Výročí seznámení FOX a Vlčice (1991)


Jemná kuřecí paštika s portským vínem a růžovým pepřem


SUROVINY:
300 g kuřecích stehenních řízků, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, sůl, 1 šalotka, 80 g másla, 3 lžíce portského vína, 1 snítka tymiánu, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžička růžového pepře. Dokončení: 200 g másla, pár větviček tymiánu, růžový pepř.

POSTUP:
Kuřecí maso a očištěnou kořenovou zeleninu dej do hrnce. Zalij vodou, osol a uvař doměkka. Zeleninu nech vychladnout, uvařené maso nakrájej na kousky. Šalotku nakrájej na kostičky. V pánvi rozpusť lžíci másla a nech šalotku zesklovatět. Poté přidej kuřecí maso, orestuj, podlij portským vínem a opékej, až se většina tekutiny vyvaří. Opečené maso dej do mixéru, přidej vařenou zeleninu, lístky tymiánu, zbylé máslo a smetanu a rozmixuj na hladkou kaši. Vmíchej kuličky růžového pepře a rozděl do skleniček. Povrch uhlaď. V kastrůlku rozpusť máslo na zalití paštiky. Trochu ho nech vychladnout a potom nalij na každou paštiku. Ozdob tymiánem a růžovým pepřem. Nech zchladnout a poté přesuň do lednice k finálnímu zatuhnutí.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Flammekueche koláč z Alsaska


SUROVINY:
250 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1⁄4 lžičky soli, 2 cibule, 250 g slaniny, 150 g zakysané smetany (30% obsah tuku), 150 g sýra cottage, špetka muškátového oříšku, mletý černý pepř, 1 snítka čerstvého rozmarýnu.

POSTUP:
Z mouky, vody, oleje a soli vypracuj těsto. Cibuli a slaninu nakrájej na tenké plátky. V misce smíchej zakysanou smetanu, sýr cottage, špetku muškátového oříšku a pepře. Těsto rozválej na placku o průměru 20 cm s výškou 1 cm. Dej na plech vyložený pečícím papírem. Placku potři sýrovou směsí a rozlož cibuli a slaninu. Peč 10–15 minut v troubě 200°C. Ozdob čerstvým rozmarýnem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Smažená zmrzlina s horkými višněmi


SUROVINY:
vanilková (hutná smetanová) zmrzlina 8 kuliček, strouhanka 100 g, ořechy nasekané najemno 50 g, strouhaný perník 50 g, vejce 3 ks, olej na smažení 1 litr, višně (i mražené) 200 g, cukr krupice 100 g.

POSTUP:
Smíchej strouhanku, nastrouhané ořechy a nastrouhaný perník. Rozšlehej vejce. Kuličkovačem si nakuličkuj zmrzlinu a hned ji obal v rozšlehaných vejcích a připravené strouhance. Směs na zmrzlinu hodně namačkej. Dej kuličky zpět do mrazáku přes noc. Pak kuličky opět namoč ve vejcích a pak ve strouhance, a vrať do mrazáku na 2 hodiny. Mezitím si připrav horké višně. Mražené višně s cukrem dej do kastrůlku na mírný oheň. Vař tak dlouho, až se vyvaří přebytečná šťáva a višně zhoustnou. Podávej je ještě horké. Vyndej kuličky zmrzliny a hned je vlož do oleje rozpáleného na 200°C a osmaž, až budou mít světle hnědou barvu. Servíruj hned s horkými višněmi.
Zdroj: PrimaFresh

Nech si chutnat!!!


Hruška na červeném víně


SUROVINY:
3 hrušky, 600 ml červeného vína (např. Cabernet), 100 g cukru krupice, 100 ml pomerančového džusu, celou skořici, 2 badyány, 100 g malin, 200 g mascarpone, 125 ml smetany ke šlehání, špetka vanilky, 10 g moučkového cukru.

POSTUP:
Do hrnce dej víno, cukr, džus, skořici, badyán, maliny a přiveď k varu. Hrušky zbav slupky a do rovna skroj konec a nech je celé. Vlož do vína a vař je z každé strany 10 minut. Vytáhni hrušky z vína a tekutinu zredukuj na sirup cca 10 minut. Přeceď. Hrušky před servírováním vlož zpět do sirupu. Vyšlehej šlehačku s mascarpone, vanilkou a s moučkovým cukrem. Hrušky servíruj s vinnou omáčkou a vyšlehaným mascarpone. Posypej nasekanýma vlašskýma ořechama.
Zdroj: Máma peče doma

Nech si chutnat!!!


Sýr s vinným želé


SUROVINY:
čerstvý (kozí) sýr 200 g, čerstvě namletý pepř, dřeň z vanilkového lusku 1 špetka, sušené oregano 1 špetka, olivový olej, slané krekry. ŽELÉ: prášková želatina 2 lžíce, červené víno 300 ml, šťáva z 1/2 pomeranče, badyán 1 ks, černý pepř 2 kuličky, med 2 lžíce.

POSTUP:
Želatinu rozmíchej ve 100 ml vína a nech 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívej zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povař 10 minut. Vmíchej med a nabobtnalou želatinu včetně vína. Želé rozlij do silikonových formiček. Nech želé zchladnout a ulož jej do lednice. Sýr zlehka opepři a posyp semínky vanilky nebo oreganem, zakápni olivovým olejem a podávej s vinným želé.
Nejlépe se hodí odrůdy vín, které vyniknou barvou i chutí. Z červených například Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Dornfelder, z bílých Muškát moravský či Chardonnay. Kombinujte barvy vína s barvou sýra a různé koření.
Zdroj: culinabotanica.cz

Nech si chutnat!!!


Mátové pusinky


SUROVINY:
3 ks vejce (bílky), ¼ lžičky citronové šťávy, sůl, 150 g krystalového cukru, ¼ lžičky gelové potravinářské barvy (červené), 100 g čokolády (tmavé), ½ lžičky mátové esence.

POSTUP:
Bílky se špetkou soli vyšlehej do pěny. Přidej citronovu šťávu a pokračuj ve šlehání. Postupně po lžících přidávej cukr, dokud není pěna tuhá, nakonec přidej matovou esenci. Z cukrářského sáčku utstřihni špičku. Otevři ho a štětcem nanes barvivo po bocích ve formě pásů podél celého sáčku. Sáček opatrně naplň vyšlehanými bílky a na plech vyložený pečícím papírem nanes pusinky. Peč v předehřáté troubě na 110°stupňů přibližně 60 minut. Tmavou čokoládu rozpusť v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Vychladlé pusinky namoč v čokoládě (zespodu) nech vychladit na pečícím papíře.
Zdroj: iTesco

Nech si chutnat!!!


Horká čokoláda s brusinkami


SUROVINY:
1/3 hrnku vody, 50 g hořké čokolády, 1 celá skořice, 1 lžíce brusinkového sirupu, 1 hrnek mandlového mléka, 150 ml smetany ke šlehání, čokoládové hoblinky/kakao holandské na posypání.

POSTUP:
Na plotně zahřej v rendlíku vodu, čokoládu a skořici. Vař, než se čokoláda rozpustí. Následně přidej mléko a přiveď k varu. Pak přidej brusinkový sirup. Čokoládu rozlij do hrnečků, přidej šlehačku a posyp ji kakaem a čokoládovými hoblinkami.
Zdroj: Cokolada.cz

Nech si chutnat!!!