Štědrý den u Janičky

pro inspiraci...


Vánočky do dlaně ke sváteční snídani


SUROVINY:
droždí 25 g, smetana 250 ml na vaření (o pokojové teplotě), mouka polohrubá 300 g, mouka hladká 200 g, krupicový cukr 100 g, máslo 90 g, žloutek 2 ks pokojové teploty, citron kůra, rozinky 50 g předem namočené v rumu, sůl špetka, mandle 40 g sekané, vejce, mandle plátky hrst na posypání, moučkový cukr na posypání.
POSTUP:
Droždí rozmíchej s pár lžícemi smetany, přidej lžíci mouky a lžičku cukru. Nech na teple 15 minut vzejít, až kvásek zvětší svůj objem. Máslo s cukrem utři v míse do pěny, po jednom zašlehej žloutky, citronovou kůru, rum z rozinek a špetku soli. Přidej vzešlý kvásek, rozinky, mandle, přisyp po částech obě mouky a přilij zbylou smetanu. Důkladným hnětením vypracuj hladké a pružné těsto. Nech kynout přes noc v chladu. Těsto rozděl na 8 stejných dílů. Každý díl rozděl na kuličky – čtyři větší tři menší. Z kuliček vyválej prameny. Základnu upleť ze 4 pramenů, druhé patro ze 3 jako cop. Do základny udělej ve středu hranou ruky rýhu, potři ji vejcem a nasaď na ni druhé patro. Ve středu zajisti dvěma špejlemi. Vánočky potři vejcem a polož na plech s pečicím papírem. Nech půl hodiny nakynout v teple. Potři vejcem a posyp plátky mandlí. Vánočky peč zprudka 8 minut při 220°C. Pak teplotu sniž na 150°C a dopékej asi 15 minut. Hotové popraš cukrem.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Vánoční kávička s vaječným likérem


SUROVINY:
šálek kávy, panák vaječného likéru, šlehačka, skořicový cukr.
POSTUP:
Je příjemně sladká a krásně voní. Do sklenice nejprve nalij panáka vaječného likéru a následně ho po stěně sklenice přelij malým hrnkem překapávané kávy. Navrch dej čepici šlehačky a posyp skořicovým cukrem.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Hovězí polévka s játrovými knedlíčky k obědu


SUROVINY:
200 g hovězího předního s kostí, 1 cibule, bobkový list, 2 mrkve, 1 kořen petržel, kousek celeru, sůl, hladkolistá petržel k podávání. Na játrové knedlíčky: 100 g vepřových jater, 1 vejce, oříšek másla, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušené majoránky, 1 hrst čerstvé petrželky, strouhanka podle potřeby.
POSTUP:
Hovězí maso zalij v hrnci dvěma litry vody, přidej cibuli a bobkový list. Na slabém plameni nech hodinu táhnout. Pěnu sbírej. Přidej do hrnce mrkev, petržel a celer. A vař dalších 30 min. Mezitím játra omyj, odblaň a spolu s vejcem a máslem rozmixuj na hladkou hmotu. Osol ji, opepři, přidej česnek, bylinky a tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko. Počítej s tím, že po chvíli stání trochu zhoustne. Z hmoty vytvaruj dvacet kuliček a dej je do lednice. Vývar přeceď přes jemné síto, maso ober od kostí. Pokud jej budeš dávat do polévky, nakrájej ho na malé kousky. Cibuli i bobkový list vyhoď a zeleninu nakrájej najemno. Kousky zeleniny, případně i maso, vrať do polévky, přiveď ji k varu, vlož játrové kuličky a vař 15 minut. Dochuť solí. Podávej ozdobené nasekanou petrželkou.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní Janiččin bramborový salát


SUROVINY:
2 kg brambor, ½ kg Junioru, 4 vejce, 4 kyselé okurky, majonéza, sůl a pepř dle chuti, hořčice a cibulka.
POSTUP:
V předvečer dne uvař brambory ve slupce a vejce natvrdo. Brambory i vejce oloupej a pomocí mřížky nakrájej na drobno do mísy. Přidej na drobno nakrájené okurky, salám a cibulku. Opatrně vmíchej hořčici a majonézu. Opepři.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Šťavnaté řízky z panenky naložené v jogurtu


SUROVINY:
1 vepřová panenka, 150 g řeckého jogurtu, 2 vejce, 1/2 citronu, lžička soli, špetka pepře, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 3/4 hrnku strouhanky, slunečnicový olej.
POSTUP:
Smíchej suroviny na marinádu: jogurt, vejce, šťávu z půlky citronu, sůl, čerstvě mletý pepř, prolisovaný česnek a papriku. Maso nakrájej na 1 cm široké plátky a do druhého dne nech marinovat. Pak pomocí vidliček oklepej maso od marinády a postupně je obal ve strouhance. Smaž z obou stran dozlatova v dostatečné vrstvě rozpáleného tuku. Na papírové utěrce nech okapat přebytečný tuk a podávej se skrojkem citronu a petrželkou čerstvou.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní smažená vinná klobása


SUROVINY:
vinná klobása 1 kg, trochu hladké mouky, vejce 3, strouhanka na obalení, tuk na smažení.
POSTUP:
Klobásy rozkrojené na delší kousky stoč do spirály, spíchni špejlí nebo snítkou rozmarýnu. Obal v mouce, ve vejcích rozšlehaných s trochou soli a ve strouhance. Pak je na středním plameni osmaž v rozehřátém tuku krásně dozlatova a dokřupava.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Rybí filé


SUROVINY:
70 g strouhanky, 80 g parmazánu, 2 lžíce citronové kůry, 80 g másla, 4 filety z bělomasé ryby (každý zhruba 150g), hladká mouka, 2 vejce.
POSTUP:
Troubu předehřej na 220°C. V míse smíchej strouhanku, sýr, citronovou kůru a máslo. Rybí filety z obou stran popraš moukou, protáhni vajíčkem, a pak obal v sýrové strouhance. Poté je vyskládej na plech vyložený pečícím papírem a peč 15 minut dozlatova.
Zdroj obrázku: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Úchvatný čokoládový dort s kávou a podmáslím pro zimní atmosféru!


SUROVINY:
2 šálky polohrubé mouky, šálek moučkového cukru, šálek kakaa, 2 lžičky jedlé sody, lžička prášku do pečiva, lžička soli, šálek podmáslí, 1/2 šálku rostlinného oleje, 2 vejce, lžička vanilkového extraktu, šálek silné instantní kávy.
POSTUP:
V jedné míse promíchej všechny suché přísady, v druhé spoj přísady mokré. Obě směsi spoj a metlou promíchej do hladkého, jemného těsta. Připrav dvě kulaté dortové formy a vylož je papírem na pečení. Do každé formy nalij polovinu těsta a dej péct na 35 minut při teplotě 180°C. Po upečení nech korpusy trochu vychladnout a vyjmi je z formy.
Korpusy zvlhči pomerančovým, nebo višňovým likérem a namaž je pikantní marmeládou. Korpusy spoj máslovým krémem (smíchej šálek změklého másla, 3 šálky moučkového cukru a lžíci mléka). Na výrobu čokoládových stromečků se výborně hodí Nutella, ale použít lze i hořkou čokoládu rozpuštěnou na vodní lázni s trochou smetany. Nutelu nech povolit v mikrovlnné troubě, aby šla snadno plnit do cukrářských sáčků. Stromečky kresli přímo na pečící papír, aby ti šli z povrchu lépe sundávat. Po ztuhnutí odlep. Stromečky olemuj dort a pevněji je přichyť pomocí dortové polevy. Dort dozdob strouhaným kokosem, který bude vypadat jako sněhové vločky a dej vychladnout a ztuhnout do lednice.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Vánoční bílá horká čokoláda ke svátečnímu rozjímání


SUROVINY:
500 ml plnotučného mléka, 100 g kvalitní bílé čokolády, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžička mleté vanilky (vanilkový lusk/extrakt), 0,4 dcl koňaku Hennessy, smetana ke šlehání, perníčky.
Dokončení: pusinky, hoblinky čokolády, skořice, kakao.

POSTUP:
V hrnci společně pozvolna ohřej mléko s perníkovým kořením a vanilkou dokud nepřijde mléko k varu. Do tepluvzdorné misky nalámej čokoládu. Mléko s kořením slij k čokoládě přes jemné sítko, které zachytí větší kousky koření. Pomocí metličky rozmíchej, aby se čokoláda s mlékem zcela spojila. Na dno hrnku nalij koňak Hennessy, dolij horkou bílou čokoládou a nakonec dozdob vyšlehanou šlehačkou. Šlehačku ozdob nastrouhanými perníčky, celými perníčky, pusinkami...
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Horký kořeněný jablečný punč pro Pepu


SUROVINY:
500 ml jablečné šťávy, 250 ml vody, 150 ml pomerančového džusu, 100 ml citronové šťávy, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/2 lžičky mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 tyčinky skořice, měsíčky jablek, citronová kůra.
POSTUP:
Hřebíčky a svitky skořice zabalené do gázy vlož do hrnce a zalij vodou, přilij džus, citronovou a jablečnou šťávu. Okořeň ml. skořicí a muškátovým oříškem a nech probublávat 3 hodiny na mírném plameni. Koření v gáze vytáhni a punč rozlij do sklenic a podávej ozdobený svitky skořice, měsíčky jablek a citronovou kůrou.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!