Menu oslavy Zimního Slunovratu

pro inspiraci...


Celerové jednohubky s kuřecím salátem - předkrm


SUROVINY:
250 g masa z pečeného kuřete, 90 g sýru žervé, 2 PL majonézy, 1 PL worcesterské omáčky, 1 PL chilli omáčky, 1 PL uzené papriky, pepř, 1 KL sušeného česneku, 1 KL citronové šťávy, 1 trs řapíkatého celeru.
Na dresink: 2 PL majonézy, 1 PL kečupu, 1 PL citronové šťávy, bílý mletý pepř, pažitka.

POSTUP:
Maso ugriluj, ober a pomocí dvou vidliček rozděl na vlákna. Vmíchej žervé a majonézu a dochuť zbývajícími ingrediencemi. Celer pokrájej na špalíčky, zespodu je trochu seřízni, aby se nekácely, a naplň kuřecím salátem. Jednohubky můžeš ještě pokapat dresinkem z majonézy, kečupu, bílého pepře a citronu a posypat nasekanou pažitkou.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Slavnostní hrachovka


SUROVINY:
200 g žlutého hrachu, 2 pórky, 2 PL oleje, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 l zeleninového vývaru, 2 větvičky tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř, 150 ml smetany na vaření.
Na krutonky: 4 plátky toustového chleba, 2 PL olivového oleje, 2 PL strouhaného sýra.

POSTUP:
Troubu rozehřej na 180°C. Toustový chleba vem vykrajovátkem hvězdičky. Rozlož na plech, pokapej olivovým olejem a 15 minut peč dozlatova. Před koncem pečení posyp strouhaným sýrem. Hrách si dej dopředu namočit, nejlépe přes noc. Pórek nakrájej na nudličky. V hrnci rozehřej olej a pár minut na něm pozvolna opékej pórek. Přidej najemno nakrájené celerové stonky a nasekaný česnek a nech ještě pár minut restovat. Zalij vývarem, přidej propláchnutý hrách, tymián, bobkový list, sůl a pepř a uvař doměkka. Vyjmi koření a rozmixuj. Přilij smetanu a nech naposledy přejít varem.
Zdroj: Fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!


Stromek s bazalkovým pestem


SUROVINY:
2 listová těsta, 80 g bazalkového pesta, 40 g parmazánu, vejce.
POSTUP:
Troubu předehřej na 190°C. Na plech rozbal první těsto. Pomaž ho pestem do tvaru stromku a posyp sýrem. Přiklop druhým těstem. Nožem odřízni po stranách části těsta - obrys koruny stromu. Vykroj kmen. Na vytvoření větví nařež těsto na proužky, které následně zatoč ve stejném směru. Potři vyšlehaným vajíčkem. Peč 25 minut dozlatova.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Horké brusinky


SUROVINY:
brusinky 250 g, zázvor 5 cm, skořice svitek, jablečný džus 250 ml, krupicový cukr 50 g + 2 lžíce navíc, vanilkový lusk, hruška na plátky.
POSTUP:
Brusinky (pár jich nech na ozdobu), nakrájený zázvor na tenké plátky a celou skořici zalij 900 ml vody a přiveď k varu. Sniž teplotu a vař 10 minut. Vyjmi koření a brusinky sceď a šťávu vymačkej přes síto. Do šťávy vrať celé koření i zázvor a přidej džus, vanilkový lusk a cukr a 5 minut na mírném ohni ohřej. Vlož nakrájené hrušky a stáhni z ohně. Podávej teplé s brusinkami.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Perníkový dort s brusinkami


SUROVINY:
175 g másla, 350 g vařící vody, KL jedlé sody, 250 g tmavého cukru muscovado, 100 g medu, 500 g mouky, KL kypřícího prášku, 4 KL perníkového koření (nebo 2 KL skořice, ½ KL kardamomu a na špičku nože hřebíčku, pepře, anýzu, muškátového ořechu, badyánu a nového koření), špetka soli, 4 vejce, kůra z 1 pomeranče.
Krém: 3 bílky, 200 g krupicového cukru, 300 g másla, špetka soli, šťáva z 1 pomeranče, 3 PL brusinkového kompotu okapaného, kvalitní třtinový rum dle chuti.
Na ozdobu: rozmarýn, celá skořice a badyán, brusinky, bílek a krupicový cukr na ojíněné brusinky.

POSTUP:
Korpus upeč den předem. Dno dvou forem o velikosti 20 cm vylož pečícím papírem. Vejce vytáhni z lednice hodinu před přípravou, máslo rozpusť. Smíchej s prosátou mouku, kypřící prášek, sůl a veškeré koření. Troubu předehřej na 160°C. Do mísy nasyp cukr muscovado a sodu a přilij vroucí vodu. Důkladně rozmíchej metličkou. Přidej med, rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru a promíchej. Vyzkoušej, zdai směs není příliš horká a případně nech zchladnout, než přidáš vejce. Přisyp mouku a stěrkou zpracuj v kompaktní těsto. Nepřemíchej. Těsto rovnoměrně rozděl mezi formy, vlož do trouby a peč 45 minut nebo na suchou špejli. Po vytažení z trouby nech korpusy zchladnout, pak vyklop z forem a nech zcela vychladnout na mřížce. Zabal do alobalu či folie a ulož přes noc do lednice. Den předem si můžeš připravit i ojíněné brusinky. Jednoduše je štětečkem potři bílkem, posyp moučkovým cukrem a nech uschnout (minimálně dvě hodiny, ale klidně i přes noc).
Další den si připrav krém. Máslo z lednice vytáhni hodinu předem, nakrájej na kostičky a nech změknout. Bílky a cukr ohřívej na vodní lázni za občasného promíchání, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přelij do mísy robotu, přidej větší špetku soli a na střední rychlost šlehej, dokud sníh nezpevní a zcela nevychladne. Postupně zašlehej máslo a šlehej, dokud krém není nadýchaný cca 10-15 minut. Pokud se v průběhu přidávání másla zdá krém sražený, neboj se, je to jen fáze. Šlehej dál a krém se krásně spojí. Pokud náhodou příliš zřídne, je možné, že sníh byl ještě teplý. V tom případě dej mísu na chvíli do lednice a pak zkus znovu vyšlehat. Z hotového krému si odeber třetinu na obmazání a do zbytku přidej pomerančovou šťávu a brusinkový kompot. Oba korpusy prořízni, aby vznikly dohromady čtyři pláty. Každý plát pokapej na řezné straně štědře rumem. Na podložku postav plát řezem nahoru, a potři třetinou krému. Neroztírej až do krajů. Na něj polož druhý plát, opět řezem nahoru a potři další třetinou krému. Opět korpus řeznou stranou nahoru a poslední třetina krému. Na něj polož poslední plát, tentokrát řezem dolů. Celý dort obmaž krémem, zarovnej cukrářskou kartou a ozdob dle chuti. Dejte na dvě hodiny do lednice, aby se chutě propojily. Před podáváním nech chvilku povolit, aby krém nebyl úplně tuhý.
Zdroj obrázku: Forbes

Nech si chutnat!!!


Sváteční perníková káva


POSTUP:
Vezmi mletý hřebíček, badyán, kardamom a rozhodně nezapomeň na zázvor a trochu skořice!
Zdroj obrázku: Kupi.cz

Nech si chutnat!!!


Kokoso-vaječný likér pro zpestření sváteční kávy


SUROVINY:
500 ml kokosového mléka, 4 žloutky, 1 celá skořice, hvězdička badyánu, špetka muškátového oříšku, lžička vanil. extraktu, 200 ml kokosového rumu
POSTUP:
Do hrnce vlij mléko, vlož koření a vanilkový extrakt. Na mírném plameni nech lehce provařit. Jakmile povrch začne pomalu bublat, přidej žloutky a metličkou šlehej do zhoustnutí. Nakonec přilij kokosový rum božkov a důkladně promíchej. Po vychladnutí přelij do lahve a skladuj v lednici.

Nech si chutnat!!!