Štědrý den u Ivet

pro inspiraci...


Snídaně na štědrý den - Vánoční voňavé kakao do postele


SUROVINY:
400 ml plnotučného mléka, 10 g kakaa, 60 g hořké čokolády, 1/2 vanilkového lusku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky perníkového koření, lžíce medu, 3 svitky skořice, hvězdičky badyánu na ozdobu, šlehačka, 40 ml oblíbeného alkoholu (Baileys, Amaretto, Vaječný koňak).
POSTUP:
Mléko, kakao, čokoládu, vanilku, skořici, perníkové koření a med smíchej v malém hrnci. Za neustálého míchání opatrně zahřívej do doby, než se ingredience spojí a ze směsi se začne kouřit. Poté ji rozděl do šálků. Do každého šálku vlož tyčinku skořice, vhoď hvězdičky badyánu. Šálek s horkým kakaem můžeš vylepšit šlehačkou či pro dospělé přidáním oblíbeného alkoholu.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Vánoční malé štrůdly k snídani do postele


SUROVINY:
2 větší jablka, šťáva z ½ citronu, hrst vlašských ořechů jemně mletých, sáček skořicového cukru, 275 g listového těsta rozváleného, 3 lžíce strouhaného perníku, vejce rozšlehané.
POSTUP:
Jablka oloupej, nastrouhej do mísy nahrubo, pokapej citronovou šťávou, aby nezhnědla, a vymačkej z nich přebytečnou šťávu. Ořechy smíchej se skořicovým cukrem a jablky v míse. Předehřej troubu na 170°C. Plát těsta rozkroj na 6 obdélníků. Každý obdélník posyp trochou strouhaného perníku, poklaď šestinu jablečné směsi – centimetr okrajů nech volný. Sroluj je, konce přehni a záviny potři prošlehaným vejcem. Dej do trouby a peč 15–20 minut, až jsou štrúdly zlatavé.
Zdroj obrázku: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Zimní čaj pro radost


SUROVINY:
listy jahodníku 2 díly, maliníku 1 díl a ostružiníku 1 díl.
POSTUP:
Na šálek 1 lžička směsi. Lze dochutit medem.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Vánoční prosecco s granátovým jablkem na přípitek


SUROVINY:
1 granátové jablko, 400 ml prosecca, 200 ml brusinkového džusu, 4 snítky rozmarýnu.
POSTUP:
Granátové jablko rozpul a vydlabej zrníčka. Do každé sklenky vsyp po lžičce granátových semínek. Vlij prosecco a brusinkový džus. Ozdob rozmarýnem a podávej.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Koláčky štěstí


SUROVINY:
Máslo 50 g, Vejce 2 ks, Smetana ke šlehání 30% 60 ml, Cukr třtinový 100 g, Sůl, Škrob 1 KL, Holandské kakao 1 KL, Mouka hladká 70 g.
POSTUP:
Do misek odděl žloutky od bílků. K bílkům přidej smetanu a prošlehej. Do směsi přidej cukr, špetku soli a vyšlehej na hladkou hmotu. V rendlíku rozpusť máslo a opatrně přilij ke směsi. Do mísy prosej hladkou mouku spolu se lžičkou škrobu. Moučnou směs přisypávej za stálého míchání do směsi tekuté, až vznikne hladké řídké těstíčko. Vylož plech pečicím papírem. Lžící nalij trochu těsta na papír a rozetři do tenké placičky o průměru 8 cm. Peč v troubě na 170 °C 10 minut, dokud nejsou zlaté okraje. Po upečení vlož doprostřed úzký papírek s přáním, přehni napůl a stiskni okraje tak, aby vznikl půlkruh. Půlkruh pak ohni přes okraj prázdného hrnku tak, aby vznikl typický tvar pro koláček štěstí, a vlož ho do formy na muffiny, kde ho nech vychladnout, aby si zachoval svůj tvar.
Zdroj obrázku: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní večeře - Polévka babičky Emilky


SUROVINY:
Odřezky z drůbeže, cibule, mrkev, ¼ celeru, sůl, mražená zelenina, petrželka.
Játrová rýže: 30 dkg drůbežích jater, vejce, sůl, pepř, utřený česnek, strouhanka.

POSTUP:
Maso z drůbeže vlož do hrnce se studenou vodou, přidej oloupanou cibuli, mrkev a celer na jemno. Osol a vař. Sbírej pěnu dokud se tvoří. Pak pozvolna vař 3 hod. Sceď do jiného hrnce. Vlož rozmačkanou mrkev a celer. Přidej mraženou zeleninu. Krátce povař a vlož játrovou rýži (pomel játra, přidej vejce, sůl, pepř, utřený česnek a strouhanku. Umíchej řidší těsto, přes cedník s velkými oky sceď do vroucí polévky. Nech krátce povařit). Před podáváním ozdob petrželkou.
Zdroj obrázku: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní kuřecí miniřízečky


SUROVINY:
1 kg kuřecích prsou, sůl, 2 vejce, pepř, 1 balení slaných brambůrek, 200 g Goudy uzené bez laktózy, Panko strouhanka.
POSTUP:
Kuřecí řízky osol a smoč v rozšlehaném vajíčku rozmíchaném s kořením. Polovinu řízečků obal ve směsi rozdrcených brambůrků a strouhaného sýra. Druhou polovinu kuřecích řízečků (ve tvaru ryby) obal ve směsi Panko strouhanky a strouhaného sýra. Všechny řízečky vlož na suchý pekáč a dej péct do trouby.
Zdroj obrázku: ???

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní bramborové pusinky


SUROVINY:
5 velkých brambor, sůl, máslo asi 2 lžíce, 2 žloutky, trochu muškátového oříšku.
POSTUP:
Brambory oškrábej, osol a uvař doměka. Slij, přidej máslo, trochu muškátového oříšku, žloutky a vyšlehej na kaši. Na plechy si dej pečící papír. Kaší si naplň cukrářský sáček a nastříkej pusinky. Vlož do trouby zapéct dokud nezrůžoví.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní bramborový salát babičky Emilky


SUROVINY:
1,5 kg salátových brambor (varný typ A), 6 vajec + 1 na ozdobu , 4 mrkve, 3 větší sladkokyselé okurky, 60 dkg salámu např Gothaj, 40 dkg pochoutkového salátu, 50 dkg majonézy.
POSTUP:
Den před štědrým dnem uvař brambory ve slupce, vejce natvrdo, mrkev a nech zhladnout. Brambory svlékni ze slupky a propasíruj přes kroužek s mřížkou do misky. Do další misky propasíruj přes mřížku 6 vejce, sedmé nakrájej na plátky. V další misce rozmačkej 3 mrkve vidličkou (tu zbývající nakrájej na zdobení). Do další misky dej najemno nakrájený salám a kyselou okurku. V jiné misce smíchej majonézu s pochoutkovým salátem. Do sváteční mísy pak vrstvi část brambor, mrkve, vajec, okurek, salámu a salátu, pokračuj so zpracování všech surovin. Vše opatrně promíchej, aby z toho nebyla kaše. Ozdob mrkví a vejci, případně petrželkou.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Štědrovečerní vinná klobása v těstíčku


SUROVINY:
klobása vinná 500 g, mouka kukuřiná hladká, 2 vejce, kukuřičná strouhanka, lžička rozmarýnu nebo jiné bylinky, olej
POSTUP:
Klobásu rozděl na 6-8 malých porcí, stoč a naskrz propíchni špejlí. Vajíčka rozkvedlej v misce, do strouhanky zamíchej rozmarýn. Klobásu postupně obaluj v mouce, rozšlehaném vajíčku a v rozmarýnové strouhance. Obalené klobásy smaž na pánvi nebo horkovzdušné fritéze dozlatova.
Zdroj obrázku: Apetit

Nech si chutnat!!!


Perníčková bábovka s vaječňákovou polevou a granátovým jablkem


SUROVINY:
3/4 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 2 vejce, 1 vanilkový lusk, sůl, 3/4 hrnku zakysané smetany, 2 lžíce kakaa, 1 a půl hrnku hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, 1 kypřící prášek do perníku, perníkové koření, 2 kyselá jablka, vlašský ořech.
Poleva: 125 g sýru cream cheese, 1/2 hrnku cukru moučka, vaječný likér, granátové jablko.

POSTUP:
Cukr, olej, vejce, vanilku, smetanu, kakao a sůl prošlehej a vmíchej obě mouky (žitnou lze nahradit pšeničnou), kypřící prášek do perníku a perníkové koření nebo mleté skořice a zázvoru. Na závěr zapracuj ořechy a najemno nastrouhaná jablka (neloupaná). Těsto vlij do vymazané a vysypané formy a při 175°C peč asi hodinu/na suchou špejli. Nech 20 minut vychladnout ve formě a vyklop. Z krémového sýra, cukru a asi 2 lžic vaječňáku ušlehej polevu, dle potřeby zřeď trochou likéru a vychladlou bábovku s ní přelij. Dozdob zrníčky granátového jablka.
Zdroj obrázku: ?

Nech si chutnat!!!


Vánoční kafíčko


SUROVINY:
4 lžičky instantní kávy, 600 ml vody, 200 ml plnotučného mléka, 1 hrst marshmallownů, 4 vánoční perníkové hvězdy.
POSTUP:
Do 4 připravených hrnků dej lžičku instantní kávy a zalij vroucí vodou. Mléko zahřej v hrnci a našlehej metličkou. Do každého hrnku nalij ¼ mléka a lžící přendej jemnou pěnu. Marshmallow nakrájej na čtvrtiny a vsyp do hrnků. Nakonec šálky ozdob perníkovou hvězdičkou a servíruj s kousky vánočního cukroví.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!


Půlnoční Vánoční sangria


SUROVINY:
Pomeranč na tenká kolečka, 1 zelené a červené jablko na tenká kolečka, 1 láhev šumivého bílého vína, 500 ml jablečného džusu, 50 ml pomerančového likéru, 300 ml sodovky, k podávání led, máta .
POSTUP:
Nakrájené ovoce zalij vínem, džusem a likérem. Chlaď alespoň hodinu, aby se prolnuly chutě. Pak přilij sodovku, přidej led, navrch dej mátové lístky.
Zdroj obrázku: zzz

Nech si chutnat!!!