutí tučné chuti se k řízkům podává svěží citron k zakapání až těsně před jídlem.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Vánoční kouzelný čaj


SUROVINY:
2 hrnky vody, 2 sáčky černého čaje, skořice, 4 hřebíčky, 4 badyány, 2 hrnky brusinkového džusu, hrnek portského vína, řezy ovoce (pomeranč, jablko). Skořice na ozdobu.
POSTUP:
V hrnci uvař vodu, přidej čaj, koření, překryj a nech louhovat 5 minut. Sceď, ponechej badyán, přidej brusinkovou šťávu a víno. Rozmíchej a lehce ohřej. Podávej v šálcích s ovocem.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Vánoční mandarinkový punč


SUROVINY:
8 mandarinek, 150 ml jabl. džusu, 1 celá skořice, 4 hřebíčky, 2 lžíce třtinového cukru, víno bílé.
POSTUP:
Z mandarinek vymačkej šťávu, přidej jablečný džus, koření a cukr a svař, až se cukr rozpustí. Přilij víno a jen lehce prohřej.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Vánoční pomerančová káva


SUROVINY:
POSTUP:
Smíchej mletou kávu s nastrouhanou pomerančovou kůrou a špetkou nastraouhaného muškátového oříšku.
Zdroj obrázku: decoDoma

Nech si chutnat!!!


Tvarohová vánočka


SUROVINY:
500 g mouky (1:1 hladká a polohrubá), 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 balení tučného tvarohu, 3 vejce + 1 na potření, 1 sáček kypřícího prášku, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany, špetka soli, 2–3 hrsti rozinek namočené ve 3 lžících rumu, mandlové lupínky na posypání.
POSTUP:
Ze všech přísad kromě mandlí vypracuj těsto. Rozděl ho na 8 stejných částí. Ty rozválej do dlouhých válečků. Upleť spodní patro ze čtyř válečků, pak druhé ze tří a navrch zamotej poslední váleček – přehni ho a spleť. Vánočku potři posledním vejcem, posyp mandlovými lupínky a peč při 150°C dozlatova, asi 45 minut.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!