Hladká bramborová polévka
SUROVINY:
brambory, 2 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule nasekaná, 350 ml kuřecího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 480 ml mléka, 100 g zakysané smetany, ½ lžičky soli a čerstvě mletý pepř, 40 g eidamu nastrouhaného, 1 jarní cibulka, nakrájená najemno.
POSTUP:
Brambory uvař doměkka. Mezitím rozehřej v hrnci olej a zhruba 3 minuty na něm opékejte cibuli. Pak pomalu přilij vývar. Mouku rozšlehej ve 120 ml mléka a za stálého míchání vlij do hrnce, měla by vzniknout hladká kaše. K ní postupně přilévej zbývající mléko. Přiveď k varu a za častého míchání vař asi 1 minutu. Sundej z plotny, vmíchej zakysanou smetanu, osol a opepři. Mírně zchladlé brambory oloupej a nahrubo rozmačkej do polévky. Porce na talíři posyp sýrem a jarní cibulkou.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
Mrkvovo-zázvorová polévka
SUROVINY:
2 jarní cibulky, lžíce oleje, 2 lžičky čerstvého zázvoru (nastrouhat najemno), 400 g mrkve (oloupané a nakrájené na plátky), l zeleninového vývaru, ½ lžičky mletého chilli, šťáva z 1 pomeranče, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř.
POSTUP:
Jarní cibulky nasekej najemno. Poté v hrnci rozehřej lžíci oleje, přidej nasekanou cibulku a opékej ji 2 minuty na středním plameni.
Následně do hrnce přidej nastrouhaný zázvor a nakrájenou mrkev a vše opékej ještě 10 minut.
Po této době vše zalij zeleninovým vývarem, přiveď k varu, pak ztlum plamen na střední stupeň a vař do změknutí mrkve (potrvá to přibližně 25 minut).
Po uvaření polévku odstav a nech chvíli vychladnout. Rozmixuj ponorným mixérem dohladka a na závěr ji dochuť solí, pepřem, mletým chilli a pomerančovou šťávou.
Hotovou polévku rozděl na talíře, každou porci ozdob lžící zakysané smetany a podávej.
Zdroj: JímeZdravě.cz
Nech si chutnat!!!
Čočková polévka se šafránem a bylinkovými krutony
SUROVINY:
1 hrnek červené čočky (hrnek 300 ml), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, špetku mletého šafránu nebo pár nitek šafránu, velký bobkový list, půl lžičky drceného kmínu, litr zeleninového vývaru, lžíci másla.
Na bylinkové krutony: chléb, bylinkové máslo.
POSTUP:
Na másle nech změknout kostičky cibule, později přidej nakrájený česnek, vsyp čočku, orestuj, zalij vývarem.
Přidej šafrán, kmín, bobkový list a vař do změknutí, cca 15 minut. Dle hustoty přidej vývar.
Mezitím chleba nakrájej na kostičky a opeč na bylinkovém másle. Polévku podávej s krutony.
Zdroj: Recepty z postele
Nech si chutnat!!!
Zeleninová polévka s drožďovými noky
SUROVINY:
2 mrkve, 1 větší petržel, kousek celeru, hrst ovesných vloček, lžíci sádla, 1 velkou cibuli, kousek pórku, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sušené majoránky, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl, pepř.
Na drožďové noky: 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku, 1 velké vejce, lžíci smetany, zarovnanou lžíci másla, sůl, pepř, lžíci nasekané petrželové natě, lžičku sušené majoránky.
POSTUP:
Na sádle nech zesklovatět nasekanou cibuli, česnek i pórek, přidej na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Vsyp ovesné vločky, zalij trochou vývaru, krátce povař, dolij vývar, vař do změknutí zeleniny.
Mezitím si připrav noky. V talíři nožem promíchej všechny ingredience. Noky tvořte za pomoci dvou lžiček.
Do polévky během vaření vhoď jeden nok na zkoušku. Pokud se bude rozpadat, tak zapracuj ještě trochu strouhanky.
Noky vař pár minut, hotové vyplavou na povrch. Polévku dochuť majoránkou a nech chvilku odpočinout.
Zdroj: Recepty z postele.cz
Nech si chutnat!!!
Cibulačka s vínem a rozmarýnem
SUROVINY:
8 cibulí, 2 lžíce másla, 200 ml bílého vína, 100 ml smetany, lžíci třtinového cukru, 2 bobkové listy, 3 snítky rozmarýnu, špetku chilli, litr kuřecího vývaru, sůl, pepř, několik plátků sýra s plísní.
POSTUP:
Cibule nakrájej na kolečka, opeč je na rozpuštěném másle, dokud malinko nezhnědnou, přisyp cukr, zalij vínem, nech odpařit alkohol, přidej bobkové listy, rozmarýn, chilli.
Zalij vývarem. Vař asi 20 minut. Podle chuti přidej smetanu, dosol a opepři. Na talíř dej plátek nebo plátky sýra, zalij horkou polévkou a podávej s pečivem, třeba focacciou.
Zdroj: Recepty z poslete.cz
Nech si chutnat!!!