Potpourri

zari

Kdykoli dostaneš nějaké květiny, nevyhazuj je. Místo toho si je otrhej a usuš. Jakmile se usuší, můžeš je použít jako nádherně vonící potpourri, které nebude potřebovat ani mnoho přísad.
Výběr rostlin pro potpourri (někdy psaného též pot pourri) žádným striktním pravidlům nepodléhá. O to víc můžeš do jejich volby vložit svou osobnost. Měj na paměti, že ve výsledné směsi by měla zůstat v rovnováze vůně a vzhled. Jsou totiž rostliny, které i po usušení velmi intenzivně voní (např. gardénie), ale její bílé okvětní lístky po usušení nehezky zhnědnou. Oproti tomu třeba azalky voní pouze slabě, ale jejich okvětní lístky si zachovají barvu i po usušení. A správně připravené potpourri by mělo zaujmout nejen svou vůní, ale i vzhledem. Velkou výhodou potpourri je možnost kombinovat i ty rostliny, které se v době květu v zahradě "nepotkají".

  • Poupata a květy: šípková růže, fialky, levandule, heřmánek, hortenzie, chrpa, karafiáty, pivoňka, lilie, měsíček lékařský - zahradní, ostrožka, pelargonie, pivoňky, růže
  • Plody: sušené plátky jablek, sušené plátky citrusů, citrusy (listy, květy)
  • Lístky: borůvčí (lístky zvlášť na podzim jsou atraktivně zbarvené do červena), citrónová verbena, dobromysl, dub, majoránka, máta, pelyněk, rozmarýn, růže, meduňka, vavřín, vřes
  • Tobolky: černucha
  • Bobule: jalovec
  • Šištice: chmel


Sušení


Při sušení květů a lístků dbej na co nejlepší zachování vzhledu (barevnosti) i vůní. Nejvhodnější je proto sušení na teplém, ale stinném místě. Jen tak zůstane v maximální možné míře zachována barva okvětních lístků a vůně. Pro rychlé a dokonalé usušení kousků ovoce, plodů, květů můžeš použít také sušičku nebo mikrovlnnou troubu.


Sušení v troubě


Předehřej si troubu na 90°C. Pokryj plech pečícím či pergamenovým papírem. Odřízni květiny od stonků, aby zůstaly jen hlavičky a polož je na plech. Můžeš také odtrhávat jednotlivé okvětní lístky a ty vyskládat vedle sebe. Chceš-li svým potpourri dodat vůni, nakrájej na tenké plátky kůru z citrusových plodů, nebo ke květinám přidej větvičky rozmarýnu, levandule či tymiánu. Můžeš také přidat koření jako je skořice, hřebíček, badyán, nové koření, které nejen pěkně vypadají, ale také krásně voní. Přidej 15 kapek svého oblíbeného esenciálního oleje do jedné polévkové lžíce vody, tuto směs nalij do lahvičky s rozprašovačem, důkladně protřepejte a mixem postříkej potpourri. Poté vlož plech do trouby. Suš v troubě po dobu nejméně dvou hodin, nebo dokud nejsou květy křehké a vysušené, ale nesmí být spálené!  Pro posílení vůně pak můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje.


Babiččina zahrádka


½ šálku směsi silně vonících suchých okvětních lístků růže,  ¼ šálku sušené levandule, ¼ šálku sušených listů sporýše,  ¼ šálku sušeného rozmarýnu, nalámaná sušená kůra z pomeranče.



Růžové opojení


1 šálek sušených voňavých okvětních lístků růže, šálku drceného hřebíčku a kousků celé skořice, ¼ čajové lžičky muškátového oříšku, nalámaná sušená kůra z pomeranče.



Bylinkový sen


1 šálek sušeného sporýše lékařského, 1 šálek sušené levandule, 6 ks rozdrcených hřebíčků.



Kouzelný večer


¼ šálku sušených voňavých okvětních lístků růže, ¼ šálku sušené máty, ¼ šálku sušené meduňky, ¼ šálku sušeného sporýše lékařského.



Klidná mysl


½ šálku sušené levandule, ½ šálku sušených okvětních lístků růže, ¼ šálku sušených listů sporýše, lékařského nebo tymiánu, 10 ks rozdrcených hřebíčků, malý kousek celé skořice.



Lehký vánek


½ šálku sušeného rozmarýnu, ½ šálku sušené levandule, nalámaná sušená kůra z pomeranče, 10 ks celých hřebíčků.