Emilka má svátek


Jablečno hruškový koláč s vlašskými ořechy


SUROVINY:
Hruška 4 ks, Jablko 4 ks, Citron 2 ks, Cukr krupicový 55 g, Vanilkový lusk 1 ks, Skořice mletá 2 KL, Likér ořechový 2 PL, Zázvor mletý 1 KL, Vlašské ořechy 110 g, Cukr třtinový 1 PL, Vaječný žloutek 1 ks, Zakysaná smetana 200 g, Mouka hladká 400 g, Cukr moučkový 75 g, Hera 200 g

POSTUP:
Nejprve udělej těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchej do směsi připomínající strouhanku – ideálně to jde v robotu. Nech jej puštěný a postupně přilévej 60 ml ledové vody, pro získání hladkého těsta. Těsto zabal do potr. folie a dej na 30 minut chladit. Mezitím udělej náplň. Do velkého hrnce dej kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveď k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejmi z ohně a nech zchladnout. Troubu předehřej na 200°C. Vymaž kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta odděl asi ¼ a tu dej zpět do lednice, zbytek těsta vyválej mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchej vidličkou a dej na dalších 15 minut chladit. Pak přiklop pečicím papírem, zatěžkej pečicími fazolemi a peč 20 minut dozlatova. Nasekej ořechy nahrubo a smíchej je s třtinovým cukrem a extra moukou. Upečený základ koláče vyndej z trouby, na dno rozprostři ořechovou směs a na ni dej hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeber nebo přeceď vše přes cedník). Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválej do tloušťky 5 mm, nakrájej z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskni ji k těstu na bocích, pak vše potři vaječnou směsí a peč 20–25 minut dozlatova. Servíruj teplé se zakysanou smetanou.
Zdroj: Albert.cz

Hezký svátek!!!