Obědy a večeře pozdního jara


Rýžové závitky s kuřecím


SUROVINY:
Závitky: kuřecí prsíčko (150 g), Sezamový olej, lžička omáčky tamari nebo sójové omáčky, lžička rybí omáčky, stroužek česneku, Ledový salát (hrst na nudličky krájeného salátu), 1/3 okurky, ¼ většího avokáda, Jarní cibulka, Máta (můžete přidat i koriandr), 5 kusů rýžového papíru
Hoisin dip: lžíce omáčky hoisin, ½ lžíce citronové šťávy, lžička arašídového másla, 3 lžičky rybí omáčky.


POSTUP:
Kuřecí maso nakrájej na jemné kostičky. Vlož maso do misky a zakápni lžičkou sezamového oleje, lžičkou omáčkou tamari a lžičkou rybí omáčky. Přidej najemno nasekaný česnek a promíchej. Nech hodinu marinovat. V pánvi rozehřej asi lžičku až dvě sezamového oleje a naložené maso zprudka opeč. Přendej na talíř. Okurku nakrájej na tenké nudličky dlouhé asi 7 cm. Avokádo nakrájej na slabé plátky. Jarní cibulku nakrájej na tenké nudličky. Rýžový papír máčej v teplé vodě do změknutí. Po vyndání jej rozprostři na hladkou podložku. Doprostřed dej vždy trochu masa, ledového salátu, okurky, avokáda, cibulky a pár lístků máty. Boční strany papíru ohni směrem dovnitř a pak odspoda sroluj závitek. Promíchej ingredience na dip – hoisin omáčku, citronovou nebo limetkovou šťávu, arašídové máslo a rybí omáčku. Podávej k závitkům.
Zdroj: zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Batátové noky s mákem a ricottou


SUROVINY:
Batátové noky: velký kus batátu (oloupaného), větší vejce, 50 g ricotty, 250 g mouky (1:1 světlá a celozrnná), lžíce máku, Sůl.
K dohotovení: lžíce ghí, Hrst šalvějových lístků, 5 sušených rajčat v oleji, větší stroužek česneku, menší cuketa, Olivový olej, Sůl, Čerstvě mletý pepř, Případně vločky chilli.


POSTUP:
Batát nakrájej na menší kusy a v osolené vodě uvař doměkka. Slij a nech vychladnout. Rozmixuj spolu s vejcem a ricottou na jemné pyré. Do pyré vmíchej mouku, mák a špetku soli. Vznikne těsto polotuhé konzistence. Dej vařit vodu ve větším hrnci. Pracovní plochu dobře pomoučej a z těsta vyvaluj dlouhé válečky o průměru 2 cm. Plochu měj pořád pomoučenou, aby se těsto nepřichytávalo (místo mouky lze použít škrobovou moučku). Z válečků odkrajuj nožem nebo kartou kousky dlouhé 2 cm. Nočky opatrně podebírej a vkládej do vroucí osolené vody. Vař ideálně na dvakrát. Při vkládání do hrnce ochlazují vodu uvnitř, takže by se mohlo stát, že než se varem stačí zafixovat, pomačkaly by se. Poté, co se začne voda zase pěkně vařit, počkej půl minuty a pak opatrně vařečkou promíchej, aby se noky, které se případně přilepily na dno, odlepily. Noky vař 3 – 4 minuty. Poté vyndej děrovanou naběračkou na talíř, případně slij do cedníku, nech okapat a pak rozprostři na talíř. Cuketu nakrájej na půlcentimetrové plátky. Na pánvi potřené olivovým olejem opékej dozlatova z obou stran. Osol a opepři. V čisté pánvi rozehřej ghí. Vlož do pánve lístky šalvěje a pozvolna opékej asi minutu až dvě. Namísto promíchávání vařečkou spíše prokruž pánví, aby se obalily přepuštěným máslem a rovnoměrně se opekly. Lístky budou krásně křupavé. Dej pozor, aby nezačaly hnědnou a nespálily se. K šalvěji přidej nadrobno nakrájená sušená rajčata a najemno pokrájený česnek. Pánví prohoď a po minutě přidej noky. Opékej další minutu, přičemž noky obracej prohazováním na pánvi. Tak se nejlépe na pánvi otočí a neporušíte tím lístky šalvěje. Noky podávej s ricottou a opečenou cuketou. Můžeš lehce posypat chilli vločkami. Dodají jídlu příjemnou pikantnost.
Zdroj: zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Pečená kuřecí stehna s batátovo
zázvorovou kaší


SUROVINY:
2 lžíce olivového oleje, 5 kuřecích stehen, mořskou/himalájskou sůl, koření podle chuti (sladkou červenou papriku, oregano, černý pepř, rozmarýn...), 3 šalotky nebo pórek, lžíci balzamikového octu, 500 g červeného hroznového vína bez pecek, čerstvé bylinky, 4 středně velké batáty, ½ pórku, lžíci másla, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, sůl

POSTUP:
Troubu předehřej na 210˚C. Stehna z obou stran osol a okořeň. Na pánvi je z obou stran opeč dokřupava. Do pekáče dej cibuli nakrájenou na měsíčky, na ni ulož stehna, která potři balzamikem, a mezi ně ulož hroznové víno. Zalij 2 dl vody (můžeme i víc, podle chuti). Peč 20 minut. Mezitím brambory oškrábej, nakrájej a uvař. Na másle upeč pórek nakrájený na malé kousky a zázvor a přidej do uvařených a přecezených brambor. Brambory rozmixuj na jemnou kaši, můžeš dochutit máslem a osolit. Upečená stehna podávej politá šťávou, s hroznovým vínem a kaší. Ozdob čerstvými bylinkami.
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Gratinované brambory ve slanině


SUROVINY:
Anglická slanina plátky 300 g, Brambory typu A 600 g, Mléko plnotučné 100 ml, Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml, Muškátový oříšek, Pepř, Sůl, Rozmarýn čerstvý 1 snít., Cibule 1 ks.

POSTUP:
Brambory a cibuli oloupej a nakrájej na tenké plátky, cibuli ještě rozeber na kroužky. Kulatou zapékací mísu o průměru 22 cm vylož plátky slaniny od středu směrem k okraji tak, aby se překrývaly a aby plátky přesahovaly přes okraj. Smetanu, mléko a špetku muškátového oříšku přiveď k varu v malém rendlíku a ihned stáhni z plotýnky. Plátky brambor a kroužky cibule navrstvi do slaninou vyložené zapékací mísy. Každou vrstvu posol špetkou soli a opepři. Zakonči vrstvou brambor, přelij smetanovou směsí a nakonec překryj anglickou slaninou. Peč 35 minut v troubě předehřáté na 180°C. Ozdob čerstvým rozmarýnem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Rajčatová polévka s bulgurem a chilli


SUROVINY:
lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka tymiánu, lžička kokosového cukru, 400 ml rajčat v plechovce, 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml kokosového mléka, 2 hrnky vařeného bulguru, sůl, čerstvě mletý pepř, chilli, čerstvá bazalka.

POSTUP:
Na oleji zpěň nakrájenou cibulku. Po chvilce přihoď nahrubo nasekaný česnek a společně restuj pár minut. Zapraš skořicí, přidej sůl, tymián a cukr a chvíli míchej. Přidej rajčata a vývar a nech polévku probublávat na mírném plameni cca 15 minut. Pak do polévky vhoď pár lístků čerstvé bazalky a rozmixuj ji. Zjemni kokosovým mlékem a přidej vařený bulgur. Ochuť čerstvě mletým pepřem a chilli.
Zdroj: narendlicku.cz

Nech si chutnat!!!