Kopřivobraní


Špenát z kopřiv se sýrem


SUROVINY:
kopřivy - velká mísa malých čerstvých, 2 vejce, cibule, česnek, pepř mletý, nové koření mleté, parmazán strouhaný, smetana nebo Lučina, sůl, olej olivový.

POSTUP:
Kopřivy nejprve povař pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévej! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamraz a použij jako vývar do zeleninové polévky. Na oleji zpěň cibuli a přidej spařené kopřivy, podlij troškou vývaru z kopřiv, osol, přidej nakrájený česnek dle chuti, nové koření a chvilku povař. Vše rozmixuj, přidej smetanu, pepř a na závěr vmíchej rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán.
Zdroj obrázku: PrimaFresh

Nech si chutnat!!!


Kopřivová pomazánka


SUROVINY:
Rozměklé máslo nebo pomazánkové máslo, hrst kopřiv mladých, hořčicem hrubá mořská sůl, pečivo, květy sedmikrásky/rajče/ředkvičky...

POSTUP:
Kopřivová pomazánka nijak nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem zdravých látek. Kopřivy zbav zaschlých lístků a dobře oper. Důkladně osuš, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekej na prkénku, nemixuj. Smíchej v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Natři na oblíbené pečivo, ozdob květy sedmikrásky, plátkem rajčete, ředkvičky....
Zdroj obrázku: Recepty.cz

Nech si chutnat!!!


Jarní kopřivové muffiny


SUROVINY:
100 g mouka pšeničná hladká, 120 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá, sůl mořská jemná, 100 g uzeného masa, 100 g mladých kopřiv nebo listového špenátu, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 100 g sýr gouda, 2 ks vejce, 200 ml podmáslí, hrst naťové petržele nebo medvědího česneku, 70 g Hery

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Uzané nakrájej na kostky a orestuj v pánvi dokřupava. Kopřivy vlož do misky a zalij vroucí vodou, nech minutu ve vodě, poté scezení a důkladně vyždímej a nasekej najemno. V míse smíchej mouky, kypřicí prášek, sůl a 2/3 nahrubo nastrouhaného sýra. Zbytek sýra nech na dokončení a posyp muffinů. V jiné nádobě prošlehej vejce, rozpuštěnou Heru a podmásli. Přilij k suchým přísadám a promíchej. Přimíchej zchladlé uzené, kopřivy a nasekanou petržel. Těsto rozděl do připravených košíčků na muffiny a posyp zbylým sýrem. Peč 18–20 minut dozlatova.
Zdroj: Greenwayfood.cz

Nech si chutnat!!!


Kopřivové knedlíčky


SUROVINY:
300 g staršího pečiva, špetka soli, 125 ml mléka, mletý pepř, 300 g kopřiv, špetka muškátového oříšku, cibule, 2 lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 40 g Hery, 4 vejce.

POSTUP:
Pečivo na knedlíčky namoč do mléka. Kopřivy omyj, zblanšíruj, dobře vymačkej a nasekej najemno. Smíchej s pečivem. Najemno nakrájej také cibuli, česnek a podus na másle. Přidej pečivo s vejci. Dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Hmotu dobře vyhnětej. Nakonec přidej trochu mouky a vytvoř malé knedlíčky. Knedlíčky vař ve slané vodě asi 10 minut.
Zdroj: Toprecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Zelená bábovka


SUROVINY:
1 mísa kopřiv povařit a rozmixovat bez cibule, bez soli a česneku, 4 vejce, 200 g rozpuštěného a zchladlého másla, 200 g krystal cukru třtinového, vanilkový lusk, prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky, špetka soli, kůra a šťáva z jednoho citronu, lžíce sušené citronové kůry, 100 ml mléka, 4 lžíce rumu/likéru např. mátový, strouhaný kokos na vysypání formy.

POSTUP:
Žloutky vyšlehat s krystalovým cukrem, po částech zašlehat rozpuštěné máslo, přidat mléko, rum, vanilku z lusku, citronovou šťávu a kůru, vychladlý špenát, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli.
Lze přidat brusinky nebo třeba nahrubo nasekané ořechy. Formu vymaž máslem a vysyp mletým kokosem, nalij do ní těsto a formu zakryj alobalem. Peč 50 minut na 160°C, pak alobal sundej a 10 minut dopeč. Nech zchladnout ve formě a vyklop.
Zdroj: Zakrasnejsivimperk.cz

Nech si chutnat!!!


Jarní bylinková omeleta


SUROVINY:
vejce 6 ks, hladkolistá petržel 1 hrst, pažitka, kopřivy (mladé výhonky), jarní cibulka 1 hrst, bršlice kozí noha (mladé lístky), brambory 500 g, sádlo 3 lžíce, sůl 1 lžička

POSTUP:
V pánvi s horkým sádlem opeč na plátky nakrájené a osolené brambory, dokud zcela nezměknou. Než změknou, nasekej veškeré byliny nahrubo nožem a promíchej s vyklepnutými vejci a solí. Z měkkých brambor slij horké sádlo a brambory smíchej v misce s rozmíchanými vejci a bylinami. Jakmile vejce kolem horkých brambor nepatrně ztuhnou, nali celou směs zpět do horké pánve. Peč z jedné strany přibližně 3 minuty, až začne omeleta na okrajích tuhnout. Obsah pánve opatrně překlop na připravený talíř a neupečenou stranou nech sklouznout zpět do pánve a omeletu dopeč. Hotovou omeletu vyklop na prkénko a nakrájej na porce – omeleta by uprostřed měla být lehce krémová
Zdroj: Fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!


Divoká vaječná tlačenka


SUROVINY:
1 balení želatiny na vaječnou tlačenku, 6 vajec, 200 ml majonézy, malá cibule, malá sklenička (objem 150 ml) sterilované papriky nebo pikantní zeleninové směsi, 300 tekutiny na nálev (nálev z naložené zeleniny doplněný vodou), 2 hrsti mladých výhonků kopřivy, 2 hrsti listů česneku medvědího, půl hrsti květů a poupat violky vonné.

POSTUP:
Vajíčka uvaře natvrdo. Zeleň omyj a očisti. Kopřivu spař a zchlaď, vodu nech okapat a spolu s medvědím česnekem nadrobno nasekej. Želatinu připrav dle návodu na obalu. Do mísy dej celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu. Přidej nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promíchej. Rozpuštěnou želatinu vlij do mísy a promíchej. Hmotu nalij do formy a dej asi na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Ideálně přes noc.
Zdroj: Paukertova.cz

Nech si chutnat!!!


Šneky s kopřivovou náplní


SUROVINY:
Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), lžíce cukru, lžička soli, 60 g rozpuštěného másla, 1 vejce.
Na náplň: 200 g mladých kopřiv, 150 g strouhaného sýra (eidam nebo čedar), 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti.


POSTUP:
Nejprve připrav kvásek. Do misky dej vlažné mléko, cukr a rozdrob droždí. Nech 10 minut odpočinout, dokud nevznikne pěna. Do velké mísy prosiej mouku, přidej sůl, rozpuštěné máslo, vejce a nakonec kvásek. Vypracuj hladké, pružné těsto, které se nelepí. Přikryj utěrkou a nech kynout na teplém místě asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Mezitím spař kopřivy horkou vodou, nec okapat a nasekej najemno. Smíchej s nastrouhaným sýrem, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem. Vykynuté těsto rozválej na obdélník (asi 40x30 cm). Rovnoměrně rozetři kopřivovou náplň a zaroluj jako roládu. Nakrájej na 3 cm silné plátky a pokládej řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Nech ještě 20 minut dokynout. Peč v předehřáté troubě na 180°C asi 20–25 minut dozlatova
Zdroj: Kupi.cz

Nech si chutnat!!!

ÿ/p ᨂ翴

Kopřivová pizza


SUROVINY:
Na 2 placky: mouka na pizzu 350 g, vlažná voda 200 ml, droždí 20 g, olivový olej 2 lžíce.
Omáčka: rozmixovaná čerstvá rajčata 250 g, sušená bazalka lžička, česnek 3 stroužky.
Náplň: olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, žampiony 250 g, mletý kmín lžička, vejce 4 ks, mladé kopřivy 10 špiček.


POSTUP:
Ve vodě rozmíchej droždí a vlij do mouky, přidej olej a vypracuj pružné nelepivé těsto. Přikryj v misce, zapráš moukou a nech v teple kynout. Žampiony osmahni na pánvi s kořením a dus do změknutí. Hotové těsto roztáhni rukama do tenka, vytvaruj trochu okraje, aby se vešlo na velký plech. Potři omáčkou, nasyp žampiony a rozklepni vejce. Roztrhni jim žloutek. Peč při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spař čerstvé výhony kopřiv, které okapané poklož až na pizzu. Můžeš posypat strouhaným sýrem.
Zdroj: Pazitka.cz

Nech si chutnat!!!


Kopřivové bramboráky


SUROVINY:
4 brambory oloupané, vejce, lžíce mléka, 2 lžíce hladké mouky, strouež česneku drcený, špetka mletého kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 hrsti mladých kopřiv nasekaných, rostlinný olej nebo sádlo na smažení.

POSTUP:
Půlku brambor nastrouhej na hrubém struhadle, druhou půlku na jemném, vymačkejt vodu a dej do mísy. Přidej vejce, mléko, mouku, česnek, kmín, sůl, pepř a kopřivy a promíchej. Na rozehřátém oleji nebo sádle smaž bramboráky z obou stran dozlatova.
Zdroj: Penny.cz

Nech si chutnat!!!


Nádivka s kopřivami


SUROVINY:
6 rohlíků, 300 g uzeného masa, 5 vajec, 60 g Hery + na vymazání formy, hrst listové petržele, 50 g kopřiv, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, strouhanka na vysypání formy.

POSTUP:
Troubu si předehřej na 180°C. Rohlíky nakrájej na kostičky a dej je do trouby na 5 minut, promíchej a vlož zpět do trouby na dalších 5 minut. Rohlíky vyndej z trouby a nech zchladnout. Kopřivy dej do cedníku a propláchni nejprve studenou vodou a poté spař vařicí. Vodu nech okapat, kopřivy posekej nadrobno. Odděl žloutky od bílků, bílky dej do velké mísy se špetkou soli a vyšlehej dotuha. K žloutkům vlij smetanu, osol, opepři a nastrouhej trochu muškátového oříšku. Promíchej. Rozehřej máslo a vlij žloutkovou hmotu na rohlíky, promíchej. Poté vlij i smetanovou směs a promíchej. Uzené maso nakrájej na kostky a společně s posekanou petrželkou a kopřivami smíchej s nádivkou. Nakonec opatrně vmíchej i sníh z bílků. Zapékací formu vymaž máslem a vysyp strouhankou a naplň ji nádivkou. Peč cca 45 minut dozlatova.
Zdroj: Segryvkuchyni.cz

Nech si chutnat!!!


Kopřivové smoothie s mátou


SUROVINY:
1 hrst listů kopřiv bez stonků, 10 lístků čerstvé máty, 4 lžíce citronové šťávy, 2 pomeranče vymačkaná šťáva, 200 ml neperlivé vody. Na ozdobu: 2 snítky čerstvé máty.

POSTUP:
Kopřivy propláchni pod tekoucí vodou. Všechny suroviny rozmixuj v mixéru dohladka. Hned podávej.
Zdroj: Prostřeno.cz

Nech si chutnat!!!


Dopolední čaj na povzbuzení látkové výměny


SUROVINY:
lžičku pampelišky, lžičku kopřivy, lžičku listů černého rybízu, lžičku pelyňku, 3 dl horké vody.

POSTUP:
Léčivky smíchej dohromady a vše zalij horkou vodou, nech 10 minut louhovat, po přecezení během dopoledne vypij. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů.
Zdroj: z rodinného archivu.
Zdroj obrazku:

Nech si chutnat!!!