SUROVINY:
1 kg raných brambor, 250 g čerstvého sýru jako je gervais, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce mléka, 2 svazky ředkviček (lze doplnit i o ředkvičkové klíčky, velký svazek pažitky, čerstvě mletý pepř, mořská sůl
POSTUP:
Uvař brambory v silně osolené vodě i se slupkou. Hotové, ještě horké brambory oloupej, nech vychladnout a pokrájej na požadovanou velikost.
Ideální jsou malé brambůrky, které stačí překrojit na polovinu nebo vůbec. Ředkvičky omyj, očisti a nakrájej na tenké plátky.
V mističce promíchej čerstvý sýr, majonézu, špetku soli a dostatek nasekané pažitky.
Nyní ve velké míse zlehka promíchej všechny ingredience dohromady. Ještě navrch nasypej pažitku, popřípadě ředkvičkové klíčky a můžeš servírovat.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením
SUROVINY:
1 l zeleninového vývaru, 1 květák, 2 fenykly, 3 mrkve, 1 petržel, 3 střední brambory, 5 stroužků česneku, 4 lžíce olivového oleje, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, 1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené sušené, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka chilli, špetka kurkumy, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky fenyklu, 1/2 lžičky mletého závoru, 250 ml sladké smetany, hrst hladkolisté petržele (nebo máta).
POSTUP:
Předehřej troubu na 200°C. Všechnu zeleninu i česnek očisti, nakrájej na kusy velké přibližně 2 cm a polož na velký plech.
Přidej i vařenou propláchnutou cizrnu, pokapej olivovým olejem, posypej kořením, solí, promíchej a dej do trouby péct do zlatova přibližně na 25 min.
Část pečeného květáku a cizrny odlož stranou. Vývar přiveď k varu a přidej do něj zbylou zeleninu.
Jakmile bude zelenina měkká, rozmixuj polévku na jemný krém. Na závěr přidej smetanu na zjemnění, prohřej a můžeš servírovat posypanou pečeným květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba i špetkou marockého koření.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Na kuře: 300 g jablečného cideru, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, Větvička rozmarýnu, ½ lžičky dijonské hořčice, 4 kuřecí stehna, Mořská sůl, Čerstvě mletý pepř, lžíce másla.
Na přílohu: 300 g kapustiček (očištěných a rozpůlených), 1 červená řepa (očištěná a nakrájená na 2 cm velké kusy), 4 mrkve (očištěné a nakrájené na 2 cm velké kusy), Lžíce přepuštěného másla nebo oleje, Mořská sůl.
POSTUP:
Předehřej troubu na 185°C (funkce horký vzduch). Do pánve vhodné i do trouby dej cider, citrónovou šťávu, propasírovaný česnek, hořčici a rozmarýn.
Dej na sporák a pomalu vař přibližně 10 minut, dokud se nezredukuje omáčka na 2/3.
Do pánve s omáčkou rozlož posolená a opepřená kuřecí stehna kůží navrch, lehce je potři omáčkou a dej péct do trouby na přibližně 45 minut, nebo dokud nebudou na povrchu hezky zlatá a uvnitř propečená.
Na velkou pánev dej ghí nebo olej, rozpal jí na středně silný výkon a přidej všechnu zeleninu.
Zeleninu osol a zprudka restuj, dokud nebude hezky opálená do zlata, ale stále křupavá.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
SUROVINY:
Na květák: 1 květák.
Na marinádu: lžička mletého koriandru, lžička kurkumy, lžička mleté papriky, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky uzené papriky, lžička sušeného tymiánu, ½ lžičky mořské soli, čerstvě mletý pepř, 6 lžic extra panenského olivového oleje.
Na dip z bílých fazolí: 2 plechovky fazolí cannelloni, 140 g tahini (sezamové pasty), 3 lžíce e.p. olivového oleje, malý stroužek česneku, šťáva z jednoho citronu, mořská sůl.
Na bylinkovou omáčku: hrst čerstvé petržele, hrst čerstvého špenátu, šťáva z poloviny citrónu, lžíce olivového oleje, malý stroužek česneku, voda na naředění, mořská sůl.
Na servírování: hrst orestovaných mandlových plátků, čerstvá peržel (nasekaná), chilli.
POSTUP:
Květák zbav starých listů, mladé lístky nech a dej vařit na páru na 10 minut.
Květák by měl být jen lehce předvařený, stále ještě hodně pevný.
Připrav si marinádu smícháním všech ingrediencí a předvařený květák jí ze všech stran dobře potři.
Trochu marinády můžeš i nalít ze spodu květáku mezi růžičky.
Takto připravený květák dej na plech a peč v troubě při 220°C (funkce horký vzduch 15-20 minut) nebo do zlatova.
Ze zbylých lístečků si vytvoř křupavé chipsy.
Dip z bílých fazolí vytvoř rozmixováním všech ingrediencí na hladký krém.
Neboj se přidat vodu, pokud se nedaří vymixovat hladký dip. Tři čtvrtiny fazolového krému přesuň na servírovací talíř a rozprostři.
Ke zbytku dipu přidej do mixovací nádoby všechny ingredience na bylinkovou omáčku, tedy špenát a petržel, ještě trochu oleje a případně i vodu.
Opět rozmixuj a pokud už je upečený květák, můžeš servírovat. Na lůžko z fazolového dipu přidej polovinu toho bylinkového.
Pak přijde upečený květák. Ten také lehce pokapej bylinkovou omáčkou. Posypej chilli, orestovanými mandlovými lupínky co přidají křupavost a čerstvou petržel.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
3 jablka (doporučená odrůda Kanzi), 50 g hladké mouky, 50 g sýru ricotta, 50 g cukru, 150 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, vanilkový lusk, tuk na vymazání.
POSTUP:
Předehřej troubu na 185°C a vymaž máslem formu na koláč. Jablka oloupej, odstraň jadřinec a nakrájej na měsíčky.
Do mísy dej mouku, ricottu, mléko, 3 žloutky a vanilku. Vše dobře promíchej.
V druhé míse vyšlehej 3 bílky spolu s cukrem a špetkou soli, dokud nebude sníh pevný a lesklý.
Opatrně vmíchej pár tahy sníh do těsta. Hotové těsto přesuň do připravené a vymazané formy.
Na vrch rozlož rovnoměrně jablka a dej péct do trouby na 25 minut, dokud povrch suflé lehce nezezlátne.
Hotové suflé lehce pocukruj a servíruj teplé.
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!