Zimní snídaně


Hruškovo-jablečný páj


SUROVINY:
Těsto: máslo 200 g (vychlazené a na kousky + na vymazání), mouka pšeničná hladká 400 g (+ 1 PL do ořechů), moučkový cukr 75 g (+ na poprášení).
Náplň: hruška 4 ks oloupané a nakrájené na kostičky, jablko 4 ks Granny Smith oloupané a nakrájené na kostičky, citronová šťáva ze 2 citronů, krupicový cukr 55 g, likér 2 PL (oříškový), skořice 1,5 ČL, zázvor (mletý) 1 PL, vanilkový lusk 1 ks, škrob 1 PL.
Dokončení: lískové oříšky 110 g opražené a zbavené slupky, hnědý cukr 1 PL, vejce 1 ks prošlehané s lžící mléka.


POSTUP:
Do robotu dej máslo, mouku a cukr a mixuj, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nech robot zapnutý, pomalu přilij 60 ml ledové vody a počkej, až se zformuje těsto. Vyjmi těsto z robotu, vytvaruj kouli, zabal do potravinářské fólie a dej na 30 minut do lednice. Na náplň dej do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilij trochu vody a dej vařit na střední plamen. Vař asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nech zchladnout, odeber z ní část tekutiny, rozmíchej v ní škrob a směs vmíchej zpět do náplně. Troubu předehřej na 200°C a máslem vymaž formu o průměru 20cm. Vyjmi těsto z lednice, odkroj čtvrtinu a tu vrať do lednice. Zbylé těsto vyválej mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vylož jím dno i strany připravené formy. Dno propíchej vidličkou a dej na 10–15 minut do mrazáku. Vyndej, vylož pečicím papírem, vsyp fazole a dej na 20 minut péct. Mezitím v robotu rozmixuj ořechy na středně hrubo a smíchej s hnědým cukrem a lžící mouky. Z korpusu odstraň papír s fazolemi a na dno rozprostři ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta). Pak nanes náplň. Zbylé těsto vyválej na tloušťku 0,5 cm, rozkrájej na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvoř z nich na koláči mřížku. Okraje potři vodou a přitiskni k předpečenému těstu. Potři vejcem rozšlehaným s mlékem a peč 20–25 minut dozlatova. Nech zchladnout, vyjmi z formy.
Zdroj: Apetit.cz

Nech si chutnat!!!


Hruškový koláč


SUROVINY:
100 g rozmixovaných vlašských ořechů, 100 g mandlové mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky skořice, lžíce kávového rumu, lžíce změklého másla, 3 – 4 hrušky (podle vel.), skořice na poprášení, 200 ml kvalitní tučné smetany na šlehání, 2 žloutky, vanilkový extrakt, kokosový olej na vymazání formy.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. V míse smíchej ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přidej vejce, rum a máslo a propracuj v těsto. Vzniklé těsto přendej do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a pomocí rukou rovnoměrně rozprostři po dnu a stranách formy. Hrušky oloupej, rozkroj napůl, vykroj a nakrájej na slabší plátky. Nakrájené půlky hrušek přendej do formy a posyp skořicí. Poté formu vlož do trouby a peč 10 minut. Mezitím vlij smetanu do nádoby, přidej vanilku a žloutky a důkladně promíchej. Formu vyjmi z trouby a směs ze smetany vlij na korpus s hruškami. Teplotu v troubě sniž na 170°C, koláč do ní vlož a peč 25 minut. Hotový koláč vyndej z trouby a nech vychladnout na pokojovou teplotu, vlož na alespoň 30 minut do ledničky. Podávej společně s domácí zakysanou smetanou.
Zdroj: cukrfree.cz

Nech si chutnat!!!


Francouzský čokoládový koláč


SUROVINY:
110 g másla pokojové teploty, 100 g hnědého cukru, 3 vejce, 100 g kvalitní čokolády (rozpuštěné a vychladlé), 60 ml podmáslí, 100 g špaldové mouky, 15 g kvalitního kakaa, lžíce prášku do pečiva bez fosfátů.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Ušlehej máslo s cukrem, postupně vmíchej vejce, čokoládu, podmáslí, kakao nakonec mouku s kypřícím práškem. Pokud je mouky již moc, nedávej ji celé množství. Těsto nalij do dortové formy, vymazané máslem. Můžeš ozdobit plátky hrušek anebo čokoládovými srdíčky (ty až po upečení). Peč v troubě cca 25 minut (někdy i méně), střed koláče můžeš nechat lehce nedopečený.
Zdroj: lenkacerna.cz

Nech si chutnat!!!


Bábovka s červeným vínem


SUROVINY:
320 g polohrubé mouky, 200 g másla, 4 vejce, 100 g krupicového cukru, 100 g třtinového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku (cca polovinu balíčku), dřeň z jednoho vanilkového lusku, 2 lžíce kakaa, lžičku mletého zázvoru, lžičku skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 50 ml červeného vína, 100 g nasekané tmavé čokolády, máslo a mouku do formy.
Na polevu: 50 ml červeného vína, 3 lžíce citronové šťávy, 5 lžic moučkového cukru.


POSTUP:
V míse vyšlehej celá vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přidej rozpuštěné máslo, koření, víno, kakao, prosij mouku s práškem do pečiva a řádně promíchej, vmíchej i nasekanou čokoládu. Vlij do vymazané a vysypané formy. Peč v troubě na 170°C cca 50 minut. Kontroluj zapíchnutím špejle do těsta. Až se nebude lepit, bábovka je upečná. Nech ji zchladnout ve formě, pak vyklop. Svař víno na tři lžíce, přidej šťávu z citronu a cukr a vytvoř sirup. Polij bábovku. Můžeš dozdobit čokoládovými kousky.
Zdroj: Recepty z postele

Nech si chutnat!!!


Roláda jako pírko


SUROVINY:
Cukr krupicový 100 g, Vejce 5 ks, Citronová kůra lžička, Olej, Solamyl 2 lžíce, Smetana ke šlehání 1 ks, Cukr vanilkový 1 ks, Zakysaná smetana 1 ks.

POSTUP:
Zahřej troubu na 190°C. Bílky vyšlehej do tuhého sněhu a postupně do něj vmíchej žloutky a pak i cukr smíchaný se solamylem a citronovou kůrou. Nešlehej! Směs rychle rozetři na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem a dej na deset minut zprudka péct. Upečený horký plát překlop na utěrku, sejmi papír a sroluj. Smetanu vyšlehej dotuha, vmíchej vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Vlažné těsto rozroluj, potři smetanovou směsí a opět zatoč. Chlaď tři hodiny.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Ořechový koláč s hruškami


SUROVINY:
85 g mletých lískových oříšků, 85 g másla, 85 g třtinového cukru, 85 g vysokoprocentní čokolády, 3 vejce, 3 hrušky, lískové ořechy na ozdobu.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C, dortovou formu vylož pečicím papírem i po obvodu a potři papír máslem. Čokoládu nalámej na kousky a spolu s máslem rozpusť ve vodní lázni. Mezitím si vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny, vmíchej vychladlou čokoládu s máslem a mleté ořechy. Hrušky oloupej, rozpůl a zbav jadřinců. Na povrchu udělej řezy nožem. V další míse vyšlehej sníh se špetkou soli a pomalu přidávej do těsta. Jen zlehka každou lžíci sněhu zapracuj. Tekuté těsto vlij do formy, vlož hrušky a posyp lískovými ořechy. Peč asi 40 minut, nech vychladnout a pocukruj.
Zdroj: Holkavzastere.cz

Nech si chutnat!!!


Rychlý hruškový koláč s badyánem


SUROVINY:
4 hrušky (cca 500 g), 200 g polohrubé mouky, 200 g másla (180 g do těsta, 20 g na hrušky před pečením), 150 g hnědého cukru, 3 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžičky mletého badyánu, 2 lžíce hnědého cukru, máslo na vymazání formy, mouku na vysypání formy.

POSTUP:
V míse rozšlehej vejce, smíchej s cukrem a 180 g rozpuštěného másla, přidej prosátou mouku s kypřícím práškem a badyánem. Hrušky omyj, ale neloupej. Hezky pak drží tvar a při pečení slupka pěkně změkne. Odstraň jádřince a nakrájej je na tenké plátky. Těsto vlij do vymazané a vysypané formy, na těsto polož hrušky, posypej hnědým cukrem a rovnoměrně rozlož malé kousky másla. Pečte při 170°C cca 45 minut. Kontroluj zapíchnutím špejle do těsta. Pokud bude po vytažení čistá, máš hotovo.
Zdroj: Recepty z postele

Nech si chutnat!!!