K vánocům patří vaječňák!

pro inspiraci...


Domácí salko na vaječňák


SUROVINY:
200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla.
POSTUP:
Ve vysokém hrnci prohřej mléko, přidej cukr i máslo. Za mírného zahřívání a míchání a přiveď k varu. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchej po dobu 10 minut od dosažení varu. Poté odstav, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout. Ještě teplé mléko přelij do vymytých a vyschlých skleniček, uzavři uzávěrem.
Zdroj obrázku: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Kávový vánoční vaječný likér


SUROVINY:
4 žloutky, 600 g krupicového cukru, 400 ml plnotučného mléka, 200 ml silné černé kávy, 150 ml kávového rumu, vanilkový lusk, špetka kurkumy.
POSTUP:
Žloutky vyšlehej se 100 g krupicového cukru do pěny spolu s kurkumou. Do kastrůlku se silným dnem vlij mléko, zbylý cukr a kávu. Přiveď pomalu k varu a za stálého míchání krátce povař. Svařené mléko s cukrem a kávou nech chvíli zchladnout. Pak do něj vmíchej žloutkovou pěnu. Nakonec do likéru přilij rum a přidej vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku. Dobře promíchej a vlij do sterilované lahve. Uzavři a nech odležet přes noc v chladu.
Zdroj obrázku: WomanOnly

Nech si chutnat!!!


Perníčkový likér


SUROVINY:
300 ml smetany ke šlehání, lžička perníkového koření, lžíce kakaa, špetka soli, lžička instantní kávy, sklenice domácího kondenzovaného mléka, 500 ml kávového rumu, 1 vanilkový lusk.
POSTUP:
Smetanu s perníkovým kořením, kakaem, solí a kávou přiveď pomalu k varu, vmíchej domácí salko. Odstav a vmíchej alkohol a dřeň z vanilkového lusku. Počítej s tím, že po vychladnutí likér ještě trochu zhoustne. Nalij do čisté a suché litrové láhve.

Nech si chutnat!!!


Dětský vaječný likér


SUROVINY:
500 ml plnotučného mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 4 žloutky, špetka kurkumy, 100 g třtinového cukru, vanilkový lusk, špetka muškátového oříšku, špetka skořice.
POSTUP:
V misce vyšlehej žloutky s cukrem, špetkou kurkumy do jemné pěny. V hrnci ohřej mléko spolu se smetanou, nesmí se vařit. Teplé mléko pomáhá žloutkům dobře se spojit a vytvořit hedvábnou texturu a pasterizuje vejce. Postupně za stálého míchání přilij horké mléko ke žloutkové směsi. Důležité je přilévat mléko pomalu, aby se žloutky nesrazily a nevytvořily hrudky. Směs vrať do hrnce a na nízkém plameni ji pomalu zahřívej, dokud nezačne houstnout. Opět dávej pozor, aby se nezačala vařit, uržuj ideálně kolem teploty 70-75°C. Jakmile směs dosáhne krémové konzistence, sundej ji z plamene. Nakonec přidej špetku muškátového oříšku, dřeň z vanilkového lusku a mletou skořici. Ulož do lednice, kde likér zhoustne a rozvine se jeho chuť.
Zdroj obrázku: HappyBaby

Nech si chutnat!!!


Skořicový vaječný likér


SUROVINY:
Na 1 list: 5 žloutků, 250 ml domácího salka, 300 ml smetany na šlehání, vanilkový lusk, 250 ml kávového rumu, 100 g třtinového cukru, lžíce skořice.
POSTUP:
Do žloutků vmíchej cukr a míchej 5-10 minut do jemné pěny. Poté přilévej postupně domácí salko a smetanu na šlehání. Opět míchej dalších 5 minut. Přidej skořici. Do většího hrnce dejte vodu tak, aby se nedotýkala mísy, která bude sedět nad ní. Přelij vaječnou směs do mísy nad hrncem nad párou a prohřívej ji. Pěkně poctivě míchej, až bude směs mít teplotu takovou, že tam neudržíš prst…ale zase ať to nebublá. Směs by měla mít přes 80°C – tím zemře každá salmonela, která by se o vaječnák pokoušela. Po cca 5 minutách vmíchej dřeň z vanilkového lusku a vlij rum. Nech odležet do vychladnutí, poté skladuj v lednici.
Zdroj obrázku: ModraStrecha

Nech si chutnat!!!