S rodinkou či s přáteli posezení u nedělního oběda :-)
Hezký den!!!
Šunkové lodičky

SUROVINY:
300 g kvalitní šunky, 125g odtučněného tvarohu, 150 g krémového sýra Mascarpone/Philadelfia/Lučina, 10 g křenové pasty, velký chipsy
POSTUP:
Suroviny rozmixuj a pomocí sáčku je vytlač na velký chips.
Zdroj: z rodinného receptáře, obrázek z Recept.sk
Nech si chutnat!!
Kuřecí polévka s krutony

SUROVINY:
2 kuřecí zadní čtvrtky, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 celá cibule, 5 kuliček celého pepře, sůl, 2 PL másla, 2 PL hladké mouky, 1/2 KL mletého muškátového oříšku.
Na krutony: 2 PL hery, 1 větší bageta nakrájená na plátky, 1 lžíce sýru Grana Padano
POSTUP:
Do studené vody v hrnci vlož kuřecí zadní čtvrtky, mrkev, petržel, celer, cibuli, celý pepř a sůl. Vař 40 minut.
Vývar přelij přes cedník a nech stranou. Mrkev, petržel a maso nech lehce vychladnout.
V jiném hrnci rozpusť máslo, přisyp postupně mouku a vymíchej světlou jíšku.
Naběračkou do ní postupně a za stálého míchání vlij všechen vývar z masa a zeleniny, až vznikne hladký krém.
Z masa odstraň kůži, kosti a chrupavky, nakrájej ho a vhoď do husté polévky.
Mrkev a petržel rozkrájej na drobné kousky, přisyp muškátový oříšek, případně dosol a nech projít varem. Zasyp petrželkou.
Zatímco se vaří maso, připrav si krutony. Troubu předehřej na 180°C. V pekáči nech rozehřát máslo.
Nakrájenou bagetu nasyp na máslo, přidej sýr, promíchej a nech opéct. Podávej ještě teplé s polévkou.
Zdroj: Penny.cz
Nech si chutnat!!
Kuřecí kari s batátem a domácím arménským chlebem

SUROVINY:
Na kari: 500 g kuřecích prsou, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 batát (cca 200 g), 2 PL olivového oleje, 1 KL kari koření, ½ KL mletého zázvoru, 1 plechovku bio cizrny, 200 g pasírovaných rajčat, 1 plechovku kokosového mléka, bylinkovou sůl.
Na arménký chléb: 350 g špaldové hladké bílé mouky, 170 ml vody, ½ KL soli, 20 g sezamového oleje (nebo řepkového či slunečnicového)
POSTUP:
Maso omyj, osuš a nakrájej na kostky. Cibuli a česnek nakrájej nadrobno, batát na kostky. Zahřej olivový olej a smaž cibuli s česnekem, po 3 minutách přidej i maso a na prudkém ohni smaž, až se zatáhne.
Potom přidej nakrájený batát, kari koření, mletý zázvor a promíchej. Po chvilce přimíchej scezenou cizrnu, pasírovaná rajčata, kokosové mléko a trochu soli.
Vař cca 15 minut, aby batát změkl. Mezitím si připrav arménský chléb. Všechny suroviny na chléb dej do robota a vymíchej v pružné nelepivé těsto.
Lze i rukama, zabere to cca 10 minut. Těsto rozděl na 10-12 častí, ze kterých na pomoučněném válu válej tenké placky.
Je důležité vyválet těsto co nejtenčí, neboj se toho, je pružné, nepotrhá se. Na rozehřáté suché pánvi opeč placky na prudším ohni cca 30 sekund z každé strany.
Budou se nám nafukovat, což je správné, po čase opět splasknou. Každou placku zakryj utěrkou a nec vychladnout. Uzavřené v sáčku nám vydrží i týden.
Zdroj: fitshaker.cz
Nech si chutnat!!
Šafránová bábovka

SUROVINY:
1a1/2 hrnku hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkovéý lusk, 100 g Hery, 1/3 hrnku mléka, 5 žloutků, 25 g droždí, 1 PL bílého rumu, 1 špetka šafránu, 50 g rozinek/brusinek, 50 g kandovaných pomerančů.
POSTUP:
Šafrán zalij lžíci vařící vody a lžící bílého rumu. Přikryj a nech stát. Droždí smíchej se lžíci cukru, vlažným mlékem a lžičkou mouky.
Nech vykynout kvásek. Žloutky našlehej s cukrem a vanilkou na bílou hmotu. Do mísy dej prosátou mouku, vlažné máslo, kvásek a našlehané žloutky s cukrem.
Vypracuj těsto, ke kterému nakonec vmíchej rozinky/brusinky, na kostičky nakrájené kandované pomeranče a šafrán s vodkou.
Dej do vysypané bábovkové formy a nechte vykynout. Pečte 35-40 minut na 180°C.
Zdroj: prostreno.cz
Nech si chutnat!!
Horká čokoláda s kořením

SUROVINY:
400 ml kokosového mléka, špetka kajenského pepře, 1 KL mleté skořice, 1 KL holandského kakaa, 100 g 70% hořké čokolády, špetka mořské soli.
K podávání: 3 PL vyšlehané šlehačky a 3 špetky muškátového oříšku na posyp.
POSTUP:
Do vyššího rendlíku nalij mléko a přiveď k varu. Do mléka přidej nalámanou čokoládu, lžičku kakaa, skořici, pepř a špetku soli.
Dobře vymíchej/rozmixuj. Podávej se lžíci šlehačky, posypané muškátovým oříškem. Čokoládu si můžeš dle chuti osladit medem/třtinovým cukrem.
Zdroj: prostreno.cz